29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Seriál Chalupáři prý kazí děti

Zdálo se mi, že je událostem 1968 věnována mnohem větší pozornost než rokům 1938 a 1939. Snad to televize v příštích měsících napraví. Neměli bychom totiž zapomínat, že kdyby u nás nacisté vládli tak dlouho jako komunisté, tak bychom dnes mluvili německy,

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Kalužík 28.8.2018 18:41

Re: Souhlasím s panem Křečkem

Když někdo dělá hrubky a pak je nazývá překlepy, dokazuje, že to má v hlavě pomotané a plete páté přes deváté. A i kybych vás bral jen trochu vážně a připustil vaši vazbu mezi volným trhem a kradením, pak by nebylo nekontrolovatelné, ale pouze nekontrolované.

být vámi, raději si opakuji domácí úlohy!

J. Kanioková 28.8.2018 19:20

Pro bo ha.. vy jste jistě "ekonom" ?

I. Širůček 28.8.2018 13:47

Re: Souhlasím s panem Křečkem

To je jen "zbožné přání"...

L. Novák 28.8.2018 16:34

Re: Souhlasím s panem Křečkem

Komunista Kratochvíl a jeho klasické bláboly z ekonomické negramotnosti...

J. Anděl 28.8.2018 9:26

Opravdu?

To s tím autem a cestou do divadla mě překvapilo a jednoduše se mi to nezdá. Tehdy jsem byl dítě a nežil, ani teď nežiji na venkově. Ale co jezdíme na chatu či někam ven, auto vesměs mají. Z dětství si pamatuju matně na jakési pořadníky na škodovky. Celé se mi to nezdá, tohle srovnání.

M. Šejna 28.8.2018 10:01

pane Anděli

na škodovku pořadníky byly, protože automobilka nestačila vyrábět. Na trabanty, wartburgy, dacie nebo žiguli pořadníky nebyly. Mohl jste si tehdy dokonce koupit i auto z kapitalistické ciziny za tuzexové bony. A tak po našich silnicích jezdily tehdy i auta značek renault, peugeot, fiat, ford, simca, chrysler atd. Celkové ale bylo aut mnohem méně, než dnes.

J. Novák 28.8.2018 11:10

Re: pane Anděli

Že nebyly pořadníky na žiguli, wartburgy nebo dacie? Je to přesně naopak. Šel jsem do Mototechny a koupil Škodu 105 - žádný zázrak, ale přišel jsem, viděl jsem, koupil jsem - k dodání cca za 14 dní.

P. Kmoníček 28.8.2018 11:39

Re: pane Anděli

Šejno jedno, pokud jste si koupil bony, tak jste se dopuštěl devizového přestupku.

M. Šejna 28.8.2018 11:48

já vím, Kmoníčko jedno

a taky vím, že na dodržování devizového hospodářství socialistického Československa dohlíželi Kmoníčkové a jemu podobné kreatury.

P. Kmoníček 28.8.2018 15:23

Re: já vím, Kmoníčko jedno

5. pád Šejno, 5. pád Kmoníčku, Šejno jedno !

M. Šejna 28.8.2018 16:09

opravuji se, Kmoníčko jedna

Kmoníček je podle vzoru Kráva, takže 5.pád je Kmoničko jedna!

I. Širůček 28.8.2018 13:55

Re: pane Anděli

On je nekoupil, on je získal prodejem jetelových semínek...-

M. Šejna 28.8.2018 16:13

ha, ha, ha

jste vtipnej, jak žák druhé třídy obecné školy. Pravdou je, že děti bolševických rodičů, mi před listopadem 89 nadávali do semínkového generála.

Některým dětem tehdejších bolševiků to vydrželo až do současnosti.

