7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

ROZHOVOR: EU se křivdí, ale musí se rehabilitovat

Vnímám tu situaci jako cosi velmi podobného válce. A každá válka se hodnotí teprve poté – až skončí. Teď můžeme říct pouze to, že tu válku vedou lidé, které jsme si demokratickou cestou zvolili.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Torzová 15.4.2020 17:21

Pekný članok. Nie že by som so všetkým na 100% súhlasila, ale i keď vladní predstavitelia nie sú jeho krvná skupina /ani moja/ nekope za každú cenu a nevidí všetko čierno-biele.

D. Müller 15.4.2020 15:42

Historie lidstva je historií vytváření říší. Když si jí nevytvoříme sami, vytvoří nám jí někdo jiný.

Tolik kýžený rozpad EU by byl jen začátkem vytvoření něčeho jiného. Je potřeba, aby byl veřejně realistickými politiky vyřčen požadavek na reformy. Jinak se aktivity po pandemii chopí politici iracionální jako dosud. Je to v podstatě jediná cesta jak zabránit zelenému šílenství a chaosu. Existuje i hospodářská tvář EU, kde sladění legislativu, uvolnění pohybu zboží, pořádek v plátcích DPH apod. je k nezaplacení. EU není jen černá a bílá. Ale chce to více pracovitosti na straně pragmatických politiků. Nejdříve bychom měli vědět, co stavět a pak jestli upravit nebo bourat. Bez "myšlenky na konec" je to jen mlácení prázdné slámy.

J. Rechnovský 15.4.2020 14:58

No. EU rehabilitovat? Asi Astonovi přestávám rozumět...

JIstě. Zdravotnictví je politika plně v kompetenci členských států. Nicméně COVID19 jasně ukázal, že globální problém jako pandemie nelze řešit na národní úrovni. Ani to s čl- státy moc nepohlo...

EU je zbytečné rehabilitovat, pokud se nebude REFORMOVAT. Jde o zásadní systémové problémy. Pokud nebudou odstraněny a EU zůstane hybridem mezivládní spolupráce a federace, je třeba jí zrušit než se sama zhroutí.

M. Krátký 15.4.2020 15:18

jen ať se zhroutí, čím dřív a důkladněji tím lépe - tahle stará kulhavá kobyla už měla být dávno na jatkách i ty buřty z ní by nebyly k žrádlu - hezký den

J. Rechnovský 15.4.2020 15:44

Obávám se, že nemáte představu co by se mohlo stát...

J. Schovánek 15.4.2020 14:04

Rehabilitace EU je stejná hloupost jako reformace KSČ v 1968.

M. Krátký 15.4.2020 15:19

později se to jmenovalo PERESTROJKA - taky to stálo za houno - ale aspoň to ten pád urychlilo - hezký den všem

K. Salajka 15.4.2020 15:48

Víc než perestrojka pád urychlilo, že došly prachy-

J. Kanioková 15.4.2020 17:45

1*****

P. Lenc 15.4.2020 10:10

"Zelený úděl Evropy" nějak autorovi ušel, 12 evropských zemí chce naopak využít doby pokoronavirové k prosazení tohoto životu nebezpečného cíle okamžitě.A o "federalizaci" Evropy jako prostředku proti "příštím krizím" se přece mluví také.

E. Pribijl 15.4.2020 15:39

Je jen doufat že na ten megalomanský zelený projekt neobolševiků v Bruselu nebudou po katastrofě s coronavirem peníze.

J. Dvořák 15.4.2020 9:38

Pan Neff patrně vidí svět jinak (reflex) pod tlakem aktivistického novináře vedoucí rozhovor, který si u něj snadno vynutil servilitu vůči EU a ČT + ČRo (i když tam hraje roli minulá a možná i současné angažmá). Pokud naopak zde svěřuje své úvahy bez takového tlaku dopadají jinak (rozumněji) a drží se obyčejných jevů kolem.

L. David 15.4.2020 9:33

Že prý se musí EU rehabilitovat?

Jenže nikdo neví, jak rehabilitovat mrtvolu!

Š. Hašek 15.4.2020 8:58

Nekřivdí, podle některých se přece ani nesmí!!!

Pokud někdo namísto jednoduchých vzájemných smluv (a do všeho se nemontuje) vytvoří stohy příkazů (vesměs psaných maličkými písmeny někde dole), vytvoří molocha zbytečně tlustého, tak je křivák úřednicko politický!

Německo a několik podržtašek. Ale někoho lze nachytat na cukrátka, že.

P. Staronový 15.4.2020 8:56

"Uvidíme, jak se EU dokáže v očích některých kritiků rehabilitovat tím, že pozitivně napomůže složitému restartu evropské ekonomiky."

To by bylo možné jedinou cestou, takovým omezením EUnijního fungování, až by se skoro rovnalo zrušení.

P. Pepax 15.4.2020 9:22

Přesné.

S. Sidlichovsky 15.4.2020 10:04

S tou pozitivní nápomocí restartu ekonomik to v této chvíli nevypadá dobře. Po video-maratonu minulé úterý (16 hod, končilo se v 5 hod. ráno), kdy k žádné dohodě nedošlo, mnozí slavili následnou čtvrteční dohodu jako historický průlom.

