8.6.2024 | Svátek má Medard


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Seriál Chalupáři prý kazí děti

Zdálo se mi, že je událostem 1968 věnována mnohem větší pozornost než rokům 1938 a 1939. Snad to televize v příštích měsících napraví. Neměli bychom totiž zapomínat, že kdyby u nás nacisté vládli tak dlouho jako komunisté, tak bychom dnes mluvili německy,

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Širůček 28.8.2018 14:05

Re: Opravdu?

Počkat musíte, ale netrvá to léta. Pravda je, že ledacos bylo tehdá lepší, než teď, ale celkově je teď mnohem lépe. Třeba veřejná doprava byla na mnohem lepší úrovni - jistě, právě pro nedostatek "soukromé" ... jenže, nebylo by třeba lepší, kdyby člověk nemusel to soukromé auto používat příliš často právě pro nedostatky v té veřejné dopravě? Nebo (nejenom) pošta ... nespočívají problémy především v příliš vysokých "manažerských" platech, takže pak chybí motivace něco řešit?

J. Lukavsky 28.8.2018 13:59

Re: Souhlasím s panem Křečkem

Nu pokud jste věděl (už tenkrát) jak zprivatizovat cca 1000 státních (ztrátových) podniků, rychle, průhledně, spravedlivě, právně čistě..... proč jste s tím nevyšel ven? Mohl jste být slavný Vy a ne von. No jestli si myslíte, že jsme měli a máme volný trh? S těmi všemi regulacemi, nařízeními atd.? "Volný" trh ve svěrací kazajce regulací je paskvilem a důmyslně kombinuje nevýhody všech systémů.

J.L.

I. Širůček 28.8.2018 13:55

Re: pane Anděli

On je nekoupil, on je získal prodejem jetelových semínek...-

I. Širůček 28.8.2018 13:54

Re: pane Anděli

Na wartburgy že nebyly? Kolik vám tehdy bylo? A dokonce jste si mohl koupit auto za "tuzexové bony"! To berete jako velkou škodu, že už to nejde?

J. Lukavsky 28.8.2018 13:53

Re: pane Anděli

No na Trabanta nebyly pořadníky, ale proč nám Trabuko musel koupit tchán na Slovensku a přivést. Ale možná, protože to byl kombík. Ale představa, že dnes si venkovan nemůže dovolit dojet si do města do divada.... jistěže ne ob den, ale jinak je to názor mimozemšťana.

J.L.

end

I. Širůček 28.8.2018 13:51

Re: Souhlasím s panem Křečkem

Zejména Klausův "bankovní socialismus" se významně podepsal.

I. Širůček 28.8.2018 13:49

Re: Pravdivé a moudré.

Teď už je pozdě, měl tam být, když "bojoval za regulované nájemné", neměl by motiv bojovat.

M. Prokop 28.8.2018 13:47

Re: Pravdivé a moudré.

Panebože nedopust! Že je rozumnější než současný hradní pán neznamená, že je rozumný.

I. Širůček 28.8.2018 13:47

Re: Souhlasím s panem Křečkem

To je jen "zbožné přání"...

P. Dvořák 28.8.2018 13:13

Re: Vy víte, proč lidé na Babiše pískali?

Já jsem to myslel jenom tak na odlehčení, jako ukázku toho, jak absurdně by vše mohlo dopadnout při troše politické vrtkavosti.

I když v té době . . . . kdo ví?

:-))

J. Anděl 28.8.2018 12:36

Jaký to může mít vliv?

Ještě je otázka, jak moc dnes mladí sledují Chalupáře. Mně to v dětství připadalo jako nudný pořád pro pamětníky a to je mi dneska přes 40.

Dnes je v zábavě navíc podstatně větší konkurence, než když jsem byl capart, to člověk koukal na leccos, jen že se tam hýbaly obrázky.

M. Malovec 28.8.2018 12:21

Vlez do partaje

nebyla, jak říkáte pragmatická ochrana práce, kariéry, rodiny, dětí a podobně, ale obyčejný strach - to se dá pochopit - nebo korupce - a to je svinstvo. Jeden kandidát na prezidenta, statistik Fišer, potřebou získat pracovní pozice to zdůvodňoval. Partaj korupovala jeho - za vlez prebendy získal post, a on korumpoval partaj - za post jim držel prst v zadeli, aby se nepo. To není omluva ale hajzlovství.

