30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

ROZHOVOR: V ČR probíhá změna režimu

Poklesla úroveň občanských svobod, nejvíc svobody projevu, což se dá dobře ukázat na situaci v médiích. Změnu ale ukazuje především povaha politických stran, které tu dnes dominují.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 5.6.2014 17:39

Re: Tohle je take dlouhe

To, že nerozlišuje mezi "Havlem", "Klausem" a "Zemanem" a vůbec nemluvíte o EU-hujerech (Pilip, Gross, Špidla, Bursík, Kalousek...) znamená, že jste úplně mimo realitu.

Právní systém nelze od nikoho opisovat, ten musí vznikat postupně, aby odpovídal podmínkám dané společnosti. A už vůbec ne od současného "západu", jehož morální, právní, politický a ekonomický systém se působením postkoloniálního, byrokratického, sociálního a "zeleného" parazitismu očividně rozkládá!

B. Rybák 5.6.2014 17:13

Re: Žádná změna režimu neprobíhá

Ono se i na vládu pana prezidenta JUDr Emila Háchy bylo možno dívat tak, že se jenom vyměnila vládnoucí garnitura. Vláda nynějších, na rozdíl od čestného E. Háchy hamiždných vlastizrádců je tím obrovským zlomem! Souhlasím s Vámi, že ve volebním systému to opravdu není!

B. Rybák 5.6.2014 16:05

Souhlasím s autorem

Ztrátou vlastních (národních) masmédií to začalo a Eu-hujerskoou mediokratickou soudcokracií to zákonitě (doufám, že prozatím) skončilo!

M. Pivoda 4.6.2014 20:36

Srovnávejte srovnatelné. Všichni běží, někteří ale pomaleji.

Konkurenční pozice Česka od roku 1989 do dnešní doby poklesla vůči ostatním státům, se kterými se Česko mohlo srovnávat v roce 1989. Laicky řečeno, ze stejné startovní čáry v roce 1989 jsme oproti ostatním zaostali.

Podobně bychom mohli srovnávat Československo se zbytkem světa v roce 1948 (v tom roce dle HDP na osobu Československo sdílelo sedmé místo s Francií!!!) a pak najít podstatně změněnou pozici Československa v roce 1989.

J. Anděl 4.6.2014 19:59

Re: Pro běžného člověka se nic nemění

Považuji se docela běžného člověka a abych tak řekl - sám bych to nenazval změnou režimu, nicméně také vidím, že se s Babišem do politiky konečně pořádně prolámaly nic neříkající sdružení, kterým už ani nemůžete mít za zlé, že nedodržují program, protože žádný nemají. Je to jakási virtuální politika celebrit, přičemž už se nikdy nedozvíte, co se děje pod pokličkou.

A. Sedláčková 4.6.2014 19:08

Re: Poněkud zbytečně dlouhé,

No, paní Vavrochová, i když s p. Doležalem většinou nesouhlasím, tentokrát jsem ráda, že se snaží o naší tristní situaci psat a upozorňovat na ni. Vám zjevně nevadí fakta, na která poukazuje. Přemýšlejte proboha trochu. Volička "klasických politických stran".

J. Kanioková 4.6.2014 18:53

Ano... bohužel..

je to hlavně o voličích, o nás všech..

J. Kanioková 4.6.2014 18:49

1*

.

J. Kanioková 4.6.2014 18:48

Není to až tak problém voleb, ale voličů..

Když si klidně zvolí oligarchu..

J. Kanioková 4.6.2014 18:47

Přesně !

A ještě s notnou podporou sobě zakoupených médií !

J. Kanioková 4.6.2014 18:44

Uff...

"ČR není podnik, nemůže ztratit konkurenceschopnost."

A jak jsou naše firmy ziskové ? Prosperující ? Vyrábí se u nás hodně druhů produktů, které jsou konkurenceschopné a mají skvělý odbyt ?

A jsme jednou z nejbohatších zemí na světě ?

Probůh, vy jste ekonomikou nepolíbený !

