5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kafka 18.12.2008 12:23

Zbytečně se namáháte.

Josef K. předává jen své zkušenosti, jež nabral behem své dlouholeté služby na Zámku.

Vašek 18.12.2008 11:02

Re: Celý rozhovor je veden v postnormalizační rovině.

Kdyby Václav Klaus neuděl nic jiného pro rozvoj demokracie v naší zemi, než jen to, že nepodepíše LS, udělal by toho přinejmenším tolik, jako Masaryk 

jm0 18.12.2008 11:19

Jeho pojetí je silně postsovětsko putinovské.

jak přesně se to tak asi projevuje?

L'ego 18.12.2008 12:15

Re: Jeho pojetí je silně postsovětsko putinovské.

Velmi zřetelně: snahou nastavit pravidla tak, aby byl pro mě momentálně výhodná bez ohledu na dlouhodobý dopad (De Hondtova metoda), dlouhodobé přehlížení slušnosti a právního řádu, nebezpečné ohýbání ústavy, odmítání skutečné debaty, snaha centralizovat vlastní stranu i správu v ČR (Klaus patřil mezi nejhlasitější odpůrce regionů), napojení na pochybné podnikatele, kteří sponzorují aktivity rodiny páně Klause (nedávno pan Roman a ČEZ), obliba silných národních hráčů, nacionalistická rétorika, odsuzování občanské společnosti (občan ať laskavě zvolí, koho mu strana představí, ale ať proboha sám nepřemýšlí), neschopnost sebereflexe, podsouvání svých chyb druhým. Přístup po mě potopa (nejen v oblasti ekologie). Myšlení v kategorii, stát to jsem já (ale jenom, když se mi to hodí), budování (byť legrační) kultu osobnosti... Stačí?

yorik 18.12.2008 12:30

Re: Jeho pojetí je silně postsovětsko putinovské.

Mohl bych velice snadno vyvrátit vaše argumenty, jeden po druhém ale nechci zde lepit tapety. U jednoho se ale zastavím. Klaus je určitě jako velice vzdělaný  člověk, ten poslední, kdo by zakazoval jiným myslet, to dělají jenom nevzďělaní blbci, kteří se nějakým omylem dostanou ke kormidlu dějin a z těch vzdělaných lidí mají komplexy.;-)

L'ego 18.12.2008 12:39

Re: Jeho pojetí je silně postsovětsko putinovské.

Proč potom ta snaha centralizovat vše a vše mít pokud možno pod kontrolou? Proč byla ODS ještě donedávna stranou tak ideologicky tak tuhou, že horší už byla jen KSČM. Proč kolem sebe Václav Klaus shromažďuje jen pochlebovače, kteří o něm nikdy nenapíší nic kritického?

Jinak sem s argumenty - velmi by mě například zajímalo, jak vysvětlíte nejmenování soudních čekatelů (hlavě toho jednoho zásadového) nebo to, že Vašek Klausů nedal šanci Parobkovi sestavit vládu. Proč také, když se setká s Ganleyem, setká se s ním jako soukromá osoba, ale kddyž mu to vyčítá Cohn-Bendit, je to útok na hlavu státu (a není to poprvé, že).

Klaus je možná vzdělaný (i když ta profesura na UK byla, ehm, trochu, ehm, nestandardní - ale to je normální, profesor je do značné míry titul politický), ale naprosto mu schází sebereflexe, schopnost přiznat chybu - vinni jsou všichni, jen ne já. To je sebevražedný přístup ke světu.

yorik 18.12.2008 13:25

Re: Jeho pojetí je silně postsovětsko putinovské.

Omlouvám se vám, že jsem vás nechal čekat, ale vyřizoval jsem tu nějaký urgentní dotaz. Tedy k věci. ČR je svrchovaný a  j e d n o t n ý  stát. na to VK skládal přísahu. Tolik k té centralizaci .K té ideologii. Nejsem člen  ODS ale to její štěpení lze pozorovat dlouhodobě. K těm soudcům. Podle článku 63 Ústavy ČR, prezident  jmenuje soudce, ne nějakého konkrétního Frantu  Flintu. Jmenovací problém u předsedy vlády. V článku 62 Ústavy není nikde napsáno, že prezident musí jmenovat Jiřího Paroubka, pokud jde o pochlebovače, má si na Hradě platit kašpara, aby si z něj dělal legraci? Soudím, že netřeba, suploval by česká média, která tím nezatěžují státní kasu.  K tomu Irsku , Klaus se opravdu setkal s Ganleyem jako soukromá osoba. Zřejmě to udělal proto aby z toho bruselské veličiny neomdlely.  Cohn Bendit vystupoval na hradě oficiálně, údajně jako nějaký náš volený zástupce, já nevím, že bych  tak podivnou figuru kdy volil. Pokud jde o to vzdělaní , tak to skutečné je v hlavě a ne na papíře. Docenturu na nějaké vysoké škole holičsko - politologické si opatří kdejaký blbec. a teď mě prosím omluvte, napadají mne jinde.:-D 

