2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Má ODS po 25 letech co slavit?

Současná ODS nebo spíše její vedení asi ne. To se spíše od své historie distancuje, protože si nechala vnutit pokřivený mediální obraz své minulosti a myslí si, že si u novinářů šplhne, když se nad ní bude co nejvíce ošklíbat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Janyška 21.4.2016 20:53

Tato ODS ODS není a já, autor impulsu k jejímu založení

v roce 1990 jsem byl nucen z ní po čtvrtstoletí vystoupit. Je to pololevičácká eumilná rudočerná pomatenost a to není pro mne, znalce kompozitivní teorie... Dzp.

D. Bystriansky 21.4.2016 18:20

Poptavka vs nabidka:

Souhlasím!

J. Kyselková 21.4.2016 17:53

Fiala není Klaus.

Po absolvování části dnešní mimořáné schůze PS proti "státní buzeraci" při návštěvě čínského prezidenta - jsem na rozpacích. Kalousek mlátil hystericky prázdnou slámu na výdrž, do ztráty vědomí všech. Paní Černochová - také nekonečné protestní kolečko stížností atd...

Skutečnost je taková, že přijel vysoký hodnostář Číny na výsostnou návštěvu naší republiky a odejel ve zdraví. Nedostal vejcem do obličeje jako německý prezident při památném setkání prezidentů na Albertově. (Zeman se tehdy (sympaticky) omlouval, že to patřilo jemu).

Umělecký blok pobrekává a protestuje, že nemohl svobodně udělat pořádný kravál a zařádit si. Kalousek se motá ve vlajce Tibetu, aby tam asi mohli svobodně sekat ruce a mniši se upalovat.

Klausova pravice měla zásadně a vždy jiný étos.

J. Kyselková 21.4.2016 22:48

Re: Fiala není Klaus.

kdekdo radí v dobré víře, jak by se měla pravice zvednout. Co se týče rad ODSce - od velkého pokání (např. pan Haas) až - po vymizení známých tváří. ODS hledá svou tvář. (Ale ozvěnu kalouskovin ne!) V politické plichtě to nejde. Snad se zrodí nový kvas a odvaha k nutným, velkolepým činům.

J. Hejmala 21.4.2016 15:12

a co bude další moudro

od vás ubožáku K. Frauknechte_?

P. Han 21.4.2016 16:18

Re: a co bude další moudro

Vy mi přijdete dost jako blbec. Ale s tím už asi nic nenaděláte.

J. Hejmala 22.4.2016 5:25

Re: a co bude další moudro

Kdyby jste veděl kolik lidi má vás za pořádnýho vola,tak se tady ani neukažete , ale nic si z toho nedělejte s tim také nic neuděláte že tim volem jste

V. Vaclavik 21.4.2016 13:53

Poptavka vs nabidka

Kdyby problem byl vzdy na strane poptavky, neprichazeli by podniky s revolucnimi vyrobky, o kterych poptavajici lid do te doby nemel ani potuchy a tak nemohl poptavat. Nikdo prece v pocatcich pocitacove a mobilni telefonove ery nepoptaval pocitace, mobilni telefony... Take totiz plati 'postavte to a oni prijdou' (podle filmu ktery pred casem bezel u nas v TV)

Tim bych nechtel plne bagatelizovat, ze poptavka je dulezita, a ta po nejake ideove silne politicke strane dnes mezi obcany neni, to je svata pravda. Pravdou ovsem tak je, ze kdyby ta poptavka byla, byl by tu nekdo schopny ji naplnit? Napriklad Svobodni Petra Macha me v tomto ohledu neimponuji, byt tam jsou myslenky, politiku, se kterymi bych souhlasil. Ale nejde o integrovane ideje, ale spis takovou snusku ideji (volani po svobode jako takove nic neintegruje, kdyz napln toho 'kolace svobody' je kocicko-pejskovska, ci jak to nazvat).

Dnes ma na poli ideji sanci jen nejaka opravdu ideove revolucni strana, ktera by napadla stavajici paradigmaty, jak ma byt spolecnost usporadana, jaka my byt spravna role vlady spolecnosti. Neznamena to, ze volbou takove strany by bylo vse pres noc preorano, ale ze by volbou takove strany spolecnost nastoupila novy politicky smer - opustila by ideove dnesni prerozdelovaci socialismus, byt by ho cely nemusela primo hned zborit. Pravicove umirnene levicove navrhy zmen nemaji sanci na uspech i kdyby s tim byla pravice nakrasne a vetsinove zvolena, protoze zadne dilci zmeny (perestrojky) v mlcky prijimanem prerozdelovacim systemu nemuzou fungovat podle predstav jejich proponentu a to se v praxi zahy ukaze pro pravici jako smrtelne.

