16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Pro týdeník Do Rzeczy

V roce 2003 jsem do funkce prezidenta nevstupoval v nějakém přelomovém období naší země – na rozdíl od toho, kdy jsem se stal ministrem financí a následně předsedou vlády o jednu dějinnou fázi dříve.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rajman 13.2.2013 10:09

Re: "Pohledy do minulosti jsou bezcenné"

popletenými stalinisty

Z. Švrček 13.2.2013 10:36

Re: "Pohledy do minulosti jsou bezcenné"

Nepochopil, pane Rajman? Nebo jste pochopit nechtěl?

Čtěte znovu : "Současné politicky korektní pohledy na v minulosti uskutečněné odsuny jakýchkoli skupin lidí uvnitř Evropy jsou nejen bezcenné, ale svými dnešními záměry i záludné a zákeřné"

To znamená něco docela  jiného, než se mu snažíte vecpat do úst. Nikoliv bezcennost historického pohledu na minulost, ale bezcennost politicky korektní desinterpretace minulosti. Je zjevné, že toužíte Klause bít jakýmkoliv klackem.

P. Rajman 13.2.2013 10:51

Re: "Pohledy do minulosti jsou bezcenné"

Politická korektnost o které mluví Václav Klaus se týká pouze některých "moralistů" realita vysídlení a z něho plynoucího  nacionálně hierarchického uspořádání společnosti na jejíž pomyslném vrcholu sedí  benešovský nacionalista Klaus, který kádruje jako pravý nácek Čechy na autentické a neautentické  je něco zcela jiného.

J. Anděl 13.2.2013 16:14

Re: "Pohledy do minulosti jsou bezcenné"

Minulost je vždycky nahlížena politicky (ne)korektně, rozhodně však je nahlížena brýlemi přítomnosti, ideologií přítomnosti. Různí vykladači, různí historici, různí žáčci a laici vždy budou různé historické události nahlížet různě. A to je v demokracii důležité, jen tak na okraj!

Klausovi se líbí jedna forma korektnosti a nelíbí se mu jiná. Ale nenadělá nic, umře, přijdou další generace a budou se na minulost (včetně té naší) dívat, jak se bude hodit jim - a i oni umřou a na naše předky, nás a ty, co přišli po nás, se zase budou jiní koukat ideologicky zkresleně. A budou se přít o tom, jestli to bylo takhle nebo onakahle. A neudělá s tím nikdo ani zbla.

Tedy - mohl by s tím někdo něco udělat: mohl by prohlásit, že ten jeho pohled je správný a zastřelit či zavřít každého, kdo tvrdí něco jiného. Nějakou dobu to udrží.

P. Pavlovský 13.2.2013 7:31

Odpovědnost za sebe X Odpovědnost za svět

Rozdílné vidění těhto úkolů velice instruktivně ukazuje rozdíl v etických principech, které stály za názory a rozhodováním obou presidentů. V. Havel byl, slovy T. Halíka "něcista", tedy de facto monotheista, který sice nábožensky nepraktikoval, ale žil neustále "sub speciae aeternitatis" s vědomím, že je odpovědný "někomu nahoře", a to ZA VŠECHNO na co má nebo může mít sbemenší vliv.

Proto jej mohly napadat i takové naivity, jako že bude zprostředkovávat ve sporu mezi Izraelem a Palestinci, resp. Araby. Mezi průměrně zasvěcenými lidmi to působilo podobně, jako kdyby technikům nabídl, že vyrobí perpetuum mobile.

Havel byl idealista, a proto nehleděl příliš na to, o je a co není reálné. Jakoby se držel bonmotu:  Rozumní lidé vědí, že některé věci prostě nejdou a proto se o ně nepokoušejí. Pak ale přijde blázen a protože neví, že to nejde, tak to udělá.

Je to až jakýsi chorobný optimismus, katolík by to možná nazval "opovážlivým spoléháním na milost Boží". S takovouto filosofií se samozřejmě lze i snáz nechat zavřít do kriminálu.

A lze i naběhnout na vidle J. Dienstbierovi a nabádat k souběžnému samozrušení Varšavského paktu i NATO. V. HAVEL SE ALE RYHLE UČIL A ZÁHY NÁS NAOPAK do NATO PŘIVEDL!

P. Pavlovský 13.2.2013 7:33

Re: Odpovědnost za sebe X Odpovědnost za svět

Odtud též plyne Havlův "výbojný zahraničně-politický intervencionismus (a humanitární bombardování) místo respektu ke kterékoli zemi světa". Samozřejmě: Stát, ve kterém probíhá genocida, je třeba bombardovat, právě tak, jako bylo třeba bombardovat Osvětim.

Vstávaje, lehaje se za to tamní vězňové léta modlili, ale nikdy nebyli Václavy Klausy na straně spojenců vyslyšeni. Oni nebyli dodstatečně "kosmopolitní", měli stále přílišnou "důvěru ve stát, ve kterém Osvětim žila".

Byli u nás dva politikové, kteří protestovali proti bombardování Srbska: J. Dienstbier, protože byl levičák a V.Klaus, protože je izolacionista. Co tě nepálí, nehas! Proto se V. Klaus nikdy neangažoval ve prospěch obranného radaru USA na našem území.

 Co je nám po lidských právech v Číně, co po Dalajlámovi? Hleďme si svých výhod a nezlobme potenciální obchodní partnery!

V. Klaus je realistický izolacionista; být Američanem, přísahal by jistě na Monroeovu doktrinu nevměšování do neamerických záležitostí!

J. Václavíková 13.2.2013 14:25

Re: Odpovědnost za sebe X Odpovědnost za svět

Malá oprava- nešlo o humanitární bombardování, ale o bombardování z humanitárních důvodů. Jinak souhlas.

J. Anděl 13.2.2013 16:16

Re: Odpovědnost za sebe X Odpovědnost za svět

Jo pěkné.