L'ego 18.12.2008 14:04

Re: Jeho pojetí je silně postsovětsko putinovské.

Jste koukám aktivní diskutér; nedivím se, že vás napadají, pokud píšete takové věci ;-D

Nevím proč zdůrazňuje to slovo jednotný - to nemá se samosprávami ani regiony nic společnoho. Možná byste si ale mohl vzpomenout na slavné rozdělení Československa, kde si Vašek tak skvěle notoval s Vladem, že ani referendum nepotřebovali - a to v tehdejší ústavě taky jistě stálo něco podobného.

Číms se dostávám k dalšímu bodu, a to je nereflektování základní politické kultury - to se projevuje právě nejmenováním soudního čekatele Langera  nebo nejmenováním Paroubka- a svádění to na něco typu, ústava neukládá, zákon nestanovuje atp. To je v demokratické společnosti cesta do pekel - vůbec nejhorčí, co zde Klaus zanechá jsou právě tyto precedenty, a mrzí mě, že tak uvažujete, bohužel podobně jako Klaus zřejmě hlavně proto, že se vám to teď hodí. Jinak byste musel shledat, že nejmenovat soudce kvůli vlastní ješitnosti je dětinské a nejmonvání Paroubka zase bylo zbabělé.

Kritická reflexe je nutná, nedostatek kritické reflexe, vede přesně ke Klasovu typu uvažování. Jak už tadny někdo psal - je to legrace, když jeden klausův sluha udělá s druhým slouhou rozohovor, kde kritizují demokracii a potlačování jiných názorů v EU.  Rozdělování Klause soukromé osoby a Klause prezidenta je rovněž dost úsměvné - jako na Hradě je prezident ale na ulici už ne? A svou klimatologickou knihu napsal taktéž soukromě - a nechal si její ruský překad financovat Lukoilem také jako soukromá osoba?

yorik 18.12.2008 14:51

Re: Jeho pojetí je silně postsovětsko putinovské.

K tomu se nedá nic dodat. Je to jasný případ ,jak by řekli soudní lékaři. :-D

jm0 18.12.2008 20:09

Re: Jeho pojetí je silně postsovětsko putinovské.

aha, už vidím, proč je klausovo chování putinovské. protože soudce nejmenoval kvůli vlastní ješitnosti, to přece vidí každej. taktojo.

co se týče té centralizace rozhodování, tam je zase jeho chování zřetelně na první pohled ovlivněno sovětským direktivním modelem. LS nás před zasahováním nějaké putinovské vrchnosti do každého sebemenšího detailu našeho života naštěstí v budoucnosti ochrání.

a typicky orientální propojení s podnikatelsko-mafiánskými strukturami .. tady se musím přiznat, že nesleduju zahraniční noviny, takže se jenom zeptám: v EP s něčím takovým nikdo problém neměl?

"shromažďuje jen pochlebovače, kteří o něm nikdy nenapíší nic kritického" .. ano. jak postsovětské. zlatá EU, takový sarkozy si k sobě nikoho než kritiky nepustí.

ano. klaus má, jako každý člověk, klady i zápory. nicméně, zatímco chyby kohokoliv jiného ukazují, že jejich nositel je prostě taky jenom člověk, klausovy chyby neomylně vypichijí jeho KGBcké putinství.

victor 19.12.2008 0:12

Re: Jeho pojetí je silně postsovětsko putinovské.

ty jsi uplny vul !!!

jm0 19.12.2008 19:29

Re: Jeho pojetí je silně postsovětsko putinovské.

ano, victore, jistě. máte naprostou pravdu.

a děkuji vám za váš názor, byl mi poučením i zábavou.

L'ego 19.12.2008 15:12

Re: Jeho pojetí je silně postsovětsko putinovské.

Sdělte mi prosím, jaká formální kritéria soudní čekatel nesplňoval? (Dokonce i naše pomalé soudy mu daly za pravdu). Proč Klaus nejmenoval pro druhý pokus J. Paroubka?