Jsem neskutečně vděčná za změnu v r. 89, ale že bychom se z toho totalitního srabu dostávali nějak velmi dobře, není pravda. Ale v podstatě jsme na tom v tomto směru skoro všichni stejně. My, co jsme se zbavili RVHP. Horší je, že EU je RVHP II.

A. Reček 4.6.2014 18:22

Žádná změna režimu neprobíhá

Proběhlo vloni jen vyměnění vládnoucí garnitury a pokud hlavně ODS nemůže aktivně teď do řízení státu zasáhnout, tak to neznamená změnu režimu. Za dnešní nezájem voličů o ODS si tato strana může sama.  Také je omyl to, že za dnešní stav může stávající volební systém.  Výmluvy na volební systém mají ty subjekty, které nějak nemohou se prosadit.

M. Sedláček 4.6.2014 16:57

Re: Nemravná fůze politiky s podnikáním !

Další možné průsery:

- kontrola nad FAÚ a možnost čumět na účty konkurentům, které chce zničit a potom převzít (to je princip celéjho jeho "podnikání" společně s dotačním parazitismem)

- možnost ovlivňovat banky (např. skrze centrální banku), kterým dluží přes 20 mld Kč.

- s(r)ačky typu "potravinová soběstačnost", rozuměj omezení konkurence ANOfertu.

Já myslím, že nám Bába chystá normální fašismus.

M. Sedláček 4.6.2014 16:50

Re: Pro běžného člověka se nic nemění

Jděte s tím "běžným člověkem" do hajzlu.

J. Boleslav 4.6.2014 16:42

Re: Pro běžného člověka se nic nemění

Režim se IMHO nezměnil, ale svoboda oklešťována postupně je. Hlavně zásluhou OČTŘ, puštěných Nečasem z řetězu. A lidé se pomalu začínají opět bát.

J. Vyhnalík 4.6.2014 15:57

Re: Vyhnalík: ... je pro voliče téměř nemožné se orientovat.

Bohužel to je dlouhodobý problém a nejen u nás. Pochybuji, že by skutečného kritického myšlení bylo schopno více, než 10 % lidí. Lidé nechtějí věcem rozumět, lidé chtějí mít "jasno".

Proto média místo složitých souvislostí, prezentují infotainment s už hotovým názorem pro konzumenty.

J. Vyhnalík 4.6.2014 15:54

Re: Hmm.. s tímhle nesouhlasim

Jenže to souvisí. Složité koalice, ve kterých spolu bojují ideově spřízněné strany, znemožňují voličům orientaci. Naopak výrazně usnadňují zákulisní ovlivňování a dohody.

R. Langer 4.6.2014 15:48

Re: Norimberské procesy zařídili Američané.

Tak to je asi fakt...

R. Langer 4.6.2014 15:48

Re: Nemravná fůze politiky s podnikáním !

No pokud bude Babiš pořád ve vládě, tak se to nezruší nikdy... :-D

R. Langer 4.6.2014 15:47

Re: Pro běžného člověka se změnil režim neviditelnou rukou trhu

Jo, jasně, před rokem 1989 byla ČSSR vzorem konkurenceschopnosti... :-D :-D :-D

Kam na ty blbosti soudruzi pořád chodíte?

O. Prochazka 4.6.2014 15:13

Re: Pro běžného člověka se změnil režim neviditelnou rukou trhu

Co to povídáte za koniny. ČR, myšleno podniky v ČR vyváží do celého světa, jsme jednou z nejbohatších zemí na světě, dříve jsme dodávali maximálně dětské punčocháče do Bulharska, nic nebylo k sehnání a vy píšete, že jsme ztratili konkurenceschopnost?

kromě toho, ČR není podnik, nemůže ztratit konkurenceschopnost.

M. Pivoda 4.6.2014 12:42

Vyhnalík: ... je pro voliče téměř nemožné se orientovat.

A tak je tomu proto, že v Česku nemáme občany, které zákony demokratického státu předpokládají.

Proč? Protože se od listopadu 1989 do dneška neučí poctivě Očanská nauka a už vůbec se neučí Kritické myšlení.

