27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Předseda ÚS by měl být kárně stíhán

Není to správné. Ústavní soud nechal věc přes tři roky ležet. Návrh na zrušení zákona byl podán 13. 12. 2017. Soud věděl, že volby jsou na podzim 2021. Je selháním Ústavního soudu, že není schopen včas rozhodnout o návrhu na zrušení zákona.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 9.2.2021 10:02

Vypadá to tak.

O. M. 9.2.2021 8:53

Stačilo napsat "já jsem pro většinový systém".

R. Tichý 9.2.2021 10:31

No vidite. A autor to jeste zvladnul v prijatelnem rozsahu vysvetlit a zduvodnit.

Narozdil od US, ktery vyprodukoval 65 stran blaboleni, ktere vede k ustavni krizi tesne pred volbami.

M. Winklerová 9.2.2021 13:59

Pane Tichý, když tak fundovaně tvrdíte, že se jedná o 65 stran blábolení, přečetl jste si ten nález? Nebo jen papouškujete Agrofertí a jiná spřátelená média?

R. Tichý 9.2.2021 16:48

Staci, ze posloucham ČRo? Zrovna vcera tam perlil Rychetsky-dost arogantne. A nesouhlasim s nim, tudiz se o celem US budu vyjadrovat pejorativne.

Bohuzel dost casto musim cist zakony.

A)obvykle nejsou psany tak, aby jim rozumel bezny obcan

B)tak jako byly donuceny obce k neustalemu vydavani UPLNEHO uzemniho planu tj. nezit "jen" s dodatky, mely by i zakony byt novelizovany v uplnem zneni a ne jen ve forme "doplneni slov a diakritiky".

Ž. Říje 9.2.2021 8:51

Po kárném stíhání baží autor poslední amnestie!

Nohy sis myl? To já poznám, hned se s tebou jinak jede.

J. Vorlický 9.2.2021 8:49

Zajímavá diskuse. Pana Pavla Rychetského vidím jako jednoho z bílých koní české justice. No a bílý kůň má velkou moc a žádnou zodpovědnost. Na co pak kárné řízení? Potom, mělo by se neustále zdůrazňovat, že český ústavní soud není soudem v pravém slova smyslu, ale zvláštní česká soudní instituce. Stejně tak, že nad českou ústavou stojí český ústavní pořádek. Při vzniku Ústavy si občan, stejně jako já, myslel, že vzniká něco, čemu jsou ostatní zákony podřízeny. Není tomu tak.

Volbami pohrdat nelze. Lze pohrdat voliči.

Primárním úkolem voleb je mít akceschopnou vládu podpořenou hlasem občanů. Každý způsob voleb je demokratický, je-li o něm před volbami shoda. Většinový pak je lepší pro dosažení úkolu. Sice není a nemůže být 100% spravedlivý, ale je snadno pochopitelný. Pak jde jen o to, rozdělit stát do volebních obvodů, kde síla každého hlasu bude co nejvíce stejná; tedy, aby každý obvod měl ideálně stejný počet voličů. Pokud vím, nic teoreticky nebrání tomu, aby ho ČR do příštích voleb měla.

J. Vorlický 9.2.2021 8:53

. . . . zajímavá diskuse, myslel jsem rozhovor . . .

J. Pavelka 9.2.2021 10:00

klasický bílý kůň nemá žádnou reálnou moc, neboť ho z pozadí někdo řídí, někdz aniž si to bílý kůň sám uvědomuje

J. Vorlický 9.2.2021 10:37

Ano, souhlasím. On má moc ale v tom smyslu, že ti kolem něj nevědí, že skutečnou moc nemá. Má moc z moci svého úřadu, třeba jako jednatel firmy, nebo vedoucí úřadu a tak i vystupuje (má a používá to razítko; česká společnost je razítková). Ovšem ti kolem něj nevědí, že mu to razítko někdo jen tak dal a proč, a nechávají se jím oblbnout. Až když padne kosa na kámen, podvod vyjde najevo - třeba v tom okamžiku, kdy je třeba zaplatit faktury došlé.

Přiznám, že v případě českého ústavního soudu je situace komplikovanější. Všimněte si, že český ústavní soud není soud v pravém slova smyslu, ale aspoň se mu tak říká. (Toto je obdoba: některé státy mají demokracii a Češi mají Masaryka.) Ten soud musí mít předsedu (když už tedy ÚS máme), no a pan Rychetský je předseda, protože má to razítko. Kose zatím na kámen ani nepadá. Začne padat, až se budeme ptát, KDO a PROČ mu to razítko dal! Kosa nezačne padat, když se proti němu povede kárné řízení - to kosa zůstane viset ve stodole.

Š. Hašek 9.2.2021 8:20

Někdo zde včera naznačil (vtipně a trefně), že pokud nějaká "novela zákona" (převelice důležitá) leží u soudu tři roky, tak se po roce vodveze do sběrny starého papíru.

Navrhuji to také.

Zkráceno, nejsem ústavní právník.

J. Kašpárek 9.2.2021 7:43

Tenhle Koudelka je divnej.. Pokud vím tak se angažoval na Hradě ( což už je dostatečně výmluvné) a nejspíš je to tentýž Koudelka co byl předkladatelem změn volebního zákona v době oposmlouvy....

Š. Hašek 9.2.2021 8:22

Já jsem opakovaně prošel Hradem .... myslíte, že jsem se také angažoval/něčím načichl?

A co ta "opo"?

J. Pavelka 9.2.2021 10:21

Ovšem ne jako jeho zaměstnanec..nebo ano?!

M. Krátký 9.2.2021 4:42

A Miloš se usmívá pod fousy jak to těm tajtrdlíkům zavařil - a já s ním R^R^R^

S. Komik 9.2.2021 1:02

Osobně jsem pro to, aby se do Parlamentu ze zájemců losovalo. Vzhledem k tomu, že poslanců je 200, odrážela by Poslanecká sněmovna názory lidí na základě statistické náhody, kromě toho by se každý poslanec musel starat o dopady svých rozhodnutí na lidi (naděje, že bude poslancem podruhé, by byla malá). Aby byla zajištěna kontinuita, losovala by se co dva roky vždy pouze třetina poslanců (podobně, jako je to u senátu).

Takto zvolené sněmovně by pak jednotlivé strany nabídly své programy, a sněmovna by si vybrala, která sestaví vládu.

Vím, že to zní divoce, a muselo by se to domyslet, ale bylo by to asi lepší, než současné šachy, kdy politické strany nalákají voliče na sliby, které pak neberou vážně.

P. Dvořák 9.2.2021 7:57

Sněmovna si nemá co vybírat. I členové vlády by byli losováni. Nemyslím, že by tam kdokoliv vylosovaný naděla víc bordelu, než když je tam z důvodu "kamaráčoftu".

V. Braun 9.2.2021 0:32

No nevím. Parlament volíme kombinací poměrného a většinového volebního systému, poměrným do Poslanecké sněmovny a většinovým do Senátu. Osobně jsem proto pro zachování poměrného systému do sněmovny a s rozhodnutím ÚS žádný větší problém nemám.