3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Budžes 1.12.2008 22:11

Vychytralá sviňka

Nebezpečná bezcharakterní zrůdička, přesně ten typ, kterému nelze věřit ani slovo. Ostuda pro Slovensko, že si tam běhá na svobodě.

Gonzales 27.11.2008 16:33

Skartace

Já jsem se těšil, že Lorenc s pomocí Pacnera zveřejní jak, kdo a na čí rozkaz provedl skartace, ale hlavně jak se soudruh generál v tom čase zachoval, a koho v klíčovém momentu poslouchal víc - jestli Moskvu nebo "operativní skupinu čističů" kolem Adamce, ale to jsem se spletl. Asi to bude téma na další článek, protože tenhle formou rozhovoru je jen slabota a zoufalá obhajoba aparátčíka.

Dyk 27.11.2008 18:08

Re: Skartace

Pane Gonzales, jestli budete mít možnost přečtěte si tu knihu "Ministerstvo strachu" je tam vidět moc zajímavého. Problém je, že Lorenc není aparátčík, ale pracovník nejdřív armády, pak státní bezpečnosti. To neříkám jako démonizující. On se v té knize neobhajuje, ale vypráví, jak se změnil z důstojníka matematika, na šéfa šifrovacího technického odboru a pak STBáka až po generála.Rozhodně jsem neviděl slabost a zoufalost, spíš technokracii matematika a šachisty.Samozřejmě je zajímavé jak líčí rok 1989, ale ve vlastním zájmu. O skartaci snad nepíše nic.Detektivka to není.

Dyk 27.11.2008 16:07

Zajímavý interviev se zajimavým člověkem

Četl jsem knihu Lorence Ministerstvo strachu vydanou začátkem 90 let. Je to profesionál a i panu Pacnerovi neříká o moc víc. Je to zajímavé. Lorenc je technokrat, vzdělaný policajt, který byl ukázněný a mohl ovlivňovat dění. Rozhodující ale byli politici. Dokud to byl Husák a Štrougal, tak to alespoň mělo úroveň. Horší už byl začátek konce, když to převzal Jakeš a k němu se přidali blbci jako Zavadil, ministr Kincl a konečně snaživý Urbánek, který nikomu nevadil, ale nic nebyl schopný dělat. Bylo ale i  na cokoliv pozdě. Gorbačov snad byl chytrý, ale co udělal? V SSSR to byl nucen předat alkoholíkovi Jelcinovi. Ten Putin odvedl Rusko z marazmu k rozvoji. Abstrahujme se od ideologii, ale nevím kdo je v současnosti schopen tomu čelit u nás, snad ne Topolánek a asi ani Paroubek, ten ale víc.

Tulimuli 27.11.2008 10:16

Čas všechno zahojí

Alojz, vrať se, kafe máš v troubě !

Majkkl 27.11.2008 6:44

Zamačknul jsem slzu dojetí.

Jo, je to skutečnej borec a nenávist nikdy nepociťoval, jen potlačoval nezákonné činy. Zřejmě měli nějakej zákon, ve kterém bylo napsáno, že mají mého syna odvézt nocí z akce na Frýdštejně někam do lesa na Šumavu a tam ho vysadit bez prostředků, pak ho vyhodit ze školy. Pravda, neskončil v koncentráku, odseděl si jen 6 měsíců na Ruzyni. Ostatně nemáte tam rozhovor s Himmlerem? Ten to měl ložené podobně. Proč mu děláte takové PR? Nebo jste takovej hlupák?

Jan23 26.11.2008 21:47

Konec jedné etapy

Rok 1989 je oddělen 50ti lety od začátku II. světové války.

Dohody mezi velmocemi v roce 1945 kromě jiného,  zahrnovaly poválečné uspořádání a sféry vlivu.

V roce 1989, tedy jednoduše řečeno  dohoda vypršela a hlavně byla důsledně uplatněna klidným způsobem ve všech zemích a to díky excelentním politikům (Reagan, Thatcherová, Gorby )

Konec musel zákonitě přijít.

68 26.11.2008 20:40

Žádala už ČR o vydání trestance Lorence?

tomfuk 26.11.2008 20:36

Ještě se autor nezeptal..

Ještě se autor nezeptal,co si vykládali za vtipy v letadle v kterém létali za prací do Prahy z Bratislavy ,Lorenc a jemu podobní,každé pondělí.To bychom se nasmáli.;-D

Nalim 26.11.2008 19:58

Pacner něco čuje

Není samozřejmě sám, ale vždy jemně cítil, odkud vítr vane a hrál to už v kosmonautické literatuře na obě strany. Tenkrát dík za to kličkování, byli horší.

