10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Exministr Herman je teď dlužníkem SdL

Pokud vím, žádný z členů Evropské komise není odborníkem ani na ekologii, ani na energetiku. Mohou si samozřejmě platit celé týmy odborníků. Nemohou však vědět, nakolik jsou výstupy těchto týmů věrohodné či sporné, realistické či iluzorní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Beneš 1.8.2021 10:15

Osvícení radní středočeského kraje zastaví de facto provoz na železničních tratích, které stát v nedávné době za stamiliony rekonstruoval a modernizoval. Jejich aktivní příspěvek k dosažení zelených cílů.

P. Hák 1.8.2021 19:18

Geniální!

A proč?

Ve východních Čechách se pro změnu ořezávají autobusy vzdálenost. Před pěti lety mi jely do práce mezi 6. a 8. hodinou ranní čtyři. Teď ani jeden. Tak těch 35 km jezdím autem a zatěžuju silnice i přírodu.

J. David 31.7.2021 11:03

Herman, vyblít.

H. Rybnická 31.7.2021 10:52

Ten pán musí mít ale xakru špatné svědomí když vidí za oceněním SdL hned hromadu bubáků a hastrmanů. Můžete ještě klidně spát? Neradila bych. Sotva usnete, opraví oni zmínění krajané zase kus devastovaných památek (nejen) v pohraničí, které jsme tak hrdinsky převzali a nechali zpustnout. Dobrovolnicky, rozumí se.

J. Brei 31.7.2021 12:04

Ano, paní Rybnická. A jenom bych si dovolil připomenout, že je to důsledek poválečného uspořádání Evropy, kdy na jejím počátku Německo okleštilo a nakonec zcela zlikvidovalo ekonomicky i kulturně vyspělé demokratické Československo. Kdyby Německo respektovalo svobodu a územní celistvost Československa a nerozpoutalo nejničivější válku v historii lidstva, tak by Československo dodnes patřilo k nejvyspělejším zemím světa a kulturní památky by byly v perfektním stavu. A sudetští Němci mohli být v rámci své autonomie, kterou by jim nebylo těžké v normálních podmínkách přiznat, nadále součástí České republiky. Stejně jako početná židovská komunita, kterou Vámi obdivované Německo z velké části vyvraždilo. Pěkně Vám tedy za to všechno do Německa děkuji.8-o

V. Mokrý 31.7.2021 12:08

[>-]R^

T. Vodvářka 31.7.2021 12:41

Všechna fakta, jež jste uvedl, jsou pravdivá a nelze je nijak rozporovat.

Zbývá otázka, co dál? Ti, kteří toto vše způsobili i jejich oběti, již nežijí. Nacionální socialismus je passé. Budeme tedy stále uražení a ukřivdění? Budeme nadávat na sudeťáky? Stavět ploty?

Podobná situace byla na počátku války s Polskem na Těšínsku. Poláci se chovali nadutě, ukradli kus státu. Máme je zato dodnes proklínat?

Co byste radil?

P. Hák 31.7.2021 13:13

Nevšiml jsem si, že by se nějak extra nadávalo na Sudeťáky. Ale zato nadávání na Čechy, kteří chudákům Sudeťákům zničehožnic ublížili, jsou plná média.

Ono by možná stačilo, kdyby to ti ex-sudetští Němci a jejich čeští příznivci pořád nevytahovali. Lidi by to dávno hodili za hlavu... To německé a sluníčkářské tvrzení, že "je to minulost" mi poněkud připomíná příslušníky jisté sexuální menšiny, kteří chtějí, aby si jich nikdo nevšímal, a proto se obléknou do růžového a s pavími pery kdesi vyrazí na Národní třídu...

H. Rybnická 31.7.2021 13:34

Na Sudetáky se nadávat nemusí. Toto se odbylo a řádně již 1945. Ovšem všechnona světě má bě stránky a dnes odhalujeme tu doposud pečlivě skrytou.

J. Sedlář 2.8.2021 9:28

Frau Rybnická, fáša ceštin je netoprá.

L. Beneš 1.8.2021 10:19

Ono je to s těmi chlapci z SdL dost těžké. Oni nejdřív říkali Versöhnung - smíření. Pak začali mluvit o Entschädigung - odškodnění a mnozí stále ještě mají v zásobě výraz Entgeltung - odplata.

P. Hák 31.7.2021 13:17

Nakonec Vámi nepochybně vyznávaný Václav Havel chtěl tlustou čáru, místo toho máme sebemrskačskou propagandu. Proč ho havlovci neposlechnou?

H. Rybnická 31.7.2021 13:33

Pane Vodvářko, sice jste nepoložil otázku mne, ale přece si dovolím vyslovit svůj názor. Pokud míříme pohledem t do budoucna, musíme se napřed upřímně podívat do své vlastní minulosti. A musíme si uvědomit, že tato v první republice nebyla pro německojazyčné občany Československa moc pěkná, a to dík československé vládě a jejímu postoji, jako i postoji celé občanské společnosti. Nechci uvádět jednotlivé detaily ale fakta jsou, že se vládu nezajímala ekonomická situace v Sudetách, vysoká tamnější nezaměstnanost a její následky. Živoření německojazyčných dělníkůa zárověn zadávání státních a jiných zakázek firmám z vnitrozemí, i když takový Dr. Čech po měsíce v každím výtisku svého partjního orgánu přímo žadonil o vyrovnání hospodářské politiky ("Sozialdemokrat") . Jaksch o zmírnění diskriminace ve školství a ostatně zajímavý článek 17.7.1934 na titulní straně "Přítomnosti" a jiné.

