9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Naše Ústava je nadřazena právu EU

Listina byla přijata v roce 1991, tedy před 30 lety. Dosud byla změněna jen dvakrát, včetně nynější změny zahrnující právo na obranu i se zbraní. Každá novela Listiny je tedy nejen ústavně významná, ale i vzácná, v průměru jednou za 15 let.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Povolný 28.7.2021 10:45

Řešení tohoto problému pomocí ústavy posouvá problém do roviny ústava kontra zákony vydávané EU. Jinými slovy k řešení otázky, jestli jsme ještě suverénním státem, nebo už jen součástí státu/nestátu EU. A je to správný krok, protože jasná odpověď na tuto otázku by nás měla zajímat ze všeho nejvíc. Skoro bych řekl, že tato otázka bude na pořadu dne po podzimních volbách.

V. Povolný 28.7.2021 10:37

Zajisté, ale nejdřív byste se měl zeptat občanů, co si o tom myslí. Jenže to je právě to, čemu se naše politická reprezentace brání zuby nehty.

J. Vorlický 28.7.2021 10:29

Ano, prokážu-li dle zákona, že jsem schopen s autem správně zacházet, je mi povoleno ho řídit. Obecně, právo řídit auto na veřejné komunikaci však nemám. Stejný princip platí pro zbraně. Proto považuji za ptákovinu věc řešit pomocí Ústavy.

Co se týče zbraní a jejich smyslu: zbraň má mít nějaký smysl, buď se jí živím, nebo se jí bráním, již dlouho je její využití i sportovní. Ne, že bych zbraně neměl rád, nevím proč tak usuzujete. I chápu právo lidí si hrát na vojáky. I malí kluci to rádi dělají.

J. David 28.7.2021 10:09

Tak začnu od konce. Na veřejnosti se u nás zbraň "nosí" (u nás skrytě), v budoáru doma v trezoru se "drží". Tedy pokud máte ZP skupiny "E" (ochrana života, zdraví a majetku). U skupiny "C" se nosí k výkonu práva myslivosti (nutnost mít LL), mimo honební pozemky ve stavu nestřelby schopné (přeprava), totéž u skupiny "B" mimo střelnice. Stačí na vysvětlení? Jinak to právo "držet zbraň" a dokonce i "nosit zbraň" mám, neb jsem držitelem ZP všech skupin, mimo "F", což je pyrotechnický průzkum, ve smyslu zákona č. 119/2002 Sb. ve znění předpisů pozdějších.

Nu, a co bych doporučil. Z chladných zbraní (netřeba ZP), pokud jste labužník samuraj, tak třeba katanu, pokud horujete pro Brity, pak luk nebo kuši Barnett, min 180 lb. napínací síla.

U střelné zbraně na ZP, revolver, nebo pistoli a za lacino? 38 Spc. typu revolveru a klonů třeba jako AlfaProj, u pistole tak CZ82 Makarov. Goverment 1911 A1 na sedm kousků 45 ACP není levný, ale od Norinco se dá i za lacino sehnat.

Jo, každá totalita se snaží občany odzbrojit (jak za Hitlera a bolševika), proč asi?

F. De Lammer 28.7.2021 10:08

Vorlický, jste jouda. Máte právo na řidičský průkaz, ale když nesložíte zkoušky a neprojdete přes lékaře, je Vám toto právo také na nic.

V. Povolný 28.7.2021 9:59

Pane Vorlický, píšete nesmysly. Řídit auto taky můžete podle zákona, ale až po splnění zkoušek. A když zkoušku nesložíte, tak je vám to na houby, že? Chápu, že nemáte rád zbraně a nejraději byste je viděl jen u vojáků. To je vaše právo. Ale neotravujte s tím ostatní, kteří to vidí jinak. To je zase jejich právo.

J. Vorlický 28.7.2021 9:42

To je vono. Takže právo mám, ale když nesplním složení ZP, tak je mi právo na houby, je to tak?

Potom, na střelnici jsem naposled střílel na vojně. Já bych střelnici chápal tak, že se cvičím (jako voják), abych mohl v případě potřeby bránit sebe, svoji rodinu, svou zemi. Jenže, tady to zatím bylo vždy tak, že vojáci (až na pár čestných výjimek), včetně svého velení zalezli do kasáren a počkali, až to přejde. Potom ještě byli vojáci, kteří, aby se mohli zachovat, jak si mysleli, že je správné, museli vstoupit do armád cizích. Na střelnici asi chodíte často, co, si hrát na vojáka? To usuzuji ze stylu vaší reakce - možná, že se mýlím.

P. Vébr 28.7.2021 9:31

A což teprve USA...