Přesně tak, centralizace a snaha omezit práva samosprávy, stejně jako útoky proti občanské společnosti, jsou typické právě pro východní politickou kulturu (viz centralizace státní správy RF za Putina), stejně jako nedodržování pravidel, dohod  a snaha ohýbat zákony, co to dá - hlavně když z toho je prospěch teď a tady.

Že zrovna jmenujete toho Sarkozyho - jistě trochu trpí napoleonským komplexem - ale ve své vládě má několik spíše levicově smýšlejících ministrů (skutečné osobnosti - a ty mu nevnucovali nějací koaliční partneři nevnucoval). Podívejte se, jaké osobnosti kolem sebe shromažďuje Klaus :-)

Já neříkám, že Klause platí KGB - o tom ta debata není - pouze to, že způsob jeho myšlení, jeho politického jednání má svůj původ v prostředí komunistické normalizace a je osudově ovlivněm naprostou neschopností sebereflexe. A že to v současnosti pro ČR není ideální. Pamatuje si někdo, že by Klaus někdy přiznal nějakou svou chybu? (tedy opravdovou chybu - ne jako když chtěla Kalenská, aby Bém řekl nějakou svou špatnou vlastnot, a Pája odvětil: "příliš pracuji"

A k problému korupce v EU. Jistě, existuje, v EP podle mě minimálně, protože pravomoci tělesa jsou zatím mizivé, ale jednak je jí výrazně méně než v ČR, protože jsou lépe nastaveny kontrolní mechanismy, a hlavně - na západ od našich hranic většinou platí - jednou se zkompromituješ, a ve veřejném životě jsi skončil.

jm0 19.12.2008 20:01

Re: Jeho pojetí je silně postsovětsko putinovské.

kritéria nesplnění neznám a je mi to vcelku jedno, toto nebyla má oblíbená kauza. VK nějaké důvody uváděl, vám ale nestačily (ať už důvodně čili nic), takže zbývá jedině ta ješitnost, jiné vysvětlení už skutečně není možné. typickej putin.

nedodržování pravidel je typické právě pro východní politickou kulturu? ale no tak, vždyť už se s tou LS opakuju. není to "typické pro východ" ale "jak se komu hodí", a to kdekoliv.

osobnosti, kt. kolem sebe shromažďuje Klaus, jsou možná pro někoho děsivé, uznávám, že po česku není zase až tak moc z čeho vybírat, nicméně mohlo to dopadnout i hůř. kdyby se obklopil paroubkem a rathem, tak to by teprve podle mě byl důvod hrůzou nespat.

úhel pohledu .. poloplná/poloprázdná lahev. neříkám, že nemá chyby. vadí mi to hledání putinství za každou cenu, protože to při troše snahy - a v naprosté většině případů i úplně bez ní - najdu na komkoliv. ale nebezpečné je to jen na VK. nojo. aspoň že se shodneme, že ruské impérium s báťuškou gosudarem není to, co by úplně každému sedlo.

tak dobrou.

Kenavp 18.12.2008 23:23

Re: Jeho pojetí je silně postsovětsko putinovské.

Přání je otcem yšlenky. Dlouhé, nepravdivé, bezcené. Nic rozumnějšího z tebe asi nevypadne.

Kenavp 18.12.2008 23:20

Re: Celý rozhovor je veden v postnormalizační rovině.

Ubohý Pepo. Je zjevně nad tvé intelektuální možnosti se vyjadřovat kvalifikovaně k předmětu diskuze.

