2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Vláda jako chytrá horákyně

To je přístup hodný chytré horákyně, kdy vláda pro uchlácholení veřejnosti reaguje na válečný konflikt na Ukrajině jakýmsi zvýšením financí pro Ministerstvo obrany. Ta miliarda ale nic zásadního nevyřeší, protože česká armáda potřebuje nová bojová vozidla pěchoty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Cechman 17.3.2022 9:39

Tato vlada s rozpoctem jen zongluje! Napred nas uvrhla do rozpoctoveho provizoria protoze Babisuv rozpocet byl spatny no a ted prisla s rozpoctem o kterem vi ze nejpozdeji do tri mesicu bude muset byt zmenen! Neni to jen hra pro nas kteri do toho nevidime??

J. Mk 16.3.2022 20:24

Česká Lípa přejmenuje ulice Moskevská a Ruská, změna se dotkne téměř 40 domů

Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/ceska-lipa-ulice-moskevska-ruska-prejnovani.A220316_195852_ln_domov_kov

Kam na to chodí????To nemůžou mít z vlastní hlavy!

proč radši nepostaví z polystyrenu na náměstí pomník Stalina a pak ho za zpěvu národních písní nezapálí?Mělo by to větší podporu a efekt!A ještě by se následně mohly poslat fotky z happeningu Putinovy.Ten by se posral strachy a okamžitě zastavil boje na Ukrajině.

J. David 15.3.2022 22:48

ZVS, bon, ale kdo by tomu "šafářoval"? V dobách budování a obrany socialismu tam většinou vládly "gumy", myšlením na úrovni selského čeledína. Jakýsi major nás učil v PVO "sihulety" nepřátelských letounů, byla s ním ale prča, dovedl mistrně práskat bičem, byl původně kočí, tak jako uvědomělého stranníka ho k hypo vozatajstvu nemohli přidělit, tak zbylo PVO u "ještěrek" a osvětová činnost. A co dnes? Užít ozbrojené brigádníky MS, s jejich špičkovou technikou ve smyslu "vidím zvíře, proti díře", byť "mgolja něba krojet". Mamánci na "hochstandech".

J. Pokoutný 15.3.2022 21:18

Vcelku podnětný rozhovor, až na tu část "když obě strany přijmou určitý kompromis. Jeho součástí musí být jasné garance, že Rusko Ukrajinu už nebude nijak vojensky konfrontovat a bude ji respektovat jako nezávislý stát." Já hlupák si 20 let myslel, že když se Ukrajina zbavila r.1994 jaderných raket a Rusko smluvně garantovalo její hranice, bude klid. Nejdříve zelení mužíci na Krymu, v Donbasu a Luhansku, a teď boj proti "fašistům" v Kyjevě, vedený "překvapivě" i z Běloruska. P.S.: Proč si někteří *dioti stále pletou fašismus a nacismus, mi stále uchází. Až na to, že šlo o spojence, se jednalo o dva dost rozdílné socialistické směry.

A. Pakosta 15.3.2022 16:51

Tanky z osmdesátých let jsou zastaralé. Hm, a co povíte na to, vy chytrolíni, že USA mají stále ve výzbroji letouny B-52, tedy typ, který poprvé letěl před sedmdesáti lety, a typ U-2, který je jen o tři roky mladší?

J. Jurax 15.3.2022 18:17

No, my chytrolíni Vám povíme, že tomu holt houno rozumíte :-)

A to Vás ještě poučím, že americký půlpalcový kulomet Browning M2 vznikl před cca 100 lety a jeho dodnes masově užívaná verze M2HB se od roku 1933 prakticky nezměnila.

J. John 15.3.2022 16:32

Připomínka k textu:

Německo není 3. Reich, Rusko není SSSR.

Poláci mají neblahé zkušenosti nejen se SSSR, ale i s 3. Reichem.

Dělení Polska se účastnila i Marie Theresie i Josef II. Získali pro Rakousko-Uhersko cca 110 000 km2. Připomínám, že se spojili při dělení kořisti s pruským Friedrichem, který jim před pár lety sebral Slezsko.