J. Vorlický 28.7.2021 9:26

Teď když tedy máme to právo ,držet zbraň ́, pane (jak si zřejmě myslíte), kterou sečnou nebo střelnou zbraň byste mi doporučil si koupit? nechci nic moc drahého, a zásobník tak ne na víc než 6 nábojů, protože si myslím, že než bych ho vyprázdnil, dostanu jednu sám. srdečně

PS je zajímavé - z hlediska státotvorné politiky - že ty státy, které mají nebo aspoň v okamžiku potřeby měly - silné a schopné armády, jsou ty, které svým civilistům omezují právo nosit zbraň nejvíce a naopak. Také si myslíte, že kdyby (kdyby,kdyby) ČR měla historii skutečné armády, že by někteří civilisté nebyli tak úporní zastánci práva ́držet zbraň ́? V Británii, kde mají dobrou nejen armádu ale i letectvo a námořnictvo, mají též velmi přísné zákony ve věci držení zbraně na veřejnosti.

V. Němec 28.7.2021 9:12

Právě že ten olej jsem chtěl řecký, ale nebudu tam jezdit na nákupy.

J. David 28.7.2021 9:02

Právo máte, jenom maschinegewehr si můžete koupit, až splníte složení ZP. Pak si žvaňte a kupte si třeba semi SA58, nebo AR15 mistře. Kolik jste toho na střelnici nastřílel, joudo? A meč nepodléhá ZP, asi Vám "kape na karbid" ve své pacifické zanícenosti.

J. David 28.7.2021 8:53

Na podzim volit s rozmyslem, koho chceme a koho ne. Strom ale až po ovoci poznáme, ale to může být ale pozdě.

Š. Hašek 28.7.2021 8:52

Máte pravdu v tom, že několik mých sousedů servilně zakvoká, protože mají z brusele kompostér, teplou kancelář a hřejivý pocit, že jsou v první linii zachránců planety Země. Dvakrát byli v cizině a už ekluje se jim cmunda a dršťková polévka.

Ty dotace jsou drzá kamufláž, nejsou zásadní a ze dvou třeti generují pouze další zbytečné náklady. Viz ty mnohé "projekty". Polovina určitě.

1. Přestat poslouchat, jsme dospělí. Armádu sem nepošlou.

2. Připravovat se (ihned) na odchod od "matinky". Není nám třináct! Snad se nebojíme, jak ta Mirka Němcová!?

K. Baziková 28.7.2021 8:51

Made in EU je na obalu spousty jiných, většinou levnějších a méně kvalitních potravin. Já třeba máslo vyrobené v EU nekupuju, radši si připlatím za české. A olivový olej kupuju dovezený z Řecka.

J. David 28.7.2021 8:47

Von der Leyno je tak dobrá, že navrhla těhotenské mudndůry tankistkám v Budeswehru. Že se s pupklem neprotáhnou deklem do Leopardu, to je jenom lapálie. Ale mají těhotenský mundůr, což je pokrok. A taková podtrhlá baba nám má žvanit možná do zákonů obecných, ale ne do Ústavy. Proto tento krok vidím pozitivně, aby nám hrma z EK nemohla tlachat, zdali nebudu moci mít kudlu (jako v SRN) delší, než 5 coulů a magacín bambitky 10+, a další EU hovadské restrikce. Kam nemůže čert, nastrčí babu (viz. Jourová, to je také EK znamenitá hrma). Je to ústavní pojistka proti zvrhlosti EK z EU. Pacifisté EU dostanou osypky.

J. Vorlický 28.7.2021 8:32

Je-li zde uvedený rozhovor věrný přepis toho, co bylo v něm řečeno, pak se musím domnívat, že na jeho dobu se pan Koudelka dostal pod špatný vliv nějakých nadpřirozených sil.

Suverenita, svrchovanost - nejsou o tom, že to všude říkám a že si dokonce někam napíši, že jsem suverén, ale, že to každý ví a respektuje, a já o tom vůbec nemusím mluvit. Potom, vstoupím-li na svoji žádost do nějakého klubu, je nabíledni, že - v rámci jeho působnosti, a tedy i mé - přistoupím na jeho pravidla - logicky se tím vzdávám aspoň části své suverenity, ne?

Kdyby se celá věc týkala práva na ,držení zbraně ́ (kulometu, meče?), (jako, že se to toho jistě netýká), pak bych očekával, že v obchodech k ledničkám, kolům a podobně se za přiměřenou cenu pochopitelně ocitnou palné a jiné zbraně všeho druhu. Paní Maláčová by si jistě vzala na starost, aby ceny byly dostupné všem řádně pracujícím občanům. Když právo dané Ústavou tak jistě ze strany stejného státu povinnost občanovi umožnit jeho dostupnost, ne?

Závěrem? naprostá a zbytečná ptákovina; doufám, že se pan Koudelka už probral.

P. Manda 28.7.2021 8:25

von L. tvrdí něco jiného ! [>-]

J. Nevrkla 28.7.2021 7:38

R^[>-]

R. Langer 28.7.2021 6:06

Pohrozil bych, že v tom případě nemusíme být členem EU. ;-D

V. Němec 28.7.2021 4:46

Já takovým optimistou nejsem. EU při vymáhání svých předpisů stačí pohrozit, že nám omezí dotace, a skloníme se až k zemi, tedy naše vláda. A ještě servilně zakvoká, že je to tak správně.

A že EU není státem? Zatím právně ne, ale pilně se na tom pracuje. Onehdy jsem koupil panenský olivový olej a na etiketě stálo: Země původu Evropská Unie.