1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

ROZHOVOR: S Masarykem jsem nesoupeřil

Masaryk byl v každém případě významnou osobností českých dějin, o tom není sporu. Ale ta adorace, to zplošťování, kdy z něho děláme adorovaného tatíčka, který sedí na koni, to by vyžadovalo vážnou diskuzi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 1.11.2018 8:51

Re: Hlavní rozdíl mezi Masarykem a Klausem byl ten zásadní a

Vy si fakt myslíte, že v roce 1919 bylo nutno vše předělávat? O tom je v článku řeč.

Nečetl jste pozorně, hezké je i to Vaše "putování časem". Stačilo napsat, že Václav Klaus Vás irituje. Irituje, i kdyby vysekl bez chyby malou násobilku.

Ale jsem rád, že jste věnoval čas srovnání dvou politiků. Já si na to netroufám, narodil jsem se poněkud později, Vy jste zřejmě Masaryka pozoroval v reálu. Tiše závidím.

J. Fridrich 2.11.2018 5:15

Re: Hlavní rozdíl mezi Masarykem a Klausem byl ten zásadní a

" Vy si fakt myslíte, že v roce 1919 bylo nutno vše předělávat?" - a vy si myslíte, že při vzniku nového státu po cca 300 létech se nemusí nic nového vytvořit ? Tak jen to důležité - odloučit od staré a vytvořit novou měnu, poštu, známky,ceniny, armádu, četnictvo, banky, úřady, katastry, nové územní celky a mnoho dalšího..

Říkávávalo se - " ten to vidí jak Hurvínek válku.."

J. Ticháček 2.11.2018 17:51

Re: Hlavní rozdíl mezi Masarykem a Klausem byl ten zásadní a

No, bylo toho i tehdy dost na práci. Jenže: stejně jako v roce 89, tak i v roce 18 se to vyřešilo stejně lehce. Nový stát bez problémů převzal organizační složky státu původního. Jenže ta první republika se od původního stavu měnila nějakých dvacet let. Zatímco po roce 89 se ta sranda zcvrkla do pěti let.

P. Han 1.11.2018 9:03

Re: Hlavní rozdíl mezi Masarykem a Klausem byl ten zásadní a

Otázky zněly jinak, že? Copak byste do rozhovoru pro Blesk povídal vy? Ten rozdíl je známý, byla to jiná situace. O uznání našeho státu již nebylo nutno bojovat, o změnu jeho charakteru ano. A Klaus jasně říká, že všichni - včetně jeho - byli v r. 1989 nepolitikové. Do čela státu je opravdu postavila ona "mlčící většina" - v okamžiku, kdy přestala mlčet. Jestli jste v té době byl na houbách, nebo seděl s Paroubkem v hospodě a historie šla kolem vás, tak si o tom něco přečtěte, když si to nepamatujete. Nemusíte nic od Klause, klidně stačí třeba Pithart. Ti lidé, ať "oficiální" disent v podání Charty, tak třeba Klaus se svými ekonomickými přednáškami, církve, studenti a přednášející vysokých škol, nikdo z nich se nepřipravoval a nebyl připraven na převzetí moci. Charta se snažila pouze o jakýsi dialog s komunisty o obnovení "lidské tváře" socialismu. Až masové demonstrace těch "obyčejných lidí", té "mlčící většiny", spolu s ochabnutím vlivu SSSR a následným oslabením moci KSČ, vytvořily cestu k jednání s komunisty z pozice síly. Podobně to proběhlo i v Polsku a dalších zemích, v Rumunsku krvavě. Ale vždycky byla nutná podpora většiny národa. Ať v r. 1918, tak v r. 1989.

