29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Pro týdeník Do Rzeczy

V roce 2003 jsem do funkce prezidenta nevstupoval v nějakém přelomovém období naší země – na rozdíl od toho, kdy jsem se stal ministrem financí a následně předsedou vlády o jednu dějinnou fázi dříve.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Gabriel st. 14.2.2013 20:45

konzervativní princip klasického liberalismu

No takovou hloupost může vypustit jenom Klaus! Sám liberál do morku kostí, a navíc toho typu, který filosofie označuje za pragmatizmus. Tedy liberalismus, který má jediné kritérium  pro hodnocení toho, co je svobodně možné. A to domnělý, nebo skutečný okamžitý osobní  prospěch pro konatele, bez ohledu na dopady na ostatní. Tato filosofie , naprosto popírající provázaný a vyvážený soubor konzervativních hodnot, jejímž guru Klaus u nás je, je zdrojem veškerého právního i mravního marazmu naší současné společnosti!

B. Rybák 15.2.2013 2:03

Re: konzervativní princip klasického liberalismu

Trošku jste si popletl ekonomický liberalismus, jehož zakladatelem byl morální filosof A. Smith, s egoismem který v rámci t.zv. morálního relativismu šíří t.zv. "nová levice". A ta je opravdu zdrojem marasmu celé západní civilizace. Ekonomicky liberální a kulturně konzervativní V. Klaus je jejím zásadním odpůrcem.

P. Gabriel st. 15.2.2013 7:53

Re: konzervativní princip klasického liberalismu

Pane Rybáku, zcela určitě jsem si nic nespletl. Byť nejsem vyznavačem ekonomického liberalismu, ale spíše konzervativních přístupů, v ideální podobě v teorii i v praxi představované dosud ne zcela popsaným a pochopeným přístupem Baťů a dalších významných konzervativních podnikatelů, Velmi dobře znám liberální přístupy v ekonomii. Ale i ty jsou na hony vzdáleny praktickým i verbálním postojům  V. Klause. Např. Privatizace bez prokazování existence a původu financí, vedoucí k vytunelování podniků i bank, přístup typu, "nejlepší metorou privatizace je zhasnout" , zatěžování privatizace korupčními požadavky, kuponová privatizace bez sankcí za okrádání diků....To je jenom několik příkladů, jejichž hlavním protagonistou je Klaus...No a kdo je světovým standartem egoismu, egocentrismu a narcismu o tom není třeba se šířit.. To vše je také marazmus, při nejmenším stejně zlý a nebezpečný a relativizující zavedené hodnoty, jako je sociální stát, pozitivní diskriminace, relativizace práva na život, rozklad rodiny..., který přináší levicový liberalismus. Klaus je sice verbálním odpůrcem lecčehos, ale těžko bych  vzpomínal na cokoliv s kladným znaménkem, co by nejenom slovně podpořil, ale i prakticky uskutečnil.

B. Rybák 15.2.2013 11:33

Re: konzervativní princip klasického liberalismu

Je třeba si uvědomit, že náprava totální komunistické loupeže majetkové spojené s devastací lidského znalostního a morálního kapitálu představovala úkol, s jakým se lidstvo do té doby nesetkalo. Skutečnou spravedlnost spočívající v tom, že to co (komunistický) stát společnosti ukradl by jí prostě vrátil nebylo možno vzhledem délce trvání té loupeže prakticky realizovat (nebylo komu). Návrhy, aby se podniky přenechaly dosavadnímu managementu, nebo se o ně losovalo, nebyly politicky průchodné. A tak vznikla v podstatě "nemravná" situace, že společnost si musela od státu kupovat ukradený majetek jehož skutečnou cenu nikdo neznal, majetek který z cca 80% nebyl konkurence schopný. Kuponová privatizace byla v této situaci geniálním (SB, MMF i ES komisí) tehdy velmi chváleným řešením, které společnosti vrátilo majetek za cca 1/35 jeho nominální ceny a postupně vytvářelo jeho tržní ceny a skvěle připravovalo národ na tržní hospodářství. Jeho alternativou bylo neprivatizovat (např. v Maďarsku...) nebo tím majetkem společnost korumpovat (rozdávat ho přítelíčkům - Slovensko), nebo se stát na celé generace hospodářským vazalem zahraničního kapitálu.