J. Anděl 28.8.2018 12:04

Televize

Ještě by mě trochu zajímalo, jak moc se dnes mladí na Chalupáře dívají. Je to na YouTube nebo Netflixu?

Asi trochu jo, jestli s tím má paní učitelka problémy, ale ten vliv bych nepřeceňoval.

J. Anděl 28.8.2018 12:00

To já chápu, jen jsem se zarazil u poznámky, že dnes si to spíš někteří nemohou možná dovolit. Ale psal mi to už výše pan Lapil, že šlo spíš o to divadlo.

A. Alda 28.8.2018 11:54

SDR.

Družstevní rolníci měli svůj Svaz družstevních rolníků, nikoli odbory. To je přeci zcela logické.

A. Alda 28.8.2018 11:50

Pravdivé a moudré.

Pana Křečka bych rád viděl v presidentské funkci na Hradě.

M. Šejna 28.8.2018 11:48

já vím, Kmoníčko jedno

a taky vím, že na dodržování devizového hospodářství socialistického Československa dohlíželi Kmoníčkové a jemu podobné kreatury.

P. Kmoníček 28.8.2018 11:39

Re: pane Anděli

Šejno jedno, pokud jste si koupil bony, tak jste se dopuštěl devizového přestupku.

P. Kmoníček 28.8.2018 11:30

Křečku jeden,

postudujte si na dnešním Svobodném fóru vysvětlení rozdílu mezi hodnocením r.1938 a R.1968 a r. 2018. Potom už Vás ty vzpomínky zarážet nebudo. Doufám.

J. Novák 28.8.2018 11:17

Re: Vy víte, proč lidé na Babiše pískali?

Ale nebyli. Husák byl přeci reformátor a dubčekovec až na půdu a "prekabátil sa", až když jako první pochopil, jaký že to větřík k nám teď povane. Takže Husák by asi byl u koryta stejně, byť jako slovenský satrapa či něco podobného. A Bilak by byl druhořadým bezejmenným úředníčkem - na víc ani nikdy neměl.

J. Novák 28.8.2018 11:10

Re: pane Anděli

Že nebyly pořadníky na žiguli, wartburgy nebo dacie? Je to přesně naopak. Šel jsem do Mototechny a koupil Škodu 105 - žádný zázrak, ale přišel jsem, viděl jsem, koupil jsem - k dodání cca za 14 dní.

J. Kratochvíl 28.8.2018 11:08

Re: Souhlasím s panem Křečkem

Co žvaníte, pochopitelně i ty levicové mají máslo na hlavě, ale sám Klaus to svou ideologii volného trhu tj. nekontrolovatelného kradení ten pravý základ. A nemusíte mě hned chytat za překlepy.

J. Kratochvíl 28.8.2018 11:04

Re: Opravdu?

Pane Anděli, vy nechcete přijmout poznání, že časem stoupá životní úroveň obyvatelstva, když se zrovna neválčí. Je pochopitelné, že počet aut v domácnosti byl rozdílný v 50. 60. 70. i 80 letech, ale na škodovky, ale i jiné značky co se pamatuji od 70. let pořadníky nebyly. Ani dnes nedostanete auto určité značky a vybavení okamžitě a musíte si počkat.

M. Prokop 28.8.2018 11:02

Re: Souhlasím s panem Křečkem

Pravicové vlády zde vládlY a kradly podstatně méně, než ty levicové.

J. Kratochvíl 28.8.2018 10:58

Souhlasím s panem Křečkem

a ti pískající by si měli uvědomit, že kdyby zde tzv. "pravicové vlády" po roce 89 vládli a chovali se jako moudří a řádní hospodáři a nezpronevěřovali by za dobu svého vládnutí 100 miliardové majetky nás všech, nemuseli dnes voliči volit pana Babiše. Proto jsou takové seriály jako Chalupáři stále oblíbené.

Z. Lapil 28.8.2018 10:28

Re: Byl jste někdy na venkově, pane Křečku?