Od té doby se v politice nic nezměnilo. I Velký Bratr za Velkou louží má jen své zájmy, nikoli spojence a přátele (To řekl H. Kissinger).

Š. Hašek 15.3.2022 19:16

Skoro bych řekl, že marné připomínky.

Ale dávám Vám R^.

D. Bowman 15.3.2022 16:03

Generálové se obvykle připravují na minulou válku.

Tanky, BVP a stíhačky jsou dost možná jen cíle pro drony, rakety a lasery.

USA přezbrojuje na silnější kalibr, který lépe prostřelí keramické pláty (Taliban žadné neměl). A hlavně mají nový balistický počítač integrován do optiky - trefí se i slepejš.

Tlumič (hlavně výšlehu) je nutnost.

Night Vision už dneska neposkytuje jednoznačnou výhodu - má to skoro každej.

Bojiště se nejspíš přesune do podzemí - na povrchu bude díky rojům dronů velmi horko.

Nemělo by se zapomínat na CO (úkryt, voda, jídlo, atom-bordel) - lze využít i pro jiné katstrofy.

A hlavně energetická bezpečnost. Small Modular Reactors nebo dokonce mikro reaktory. Temelín je pryč hned a solární elektrárny zničí i pár šutrů. Decentralizace přenosové soustavy je nutnost. Grétu a spol poslat do zpátky do školy - hlavně na hodinu fyziky.

Hlavně se nenechat zblbnout a kupovat předražený zásoby na minulou válku. A rozhodně už nic nekupovat od Izraelců nebo jinejch mimo NATO.

Zakročit proti sankcím EU na Poláky a Maďary. Zavést dobrovolnou vojenskou službu, nejméně 2 roční. Absolventi pak budou moci volit prezidenta.

P. Diviš 15.3.2022 13:21

ZVP je zbytečný nesmysl, který by odváděl peníze potřebné na profesionály a výzbroj.

Š. Hašek 15.3.2022 14:27

Samozřejmě! V tom postarším smyslu za generála Pavla.

Pokud tedy máte na mysli výrobu kanonenfutru pod velením odjinud a za naše peníze.

Myslím, že "neprofesionál", který brání práh svého domu, manželku, děti, rodiče, ........ , toho dost zvládne. Dále viz Švýcarsko. Byly doby, kdy i Hitler vzdal přímé vylodění do Anglie, protože věděl, že za každou zídkou by bylo sto loveckých kulovnic a brokovnic. A i desetiletí vládnou vidlemi.

Dále viz (opět) to Švýcarsko.

Podívejte se na počet vlastníků zbrojního průkazu v ČR. A počet jimi vlastněných zbraní. 50% z nich chodí pravidelně na střelnici. 20% z nich umít přežít v lese, vždycky. Týden.

Současné vládě nevěřím snad ani slovo. Černochová je manekýna v cizích službách. To snad víte

V. Petr 15.3.2022 15:09

No, tomu Hitlerovi se především nepodařilo zničit britské letectvo a v námořnictvu byl výrazně slabší.

Jinak máte pravdu.

D. Bowman 15.3.2022 16:12

Domobrana a partyzáni se silně přeceňují. I ti Švýcaři by nakonec rychle padli, se obávám. Faktor to je ale ne zásadní.

Ozbrojené obyvatelstvo je důležité hlavně jako obrana proti domácí tyranii....a to za stavu chaosu tj. oslabení centrální vlády. Dobře nakrmení fízlové vás nakonec stejně odzbrojí a podmaní. Viz snahy EU a Demokratů v USA.

Š. Hašek 15.3.2022 18:31

Asi by padli, ale tak leda atomovkama. Sedláci v hlubokém údolí by jeli dál. Do chvíle by to dali do richtiku. Horské kozy by stříleli fasovanýma puškama, automatickýma.

V praktickém životě jste si zajisté všiml, že si na ně hodně dlouho nikdo, netroufl. Poněvádž tam na jaře podřezávají jehňata. Někde jinde na pokyn Jourové řeší půčovvinny a maso řeší přes dotace a nové ministerstvo.