Z ekonomického (ne ovšem vždy z morálního) hlediska bylo t.zv. "tunelování" formou bankrotu (i v USA probíhá tak, že zvýhodňuje původní majitele), který by ve standardním provedení mohl naráz vyřadit většinu ekonomiky a v podmínkách "postkomunistické" justice by probíhal formou "berkyzace" (viz soudce Berka).

Zázračně vzniklému "středoevropskému tygrovi" bylo tleskáno, dokud příklad Maďarska zahraničnímu kapitálu neukázal, že může získat téměř celé bohatství státu za "pakatel".

Pak stačilo, aby zkorumpovaný guvernér ČNB, nesmyslným udržováním fixního kurzu a pak přímo zločinným stažením peněz z oběhu (pomocí vysokých povinných rezerv pro banky) vyvolal recesi, pak cizími rozvědkami řízené "Sarajevo" a pak už jen zločinné (bezpodmínečné) odevzdání našeho bohatství (Špidla, Gross, Paroubek..) do rukou žravého zahraničního kapitálu.

J. Václavíková 15.2.2013 13:16

Re: konzervativní princip klasického liberalismu

Tohle je jak agitka z komunistického tisku!

B. Rybák 14.2.2013 17:57

Děkuji NP !!!

Děkuji NP za to, že jsem si mohl přečíst tento článek našeho pana prezidenta (což je v naší zemi opravdu skoro zázrak) a nebýt tedy odkázán na "hodnotící" texty těch, kteří jsou za své lži placeni.

Stydím se např. za vyjádření části našich spisovatelů (např. PEN klubu), kteří m.j. vyzývají V. Klause, aby "přestal útočit na V. Havla".

Odpověď pana prezidenta na otázku týkající se hodnocení V. Havla byla totiž naprosto pravdivá a velice umírněná, uvážíme-li že se vyhnul popisu jeho "duchovních kotrmelců" od anarchosocialismu (požadavek na zrušení NATO i RVHP, ukončení naší výroby zbraní, prosazování aktivistického, k západní demokracii nepřátelského "hnutí" a t.zv. "nepolitické politiky"!!!), přes teatrální prosazování své osoby (bezmezná chtivost potlesku?) na úkor prosazování zájmů své země (místo ekonomů sebou vozil "umělce"), k militantnímu neokolonialismu "humanitárního bombardování!!!" a podřizování zájmů své země EU-Německu (jistě i působením pana "knížete"). Mohl přidat i pravdivou poznámku o jeho záměrném ponížení Polska (Walesy), které právem očekávalo, že cílem jeho první státní návštěvy bude ono a ne Německo (zřejmě opět vliv pana knížete), což na dlouho poškodilo česko-polské vztahy)...

A byla to jen jedna, z celé řady mnohem důležitějších otázek. A vznikla z ní jen další ukázka lži a nenávisti P&L.

P.S. Když naši spisovatelé za totality podepisovali "antichartu", neměli možnost si tu "zločinnou" chartu ani přečíst. Je velmi ostudné, že i teď podepsali něco, co sami nevytvořili, něco co pojednává o něčem co očividně nečetli.

P. Gabriel st. 14.2.2013 20:51

Re: Děkuji NP !!!

Pane Rybáku, žádný zázrak, všechna média, která se tímto rozhovorem zabývala dávala k dispozici i originální text rozhovoru. Jen si jej najít, místo falešného skuhrání. V. Havel udělal řadu chyb, některé poměrně fatální, nic však ze zlů vůle, zbabělosti, nebo prospěchu. To se o V. Klausovi zdaleka nedá říci. Ba naopak, od tzv. Sarajevského atentátu , který sám o sobě byl ukázkou klausovské lži a zbabělosti, nás tento pán svými nemravy a nevychovanostni rámovanými sebestřednou drzostí častuje neustále. Nemá morální právo kohokoliv a cokoliv hodnotit, spíše zpytovat svědomí a kát se!

B. Rybák 15.2.2013 1:49

Re: Děkuji NP !!!

Neškodilo by, kdyby jste vyjmenoval ta masmédia, která uvedla celý text Klausova rozhovoru aby jste nevypadal jako lhář, protože zdaleka ne všechna, která o tom psala to určitě neudělala.

Pravdou ovšem je, že "Sarajevský atentát" byl nezvratnou ukázkou lži, zbabělosti a vlastizrádné prodejnosti jeho strůjců. Proto to také nakonec projeli (vy ovšem určitě ještě věříte tomu, že V. Klaus má vilu ve Švýcarsku). Pokud nejste archanděl, tak o morálním právu raději mlčte.

