19.4.2024 | Svátek má Rostislav


ROZHOVOR: Má ODS po 25 letech co slavit?

21.4.2016

Současná ODS nebo spíše její vedení asi ne. To se spíše od své historie distancuje, protože si nechala vnutit pokřivený mediální obraz své minulosti a myslí si, že si u novinářů šplhne, když se nad ní bude co nejvíce ošklíbat. Přitom není důvod se nehlásit k veliké době, kdy byla ODS motorem přerodu naší země z komunismu ke svobodě.

Kdo byl dle vás nejlepším a kdo nejhorším předsedou ODS?

Já nemám rád známkování lidí. Navíc to bývá tak, že vedení bývá jen zrcadlem momentálního stavu strany. Lze je hodnotit podle volebních výsledků, nebo také podle toho, co dělali a co prosazovali. Kdo z nich byl architektem společenských změn, kdo exponentem skupinových zájmů, kdo idealistickým ideologem uklouznuvším po vlastních zásadách a kdo komentátorem a nikoli tvůrcem společenského dění.

V jaké je teď ODS kondici?

Podle preferencí nic moc. To ale pro mne není to podstatné. Podstatnější je, že se ODS nechala zatáhnout do politiky bez politiky, do tahanic o naprostých margináliích. Boj za svobodu člověka se z její agendy vytratil, už se nenosí.

Má ODS pořád co říct a říká to?

Má a neříká. Nechci ale dávat knížecí rady, sám jsem nikdy v žádné straně nebyl a nemám přímou zkušenost s tím, jak těžké je uvnitř stranických mechanismů cokoli prosadit.

Kde je podle vás hlavní příčina toho, že ODS poklesla z významu první či druhé nejsilnější strany ve státě pod 10 procent podpory?

Tak napůl jde o příčiny subjektivní. Ty spočívají v (ne)obratnosti současného vedení i ve vyprázdnění ideového étosu ODS. Stejně důležitou, a možná důležitější příčinou je celkový stav společnosti. Lidé nechtějí svobodu, tu klidně obětují, jen když tím dají státu moc hlídat ty druhé a občas zařídit nějakou svou konkrétní zájmovou záležitost.

Velké naděje části lidí byly spojovány s Petrem Fialou. Naplňuje je?

Já jsem do něj naděje nekladl. Uznávám ho jako inspirativního autora, ale navrhnout na předsedu někoho, kdo v tu chvíli ani není členem strany, natož aby si v ní odpracoval nějaké boje s porážkami a výhrami, to bylo tehdy alibistickým útěkem ODS od rozhodnutí, kudy má strana jít.

Co dělá špatně?

Já ho nechci známkovat ani soudit. Voličem ODS už sedm let nejsem, ať ho známkují ti, kteří se za alespoň potenciální voliče ODS považují.

Jak hodnotíte to, jaký má současná ODS vztah k Rusku a Číně a zahraniční politice? Nekopíruje přespříliš „pravoláskovou“ politiku TOP 09?

Nevím, kdo koho kopíruje. A nechci hodnotit, kdo má jaký vztah k Brazílii, Indonésii, Turecku nebo Izraeli. Český politik by měl být hodnocen podle toho, jaký má vztah ke své zemi. A podle toho, zda hájí zájmy našich občanů a ne svých zahraničních kamarádů.

Nezdá se vám, že když v minulosti se říkalo „se Sovětským svazem“ na věčné časy, tak teď ODS říká „s USA na věčné časy“? Neměla by pravicová zahraniční politika být v tom, že máme takové spojence, kteří jsou aktuálně prospěšní pro naše národní zájmy, a ne být k někomu uvázán dogmaticky za každou cenu?

Trochu mi podsouváte už samu odpověď. Zahraniční politika musí být pragmatická i zásadová, to není v rozporu. Hlavně ale nesmí být hloupá, naivní a vyžívající se v prázdných symbolických postojích.

Jak hodnotíte vztah nynější ODS k prezidentu Zemanovi? Mimochodem, nepřebírá on část pravicově konzervativních témat? Realistická zahraniční politika národního zájmu, obrana národní existence před imigrací, kritika sociálních experimentů jako inkluze, kritika politické korektnosti...

V době, kdy kdekdo horoval pro přímou volbu prezidenta, jsem varoval, že jakýkoli přímo volený prezident, a zdůrazňuji to slovo jakýkoli, bude daleko méně vstřícný k politické scéně a k ostatním ústavním institucím prostě proto, že bude cítit, že jeho mandát nevzešel z politického uspořádání, ale přímo od občanů. Většina konfliktů všech politických stran s prezidentem Zemanem nespočívá v jeho postojích či činech, ale v tom, že všechny rozčiluje svým suverénním a nezávislým přístupem k výkonu své funkce.

Po Petru Fialovi je dnes asi nejviditelnější osobou v ODS Miroslava Němcová. Jak ji hodnotíte? A jak hodnotíte její výstupy okolo „kalašnikovu“, „ruské propagandy“, Miloše Zemana nebo Číny...?

Já jsem ji vždy osobně uznával, už od samého začátku její politické kariéry jsem se za ni stavěl. Mám ale dojem, že některé výroky a postoje z poslední doby se jí tak úplně nepodařily.

Vidíte nějaké řešení pro českou pravici? Měla by vzniknout nějaká nová strana či hnutí? Nejsou dnes spíše alternativou subjekty a politici, kterým se nadává, že jsou „populistické“? Národní fronta Le Penové, Orbán, Donald Trump, AfD, Geert Wilders...? Není starý stranický politický systém mrtvý, protože ho strany svou bezideovostí vyprázdnily? Není čas to přijmout jako fakt, nesnažit se oživovat, co je mrtvé, a přizpůsobit se nové situaci?

Problém je vždy na straně poptávky, ne nabídky. V ekonomice i v politice. Když existuje poptávka, nabídka se vždy najde. A já jsem přesvědčen, že aktuální poptávka po zásadové pravicové politice v naší veřejnosti momentálně skoro neexistuje. A to se nezmění jakýmkoli organizačním či taktickým krokem na politické scéně. To se změní jen trvalým vnášením zásadních témat a postojů do společenské debaty. Ano, dosavadní strany se svou bezideovostí vyprázdnily, jak říkáte. Ale volání po stranách ideově plných já neslyším. Spíše volání po jakékoli změně. Takové volání v dnešní době uspokojí i ten, kdo ucelenou ideovou výbavu nenabízí. Mně by to ale nestačilo.

ODS se historicky hlásila k eurorealismu, k obhajobě národních zájmů uvnitř EU. Není to dnes překonaný koncept? Není z hlediska krize eurozóny a především migrační krize a za stavu fungování EU pod Lisabonskou smlouvou lépe opustit EU? I kdybychom nepočítali současnou migrační vlnu, tak již před ní existovaly odhady, že v západní Evropě budou mít muslimové většinu do 40 let. Budou ovládat velké země EU a pak muslimské zásady mohou prosazovat vůči nám...

Já jsem nehlasoval pro vstup do EU a od samého začátku jsem zcela přesvědčen, že pro nás by bylo výhodné vystoupit. To ale neznamená, že i v rámci dosavadních struktur se nemáme snažit hájit své zájmy, jak jen to je možné.

Prospívá dnes ODS svou politikou České republice a pravicovým idejím, nebo jim škodí?

Ani jedno. S pravicovými idejemi se míjí. Ale třeba se jednou spolu opět potkají...

Za Parlamentní listy se ptal Lukáš Petřík