29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

ROZHOVOR: O politice i o globálním oteplování

Ve veřejném prostoru se objevují názory, že říjnové volby budou klíčové a rozhodnou o tom, zda se Česká republika dál bude rozvíjet jako demokratická země, nebo jestli se posune k autoritářskému režimu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Švejnoch 31.5.2017 12:37

Re: The some old Klaus story

Ona to bude spíš "the same old story", lingvisto.

Zbytek Vašeho příspěvku nestojí za komentář.

M. Valenta 31.5.2017 13:31

Re: The some old Klaus story

Máte pravdu, je to překlep i když i ten dává smysl.

P. Švejnoch 31.5.2017 14:32

Re: The some old Klaus story

Vy to vždycky vylepšíte, jako včera s tou ́"traktací/trachtací (to, co jste měl na mysli, byl "traktát" - trachtace je opulentní okázalá hostina, a Vaše věta "papaláši sepsali trachtaci" tím pádem nedává žádný smysl), ale to jen tak na okraj.

"The some old story" je další Vaše perla. "Some" znamená v angličtině "nějaký" a proto před "some" rozhodně nemůže být určitý člen. V češtině by to znělo takto: "Ten nějaký starý příběh" - hloupost, není-liž pravda, pane Valento?

P. Rada 31.5.2017 7:59

Neodpovědné řečnické zastírání důsledků.

..."Jestliže všechny klimatologické autority připouštějí, že zeměkoule se za celé století případně oteplila o 0,7 stupně Celsia, tak je to nicotné"..... Ano zatím jsou projevy změny klimatu relativně jen "nicotné" proti tomu co nutně přijde. Během století se ale planeta vrátila někam tam, kde byla před několika tisíciletími v období klimatického optima.

http://www.ipcc.ch/report/graphics/images/Assessment%20Reports/AR5%20-%20WG1/Chapter%2005/Fig5-07.jpg

Doposud u nás jen velkoplošně odumírají smrkové a borové porosty nížin a jen někde začínají být problémy s vodou na zalévání... a jen někde se ve světě i v důsledku změnou klimatu navozeného sucha válčí a jen někam zatím směřují migrační tlaky s nejpostiženějších oblastí. Pod 1.5C GW se planeta ale nedostane i kdyby došlo k zázraku a všichni se fakticky začali naplnovat Pařížskou dohodu. S oteplením o 2C a vyšším pak s vysokou pravděpodobnosí dojde v horizontu jen století k návratu klimatu o miliony let zpět. Takový skok ale dnes ještě pro lidstvo úživná biosféra která ekosystémovými službami přináší násobek světového HDP nemůže ustát a sotva jej proto ustojí dnešní typ civilizace.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f5/All_palaeotemps.png

Dnes už řečnické umění V.K. naší společnosti tolik nevadí - pokud ale byl v pozici presidenta kde na něco přísahal - měl v přísaze dostát závazku vůči všemu lidu který dopady míry jeho egoismu i klimatické změny nutně dál ponese. Předně jako důsledek odkladů opatření která se mohla udělat a neudělala zavčas. Na svou egoistickou svobodu je tento pán velmi citlivý a to až tak, že si svou odpovědnost doposud zřejmě vůbec neuvědomuje.

O. Uživatel 31.5.2017 8:11

Uživatel požádal o vymazání
P. Rada 31.5.2017 8:57

Re: Neodpovědné řečnické strašení lidí.

Máte kus pravdy v tom fenoménu neustálé změny. To co je ale pro život biosféry dominantní je míra a rytmus a relativní ustálenost těchto změn. Geologiské epochy vymezující to které složení života byly právě takto ohraničeny. Dnes nastupuje Antropocén a to rychlostí změny teploty která s důvodů sycení atmosféry uhlíkem nemá už 55milionů let geologickou obdobu.

Pro lepší pochopení oč asi jde a jak na problém s mého pohledu reagujete, si pane Chodovský zkustepředstavit, že Vám poroste tělesná teplota např o 0.1C měcíčně a já jako lékař Vám který má už teplotu na hranici vážného onemocnění odpovím, že "změna je život".

O. Uživatel 31.5.2017 9:14

Uživatel požádal o vymazání
P. Rada 31.5.2017 9:34

Re: Neodpovědné řečnické strašení lidí.

