2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Je čas na vzpouru davů

Nahráváte mi tím, že se mě každý ptá, co říkám na dnešní koronavirovou pandemii. Mě ale daleko víc děsí opatření, která dělá náš krizový štáb. V obdobné formě je ale dělá řada vlád sousedních zemí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Mařák 24.4.2020 6:57

Jsem velmi citlivý na omezování osobní svobody, kvůli tomu jsem z komoušské totality vypadl a velmi těžce nesu, když se to vrací zpět snad v ještě horším stylu.

P. Victorin 24.4.2020 7:04

Mařáku, a co jako? Domníváte se, že druhé těší, když jsou jim kvůli koronaviru upírána občanská práva?

M. Mařák 24.4.2020 7:37

U Vás to hraničí s jistotou, vždyť je to naprosto evidentní.

P. Victorin 24.4.2020 7:44

Mařáku, ztrácíte úroveň...

J. Jirka 24.4.2020 7:25

Jděte k lékaři! Pomůže vám.

P. Victorin 24.4.2020 5:00

Názor skutečného konzervativního ekonoma na prof. Ing. Václava Klause, CSc., dr. h. c. mult.

Čechoameričan Jan Švejnar, narozen 1952 v Praze, vystudoval ekonomii na Cornell University a Princeton University v USA. Je spoluzakladatelem a předsedou řídícího a dozorčího výboru CERGE-EI, společného pracoviště Univerzity Karlovy a Akademie věd České republiky. V letech 1992-1998 působil jako zakládající ředitel Národohospodářského ústavu AV ČR, kde dosud působí jako vedoucí vědecký pracovník a kde vede think tank IDEA, který založil v roce 2009. Od 1. ledna 2012 působí na Kolumbijské univerzitě v New Yorku, kde byl jmenován profesorem globální ekonomie a zakládajícím ředitelem Centra pro globální hospodářskou politiku /Center for Global Economic Governance – CGEG/. V letech 1994-2003 působil jako ekonomický poradce prezidenta Václava Havla. Více informací lze nalézt na jeho osobních stránkách.

O kuponové privatizaci ČR a Václavu Klausovi, Jan Švejnar mj. zveřejnil toto

/pokračování/

P. Victorin 24.4.2020 5:00

Na konci roku 1989 jsem přišel s jedním z hlavních návrhů ekonomické reformy, který vyšel pod názvem Strategie ekonomické přeměny Československa, nejdřív v PlanEcon reportu, v prosinci 1989 a pak v edici Archy Lidových novin /1990/. Tento návrh jsem předložil československé akademické obci v lednu 1990 a ministrům federální a české vlády a guvernérovi Národní banky na víkendovém zasedání na zámku v Kolodějích 2.- 4. února 1990. Na rozdíl od Vladimíra Dlouhého, Tomáše Ježka, Dušana Třísky, Jana Vrby, Josefa Tošovského, Jana Vaňouse a Josefa Zieleniece se Václav Klaus těchto jednání neúčastnil. Můj návrh významně ovlivnil následnou diskusi a koncepční vývoj transformace, ale metoda doporučená mnou a kuponová privatizace provedená pod vedením Václava Klause se lišily převážně v tom, že já jsem dával velký důraz na přednostní vytvoření silného právního systému, aby nemohlo docházet k rozkrádání majetku a jiným nelegálním činům. Též jsem důsledně navrhoval, aby občané dostali silné minoritní podíly akcií podniků, avšak aby většina akcií zůstala pro financování důchodů, zdravotnictví a vstup strategických partnerů. Pokud Václav Klaus sepsal nějaký seriózní koncept ekonomické transformace, rád bych si jej přečetl. Zásluhy za realizaci kuponové privatizace, která mimo jiné obohatila světový slovník o pojem "tunelování", ale Václavu Klausovi samozřejmě upřít nelze.

J. Jirka 24.4.2020 7:26

Jděte k lékaři! Pomůže vám.

J. Pudil 24.4.2020 8:18

Prof. Švejna je charakter a prof. s velkým "P" světově uznávaným na rozdil od Vinohradského hochštaplera, psychopata a troublemakr V Klause. Po kterém po odchodu na věčnost ani pes neštěkne.

J. Nevrkla 24.4.2020 8:51

Viktorine, ta obsese Klausem je na léčbu, stejně jako ten obdiv k titulům. Pamatuji si ty Svejnarovy bláboly, v diskuzi s Klausem vždy působil směšně, stejně jako mnozí jiní profesoři ze západních univerzit, tolik je obdivovat je dětinské.

P. Victorin 24.4.2020 9:18

Nevrklo, děkuji za váš názor, byť je ke mně negativní až agresivní...

PS Je nad vaše intelektuální schopnosti napsat bezchybně mé příjmení, když na ně "čučíte" při svém "diskutování"?

J. Nevrkla 24.4.2020 9:31

Není to nad mé intelektuální schopnosti, je to spíše občasným nedostatkem smyslu pro detail, zvláště když jsem při psaní vyrusovan. Vaše schopnosti zase podle mého názoru nejsou dostatečné pro vidění lesa, maximálně jednotlivých vybraných stromků, třeba té neustále hloupě karikovane kuponove privatizace. To nemá valnou cenu pro vážnější diskuzi. Čeká nás velmi těžká doba a Klausovy názory budou patřit k těm nejcenejsim, na rozdíl od těch Svejnarovych, o tom jsem zcela přesvědčen.

P. Victorin 24.4.2020 9:54

Nevrklo, jsem dalek brát vám iluse, jak o skutečné duševní výkonnosti vaší, tak prof. Ing. Václava Klause, CSc., dr. h. c. mult.... Mějte se!

J. Nevrkla 24.4.2020 12:13

Klidně to můžete zkusit.

P. Rychetsky 24.4.2020 1:28

Nekonecne zabavne. 30 let klausiho brojeni proti "obcanske spolecnosti", ktera chce jen nelegitimne kafrat, prestoze ODS a Klaus preci dostali ve volbach mandat. A nahle, probuzeni obcanske spolecnosti pod vedenim Klause, ktery bude, svete div se, rikat "politické věrchušce, že takhle už ne." Smichy jsem se zakuckal.

Mozna nakonec Klaus vytahne proti putinovskym vrazdam novinaru, cinskym komousum a nakonec si mozna vezme Gretu globalantiohrivacku jako zkusenou asistentku v revolucnim dramatu. A nasadi si batuzek, pripevni snowboard a prikaze Jaklovi at pise o vinu a ne o tom sprostym pivu. Ceka nas neoklausismus. Tedy ne druha vlna klausich debilit, ale uplne novy Klaus!

P. Götze 24.4.2020 3:25

hochu moc jsi toho nepochopil. zkus si to precist jeste aspon trikrat.

P. Rychetsky 24.4.2020 4:19

Dekuji vam, p. Götze, ten gol ve finale v plnem behu na prsa a z voleje byl genialni.

J. Pudil 24.4.2020 8:31

Nedivme se V Klaus je za každou cenu všeho schopný když ucití příležitost zviditelnit svoji figuru a "schopnosti". V záloze má prvorozeného syna Quasimoda, který pro něj představuje high hope! Přeji mu lyžování bez helmy a neužívání roušky na veřejnosti. To kazí jeho sexy a intelektuální image což si jako snob nemůže dovolit.