J. Brei 31.7.2021 17:30

Tak pár faktů, paní Rybnická: „Československo svůj mezinárodní závazek plynoucí z ustanovení saint-germainské smlouvy o ochraně menšin do svého právního řádu aplikovalo nejčastěji legislativními normami ústavní povahy. Povinná práva menšin v Československu, rámcově definovaná menšinovou smlouvou, byla obsažena již v samotné ústavní listině (viz § 128–134 ústavy). Dále získala konkrétní podobu v jazykovém zákoně a zákoně o nabývání státního občanství, v obou případech v zákonech ústavní povahy. ... Ustanovení § 128 zabezpečovalo plnou rovnost všech státních občanů Československé republiky před zákonem a rovné požívání občanských a politických práv bez ohledu na rasu, jazyk a náboženství, dále rovný přístup „do veřejné služby, k úřadům a hodnostem, aneb pokud jde o vykonávání jakékoli živnosti nebo povolání“ pro všechny státní 7 občany Československa bez rozdílu v náboženství, víře, vyznání, a jazyku a současně volnost užívání „jakéhokoli jazyka ve stycích soukromých a obchodních, ve věcech týkajících se náboženství, v tisku a jakýchkoli publikacích nebo ve veřejných shromážděních lidu“. ... § 131 zaručoval „v městech a okresích, v nichž jest usedlý značný zlomek státních občanů československých jiného jazyka než československého“ přiměřenou příležitost ve veřejném školství, aby se jim dostalo vyučování v jejich vlastní řeči. § 132 zajišťoval pro menšiny nárok na přiměřený podíl na požitku a požívání částek, určených z veřejných fondů na výchovu, náboženství a charitativní účely. Samozřejmě opět „v mezích všeobecných předpisů“.“

Zdroj: https://www.mzv.cz/file/637455/NAR_MENS_MONOGR_20_stran.pdf

J. Brei 31.7.2021 17:31

K tomu pro srovnání postavení Lužických Srbů v době mezi válkami: „Nach dem Ende des Ersten Weltkrieges wurden Forderungen nach selbstständiger Verwaltung laut. Die Weimarer Verfassung legte im Artikel 113 lediglich fest, dass die „fremdsprachigen Volksteile des Reiches [...] durch die Gesetzgebung und Verwaltung nicht in ihrer freien volkstümlichen Entwicklung, besonders nicht im Gebrauch ihrer Muttersprache beim Unterricht sowie bei der inneren Verwaltung und der Rechtspflege beeinträchtigt werden“ dürfen. ... Nachdem die NSDAP zunächst versucht hatte, die Sorben in die neuen Strukturen einzugliedern und für ihre Ziele zu vereinnahmen, sowie die Domowina in den Bund Deutscher Osten einzugliedern, änderte sich die Politik, nachdem klar wurde, dass die sorbischen Organisationen unter dem Domowina-Vorsitzenden Pawoł Nedo sich dem widersetzten. Ab 1937 wurden alle sorbischen Vereinigungen verboten und der Gebrauch des Sorbischen in der Öffentlichkeit stark eingeschränkt. Sorbische Lehrer und Geistliche wurden aus der Lausitz in weit entfernte Teile Deutschlands versetzt. Das Regime versuchte damit, das sorbische Volk zur Assimilation zu zwingen. Unter der sorbischen Intelligenz kam es zu systematischen Verhaftungen; einige ihrer aktivsten Vertreter wurden in Konzentrationslagern inhaftiert, manche erlebten die Befreiung nicht mehr (u. a. Maria Grollmuß, Alois Andritzki).“

Zdroj: https://de.wikipedia.org/wiki/Sorben

Pokud tedy srovnám Výmarskou republiku a její postoj k Lužickým Srbům, je podobný tomu Československému vůči Němcům. Doba od roku 1933 snad ani nepotřebuje komentář.

L. Beneš 1.8.2021 10:29

Hospodářská krize ve 30. letech postihla především podniky lehkého průmyslu, např. průmyslu textilního, nemluvě o průmyslu sklářském apod. Není tedy divu, že postiženy byly především podniky v tzv. Sudetech, kde tento průmysl převažoval. Není pravda, že by čs. vláda nějakým způsobem podporovala více nezaměstnané třeba v Plzni nežli v Mostě. Obdobné problémy bylo lze pozorovat i ve Francii (Elsass, Lothringen) a Belgii. U tamních Němců ovšem Hitlerova propaganda neslavila takové úspěchy jako v Československu.

J. Jurax 31.7.2021 16:36

Nezapomínat. Nelézt jim to zadku. A dávat si bacha, z Němec pro nás v historii nic dobrého nepřišlo a ani teď se to nijak extra nezlepšilo. Ani když to ýbrmenšové pasírují přes EU.