P.S. To, jak pan agent STB V.Junek, který po sobě zanechal v Chemapolu "sekyru" za 17 miliard Kč krátce před tím nechal Havlovu rodinu vydělat 55 miliónů na koupi a zpětném odprodeji 1/2 Lucerny, to byla přímo zářivá ukázka čistoty V.H.

P. Gabriel st. 15.2.2013 8:10

Re: Děkuji NP !!!

Pane Rybáku, průzkum jsem si nedělal, ale pamatuji-li si to dobře, četl jsem text rozhovoru prvně snad zde na lidovkách, nebo na serveru Radiožurnálu, prakticky v okamžiku, kdy se o věci začalo mluvit.

Tzv. "Sarajevský atentát" nebyl o žádných vilách ve Švýcarsku. Ten byl o tom, že se ukázalo, že na účtu ODS jsou peníze, které jsou psány na smyšlené dárce a jsou přinejmenším neprokazatelného původu. A když byl Klaus vyzván, aby vysvětlil tyto podivnosti v účetnictví ODS, jako statutár, kličkoval, lhal a vymlouval se a celou věc nakonec shodil na výkonného místopředsedu, který si sice pár týdnů poseděl ve vyšetřovací vazbě, ale nakonec se vše zametlo pod koberec. A můžete kolem toho šířit legendy, jaké chcete. Klaus, bez jehož souhlasu jistě nemohly tyto čachry probíhat, se zachoval, jako lhář, zbabělec a lata. Bohužel, sdělovací prostředky se jistě nezištně přidaly na jeho stranu a tak jsme to projeli všichni.

Prodej Lucerny Junkovi samozřejmě byla jedna z mnoha Havlových chyb, ale jistě si nemyslíte, že Klaus takové kauzy nemá. Třeba privatizační vatunelování jedné z největších strojíren v republice a následné beztrestné vrácení ohlodané kosti do FNM. Hledím na to trosku denně z okna. Klaus by měl především mlčet a zpytovat svědomí.

B. Rybák 15.2.2013 12:05

Re: Děkuji NP !!!

Na to, jak to bylo na tom opileckém večírku, kde vznikl ten "žert" s fiktivními dárci, jehož pravým důvodem bylo to, že v situaci, kdy velkou část hospodářství ovládala (díky Havlovu - "nejsme jako oni") mstivá komunistická mafie, nechtěli být někteří sponzoři (Schreibr) zveřejněni, se zeptejte např. paní JUDr. Marvanové. Celá věc už dávno bez zájmu prošla tiskem a pak "kdosi" zavelel "našim" masmédiím k útoku. Představa, že by o této (banální) věci měl do úmoru pracující V. Klaus ponětí je opravdu legrační. To, že Klausova vláda padla "okamžitě" k vůli soudně neprokázanému (zda šlo o korupci) a finančně tak nepatrnému obvinění je vskutku bezpříkladné darebáctví.

J. Urban 13.2.2013 23:02

Na stráž, Václave! My autentičtí

čechové stojíme za tebou.

S. Vaněček Šauerová 13.2.2013 20:02

Hnědí (nebudu mluvit o "prasatech") tleskají, jak by ne :

Některé části Klausova rozhovoru je musí uvádět do vytržení. Například takové spojení "autentický Čech"  (Tím rozhodně není Schwarzenberg, jeho předkové žili v zemích Koruny české jen pár set let, to nic není; jakpak jsou na tom asi předkové Klausovi ? Nejedná se náhodou o nějakou náplavu starou jen pár desetiletí ?) : A co spojení "autentický Němec" ? Není to náhodou něco z té kategorie, která kdysi, nikoliv tak dávno, končila povinným

prokazováním rasové čistoty v několika generacích a měřením lebek za

stejným účelem ? 

Ne, pane F. Seme, to není neomluvitelné. Výroky pana Klause čím dál tím víc zavánějí abnormalitou, to je přece zřejmé i laikovi.  A ty, kteří nemohou nést odpovědnost za své chování, je třeba omluvit.

B. Rybák 14.2.2013 15:35

Re: Hnědí (nebudu mluvit o "prasatech") tleskají, jak by ne :

Jste nejspíš jediná, koho to spojení "autentický Čech" přivedlo do tak velkého vytržení, že jste ho zcela vytrhla z kontextu v němž bylo zcela srozumitelné a oprávněné.