Určitě měli něco jako FKSP. U nás (nikoliv JZD) se jezdilo se školou, s invalidy, zahrádkáři a s Klubem turistů (s těmi ovšem nikoliv do divadla). Na vojně se kultura (i sport a co si kdo zamanul) organizovala přes SSM. Wabi Daněk v jedné minibásničce konstatoval, že v Hranicích na Moravě mají vojáci extra výhodu: "Mohou jít sportovat za Hranice".

Z. Lapil 28.8.2018 10:22

Re: Opravdu?

Pan Křeček spíš naráží na to, že divadlo dost podražilo. I když možná spíš subjektivně, když vezmu v úvahu zhruba(!) desetiprocentní inflaci.

Já žil ve městě "v okolí Prahy" a do divadla jsem se dostal docela dost, počínaje klubem diváků ve škole. ROH si neuvědomuju, ale hodně u nás jezdil Klub invalidů. Zahrádkáři jezdili spíš na výlety (zvláštní zřetel byl brán na to, jaké v zámecké hospodě čepují pivo; fakt, ale vlastně proč ne), ve velkopodniku v sousedním městě jistý pán pořádal zájezdy turistické (snad přes fond kulturních a sociálních potřeb; určitě podnikovým autobusem, takže se platila nafta a to kdoví jestli).

Spousta věcí bylo jinak, třeba v jiném sousedním městě měli aktivní podnikový kulturní dům, takže - to bylo tuším středoškolské ROH, účast studentů možná) - přijel autobus patronátního podniku, v 19:00 odjezd, dvacet minut cesty, v půl osmé v sále, koncert a v půl desáté doma.

Ono to při pohledu zpátky vypadá, co všechno komunisti pro lid dělali, ale ve skutečnosti co si kdo nezařídil a nenechal oštemplovat (většinou formalita), to neměl. Jako mírně veselou historku rád uvádím, že jsem na vojně pod hlavičkou SSM organizoval výpravy do kostela. Sice na koncerty, ale přesto :-). Štempl být musel kvůli vycházkám přes večerku.

Zas na druhou stranu: už v nových dobách se nám stalo, že když v sobotu v sedm ráno nedorazil autobus (se sborem jsme koncertovali v Postupimi a hned zpátky), tak jsme v 8:15 odjížděli náhradním od úplně jiného dopravce. Na třetí stranu - když se nám něco podobného stalo na táboře v NDR, tak jsme odjeli taky, ale slyšel jsem chudáka organizátora do telefonu něco hulákat o politickém chápání a družbě se SSM z Prahy, takže "samo" by to asi nešlo.

M. Šejna 28.8.2018 10:04

Re: Byl jste někdy na venkově, pane Křečku?

a jakým zájezdem tedy jezdili jezeďáci do divadla, když ne zájezdem ROH?

M. Šejna 28.8.2018 10:01

pane Anděli

na škodovku pořadníky byly, protože automobilka nestačila vyrábět. Na trabanty, wartburgy, dacie nebo žiguli pořadníky nebyly. Mohl jste si tehdy dokonce koupit i auto z kapitalistické ciziny za tuzexové bony. A tak po našich silnicích jezdily tehdy i auta značek renault, peugeot, fiat, ford, simca, chrysler atd. Celkové ale bylo aut mnohem méně, než dnes.

J. Lepka 28.8.2018 9:38

Re: Byl jste někdy na venkově, pane Křečku?

No, pane Braune, máte poněkud vychýlené poznatky, nebudu se specielně zabývat příjmovou stránkou venkova, ale pokud si pamatuji, za bolševika neplatili zaměstnanci v zemědělství daň z příjmu, nehledě na postřeh jedné bývalé známé : "...deputát dostanete taky a co si nakradete je navíc." Aut bylo na vsi vždy víc než ve městech, ovšem zavřených ve stodolách a za "kultůrou" se jezdilo autobusy. Že podstatná byla návštěva obchodů a zhusta již na to dívadlo nebyla energie je bohužel realita kterou prostě nezvrátíte. Osobně jsem to zažil vícekrát, nejprve jako prezenčák v Táboře mezi roky 78-8O, kdy nás v uniformách uvaděčky pouštěly do hlediště např. na Cimrmany grátis, jinak by to byla přesilovka později, již jako divadelník, kdy jsme tutéž přesilovku absolvovali až čtyřikrát za víkend, přestože bylo vyprodáno.