J. Brei 31.7.2021 17:02

Dobrý den, pane Vodvářko. Co bych radil? To, co již od roku 1997 uvádí Česko-německá deklarace. Alespoň některé myšlenky: „Vlády České republiky a Spolkové republiky Německo ... Obě strany se shodují v tom, že spáchané křivdy náležejí minulosti, a že tudíž zaměří své vztahy do budoucnosti. ... Obě strany proto prohlašují, že nebudou zatěžovat své vztahy politickými a právními otázkami pocházejícími z minulosti. ... Obě strany se shodují v tom, že historický vývoj vztahů mezi Čechy a Němci zejména v první polovině 20. století vyžaduje společné zkoumání, a proto se zasazují za pokračování dosavadní úspěšné práce česko-německé komise historiků.“ Tedy dívat se dopředu a nežít starými křivdami.

T. Vodvářka 31.7.2021 18:35

Skvělé, tak se tou poslední větou řiďte. Pěkný večer.

J. Brei 31.7.2021 19:59

Bylo by hezké, kdyby stačilo, aby Vaše vybídka platila jen pro mne. Vzhledem k tomu, že na obou stranách však staré křivdy stále někdo vytahuje, tak by Vaše rada měla spíše znít: Tak se tou poslední větou řiďme. Jak v Čechách, tak v Německu. Přeji pokoj, pane Vodvářko.

L. Beneš 1.8.2021 10:55

Co jste si to navařil za kaši, pane Brei, že vám ta dáma změnila jméno na Brich?

H. Rybnická 31.7.2021 13:20

Ale ale pane Brichu, zase ta krásná pohádečka o kulturně vyspělém a demokratickém Československu první republiky a těch zlých sudetských Němcích a jejich "vlastizradě" . Tuhle jen jedna věta z osobního dopisu jednoho německého odpůrce nacizmu z roku 1938: ....Projížděl jsem (1935) několika místy v Sudetách, všude hromadné přebíhání do Henleinovy SdL. Všude jsem zaslechl jen jeden jeden jediný důvod: Po několikaleté nezaměstnanosti (v Československu) dostaneme konečně práci - v Německu! ... to jsou fakta pane Brichu. Tomu "demokratickému" Československu byli sudetští Němci po dvacetiletí celkem ukradeni. A kultura? Kultura první republiky byla převážně nesena německojazyčnými umělci, spisovalty, novináři atd. Autonomie? Kdo pozdě přichází, toho zpravidla trestá sám život.

P. Hák 31.7.2021 13:39

Aha. A Češi, co byli několik let nezaměstnaní (byla světová hospodářská krize) taky byli národnostě utiskovaní?

A v Německu utiskoval nezaměstané kdo?

P. Hák 31.7.2021 13:40

národnostně

H. Rybnická 31.7.2021 14:01

Pane Háku stačí pouze Wikipedia, i když by byl pohled do dobového samozřejmě názornější. Tak :Světová hospodářská krize ve 30. letech zasáhla německé obyvatelstvo mnohem více než české. Pohraničí bylo navázáno na další závody v Německu, odkud získávalo jak dodávky, tak tam vyváželo svoje výrobky. Nedobrá hospodářská situace v regionu, prohloubená vysokým směnným kurzem koruny, a prudký růst nezaměstnanosti (až přibližně na úroveň 30 % Pozn. v zbývalé CZ tehdy necelých 10 %) se výrazně projevil na faktu, že stále více sudetských Němců začínalo sympatizovat s krajně nacionalistickými názory, které představoval Konrád Henlein a jeho Sudetendeutsche Heimatsfront (SHF), přeměněné později na Sudetendeutsche Partei (SdP).

A to pane Háku v době, ve které byla hosp. krize a nezaměstnanost v Německu již překonána a společnost se začala - viditělně - hospodářsky zotavovat

H. Rybnická 31.7.2021 14:01

..pohled do dobového tisku ...

P. Hák 31.7.2021 14:40

Jinými slovy, paní Rybnická, za to nemohli zlí utiskující Češi, ale náhoda - krize těch odvětví, která shodou okolností byla zrovna v těch Sudetech.

Mám pravdu?

H. Rybnická 31.7.2021 15:07

Ne náhoda, pane Háku. Skutečnost, že se řádný stát postará o všechny své občany, a ne jenom o některé. A když už jsme ty oblasti nutně potřebovali aby stát vůbec mohl vzniknout, tak musíme s těmito občany zacházet stejně jako s ostatními. Tudíž neupřednostnovat tyto a diskriminovat ony. Mohla za to, přesně tak, diskriminační politika české vlády a to v mnoha oblastech.

J. Jurax 31.7.2021 16:45

No jo, dneska jsou dyzgrymynovaní zas cikáni. Tehdy to arciť byl herrenvolk v Sudetech.

P. Hák 31.7.2021 22:09

Paní Rybnická, ta krize prostě neudeřila podle národnostního klíče. Byly např. podpory menší pro německy mluvící?

Pokud ne, o žádnou diskriminaci nešlo.