Jeste ohledne te nabidky a poptavky - zarny politicky priklad mame v historii zalozeni USA jejimi Zakladajicimi otci. Zadne demokraticke lidove hlasovani by nikdy k takove ustave nevedlo, tehdejsi Americky lid by na neco takoveho intelektualne proste nemel, ani nahodou, zadna lidova poptavka po necem obdobnem tam nebyla. Ale intelektualni elity tehdejsi sp

V. Vaclavik 21.4.2016 13:54

Re: Poptavka vs nabidka

.... Ale intelektualni elity tehdejsi spolecnosti se daly dohromady a vedly narod k obrovskemu uspechu, jaky nikdy nemel v historii lidstva obdoby. Otazkou ovsem je, ma-li nase Ceska zeme obdobne intelektualy citajici vice nez jednoho...

V. Vaclavik 21.4.2016 13:55

Re: Poptavka vs nabidka

...podnik'y' neprichazel'y'

tak to dopada, kdyz clovek meni vety za pochodu bez nasledneho precteni.

B. Rybák 21.4.2016 23:23

Re: Poptavka vs nabidka

Politická poptávka po novém dokonalejším světě tu samozřejmě byla, vyrůstala z protestantských myslitelů (k nimž můžeme počítat i J.A.Komenského)!

P. Maleček 21.4.2016 10:48

Rozpor mezi slovy a činy - to je to zabilo ODS i pravici

Nostalgicky jsem ve svém archivu vylovil volební program ODS pro volby do Sněmovny z roku 1992. Kdyby se tohoto programu ODS držela a důsledně ho realizovala, byla by dodnes vůdčí politickou silou a levice by se krčila kdesi v koutě, i kdyby se Zeman třeba přetrh. I proto, že i v životní úrovni dělnictva by dnes Česko bylo +- na úrovni Rakouska.

Podtrhl to sám Klaus, když si už na ustavujícím kongresu ODS prosadil účast komoušů (ke kterým měl z Prognosťáku velmi blízko a to i když pomineme jeho diskutovanou angažovanost v komoušsko-ruských tajných službách) v čelních vládních i partajních pozicích.

No a ti ODS infikovali svou lživou a zlodějskou morálkou a do ODS otevřeli cestu svým amorálně podobným. Díky tomuto, se i za souhlasu Klause, stalo dojení státu a jeho občanů hlavní ideologií ODS, to marně maskované kecy o její pravicovosti. A zničila i to pozitivní co se ODS snažila prosadit.

To až tak, že se z pravicovosti, tj. z občanských svobod, tedy i odpovědnosti a morálky stalo sprosté slovo. No a tím rozporem mezi slovy a činy ODS vytočení voliči buď k volbám nešli nebo sáhli po levicových či protikorupčních, v zájmu vlastní moci, populistech a jen žvanilech.

Teprve až voličstvo na vlastní kejhák zjistí, že to bylo z bláta do louže, pak teprve nastane čas pro návrat pravice. Tedy pokud ta pochopí a důvěryhodně se zbaví toho co ji zevnitř "zabilo".

J. Kratochvíl 21.4.2016 11:26

Re: Rozpor mezi slovy a činy - to je to zabilo ODS i pravici

Souhlas !

F. Doušek 21.4.2016 10:28

Pane Jakle, docela kriticky se vyjadřujete vůči ODS,

ale vzpomeňte, kdo jí ponejvíce okopával kotníky, kdo se až zákeřně vyjadřoval vůči jejím představitelům....

Ano, byl to váš chlebodárce.

S. Donát 21.4.2016 10:32

Re: Pane Jakle, docela kriticky se vyjadřujete vůči ODS,

Řekl bych, že často velmi oprávněně. Bohužel.

S. Donát 21.4.2016 10:05

Dlouhá léta jsem volil ODS

poslední dvoje volby jsem jim to bohužel už hodit nemohl. K výročí 25 let od založení posílám kondolenci a věnec :-(.

D. Bystriansky 21.4.2016 18:53

Re: Dlouhá léta jsem volil ODS

S první větou souhlasím!

M. Valenta 21.4.2016 9:06

Zajímavé!

Jakl:" Lidé nechtějí svobodu, tu klidně obětují, jen když tím dají státu moc hlídat ty druhé a občas zařídit nějakou svou konkrétní zájmovou záležitost."

No bodejť by ji chtěli, když už i zakladatel ODS straní východním diktaturám.

Pro Ty co už zapomněli co znamená zkratka ODS - Občanská demokratická strana.