Je škoda, že Vám uniklo, že národ je dnes (levicově) chápán jako záležitost dobrovolně společně sdílené, pozitivně prožívané (národní) kultury (jazyka, tradic, hodnot, přístupu k vlastním dějinám) a že tedy nemá nic společného ani s (modrou) "krví", ani s tím jak dlouho tu žili předkové některých dnešních zadků (Je to tedy to jediné, čeho má pan kníže vlastní vinou nedostatek).

P.S. Trochu pravdy máte s tou abnormalitou, protože silná nadprůměrnost (tím spíš genialita) je vlastně abnormalita, která je ale pro nenadané laiky bohužel často nepochopitelná. Snažím se Vás omluvit, ale je to opravdu těžké. A o prasatech raději nemluvte. Pochybuji, že by jste o nich věděla víc než o politice.

B. Rybák 14.2.2013 16:13

Re: Hnědí (nebudu mluvit o "prasatech") tleskají, jak by ne :

Přechválil jsem Vás. S tím slovním spojením nejste jediná. Je to nečekaně pěkný důkaz toho, že ten V. Klaus měl zase pravdu, protože pouhá 2 slova v dlouhém textu, to je opravdu žalostný výsledek pro EU-P&L. Nebo je to tím, že všichni EU-žoldnéři dostávají z "centra" stejný návod jak správně bojovat proti Klausovi?

F. Sem 13.2.2013 14:32

Skandální a neomluvitelné

Za "skandální a ničím neomluvitelné" považuji to, že Václav Klaus připisuje Karlu Schwarzebergovi něco, co KS neudělal, tj. že zpochybňuje Benešovy dekrety. Pan Schwarzenberg parafrázoval nález ústavního soudu, ale neřekl nic, co není pravda! Benešovy dekrety jsou (i když poněkud smutnou) součástí našeho právního řádu. Nyní jsou vyhaslé, neplatné, neaktivní, zrušené - jak kdo chce. Každopádně to znamená, že dnes se již neaplikují, tj. dnes se podle nich již nevysídluje. To, že něco již neaplikuji, neznamená, že se automaticky vše má vracet do stavu před aplikováním. To by se muselo řešit ZCELA NOVÝMI restitučními zákony. A ať mi někdo zkuzí tvrdit, že se kdy v budoucnu najde takový český parlament, který by takovýto restituční zákon prosazoval.

Za zcela odpornou považuji formulaci "Jasně tím demonstroval, že není autentickým Čechem." A kdo je podle V. Klause autentický Čech? Pokud je to člověk, který považuje lež za normu, nepoctivost a zlovůli za pragmatickou nutnost a standard, tak mi věřte, že celý zbytek života věnují úsilí tomu, abych autentickým Čechem nebyl. Vystačím si s tím, že budu Čech, který se nemusí za svoje výroky a skutky stydět. Pokud bych měl přistoupit na logiku, kdo je a kdo není autentický Čech z pohledu vztahu k Benešovým dekretům, tak zcela autentickým Čechem by pak byl např. Karel Vaš. Děkuji, nechci.

Pan Klaus sází na lacinou náckovskou argumentaci a zneužívá toho, že průměrný obyvatel této země není ochoten případně schopen vnímat souvislosti a vystačí si pouze s velkoústými prohlášeními "autorit". Je mi z toho smutno. Pokud lživé osočování má být ukázkou tradiční hodnoty, pak již nevím, v co bych měl věřit. Každopádně já tradiční hodnoty vnímám jinak.

Závěrem si dovolím použít pozměněnou parafrázi výroku Václava Klause. Tato země by potřebovala více Karlů Schwarzenbergů a méně Viktorů Kožených.

B. Rybák 14.2.2013 16:00

Re: Skandální a neomluvitelné

Podlézavou, na úkor našich národních zájmů realizovanou EU-hujerskou "vstřícnost" k Sudetským Němcům, která je pro něho především klíčem k vstřícnosti (německých) EU-soudů rozhodujících o jeho nárocích na rodový majetek, projevoval pan kníže opakovaně po celou dobu své "politické" činnosti (začal s tím už jako Havlův "kancléř"). Nemohu si ale vzpomenout, že by někdy hájil naše zájmy proti zdejšímu bezohlednému německému kapitálu (řetězcům, montovnám), "našim" prolhaným (německým) médiím, proti německému "zelenému" kolonialismu,...Vy ano? Zničená Šumava je jeho skutečnou vizitkou.