Stále jde o to, kdo má v hlavě cholesterolové, tučné, jedovaté buňky, a kdo seno pro morče.

Zkráceno.

D. Bowman 15.3.2022 18:55

Luftwafe by to sedlákům vysvětlila. Horské kozy by pak neměli co jíst a tadá.

Netvrdím, že taková domobrana je úplně na nic ale potřebuje mít za sebou funkční armádu a logistiku. Zvláště v dnešní době.

J. Jurax 15.3.2022 19:09

No jo no, a USAF to tak dlouho vysvětlovala partyzánům Tálibánu, až to vyhráli.

A předtím VVS SSSR to vysvětlovaly partyzánům mudžáheddínům taky, a se stejným výsledkem.

Š. Hašek 15.3.2022 19:18

Děkuji a příjemný večer.

J. Jurax 15.3.2022 18:38

Přežít v lese i týden je dobré. To umí každý tramp, má-li konzervy a poblíž hospodu. Ale pro válku je lepší umět přežít stejnou dobu v první linii na dotyku s nepřítelem. A to už každý tramp neumí.

Š. Hašek 15.3.2022 19:26

Ale já fakt myslel, pane Juraxi, s tím jedním batohem.

Já to dokážu, to mi věřte. Jsem skaut-tramp-vojín střelec.

Problémem je voda. Číháte, patron máte jak na Verdun, mokrý ponožky Vás nesserrou, konzervy jsou, sovy houkaj, .................. ale čtvrtý den se Vám zdá vo vodě. Potůček nejni všude.

Mluvím o tom, že nejste v nějakým campu podržtašek v Mali. Ale jste na nějakým zapiččeným kopci v Krušných horách.

Jakou máte hodnost? Ale je to jedno.

V. Pavelka 15.3.2022 19:58

Přijde mi přiblblé, vyzbrojovat se Tanky stovkami transportérů a kdo ví čeho !Jsme země malá, kterou přejedem za dvě hodiny autem ! Neutralita by nám spíše vyhovovala [>-]!!

J. Jurax 15.3.2022 23:27

Ano.

Problém je v tom, že tu neutralitu musí potenciální nepřítel ctít. A když jste neozbrojení, ztrácí k tomu motivaci. ;-)

J. Jurax 15.3.2022 23:21

No, já byl katedrista absolvent na rok. 1972 až 1973. ZVS jsem skončil jako četař absolvent, pak mi chodily papíry z vojenské zprávy, že mne povyšujou a taky že si mám jít zacvičit, takže jsem skončil v roce 1988 jako rezervní nadporučík ČSLA (takže o hvězdičku víc než Leutnant der Reserve Dub), ryze papírově vyškolený na spojovacího náčelníka naštěstí jen fiktivního praporu. Čirá švejkárna.

Ale už jsem dávno z evidence pro celkovou přestárlost. Nicméně střílet furt ještě umím, akorát potřebuju brejle.

J. Jurax 15.3.2022 18:32

Jistě.

Jenže v případě opravdu velkého průseru máme cca 18 000 do boje nasaditelných profesionálů a na jejich doplnění cca 6 000 členů dobrovolných záloh. Zbytek mužské populace by byl v nejlepším případě vlastenecky nadšený a odhodlaný, ale zcela nevycvičený kanonefutr, co si není jist, kterým koncem puška střílí.

Mimochodem počtěte si na https://www.idnes.cz/technet/vojenstvi/zabijak-tanku-fgm-148-javelin.A220304_162929_vojenstvi_erp a https://www.idnes.cz/technet/vojenstvi/navod-k-pouziti-protitankova-strela-javelin.A220305_162621_vojenstvi_erp, jak se obsluhuje jen tak jednoduchá protitanková zbraň Javelin, co se o něm furt píše.

J. Kokaisl 15.3.2022 10:50

Šándor je zhrzený "bezpečnostní poradce" spíše ale nebezpečný populista, kterého nikdo jako poradce nechce.

