22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Kam asi může finance dovést ajťák?

Vždy, když se mě někdo zeptá, jak ven z té ekonomicky nedobré situace, ve které jsme, moje odpověď začíná u propouštění státních úředníků. Od toho se totiž odvíjí všechno ostatní. Menší počet státních úředníků vede ke snížení tenze na trhu práce, k menšímu tlaku na růst inflace, k posílení veřejného sektoru relativně k soukromému, ke zpomalení státního zadlužování…

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ticháček 10.11.2021 20:14

Proč?

Vakcína je proti konkrétnímu víru. Jejím úkolem je v nějakém rozsahu zlepšit imunitu očkovaného jedince. A nějaká mutace viru s tím nemá nic společného. To, že se nějaký kmen viru liší od jiného je vcelku podružná záležitost. Ten virus prostě do buňky prolézá tak, že jeho pár vhodně tvarovaných molekul pasuje do vhodného otvůrku mezi několika molekulami na povrchu buňky. Konec. To mutace, o kterých píšete, jsou trochu hlouběji. Ten virus, když už se do té buňky dostane, se pokouší předstírat, že je skućastí genetické informace. A že by buňka měla zpracovávat i jeho kód. (Kecám, kovidu je RNA virus, spíše se do toho plete ještě na hlubší úrovni.) No a milá buňka, která se původně starala o to, aby jela podle svého programu, vyráběla své kopie, nebo třeba testosteron, začne vyrábět kopie toho viru. Jen uvnitř sebe. Takže tady máme krásnou pozitivní zpětnou vazbu.

A do toho příjde vakcína. Která se té napadené buňky vlastně netýká. Ta se buď věnuje tomu, aby naučila úplně jiné buňky ten virus sežrat, nebo ucpat ty dírky v buňkách. První věc je složitá, druhá také. Ale to je vlastně jedno, protože ten princip, že něco pasuje někam se nemění. A nějaké mutace nehrají roli. To by se ten virus musel změnit úplně zgruntu. Včetně toho, jak je uspořádán v prostoru. Ale to už by dostal úplně jiné jméno, a byl by jinak zařazen do systematiky.

T. Zlesa 10.11.2021 17:06

Ideální postup nominace ministrů by se měl, dle mého, odvíjet od programu vlády (polit. stran), jejich cílů na resortech. Pokud se najde osoba, která má schopnost ten program na ministerstvu prosadit, i přes nesouhlas větších i menších úředníků na tom ministerstvu, pak ať je to tato osoba. I když není odborník s VŠ v oboru. Dávat tam někoho, kdo tomu sice rozumí (zpravidla nějaký minulý náměstek se vzděláním z resortního oboru), je příznak, že vládní strany nemají pro ten resort představu, co by tam chtěli a měli měnit.

V. Petr 10.11.2021 16:48

Vyhodit polovinu úředníků dokázal pruský král Fridrich Vilém I. O nikom dalším nevím.

J. Jurax 10.11.2021 16:27

No, nejvíc se děsím toho, když ministr tomu sice houby rozumí, ale má vizi ...

J. Jurax 10.11.2021 16:24

Ehm ... takže ministr financí neekonom by neměl chtít stůj co stůj konsolidovat finance, ministr zdravotnictví nelékař by neměl prosazovat "každý život ať to stojí co to stojí", ministr práce a sociálních věcí nejsoucí sociolog by neměl prosazovat sociální smír za každou cenu ... atd.

Inu, patrně i tohle by skončilo tam, jak naznačujete.

Tedy ministrové nechť prosazují, co mají v referátě pokud možno se znalostí věci, čemuž by byla patřičná odbornost jen ku prospěchu, nechť se hádají, poperou a pořádají souboje na meče či pistole za úsvitu, neboť nakonec stejně musí splichtit nějaký kompromis. Podle svých politických preferencí ...

J. Jurax 10.11.2021 16:07

Správně říkáte "má být".

Moje celoživotní zkušenost programátora, analytika informačních systémů a ajťáka mi říká, že tomu tak vždy není. A že souvislost je složitější než jak ji stručně popisujete.