J. Lukavsky 28.8.2018 13:53

Re: pane Anděli

No na Trabanta nebyly pořadníky, ale proč nám Trabuko musel koupit tchán na Slovensku a přivést. Ale možná, protože to byl kombík. Ale představa, že dnes si venkovan nemůže dovolit dojet si do města do divada.... jistěže ne ob den, ale jinak je to názor mimozemšťana.

J.L.

end

I. Širůček 28.8.2018 13:54

Re: pane Anděli

Na wartburgy že nebyly? Kolik vám tehdy bylo? A dokonce jste si mohl koupit auto za "tuzexové bony"! To berete jako velkou škodu, že už to nejde?

Z. Lapil 28.8.2018 10:22

Re: Opravdu?

Pan Křeček spíš naráží na to, že divadlo dost podražilo. I když možná spíš subjektivně, když vezmu v úvahu zhruba(!) desetiprocentní inflaci.

Já žil ve městě "v okolí Prahy" a do divadla jsem se dostal docela dost, počínaje klubem diváků ve škole. ROH si neuvědomuju, ale hodně u nás jezdil Klub invalidů. Zahrádkáři jezdili spíš na výlety (zvláštní zřetel byl brán na to, jaké v zámecké hospodě čepují pivo; fakt, ale vlastně proč ne), ve velkopodniku v sousedním městě jistý pán pořádal zájezdy turistické (snad přes fond kulturních a sociálních potřeb; určitě podnikovým autobusem, takže se platila nafta a to kdoví jestli).

Spousta věcí bylo jinak, třeba v jiném sousedním městě měli aktivní podnikový kulturní dům, takže - to bylo tuším středoškolské ROH, účast studentů možná) - přijel autobus patronátního podniku, v 19:00 odjezd, dvacet minut cesty, v půl osmé v sále, koncert a v půl desáté doma.

Ono to při pohledu zpátky vypadá, co všechno komunisti pro lid dělali, ale ve skutečnosti co si kdo nezařídil a nenechal oštemplovat (většinou formalita), to neměl. Jako mírně veselou historku rád uvádím, že jsem na vojně pod hlavičkou SSM organizoval výpravy do kostela. Sice na koncerty, ale přesto :-). Štempl být musel kvůli vycházkám přes večerku.

Zas na druhou stranu: už v nových dobách se nám stalo, že když v sobotu v sedm ráno nedorazil autobus (se sborem jsme koncertovali v Postupimi a hned zpátky), tak jsme v 8:15 odjížděli náhradním od úplně jiného dopravce. Na třetí stranu - když se nám něco podobného stalo na táboře v NDR, tak jsme odjeli taky, ale slyšel jsem chudáka organizátora do telefonu něco hulákat o politickém chápání a družbě se SSM z Prahy, takže "samo" by to asi nešlo.

J. Kratochvíl 28.8.2018 11:04

Re: Opravdu?

Pane Anděli, vy nechcete přijmout poznání, že časem stoupá životní úroveň obyvatelstva, když se zrovna neválčí. Je pochopitelné, že počet aut v domácnosti byl rozdílný v 50. 60. 70. i 80 letech, ale na škodovky, ale i jiné značky co se pamatuji od 70. let pořadníky nebyly. Ani dnes nedostanete auto určité značky a vybavení okamžitě a musíte si počkat.

J. Anděl 28.8.2018 12:00

To já chápu, jen jsem se zarazil u poznámky, že dnes si to spíš někteří nemohou možná dovolit. Ale psal mi to už výše pan Lapil, že šlo spíš o to divadlo.

J. Anděl 28.8.2018 12:04

Televize

Ještě by mě trochu zajímalo, jak moc se dnes mladí na Chalupáře dívají. Je to na YouTube nebo Netflixu?

Asi trochu jo, jestli s tím má paní učitelka problémy, ale ten vliv bych nepřeceňoval.

I. Širůček 28.8.2018 14:05

Re: Opravdu?