J. Fridrich 1.11.2018 16:47

Re: Hlavní rozdíl mezi Masarykem a Klausem byl ten zásadní a

" Jestli jste v té době byl na houbách, nebo seděl s Paroubkem v hospodě a historie šla kolem vás " - to se vám moc nepovedlo.. Píšete - " A Klaus jasně říká, že všichni - včetně jeho - byli v r. 1989 nepolitikové " - ale to není přece pravda, " nepolitik " byl Klaus zavřený a potichu žijící v Komárkově Prognost'áku. Disidenti, ti OPRAVDOVÍ - a někteří víme o kterých nyní mluvím, to totiž byli POLITICI a dávali desetiletí všanc svou svobodu a svobodu svých blízkých - a to i rodinných příslušníků, víte, pane Han ? A ti nám tu svobodu a demokracii přinesli - a ne ti vaši Klausové..

M. Prokop 1.11.2018 10:48

Re: Hlavní rozdíl mezi Masarykem a Klausem byl ten zásadní a

Klaus se připravoval na dobu, kdy bude transformace možná.

Mohl klidně utéci za hranice jako Masaryk, ale odtamtud by nedokázal vůbec nic, doba byla úplně jiná.

Nejspíš vás taky bere nějaká osobní antipatie.

J. Fridrich 1.11.2018 16:32

Re: Hlavní rozdíl mezi Masarykem a Klausem byl ten zásadní a

" Mohl klidně utéci za hranice jako Masaryk " - to je vtip, pane Prokop ? Masaryk podle vás utekl za hranice ? On šel VYJEDNÁVAT A PRACOVAT PRO VZNIK NAŠEHO STÁTU.. To vám rodiče a škola ZATAJILI ? TAK TO JSTE K POLITOVÁNÍ....

J. Huml 1.11.2018 3:23

Pane Marak,

zkousim marne cely tento rozhovor precist. Podle meho, velice dobre otazky, precetl jsem vsechny, ale ty odpovedi - na to nemam cas a silu, co jsem stacil prelouskat, tezko mohu stravit. To neni clovek, to je jenom pouhy plaz, jak rikate, zbytek. .

R. Gazda 1.11.2018 3:33

Re: Pane Marak,

Souhlasim s vami pane Huml vsichni spatny jen VK genius

Jen pockejte az se probudi ti co se mnou i s vami nesouhlasi co dostanou nadavek a ruznych jmen od diskuteru kteri tohoto muze co pro CR neudelal vubec nic akorat zde kaze a nejradeji by CR republiku dal za par melounku rusku opevuji..:)

P. Manda 1.11.2018 7:45

Re: Pane Marak,

Co jste pro tuto zemi udělal vy ?

R. Gazda 1.11.2018 9:51

Re: Pane Marak,

Radne pracoval a odvadel dane a take verejnym postavenim proti komunistum jsem byl 9 mesicu za mrzemi,ale o tom nema cenu s vami diskutovat ,protoze vy jste pro nasi zemi neudelal vubec nic .Jenom zde vykrikujete na ostatni

F. Houžňák 1.11.2018 6:10

Zkuste trochu trénovat čtení a porozumění

psanému textu, začněte něčím jednodušším, třeba pohádkami, a postupně se propracujete tak daleko, že budete schopen plynule přečíst takové dvě-tři stránky, a jako bonus jim i porozumíte. Pak zkuste tenhle intervjů přelouskat ještě jednou a uvidíte, jak vám to pude. Hlavně vytrvalost!

J. Strakoš 1.11.2018 6:20

Re: Pane Marak,

Podívejte, kolik času jste ušetřil. Příště možná bude stačit jenom přečíst nadpis, vědět, že rozhovor je s Klausem a už budete vědět, že odpovídá špatně. A nebudete tak muset číst (nebo nedej bože se zamýšlet) nad odpověďmi.

A teď vážně - když jsem četl otázky, říkal jsem si, že jsou jak z nějakého bulváru - a taky že ano. Redaktor se jej třeba zeptat, jakou knihu by si vzal na pustý ostrov, to se vždy líbilo.

M. Mařák 1.11.2018 0:05

Masaryk, Havel,

no a pak ten zbytek...

M. Smidova 1.11.2018 8:38

Re: Masaryk, Havel, Hácha

Beneš,Gottwald,Zápotocký,Novotný,Svoboda, Husák, Zeman. Máme být bratři a sestry doopravdy, doopravdy ale doopravdy na co pyšní !