Na vývoj neživého světa nebude mít změna biodféry až takový vliv. Právě ale ze změn v sedimentech se dá naopak dokladovat změna klimatu daleko do minulosti. Proti celkové hmotnosti planety jsou ale vzhledem k např gravitačním potenciálu neživého opravdu zanedbatelné.

To co je v přírodě naopak nezanedbatelné je sociální jednání kterému se žel posmíváte podobně jak Klaus. Např stromy stejného druhu se často dlouho navzájem v suchu podrží a odumírají pak náhle velkoplšně oproti očekávání lidské liberální představy, že přežije ten, který dosáhne pro vodu hlouběji. Nále nastalé škody na porostech už pak nelze zmírnit a tak prohlubující se klimatické sucho povede v konci století ke změně naší krajiny na v kopcích kamenitou méně lesnatou jak ji dnes můžete vidět v oklí např Bělehradu tedy i s vážnými ekonomický dopady.

http://www.vulhm.cz/sites/files/soubory/24_LOS/Kurovcova_kalamita/2016_LOS_letak_BO_a_sucho.pdf

http://olomouc.idnes.cz/kurovec-kalamita-olomoucky-kraj-kaceni-mestske-parky-pd3-/olomouc-zpravy.aspx?c=A161031_2282895_olomouc-zpravy_stk

http://www.lesaktualne.cz/stitky/kurovcova-kalamita-2016

V. Javora 31.5.2017 10:14

Re: Neodpovědné řečnické strašení lidí.

Nemyslím si, že lžete, pane Rado. Vy těm nesmyslům pouze bláhově věříte. Tak je třeba vaše stále opakovaná vyjádření posuzovat.

P. Rada 31.5.2017 11:53

Re: Neodpovědné řečnické strašení lidí.

Člověk je tvor od přírody intuitivní a tak také já ledačemu věřím. Na druhou stranu se ale snažím si informace opakovaně OVĚŘOVAT.

BLÁHOVÉ je jednání bez argumentů a beze snahy si např ověřit, že růst teploty vede více jak lineárně k růstu odparu a to posléze může vyústit v sucho. Rozhodující je přitom i srážkovost, typ vzdušného proudění ... Takové údaje poskytuje např ČHMÚ na svých stránkách. Zkuste si toto vše i mé odkazy ověřit. Napovím Vám, že v ročním úhrnu odpovídá oteplení o 1C v našich poměrech potřebě srážek asi o 100mm vyšší. Už dnes s toho v nížinách vyplývá dlouhodobý deficit vláhy zhruba 20% - tedy právě projevy sucha.

R. Langer 31.5.2017 13:28

Re: Neodpovědné řečnické strašení lidí.

Lže, ty jeho kecy o neefektivitě jaderných elektráren nejsou nic jiného než lži.

L. Novák 1.6.2017 4:59

Re: Neodpovědné řečnické strašení lidí.

Přesně tak. A ty svoje odkazy naplácané pod nesmysly, které píše, to jsou taky perly. Už jsem ho nachytal několikrát, že přikládá odkazy na články, jejichž obsah vůbec nečetl a jsou s jeho bláboly zcela mimoběžné. On prostě zadá google nějaké klíčové slovo a pleskne sem to, co mu google vyhodí, aniž by to sám četl. O kvalitě zdroje ani nemluvě. :-)

M. Moravcová 31.5.2017 10:50

Re: Neodpovědné řečnické strašení lidí.

potom mi vysvětlete, proč se světové "elity" snaží o přemnožení planety? Kde je napsáno, že na planetě musí být tolik a tolik lidstva? Protože mají pořád málo peněz k přerozdělování mezi sebou a chtějí pořád jen vyrábět, vyrábět, vyrábět a mají na to málo otroků? Neprotiřečí si náhodou ty samozvané zparchantělé elity?

M. Těhanová 31.5.2017 11:41

Re: Neodpovědné řečnické strašení lidí.

Máte pravdu a možná to přemnožení má na to jejich globální oteplování největší vliv.

P. Rada 31.5.2017 12:26

Re: Neodpovědné řečnické strašení lidí.

Na oteplování planety má dnes největší vliv lidská spotřeba zaloužená na těžbě energie s jakési fosilní konzervy - tedy život jaksi na dluh. Narušení recyklačních toků biogenních prvků jako je uhlík, fosfor a dusík nutně vede pro uzavřenosr planetárního systému ke změnám/nestabilitě biosféry kde je člověk jen nadstavbou opírající se momentálně o surovinovou tedy prakticky neobnovitelnou podporu. Růst techniky a technologie žel doposud nedokáže celkovou spotřebu snižovat.

