3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Kam asi může finance dovést ajťák?

Vždy, když se mě někdo zeptá, jak ven z té ekonomicky nedobré situace, ve které jsme, moje odpověď začíná u propouštění státních úředníků. Od toho se totiž odvíjí všechno ostatní. Menší počet státních úředníků vede ke snížení tenze na trhu práce, k menšímu tlaku na růst inflace, k posílení veřejného sektoru relativně k soukromému, ke zpomalení státního zadlužování…

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vrška 10.11.2021 8:49

Kam to může dovést ajťák? Nejspíš tam, kam správně politicky motivovaný chemik

D. Polanský 10.11.2021 8:37

Čím více informačních systémů, výpočetních prostředků atd. tím více úředníků a technické obsluhy. To jako bývalý informatik dobře znám. To máte jako s robotizací, čím ji bude více, tím bude více fyzických pracovních míst potřeba. Kdo si myslí opak, nic nepochopil.

J. John 10.11.2021 8:36

Ve vládě Petra Fialy přibyde i ministr pro evropské záležitosti, takže „naše“ hodně drahá Evropská unie bude ještě dražší. Roční příspěvek do rozpočtu EU činí zatím 1% HDP členských států. Tato zdánlivě nepatrná částka je ve skutečnosti daleko vyšší než se zdá. Manipulativní přepočet na podíl z HDP ve skutečnosti skrývá děsivou skutečnost. Stát totiž nemá k dispozici částku ve výši celého HDP, ale jen část, kterou vybere na daních. Jednoduchá daňová kvóta (tedy součet všech daní bez zdravotního a sociálního pojištění) v ČR činila v roce 2019 19,9% HDP, tedy cca 1/5 HDP.[3]

Zdroj: https://johnjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=754948

T. Zlesa 10.11.2021 8:12

Někdo by měl vysvětlit, proč by ministra financí nemohl dělat neekonom. Jsou tam třeba nějaké zvláštní ekonomické speciální znalosti? Jsou potřeba znalosti fungování všelijakých speciálních kapitalistických finančních procesů, které se začaly učit v našich školách po roce 1990? Které stejně padesátiletí ekonomové ve škole ještě nepotkali...? Nestačí, že každý domácí finanční ministr je schopen řídit týmy na ministerstvu k cíli, který chce prosadit vláda?

S. Sedlák 10.11.2021 0:53

Poznamenal bych pár věcí, které v rozhovoru demagogicky předjímají či vynechávají podstatné.

V prvé řadě vláda ještě nevznikla, ačkoliv postup je velmi rychlý. Koaliční smlouva může uvést priority/přání, ale není to programové prohlášení. Pokud to Zeman nebude zdržovat, tak to může přijít někdy začátkem prosince a bude střízlivější.

Druhý problém vidím v seznamu ministrů financí - neekonomů. Dávat naroveň Kalouska se Sobotkou a Schilerovou je dost mimo, ne? A co brouk Pytlík Babiš? Ten z toho seznamu zmizel zcela a přitom to jeho EET, KH, zaklekávání firem a nastartování rozežranosti je jeden ze zásadních zgrojů současných problémů. Domnívám se, že Skopeček by byl lepší, ale to by tato koalice neskousla.