Tento stav nezmění změna volebního systému.

M. Pivoda 4.6.2014 12:35

Pro běžného člověka se změnil režim neviditelnou rukou trhu

Česká ekonomika ztratila svou konkurenceschopnost (od roku 1989). Česká politika zase ztratila svou důvěryhodnost. To první běžní občané vnímají, to druhé bohužel ne.

K. Frauknecht 4.6.2014 10:53

Hmm.. s tímhle nesouhlasim

Pokud politický směr (např. levici ?) reprezentuje více stran, tak se levicoví voliči "rozprostřou" v těchto stranách (a ať je jich třeba deset :-), čím víc tím líp :-)!). V tom přece není problém.

Problém IMHO nastal tím, že etablované partaje programově "vyhasly" (v celém politickém spektru) a ty vládní se nechaly vtáhnout do "byznysu". To je v současném stavu masivního státního a unijního přerozdělování obrovské lákadlo, ovšem se všemi souvisejícími negativy (nejen korupce a předstíraný boj s ní :-))!). Potom už jen stačí nespokojenou a frustrovanou společnost (možná taky společnost závistivou a míň chytrou :-)) vhodně oslovit.

J. Hajský 4.6.2014 10:51

Pro běžného člověka se nic nemění

Podle - nejen tohoto rozhovoru, ale všech článků p.Doležala z poslední doby - se v roce 2013 změnil u nás režim. Začalo to přímou volbou prezidenta, pokračovalo pádem Nečasovy vlády a korunu tomu daly parlamentní volby. Proto pan Doležal jako "minulý režim" nemyslí komunistickou totalitu, ale období 1990-2013.

Takto to ale mohou hodnotit pouze politici, politologové (jako p.Doležal), případně političní komentátoři medií. Běžný člověk, zaměstnanec, případně živnostník žádný rozdíl nevidí. Platy a penze jsou stále +/- stejné, ceny +/- stejné a (ne)vymahatelnost práva +/- stejná, daně +/- stejné. Jestli se v těchto oblastech něco pozvolna mění (vesměs k horšímu, na př, ceny v obchodech, kam denně chodím a sleduji to) nějaká údajná "změna režimu" na to vliv nemá - pozvolné změny jsou kontinuálně už od roku 1990. Běžného člověka zajímá jeho život a životní úroveň, žabomyší spory politiků ho nezajímají. Pro běžného člověka se v roce 2013 režim nezměnil

R. Hroza 4.6.2014 9:59

Demokracie podle p. Dolezala

"Je treba zabit Sekala" (pardon, Babise). A taky Klause, toho vlajkare a rusofila. A taky Zemana, toho opilce, Bakalu a Janecka a Veverky. Proste je treba je vsechny zabit. A potom tu konecne bude demokracie podle p.Dolezala nikdy nebude.

J. Chaloupka 4.6.2014 8:43

Norimberské procesy zařídili Američané.

A také tzv. denacifikaci. Kdyby to bylo jen na Němcích, situace v zemi by byla podobná, jako u nás s KSČM.

P. Lenc 4.6.2014 8:13

Re: Nemravná fůze politiky s podnikáním !

Tak, tak.

A. Bocek 4.6.2014 8:05

Nemravná fůze politiky s podnikáním !

Toto je problém , který bude stát hodně peněz. Když například Evropa doporučí ustoupit od přidávání MEŘO do nafty , my budeme poslední kdo tento nesmysl zruší.

J. Podhradsky 4.6.2014 7:06

Re: Tohle je take dlouhe

Ja nevolam po nejake krvave pomste nad komunisty, ale po tom, ze jejich obeti mely mit svuj den pred soudem a jejich zlociny mely byt pojmenovany, zapsany, rozsudky vyneseny , meli byt odsouzeni, meli stat pred soudcem v pozoru a vyslechnout si rozsudek a  treba jen  dostat podminku, a jejich strana mela byt souzena jako zlocinecka organizace, jako NSDAP v Norimberku a dnes mohla byt CR uplne jinou zemi.