Dnes si dělá u nových potenciálních mocipánů alibi, že dal slovo generálovi, co se ještě po převratu scházel s KGB.

Napadá z toho interview myšlenka, zda k rozpadu federace nedošlo kvůli tomu, aby soudruh generál nemusel 4 roky bručet a nebo riskovat životní úroveň v ústraní svých ruských chlebodárců.

Nakonec apel na pana autora. Generál si v článku dokázal vypilovat lži a zamlčování k dokonalosti. Bylo na Vás pilovat po tu dobu češtinu. Nestalo se. Škoda. Alespoň slohovou hodnotu by člověk čekal tam, kde chybí informační. Co naplat, stáří!

promirul 26.11.2008 18:18

Intervieu s Lorencem

Náš strejda za nic nemůže,on se jenom vezl na káře.Jděte už do -víte už kam,s těmito soudruhy,jenom jim děláte reklamu a za chvíli se budou naparovát ještě víc.

Karel 26.11.2008 16:08

ten Lorenc

Docela mi to připomíná záznamy soudních rozhovorů s Eichmannem. Takový hodný strýček, proti Židům osobně vlastně ani nic neměl, čistě dělal dobře svou práci. Lidská zrůda, která by potřebovala pověsit.

abc 26.11.2008 14:26

I tak vznikají rozhovory

"Pak jsem napsal základní kostru rozhovoru a elektronickou poštou ji Lorencovi poslal. Na základě toho on vypracoval vlastní verzi, kterou jsme ještě několikrát upřesňovali a doplňovali."

To pro poučení těch, kdo od mediálních výstupů očekávají spolehlivé informace, neřkuli pravdu.

M. Zima 26.11.2008 15:19

A jak si myslíte, že to běží u kLause (před rozhovorem)? Kdo se vlasně ptá?

Schumacher 26.11.2008 13:45

Zajímavé. Lorenc je profík.

Z neideologického pohledu, tak schopné lidi bychom potřebovali pro boj s kriminalitiu a pro ochranu ekonomických zájmů státu. Po devětaosmdesátém tu tajné služby měly korzo a rozhodně se nepídily jen po tom jak ochránit mateřské demokracie a pro naše blaho. Jsou to stejní profíci pracující pro zájmy těch, kteří je vyslali. Lorenc měl tu "smůlu", že byl v nesprávnou dobu na nesprávné straně. Nečetl jsem odsuzující rozsudek a tak se k jeho případu nemůžu vyjádřit. Než mi začnete spílat, zjistěte si, kdo byl zakladatelem BND. Profík, stejně jako jeho šéf Canaris. Všichni tihle lidé mají mnoho společného, ať slouží na té či oné straně. Prozradím tajemství. Svým vládám neříkají všechno co se dovědí a trošičku sami dělají politiku. Občas se jim daří zabránit velkým malérům. Nejsou to pěšáci, ale patří do elitního klubu.

promirul 26.11.2008 18:25

Re: Zajímavé. Lorenc je profík.

Pane Schumacher,Lorenc nebyl obyčejný policejní pes,byl to bolševický predátor,který by nám ještě ukázal co v něm vězí,ale už se bál,že by skončil jako jeho spolusoudruzi a to na popravišti.Jestli ne na skutečném,tak fiktivním určitě.Jesli dnes ukazuje,že něco umí,děkujme,že nemá možnost to provádět na nás. 

Vašek 26.11.2008 13:22

zveřejnění

takových informací je vždy přínosem,proto nechápu nadávky autorovi v níže uvedených diskuzí.Kdo a čemu věří je rozličné,musíme si uvědomit,že šlo o rozsáhlou agenturu,kde jeden nevěřil druhému,kde bylo zvykem obelhávat,manipulovat.Osobně si myslím,že Lorenc měl nejvíce informací a tudíž i znalost,kam vývoj směřoval a vůbec bych se nedivil,že celá změna poměrů bylavzájemně s některými disidenty dohodnuta.Stejně však jde o spekulace,ke skutečnosti nikdo nenapomůže.

cd 26.11.2008 15:08

Re: zveřejnění

Souhlas.