V. Běhal 21.4.2016 10:19

Re: Zajímavé!

Východní diktatury nás neohrožují. Ohrožuje nás diktatura Bruselu, který je pod diktaturou angloamerických bankéřů. Tato diktatura je smrtelná. Pro celou Evropu.

M. Valenta 21.4.2016 10:37

Re: Zajímavé!

Podobné obraty už jsem slýchával v časech kdy u nás vládla východní diktatura a dnes přicházejí z ruských webů, z Hradu, z Haló novin a myslím, že s nimi vyrukuje brzy i Babiš.

J. Václavíková 21.4.2016 23:57

Re: Zajímavé!

,,diktatura Bruselu, který je pod diktaturou angloamerických bankéřů"

Kdyby blbost nadnášela ........ vznáší se Pes už v oblacích!

S. Donát 21.4.2016 10:41

Re: Zajímavé!

Vidím to podobně. Východní diktatury mají co dělat samy se sebou. Ještě aby si pověsily na krk nás :-)

M. Valenta 21.4.2016 13:22

Re: Zajímavé!

Nebezpečnost diktatury se tím větší, čím ji více teče do bot. To je mnohokrát ověřený fakt.

S. Donát 21.4.2016 13:40

Re: Zajímavé!

Ano, na tom něco je. Proto nejsem nijak nadšený, že se zrovna Rusko dostává do ekonomických problémů. Raději bych ho viděl stabilizované, než v rozvratu. Ale ani Rusko v problémech myslím nebude mít snahu obsadit zpět území bývalého SSSR.

J. Hejmala 21.4.2016 15:04

Re: Zajímavé!

Jeden myslel a posrááááááááááááááál se že ano soudruhu Vyvadile

J. Hejmala 21.4.2016 15:18

Re: Zajímavé!

S. Donát Ja být vámi tak odjedu do Ruska budovat ekonomické vylepšení už mě je jasný od koho máte tu sečku v hlavě opěvovat Rusko

J. Kulheim 21.4.2016 8:54

Budu volit ODS.

ODS za 25 let existence udělala chyby. Chyby dělá každý. ODS byla hlavním tahounem přechodu socialistického dirigistického hospodářství, která se velkým dílem zasloužila o vznik demokratického politického systému a přechodu na tržní systém. Největší zásluhu na tom měl Václav Klaus, který dokázal přesvědčit dostatek voličů o tom, že jím navržený způsob přechodu je správný.

Byly to vlády ČSSD, které inkasovaly největší příjmy z privatizace (Transgas, Telecom). Navíc největší díru v bankovním sektoru vyvolala právě Zemanova vláda v IPB. ČSSD v průběhu 8 let vlády udělala rozpočtové deficity cca 600 miliard korun. Za úřadování ministra financí a nejpopulárnějšího politika Sobotky, vzrostl v roce 2003 deficit ze 46 na 113 miliard.

Jediná strana, která měla snahu udělat reformu systému financování a organizace zdravotní péče, vzdělávacího systému, důchodového systému, byla ODS. Padla v důsledku lživé propagandy ČSSD, KSČM, lékařské komory a odborářů. Lékaři chtěli socialistické zdravotnictví, tak ho mají. ČSSD neví jak výpadek 5 miliard Kč nahradit. Nezbývá jim nic jiného než zvýšit daně nebo si peníze vypůjčit.

Do každé strany, která má šanci dostat se parlamentu a do vlády, se vloudí šibalové, kteří použijí stranu jako výtah k moci. Je to jediná strana na současném politickém spektru, která se snaží uhájit poslední zbytky svobody. Alespoň já takovou stranu nevidím. Proto budu volit ODS.

R. Langer 21.4.2016 8:58

Re: Budu volit ODS.

Nedělejte to. Jsou to naprosto stejní socani jako v ČSSD.

Š. Hašek 21.4.2016 9:27

Re: Budu volit ODS.

Volil jsem ODS vždy. Zároveň oceňuji, že "to táhne" již 25 let. V začátcích skoro bez chyby.

Poprvé jsem teď hodně na rozpacích.

P. Lenc 21.4.2016 9:57

Re: Budu volit ODS.

Já v rozpacích pane Hašku nejsem.Pozorně sleduji výstupy profesora Fialy a nejsem zklamán.A to, že ODS měl ve svých řadách různé šíbry?Ukažte mně stranu, ve které nejsou.A nejen u nás a nejen dnes.Dá se napsat "již staří Řekové..."A ODS prošla pořádnou sebereflexí. Pokud se někdo domnívá, že je možné založit stranu andělů, měl by se odstěhovat do nebe.