yorik 18.12.2008 8:17

Páně Janečkův informační deficit

Třetina Čechů neví o Lisabonské smlouvě nic, tři čtvrtiny postrádá základní informace o tomto dokumentu. Já se jím nedivím, každý není takový blázen , aby se probíral tím balastem. Jediné, co se lidé dozvědí z veřejnoprávních médií, které platí z vlastních kapes je, že tento dokument přinese blaho do našich domovů. Pokud ovšem tomu lotr Klaus a jemu podobní pacholci nezabrání. Česká v e ř e j n o p r á v n í  televize, která by měla v tomto směru šířit osvětu ze záhadných důvodů mlčí. Že by to pana Moravce nenapadlo, se mi zdá nepravděpodobné. Spíše mu bylo doporučeno, na takové hříšné myšlenky zapomenout. Místo toho ČT pouští v nepravidelných intervalech na diváky Beethowenovu devátou, jako Rusové Němcům u Stalingradu. Doplňuje to ochotnickou scénkou našich celebrit, kdy člověk neví, jestli je to reklama na pravou brazilskou kávu, nebo nějaká utajená inscenace Mrštíkovy " Maryši" režírovaná naším dejvickým dramatikem. Evropané, znalí tohoto jedovatého divadelního kusu tak neví, jestli to chceme Evropě osladit nebo je otrávit. To všechno nasvěcuje dyslektický barevný nápis, jak z podniku na výherní flašinety, který nám má zřejmě signalizovat, že po Lisabonu budeme všichni United colors. Takže,  mám tu veřejnou výzvu pro veřejnoprávní pány Janečka a Moravce. Uspořádejte v přímém přenosu kulatý stůl, za účasti příznivců i odpůrců lisabonského směřování, odborníků na ústavní i mezinárodní právo, poslanců zdejších i evropských. Udělejte nám tu laskavost vážení pánové, za to si vás platíme a ne špatně.:-/

PROKOP BUBEN 18.12.2008 8:37

Re: Páně Janečkův informační deficit

Je pravdou, že občané nevědí o LS příliš, nebo skoro nic, ovšem po čertech dobře vědí co jsou zač naše úřady, politici a justice atd.atd.....

yorik 18.12.2008 9:24

Re: Páně Janečkův informační deficit

tak je budou komandovat navrch ti bruselští. Bubne, 70% těch debilních příkayů , zákayů a doporučení na nás chrlí ta bruselská centrála. Teď budeme půl roku tyto nesmysly rozpracovávat. 2000 akcí, 200 komisí to bude řešit. vyčlenili jsme na to 3,5 miliardy. Nějaký komik v rádiu vykládal, že musíme předvést silný administrativní výkon, myslel jsem, že smíchy upadnu.:-D 

Pája 45 18.12.2008 11:42

Re: YORIK

Nemáte pravdu (motáte páté přes deváté), "yoriku", není to páně Janečkův informační deficit, ale páně Topolánkův. On podepsal Lisabonskou smlouvu za Českou republiku a Vondru si udělal mistopředsedou vlády pro EU. Co oba udělali pro objasnění LS - NIC. Oba se starali o oblbování občanů o "zásadní a neodkladné" výstavbě americké základny v Brdech (přesto, že 60 - 75% občanů je proti), o zásadní reformě zdravotnictví (zatím přijato jen jůlinkovné lékařům a cikrtovné lékárníkům) atp. O EU nic, jen senátoři za ODS (připojil se i prezident) požádali Ústavní soud o vysvětlení několika bodů, nejsou-li v rozporu s Ústavou ČR. Půl roku o LS klid po pěšince, až ÚS sdělil, že uvedené obavy senátorů (prezidenta) nejsou v rozporu s Ústavou ČR. Proč Janeček, Moravec a další, pane "yoriku", proč ne vláda, premier, Vondra (na klvaňování  pro radar vyčlenila vláda 15 milionů, přoč na vysvětlení LS nedala ani korunu?). Ale i pan prezident  a jeho melodiboys, jen strašili občany, co že tak strašného přinese LS (kampaň vedli jeho placení poskoci /i za naše peníze/, zvláště p. Jakl a Mach). Jinak Ta vámi neoblíbená ČT vysílá jen to, co jí zadala vláda, ale vy raději nadáváte řediteli ČT, že.

yorik 18.12.2008 12:24

Re: YORIK

Nechtěl bych vám způsobit nějakou zdravotní újmu. Kde jste jste v mém textu vyčetl, že někomu nadávám. Já nepíšu o nějakém radaru, nebo o tom co má dělat vláda. Já píšu o tom, že máme veřejnoprávní média, placená z našich daní, která nebyla privatizována jen z toho důvodu, že plní dle jejich vyjádření nezastupitelnou úlohu při informování občanů ČR.  Jestli pan Janeček, Dittrich nebo Moravec potřebují k plnění této veřejnoprávní funkce nějaký pokyn od vlády, tak je velice lituji. A vám se v tom případě omlouvám. netušil jsem, že tam panují takové poměry.:-/

Pája 45 18.12.2008 12:53

Re: YORIK

Buď to nechcete pochopit, nebo tomu nerozumíte, "yoriku". LS podepsal TOPOLÁNEK, to je předseda vlády, vytvořil si ve vládě místopředsedu pro otázky Evropské unie (Vondra) a vy stále hovoříte o zahálce v ČT. Můžete mi říci, co pro objasnění LS (v posledním půl roce) udělala  a dělá vláda? Té nevyčítáte nic, přitom ČT vyčítáte i ten vládou požadovaný klip o tom, jak to EU osladíme.