Kde byl v minulých osmi letech? Proč svá moudra nešířil vůči Babišově vládě, která odmítala navýšení rozpočtu armády, odmítala navýšení příspěvku do rozpočtu NATO a nebyla schopna ukončit výběrová řízení na dozbrojení armády? Proč mu nevadilo, že zdroje šly na populistické zvyšování výdajů a ne na obranu? Proč neupozorňoval, že Babišova vláda má skoro prázdné zásobníky plynu? Teď kope do Fialova kabinetu, který zdědil zdevastované finance, nezvládlý covid a ruskou hrozbu, na niž Babiš nijak nereagoval (na seznamu nepřátel Ruska jsme byli s USA první!).

Šándor je machýrek, kterému jde jen o své vlastní zviditelnění. Škoda, kdysi jsem si o něm myslel, že je schopný analytik. Není.

I. Mentlík 15.3.2022 11:51

Do Babiše je třeba se opřít. Zásobníky RWE byly téměř plné (88%) a zásobníky MND taktéž (86%) už počátkem října, za což Fiala určitě nemůže. Nemůžete věřit všemu, co do Vás strkají profláklá česká media v čele s ČT, protože pak z Vás lezou blbosti podobné výše napsaným. Navýšení výdajů na armádu neprošlo díky tehdejší opozici a Fiala nejenže její rozpočet nezvýšil, ale naopak ho snížil (o 5 mld. a teď křičí, že jí přidá miliardu). Že s nimi (a s Vámi) hanba nefackuje. Radil bych Vám, abyste se zbavil zažrané nenávisti na straně jedné a bezmezné důvěry na straně druhé a začal používat vlastní mozek, máte-li ho vychovaný řádnou školní docházkou a hlavně komplexním viděním světa.

M. Mucha 15.3.2022 12:10

R^

J. Kokaisl 15.3.2022 12:49

Já Vám nepodsouvám zdroje, nedělejte to ani Vy mě. A rozpočet obrany taky neklesl, stačí akceptovat i jiné souvislosti než absolutní číslo z rozpočtu.

K zásobníkům RWE: připusťme, že k 06.10. (zpráva ČT24) byl stav naplnění 88%, což je podle údajů RWE 25,0 TWh. 23.12. pak bylo v zásobníku 16,0 TWh, což je 56%. Fialova vláda právě vstupuje do Strakovky a přebírá stav, kdy nic neví o objednávkách plynu. Stav RWE klesá (mimochodem dosud), ale podívejme se na stav po vánocích: 29.12. je stav 15,0 TWh, 20.01. 10,8 TWh (naplněnost 35%), 09.02. 7,4 TWh a 5 dní před vypuknutím války 19.02 dokonce 6,0 TWh (naplněnost 21%). Já opravdu nevím, kolik času uběhne od objednávky k dodávce, ale 2 měsíce mi přijdou přiměřené. A když Babiš-Havlíček neobjednal, pak máme opravdu v zásobnících 20%! A pak přišla válka a všechno jde do kytek.

To, že umíte číst, nic neříká o tom, že dokážete přečtený text pochopit.

V. Novak 15.3.2022 13:09

Plyn neobjednává vláda - ani Babišova, ani Fialova. Zásobníky většinou patří Net4Gas a to je nestátní firma původně dceřinka nadstátní RWE, ta jimi disponuje a ta také disponje plynem v nich uloženým. A to tak, aby co nejvíc vydělala. Bezpečnost není její prioritou, tou je zisk. Pro MND platí totéž.

Kapitalismus v praxi.

J. Kokaisl 15.3.2022 13:16

To si fakt myslíte, že vláda tohle neřeší? Že zrovna německá vláda jo a naše nee? No Váš rozhled bych nechtěl mít!

J. Karza 15.3.2022 14:10

Neřeší. V Česku není žádná národní plynárenská infrastruktura, která by umožňovala nějaký centralizovaný nebo přímý nákup plynu.

Plyn nakupují jednotliví jeho dodavatelé v objemu 100% na spotovém evropském trhu.

Na ovlivnění dostupnosti nebo ceny plynu (kromě daňové složky) nemá vláda žádné nástroje ani možnosti.