P.S. Ještě pár takových Schwarzenbergů a tato země přestane existovat.

J. Kanioková 13.2.2013 14:21

Výborně objektivně zhodnocený tento Klausův rozhovor

http://jdem.cz/yaps2

J. Vyhnalík 13.2.2013 16:31

Re: Výborně objektivně zhodnocený tento Klausův rozhovor

Díky za odkaz. Vidím to stejně jako Martin Pinc.

Signifikantní je, že diskutující tady se naprosto míjejí s obsahem rozhovoru VK.

B. Rybák 14.2.2013 16:19

Re: Výborně objektivně zhodnocený tento Klausův rozhovor

Zcela s Vámi souhlasím.

M. Trhlík 13.2.2013 16:55

Re: Výborně objektivně zhodnocený tento Klausův rozhovor

Paní Kanioková, na Vás je obdivuhodné to, že chválíte Klause obvykle, když nás rozebírá v zahraničí.Kdyby byl tak aktivní hlavně u nás i se svými obdivovateli, tak byste mohla mít radost. Jinak  Klause pořád stavíte do role spasitele naší ekonomiky a problémů a sama velmi dobře vidíte kam se ubíráme. Takže pořád stejný problém, výborný článek Klause, který jako vždy nic neřeší, jen analyzuje, kritizuje a jeho příznivci září, jak je "moudrý". Až budeme na samém dně, tak nám nebude nic platné říkat, že ten Klaus měl pravdu.Jinak mám dojem, že mimo Klause tady žijí samí hlupáci.

J. Kanioková 13.2.2013 17:32

U vás je zas obdivuhodné, že se lepíte na něčí příspěvky, aniž oni s vámi nediskutují.

Už jsem vás víckrát žádala, abyste mne vynechal

M. Trhlík 13.2.2013 17:54

Re: U vás je zas obdivuhodné, že se lepíte na něčí příspěvky, aniž oni s vámi nediskutují.

A nevíte paní Kanioková, proč bych Vás měl vynechávat ve veřejné diskusi, kde navíc mimo velebení Klause, nic nechcete připustit? Nebo máte tolik pozitivních hodnocení ,že nemá nikdo nárok mu říci, že vlastně jen vše "okecává"? Stejně tak Vaše výroky o pravdoláskařích nějak Klaus popřel výrokem po volbě prezidenta, že pravda a láska zvítězily nad nenávistí.Jak jste to pochopila? Že si dělá legraci z Havla?

T. Šmilauer 13.2.2013 18:16

Re: U vás je zas obdivuhodné, že se lepíte na něčí příspěvky, aniž oni s vámi nediskutují.

Paní Kanioková už je trochu nervózní  a nerudná. Kdo by na jejím místě nebyl?  Za 22 !!!

J. Kanioková 13.2.2013 21:45

Podle sebe soudím tebe... ?

B. Rybák 14.2.2013 14:51

Re: U vás je zas obdivuhodné, že se lepíte na něčí příspěvky, aniž oni s vámi nediskutují.

Problém je v tom, že Vám chybí argumenty, které by stály za odpověď.

M. Bomar 15.2.2013 13:11

Re: U vás je

pani kaniokova, prestante uz konecne zaclanet! dekuji.

J. Forman 13.2.2013 11:48

???

Je Livie autentická? A co Hájek? A medvídek Pú?

J. Václavíková 13.2.2013 14:27

Re: ???

To jste tedy ťal do živého. Něco takového, co se u nás vyskytuje na Hradě, by nikdo nevymyslel ani v nejbujnější fantazii!

J. Anděl 13.2.2013 16:08

Re: ???

Medvídek Pú je zcela autentický... medvídek.

P. Rajman 13.2.2013 10:00

"Pohledy do minulosti jsou bezcenné"

Teno terazkynismus není v českém prostředí ničím novým. Dosud byl však mnohem víc spojován s poletenými stalinisty, než skutečnými konzervativci. Na druhou stranu je zcela pochopitelné, že se k nim hlásí "konzervativec a liberál" Klaus protože intenzivní poválečnou spolupráci českých nacionalistů se stalinisty při vysidlování německého obyvatelstva  před světem ani před EU ani nijak jinak okecat nelze.