yorik 18.12.2008 13:08

Re: YORIK

Vy se mnou mluvíte pořád jak ten Haškův klempíř z Budějovic. Já vám zcela jasně píšu, že mne nezajímá co dělá nebo nedělá vláda. O evropské integraci mám stoh dokumentů, vím kdo co kde podepsal. Já píšu o tom, že veřejnoprávní média mají nějaký statut, jsou placena z našich daní a tak se ho mají držet. Jestli čekají až jim dá Topolánek nebo Vondra pokyn tak je to jejich věc. Třeba to mají v tom statutu zakotveno.:-D   

Pája 45 18.12.2008 13:25

Re: YORIK

Ještě jednou se pokusím Vám to objasnit, "yoriku". Kdo je v první řadě POVINEN občanům LS vysvětlit - jsou to politici - vláda,  prezident, Parlament.  ČT je jen jedním z nástrojů, který k tomu může vláda použít, že vláda dala do ČT jen tu reklamu na kávu, je asi málo.

yorik 18.12.2008 13:30

Re: YORIK

Omlouvám se, jsem pro ten kulatý stůl, nemám už sílu vás o tom přesvědčit, nezlobte se:-)  

Pája 45 18.12.2008 13:53

Re: YORIK

Já se nezlobím, navíc jsem žádný kulatý stůl neprosazoval. Vláda (politici) nemusí pro objasňování LS a pro získávání občanů pro její podporu používat jen ČT, ale i jiná média (včetně těch soukromích) a existují i jiné metody, nejen kulatý stůl. Jinak děkuji za věcně vedenou diskusi, tu jsem zde ještě v takovém to rozsahu nezažil.

Kenavp 18.12.2008 23:31

Re: YORIK

Pájo, ty jsi "zachrápl" cca 20 let. Vláda neúkoluje veřejnoprávní televizi a tvoje představy jsou zcela ve vleku demagogie KSČSSD. Mimochodem, jestlipak víš, že se chystá slučovací sjezd těchto "výtečných" stran?

Bimbrdle 18.12.2008 12:46

Re: Páně Janečkův informační deficit

Milý pane yoriku, Váš nápad s tím kulatým stolem V PŘÍMÉM PŘENOSU (ne jinak!, aby se nedalo tak snadno vystřihovat to nežádoucí a pro Bruselský Kreml nebezpečné) je sice skvělý, ale NIKDY se nebude v NAŠI televizi realizovat. To proto, že by se hliněný kolos mohl třeba jen trošíčku mini-zachvět v základech. I to maličko je nebezpečné. Přesně tak jako za Ády Hitlerovic, za Pepíka Stalinovic i za dob jeho věrných post- a neostalinčíků do současnosti. Soudružka Evropská Unie na nás všechny chystá pěkně tuhý totalitní systém. Už se sem nezadržitelně plíží a roztahuje se. (Viz ten rádoby chytrý a vtipný francouzský blbec s tou kritikou české nechuti vyvěšovat nějaké ty eurovlajky. Zatím jen maličký tlak - ale brzy přituhne - i s těmi vlaječkami.) Jinak bych tomu kulatému stolu podle Vašeho gusta moc a moc fandil. Myslíte, že se dá Česká televize (nebo snad i jiná TV??) tak trochu k tomuto výbornému nápadu přitlačit? Pochybuji, ale velice rád bych se mýlil. Jako ve všech svých názorech na Unii bych se moc a moc rád mýlil.

yorik 18.12.2008 12:57

Re: Páně Janečkův informační deficit

Nevím všichni představitelé té veřejnoprávní instituce vykřikují, že je to smysl jejich existence. Možná ale nemají pravdu. Možná že ten hlavní smysl jejich existence je úplně někde jinde. Do kebulí jim nevidím.:-D

Pája 45 18.12.2008 13:09

Re: BIMBRDLE

Vy se stydíte, "bimbrdle", že jste občan státu, který je členem Evropské unie. Proč jste proti vyvěšování vlajky EU, sdělte mi to, zajímá mě to. A upozorňuji vás, že to není "nějaká ta eurovlajka", jak říkáte vy, ale oficiální vlajka organizace, jejímiž řádným a dobrovolným členem (referendem) Česká republika je.