M. Veleba 10.11.2021 14:47

Představte si situaci, kdy na každém ministerstvu bude odborník, který tvrdě pojede svoji odbornou linii. Ekonom stůj co stůj chce konsolidovat finance, ministr zdravotnictví prosazuje "každý život ať to stojí co to stojí", ministr sociolog prosazuje "sociální smír za každou cenu" ... atd. atd. Asi chápete, kde to skončí. Proto dnes s paní Šichtařovou nesouhlasím.

J. Pavelka 10.11.2021 14:42

No ministrem obrany také není voják, ministrem zdravotnictví doktor, životního prostředí environmentalista...Ministr jaksi (ideálním případě zajišťuje ministerstvo jaksi "ideově" , na odbornou práci má k sobě team a ministerstvo ve většině států řídí státní tajen)mník...Mimocoem, jedna španělská feministka si stěžovala, že ve vládě je polovina žen, ale státní tajemníci jsu všechno muži....

V. Církva 10.11.2021 14:38

No,nějak mi taky není jasné, proč ministr financí není ekonom. I jinak má paní Šichtařová až na očkování pravdu.

Jsem zastáncem decentralizace ale někdy centrum musí opravit nebo vyhodit systémy které celý orloj prokazatelně brzdí.A někdy musí zadávat rozkazy když má shora lepší informace o situaci než decentralizované jednotky.

To, že dnes centra jednají naprosto špatně je jiná věc. Řešením je teda jak decentralizované uvolnění tak demokratizace. Anarchie sama o vše neřeší.

Problém je, že centralizace musí být tak moc tvrdá jak je kvalitní. Žádné řízení je lepší než tuhé špatné. Pokud je centrální řízení kvalitní a lepší než podřízené systémy, je tvrdé centrální řízení dobré. Ale jeto nuda :-)

M. Veleba 10.11.2021 14:25

Já dělám IT v soukromé firmě a pár kamarádů ve statním. Rozdíl je obrovský. Zatímco mě majitel odkýve vše, co vede k optimalizaci a tedy úspoře prostředků bez dopadu na výkon firmy, kolegové ve státním jedou v zajetých kolejích a v intencích poměr cena/výkon nepřemýšlejí. Úředníci se zpravidla nepropouštějí, ti odcházejí do důchodu a místo nich se už nikdo další nevezme. Takže celý státní moloch setrvačností jede x let pozadu. Toť moje osobní zkušenost, netroufám si ji ale paušalizovat.

M. Veleba 10.11.2021 14:21

To jste tu práci moc dobře nedělal. Jeden z přínosů IT má být naopak v ušetření lidských zdrojů a pokud k tomu navrhované "IT řešení" nevede, nemá se zavádět vůbec. Anebo jste nedělal IT v soukromé firmě.

M. Veleba 10.11.2021 14:18

Ministr je politická funkce. Já to chápu tak, že ministr má vizi, dá zadání odborníkům a ti mu navrhnou řešení X,Y,Z. A on jako politik zvolí to, ke kterému mu jeho voliči dali mandát (v ideálním vesmíru). Tedy není pravda, že ministr financí musí být ekonom nebo ministr zdravotnictví doktor. Takových fachidiotů jsme za poslední rok a půl viděli na vlastní oči více než dost.

L. David 10.11.2021 12:54

Demográcie je krásná věc, ale má (nejen) jednu chybičku:

V demográcii se může stát ministrem každý, kdo má v zadku díru ! !

J. Soukup 10.11.2021 12:39

Možná trochu jinam, než načesaná právnička.....;-(

P. Sura 10.11.2021 12:20

Začínám mít pocit, že paní Šichtařová je Přemysl Souček naší ekonomiky. Nejhorší je na obou, že mají pravdu.

V. Zadák 10.11.2021 11:47

Stanjura je neúspěšný exministr dopravy.

M. Valenta 10.11.2021 11:02

Co k tomu dodat? Snad jen to, že "ajťáci" se na rozdíl od ekonomů a to především jejich zvláštní podskupiny z " prognosťáku", ještě nepředvedli.

J. Jirát 10.11.2021 10:53

Kdo nic lepšího nevymyslí, propouští úředníky. Dobrý úředník je daleko lepší než jakýkoliv politik.

V. Kuhaj 10.11.2021 10:32

Speciálních znalostí netřeba, má-li k dispozici tým lidí, kteří ty speciální znalosti mají. Oni ho před každým jednáním "nabrífují", a on to pak přepapouškuje. Na co odborník ve vedení ministerstva, stačí se dát na politiku.

