21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

ROZHOVOR: V ČR probíhá změna režimu

Poklesla úroveň občanských svobod, nejvíc svobody projevu, což se dá dobře ukázat na situaci v médiích. Změnu ale ukazuje především povaha politických stran, které tu dnes dominují.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Podhradsky 4.6.2014 7:04

Tohle je take dlouhe

Presn tak,pani Vavrochova, to ze cesti volici konecne v posledni dobe triskli o zem  s nejakymi politickymi stranami , / jako VV, ODS / kdyz jimi byli povedeni, to to je jediny pozitivni prvek v soucastne ceske politice. A pan Dolezal to nejak nemuze rozdychat.

Pan Dolezal byl dokonce clenem parlamentu CSR a CR hned po 1989, a potom delal politickeho poradce V. Klausovi / na ktereho uz radu let vytrvale nadava, jako dnes na Babise / jednou az na to budu mit cas, tak si vyhledam jak pan Dolezal volil, kdyz byl v parlamentu o jake zakony usiloval, jake podal navrhy..

 Lide jako pan Dolezal, pan Klaus, pan Havel, pan Zeman maji nejvetsi podil na tom, jak byla cerstve narozena ceska demokracie nasmerovana a jak vidime, moc se jim to nepodarilo. A ja si myslim, ze to, dopadlo tak smutne, jak to dopadlo je dusledkem toho, ze  cesti zakladajici otcove, / nove demokracie v 1989 / poradne nevedeli co delaji a s demokracii nemeli zadne osobni zkusenosti . Ja je neobvinuji z toho, ze toho o demokraci moc nevedeli, ani nemohli, vyrostli  vystudovali a zili za komunizmu,  ale  vinim je z toho, ze si nenechali poradit / hlavne ze zahranici /  a misto aby nastolili slusne fungujici pravni rad a napsali solidni fungujici ustavu tak vykrikiovali do sveta " Nejsme jako oni" , a ceske noviny psaly "Havla nam zavidi cely svet".

 Tady nesou vinu i zapadni / zvlaste levicova /  media, ktera zase  dost dobre nerozumela deformacim komunisticke spolecnosti a ktera byla z padu komunizmu tak nadsena, ze nase politicke  amatery rozmazlovala, nekritizovala,  jen je placala po zadech a rikala jim, " jste nejvetsti machri na svete"  a na nestesti oni tomu uverili,  v cele s V. Havlem, pustili mezi sebe komunisty, namisto aby je soudili a komunisti jim v kritickych situacich " vysvetlili", co maji delat a jak maji hlasovat a nestesti bylo hotove, mlada ceska demokracie neprosla ocistou a najela na nespravnou kolej.

 Ja

J. Mrázek 4.6.2014 6:01

Nekomforní rozdání Čr už proběhlo.

Havel udělal maximum i nemožného. Takže návrat a "dorozdání" není mežné, není co dorozdat a už teď ekonomická dotace sousedů levnou pracovní silou a přitom cenově v obchodech s německou cenovou hladinou skasírovanou na kost, to už prostě víc nejde. Ano, nic není nemožné se srdíčkem ve znaku, mohu to zakřiknout ...

V. Ondys 4.6.2014 5:06

:))))) Otázka zní:

Jak může skutečně fungovat svoboda, demokracie, vymahatelné právo a :)))))))))))))))) socialistické přerozdělování, které mění občany v nejtupější konzumenty s nejchamtivějšími nároky bez nutnosti vlastního snažení v nejistých pokusech překonávat nejnepříjemnější nástrahy osudu?

J. Vavrochová 4.6.2014 4:10

Poněkud zbytečně dlouhé,

stačilo přece napsat, že pan Doležal nesnáší pana Babiše a proto považuje výsledek voleb za špatný.

Ale, mezi námi, co je panu Doležalovi po tom, že voliči už mají těch "zavedených politických stran" plné zuby a proto volí jinak, než by se to jemu líbilo. Může se rozčilovat jak chce, na skutečnosti nic nezmění, to můžou pouze další volby, tedy opět rozhodnutí voličů a nikoliv přání pana Doležala.

Pokud je ten "rozhovor" s panem Doležalem autentický, pak soudím, ža pan Doležal je starý paprika, který by nás nejraději viděl zpět v roce 1969, abychom si tovšechno zopakovali a znovu naletěli "klasickým politickým stranám".

J. Vyhnalík 4.6.2014 1:34

Omyl pana Doležala

S tím, co pan Doležal říká, souhlasím až na jednu výhradu. Ovšem poměrně základní výhradu.

Pan Doležal dodnes nepochopil a nepřijal myšlenku, že současný stav je pouze logickým důsledkem špatně zvoleného volebního systému. Pokud pro každý zásadní politický směr, existují nejméně dvě strany s ambicemi na účast v parlamentu, je pro voliče téměř nemožné se orientovat. Zejména v situaci, kdy se u vlády střídají nepřehledné koalice, které často věnují více úsilí vzájemnému vymezování se, než opozici.

Destrukce začala v době rozpadu druhé Klausovy vlády a pokus o změnu volebního systému byl poslední šancí, jak tuto destrukci systému zastavit. Nesporně by se jednalo o změnu systému, ale byla by to pouze změna parametrická, která by nerušila politickou soutěž politicky vyprofilovaných stran, naopak by tuto soutěž zpřehlednila a tím zatraktivnila pro voliče.

I díky panu Doležalovi tedy dnes musíme přihlížet protisystémové antipolitice v podání protisystémových stran.