M. Zima 26.11.2008 15:17

Ano, je to přínosem,

pro toho, kdo takto manipuluje a jak je vidět i pro pár blbečků, kteří na to naletí.

vojcek 26.11.2008 16:25

Re: Ano, je to přínosem,

hlavní je, že se pak najde inteligent typu M. Zima, který všechno ví, všude byl dvakrát a vše uvede na pravou míruRv

xy 26.11.2008 12:56

Pacner je pašák

" Kdo mohl mít zájem na masakru na Národní třídě? Státní bezpečnost určitě ne. " Proto byl také "mrtvý" student Růžička ve skutečnosti poručíkem StB Zifčákem. Nic než pravdu, pane Pacnere!!!8-o8-o8-o

hardy 26.11.2008 12:21

rozhovor

Rozhovor soudruha redaktora Mladé fronty se soudruhem generálem StB o politických tématech a činnosti KSČ. Je snad rok 1972? To je teda nářez.

JJ 26.11.2008 11:06

Dobry rozhovor, dekuji

.

ceskej Honza 26.11.2008 11:05

pan Lorenz je lisák

odpovídá podobne, jako kdyz se ptají SSmana proc strílel vezne v koncentráku:

" no byli tam podle platných zákonu neprátelé rezimu a príkaz o vyvrazdení jsem obdrzel z jiných míst..."

Pekne dekuju za tuhle Evropu.Odsouzenej na 4 roky, sedí si pekne v Bratislave a podniká ve velkém. Já myslel, ze alespon pro zeme Unie platí zákon o vydávání zlocincu.? Není to hnus?

Schumacher 26.11.2008 13:49

To si každý musí srovnat se svým svědomím.

A vzít v úvahu nejen platné zákony, ale i obecné etické principy. Občas se zastavit a přemýšlet o tom co je dobro a co zlo.

Vojan 30.11.2008 18:10

Re: pan Lorenz je lisák

 

   Když je někdo právoplatně odsouzen, měl by sedět. Jistě soud měl o jeho činnosti dostatečné důkazy. Kromě toho si myslím, že spřátelená země, člen NT O i E.U by měla právo druhé země respektovat a odsouzence na útěku vydávat. Ale možná že toho dost ví   na různé  činitele naší politiky a tak za mlčení, radši mlčí.  Je to hanba, ale je to fakt.!

M. Zima 26.11.2008 11:03

Pane Pacner, je škoda, že jste si na ten salát vzpoměl.

Bylo přeci jasné, že si Neff s NP a bohužel i Respekt takového plniče pauz s malým obsahem nenechají ujít. Asi to víte, ale tím se pracuje v intenci Doležala a spol. na dalším polidštění StBáckých kreatur. 

Tahle šunka bez pointy a koření v socialistickém informačním stylu je sice slabá, ale horší je, že se v Česku nikdo neodváží podívat se do zdrojů jako CIA, nebo komparovat k vývoji v DDR, uvést vztah k aktualitě a především odvodit z toho otázky na relevantní figury. Místo toho je každý takový pokus, jak předvedli Neff, Wagner eliminován cenzurou v komunistickém stylu. 

Martin 26.11.2008 9:30

Krásně mezi řádky řečeno

Lorenc zde v rozhovoru jasně říká (diplomatickou mluvou), že se nejednalo o žádnou sametovou revoluci, ale o dlouho připravovanou a řízenou akci, jak tvrdil již v roce 1990 Miroslav Dolejší ve své analýze 17. listopadu.

Pacner dále selhává jako novinář, protože nazvat zákrok SNB na Národní třídě MASAKREM, to je velmi zavádějící, populistické a navádějící.

Divím se, že se Lorenc proti takovéto otázce neohradil. Vlastně když se tak na to dívám, tak se nedivím, chápu to - 21. srpen nebyl vhodný na puč, ale 17. listopad ano, protože byl organizován a zaštítěn vhodnou skupinou lidí.

ortelius 26.11.2008 9:27

stbák

Když ho poslouchám, silně mi připomíná scény z autobiografických románů Strugackých (četl jsem nedávno), když popisují jednání s stébákama (KGB). Prostě slušní lidé, co jen dělají svou práci (ironie), jen chrání zákony státu, pro který pracují...

IMHO to vysvětluje, jak mohli být všichni nevinní a přitom existoval komunistický teror. Byl to prostě fungující odosobněný mechanismus, pro který nebylo podstatné, jestli je na daném místě Lorenz nebo někdo jiný. Jakmile byl někdo vtažen do soukolí režimu, byl prostě ztracen...

janci 26.11.2008 10:02

Re: stbák

viz kniha Laskave bohyne...www.laskavebohyne.cz