V. Kuhaj 10.11.2021 10:30

Kam asi může finance dovést ajťák? No přece tam, kam může celou republiku dovést politolog, paní autorko.

F. Zrcek 10.11.2021 10:11

Cituji "moje odpověď začíná u propouštění státních úředníků"...

Prosím, mohu se zeptat ctěných diskutujících, zda to někdo už viděl na vlastní oči? Nebo je to zpráva typu: kamarádka mé kamarádky se nechala očkovat a přejela jí válcovačka?

Všechny takzvaně ušetřené prachy zatím vlády vycucaly z těch nejzranitelnějších občanů rušením dávek, snižováním důchodů, zaváděním poplatků, (zaobaleným) zvyšováním daní apod. To opravdu funguje a takový pan Kalousek se tehdy docela bál chodit mezi lidi.

A všechny ty prachy byly beze zbytku utraceny ve vládních institucích, veřejné správě a zřizováním dalších úřadů a institucí.

Úředníka jde vyhodit jako personu pouze za předpokladu zřízení minimálně dvou dalších úřednických funkcí. Jinak to zatím nikdo nedokázal.

A my teď vážně máme věřit, že vzniklá vláda recyklovaných demokratů s podporou svazáckých funkcionářů to může dokázat, i kdyby to vážně chtěla?

Tak tedy, dobro došli....

J. Kraus 10.11.2021 10:09

"Proč nikdo nediskutuje o tom, že virus mutuje, ale vakcína zůstává stejná?" Přesně. Ale hlavně, proč, pokud vím, se "neaktualisuje" ani Sputnik nebo čínský CoronaVac? Kde vlastně sídlí onen globální prediktor?

Co se týče počtu úředníků, nevadil by snad tolik ani jejich počet, pokud by jen seděli a nic nedělali. Tragedie je, že vyvíjejí činnost, stále vymýšlejí co změnit a házejí tak klacky do fungujícího stroje. Teď už to tak nevadí, vyzkoušený a fungující stroj zmrvili už v 90.letech a teď už to nějak pomalu dojíždí setrvačností - viz elektrotechnické normy. Jisté je, že až se jim podaří systém úplně zablokovat, bez ohledu na ty miliony vyhlášek a zákonů se bude muset začít od nuly.

R. Polášek 10.11.2021 9:42

Prouza je hodně slizký člověk a dost jeho výroků je silně manipulativních. Je s podivem, že se přitom dostal na takovou pozici, na které je. Pokud tyto vlastnosti nejsou předpokladem se na takovou pozici dostat, to přesně nevím.

R. Polášek 10.11.2021 9:35

Řekl bych, že téměř každý by byl na pozici ministra financí lepší než Stanjura. Stanjura totiž nemá pokoru a svá řešení bude rvát silou bez ohledu na to, kolik lidí tím poškodí. A co jsem v diskuzích viděl názory Opaváků, kteří ho během jeho působení na opavské radnici poznali, tak Stanjuru skutečně raději ne.

R. Polášek 10.11.2021 9:30

No, třeba ve výrobě informační systém nebo robotizované linky obvykle ušetří desítky lidí, možná i nižší stovky, ale na jeho obsluhu a údržbu přibudou nižší jednotky údržbářů, programátorů atd.

Takže přínos.

Jediný problém, který s tím je, je ten, že tyto pracovní skupiny jsou oddělené. Lidi, kteří se ušetří, se obvykle nezaškolují a nerekvalifikují na ajťáky nebo programátory robotů, ale se propouštějí. A na ajťáky, údržbáře a programátory se nabírají jiní. Neboli tato modrnizace vyždímá z pracovního trhu další lidi obtížně sehnatelných profesí a do pracovního trhu uvolní jiné obtížně zaměstnavatelné lidi.

Je otázka, jak moc tyto zákonitosti fungují ve státním úřednictvu.

J. Koutský 10.11.2021 9:28

R^;-D

J. Koutský 10.11.2021 9:27

A Vy to potvrzujete!!;-D;-D;-D

J. Koutský 10.11.2021 9:26

Kéž byste měl pravdu!!R^

J. Plíva 10.11.2021 8:52

Odpovědi paní Šichtařové dávají smysl.

J. Vrška 10.11.2021 8:51

Nápověda - výsledky p Kalouska.