Rozvinutý svět už populačně stagnuje ale spotřebou ještě mírně roste. Rozvíjející se Indie, Čína, Jižní Amerika, Indonézie ... ještě populačně rostou ale tuplovaně se svou spotřebou dotahují na rozvinuté. Afrika je pak příkladem prudkého populačního i spotřebního růstu. Takto jednotlivě i v celku už lidstvo neudržitelně přetěžuje planetu s rizikem ničivého zvratu ve vývoji civilizace.

http://ekolist.cz/cz/publicistika/rozhovory/pecho-klima-se-meni-kvuli-nasi-spotrebe-musime-se-naucit-zit-skromneji

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ekologick%C3%A1_stopa

S. Netzer 31.5.2017 12:17

Re: Neodpovědné řečnické strašení lidí.

:-))))

Že "se světové "elity" snaží o přemnožení planety" psal Protiproud?

M. Moravcová 31.5.2017 12:19

Re: Neodpovědné řečnické strašení lidí.

to "Protiproud" jsem nikdy nečetla, Vy ano? Kde se to hledá?

M. Moravcová 31.5.2017 12:21

Re: Neodpovědné řečnické strašení lidí.

jinak jste se spletla ne "se světové elity", se světové "elity". To má úplně jiný význam. To vás ve škole neučili?

P. Švejnoch 31.5.2017 12:42

Re: Neodpovědné řečnické strašení lidí.

Madame Netzer Vás citovala - proto uvozovky před slovem se a za slovem planety - a citovala Vás naprosto přesně.

A dlužno říct, že vzhledem k obsahu Vašich tří příspěvků zde, se tak úplně nedivím jejímu úsměvu.

M. Moravcová 31.5.2017 13:03

Re: Neodpovědné řečnické strašení lidí.

Madam? To jste mimo mísu.

M. Moravcová 31.5.2017 13:05

Re: Neodpovědné řečnické strašení lidí.

necitovala mě přesně. Šlapete do lejna.

P. Švejnoch 31.5.2017 14:23

Re: Neodpovědné řečnické strašení lidí.

V 10:50 jste napsala, mimo jiné toto: "se světové "elity" snaží o přemnožení planety", konec citace (a protože jde o citaci jsou tam "uvozovky" na začátku a na konci).

Ve 12:17 Vás takto ocitovala madame Netzer: "... "se světové "elity" snaží o přemnožení planety" ..."

A teď mi laskavě prozraďte, v čem Vás necitovala přesně, drahá madame Moravcová? :-)

M. Moravcová 31.5.2017 15:03

Re: Neodpovědné řečnické strašení lidí.

v 10.50 jsem napsala : proč se světové "elity" snaží o přemnožení

kdo nečte, nechápe psané a chce útočit, důvod si najde.

M. Moravcová 31.5.2017 15:20

Re: Neodpovědné řečnické strašení lidí.

nicméně paní Netzer já vyčítám spíš ten nesmyslný Protiproud. Dělá to stále, úplně nesmyslně a zbytečně každému s jiným názorem nebo právě jen proto, aby pohrdlivě útočila.

P. Vaňura 31.5.2017 12:48

Když tady žvaníte o "egoismu" pak je třeba na prvém

místě uvést zelené, kteří z nicotných IDEOLOGICKÝCH důvodů brání přechodu na jadernou energetiku. Pokud jsou následky emisí CO2 tak strašné, jak tvrdíte, je jejich počínání přímo ZLOČINEM.

Jiné vysvětlení je to, že tomu co říkají, SAMI NEVĚŘÍ! Tercium non datur!

P. Han 31.5.2017 13:15

Re: Neodpovědné řečnické zastírání důsledků.

Nevšiml jsem si, že by presidentská přísaha obsahovala podporu klimaalarmismu.

D. Polanský 31.5.2017 7:03

Nemyslím si, že politika je o tvořivosti,

spíš o poctivosti a férovém vystupování vůči voličům. To mi chybí, nakonec mi to chybělo i za vlád V. Klause. Jinak tvořivosti v negativním slova smyslu je v naší politice více než dost.

T. Kočí 31.5.2017 9:26

teď už té poctivosti máte dost? Je to spíš potivost (Cimrman).