Počkat musíte, ale netrvá to léta. Pravda je, že ledacos bylo tehdá lepší, než teď, ale celkově je teď mnohem lépe. Třeba veřejná doprava byla na mnohem lepší úrovni - jistě, právě pro nedostatek "soukromé" ... jenže, nebylo by třeba lepší, kdyby člověk nemusel to soukromé auto používat příliš často právě pro nedostatky v té veřejné dopravě? Nebo (nejenom) pošta ... nespočívají problémy především v příliš vysokých "manažerských" platech, takže pak chybí motivace něco řešit?

L. Novák 28.8.2018 22:35

Re: Opravdu?

Lžete jako vždy. Samozřejmě že za komunistického totalitního režimu pořadníky na škodovky byly...

K. Janyška 28.8.2018 9:14

Nekazí.

Rozesmívá... Dzp.

M. Mikulec 28.8.2018 8:47

Murphyho zakon

Neodpovida-li praxe teorii, je nutno praxi zavrhnout.

J. Holíček 28.8.2018 7:53

Je o jednoduché

Babiš ja premiér, protože to tak po volbách vyšlo. Tak se očekává, že promluví jako premiér. Vůbec ho nemám rád (pan Fridrich to ví), tak na jeho projevy nechodím.

Chodí na ně ti, co by na jeho místě chtěli vidět Kalouska nebo Němcovou. Tak ať se ti dva víc snaží, aby je lidé volili a mohli si tak cintat pentli podle libosti.

D. Stirský 28.8.2018 7:25

Samozřejmě, že lidé na Babiše

pískali, neb se jim nelíbí on osobně i to, že byl jmenován premiérem. Myslím, že zůstal-li by jedním z ministrů, pískání by se nekonalo nebo by bylo výrazně slabší či by se jen skříalo zuby. Smutné je to, že on stále nechápe, že byl-li agentem STB a je-li podezírán z dotačních čachrů, že pak jsou jeho kandidatura a zastávání veřejného postu nestoudné. Což vůbec nebrání, aby se angažoval v sektoru soukromém.

V. Braun 28.8.2018 2:09

Byl jste někdy na venkově, pane Křečku?

Tak jsem ještě dočetl k odstavci, kde pan Křeček píše, že na rozdíl od normalizace by si dnes nemohli lidé na venkově dovolit auto a jezdit do divadel.

Byl jste někdy na venkově pane Křečku? Podle toho vašeho odstavce pochybuji. Hodně mých příbuzných na venkově žije a nejsou to žádní boháči (dělníci, zdravotní sestra, nezaměstnaný), ale auto mají všichni, už jen proto, že bez něj to dnes na venkově nejde, a i to divadlo si občas dovolí. Když to srovnám s dobou normalizace tak těch aut bylo daleko méně a když do divadla, tak jedině tak se zájezdem ROH.

T. Kohout 28.8.2018 3:15

Re: Byl jste někdy na venkově, pane Křečku?

To slyším prvně, že by v JZD bylo ROH. Na zájezdy se ovšem vyjíždělo.

L. Novák 28.8.2018 4:47

Re: Byl jste někdy na venkově, pane Křečku?

Slyšíte blbě. O tom, že by v JZD bylo ROH, nikdo nepsal.

M. Šejna 28.8.2018 10:04

Re: Byl jste někdy na venkově, pane Křečku?

a jakým zájezdem tedy jezdili jezeďáci do divadla, když ne zájezdem ROH?

Z. Lapil 28.8.2018 10:28

Re: Byl jste někdy na venkově, pane Křečku?

Určitě měli něco jako FKSP. U nás (nikoliv JZD) se jezdilo se školou, s invalidy, zahrádkáři a s Klubem turistů (s těmi ovšem nikoliv do divadla). Na vojně se kultura (i sport a co si kdo zamanul) organizovala přes SSM. Wabi Daněk v jedné minibásničce konstatoval, že v Hranicích na Moravě mají vojáci extra výhodu: "Mohou jít sportovat za Hranice".