Ale už v neděli tu oslavovanou dohodu poslal italský premiér Conte k ledu. Řekl, že Itálie nikdy nepřijme EU bailout fond ESM, který je klíčovou komponentou dohody, podle Conteho jde o pokus o repetici Troiky.

Conte pohrozil zablokováním video-konference evropských lídrů příští týden, pokud nebudou eurobondy (koronabondy), dle Conteho je ESM naprosto nevhodný nástroj pro řešení stávající mimořádné situace.

Někdy minulý týden jsem tady na NP zaznamenal několik hlasů s obhajobou postoje Holandska, Německa, Rakouska a Finska. Rád bych jim připomenul, že londýnská konference v roce 1953 odepsala cca 50 % dluhů Německu a pro splácení vytvořila Němcům tak příznivé podmínky, že každý, kdo chtěl aspoň nějaké peníze zpátky, začal objednávat v Německu. Když s podobnou ideou přišel Varoufakis (ne vázanou na export, ale na růst HDP), tak to zemědělský inženýr Dijsselbloem smetl ze stolu tak rychle, že to Yannis ani nestačil vysvětlit.

S. Sidlichovsky 15.4.2020 10:12

Dijsselbloem tehdy šéfoval Eurogroup - sdružení min. financí Eurozóny.

J. Nevrkla 15.4.2020 8:06

Nemyslim si, ze se EU nejak krivdi, je to zcela neuzitecny a drahy moloch, v nouzi vsemi ignorovany, jinak by zpusobil vice skody nez uzitku. Potapi ekonomiku a ja si nedovedu predstavit, ze by v nadchazejici krizi postupoval rozumne a hospodarne. Vyzvy k solidarite, tisteni nekrytych penez, zadluzeni se na dalsi generace, zneprateleni statu mezi sebou. A pak rozpad EU.

I. Hlaváček 15.4.2020 7:51

Vcelku souhlas, až na toho Nečase a sklady narvané rouškami. On totiž Nečas není premiérem už asi 7 let, od té doby jsou u vesla lidi z tandemu ČSSD+ANO. Tito lidé mají pod palcem krizové plány a v případě potřeby krizové řízení. Ovšem krizové plány se musí aktualizovat a to průběžně s ohledem na nová rizika i vliv starých rizik. Aktualizace se ale nedělá jednou za rok podpisem a výrokem "to je dobrý, nic se nezměnilo". A udělali to hoši co teď spolu mluví? A co z toho pro ně vyplynulo? Samozřejmě se asi nejde úplně do detailů připravit, nakoupit všechno možné, atd. Ovšem způsob krizového řízení od Babiše, hlavně ze začátku, byl velmi chaotický - rozvážel roušky praktickým doktorům, dělal tiskovky, vítal letadla s materiálem z Číny...

J. Kratochvíl 15.4.2020 12:39

Otázka pro vás: Dělal Nečas a jeho vláda to co požadujete, že by měl dělat Babiš? Nezdá se mi, protože to nedělaly žádné vlády, alespoň zde v Evropě. Navíc průběh krize jak dosud probíhá v ČR, neodpovídá tomu, že by něco vláda opomněla, ale spíše naopak. A to je důležité !!!

P. Pepax 15.4.2020 7:49

Jak se mohou úředníci EU, tvůrci zeleného údělu rehabilitovat ? Není proti ním žádná vakcína jako ostatně proti žádným úředníkům, prostě se říší.

M. Horký 15.4.2020 6:59

Já myslel, že Kalouskova hlava bude 1. cenou v revoluční loterii ... a podívejme se na něj, - on se tak bojí lásky občanů, že je po zuby ozbrojený (knížepán se pro změnu zabarikáduje na svém hradě bránit ho bude prapor - nikoli horských ale skutečných myslivců :)...

Prostě Kradousek nebude 1. cena, ale úkol pro Herkula .... :))

D. Stirsky 15.4.2020 6:42

Docela OK, až na to vnímání. My se jednou uvnímáme k smrti. Nikdo si již nic nemyslí, nemá názor, jej a jen vnímá. A s médii: ano i ne. Mnohé na tom také parazitují a zvláště pro ně platí “čeho je moc, je příliš.”

P. Victorin 15.4.2020 6:37

Aston odpovídá celkem rozumně, jak je u něj ostatně obvyklé. Z jeho odpovědí mne ale zejména upoutalo, že opilec Kalousek, který fackuje cizí děti ve veřejném prostoru /na chodníku v podloubí Malostranského náměstí/ a ještě se tím mediálně pyšní, patrně vlastní revolver a příslušné povolení k jeho držbě a použití. To by podle mne opravdu být nemělo!

R. Tichý 15.4.2020 7:14

To cizi dite byl nevychovany spratek, ktery Kalouska urazel! Nevidim moc duvodu, proc by si to mel kdokoliv nechat libit.

P. Victorin 15.4.2020 7:57

Pane Tichý, pokud jste upřímně přesvědčen, že zfackováním naprosto cizího spoluobčana, jakéhokoliv věku, ve veřejném prostoru, lze přispět k jeho výchově, pak nejste o nic moudřejší než notorický opilec Miroslav Kalousek...

Z. Lapil 15.4.2020 10:03

Ale to víte, že lze. Je otázka, jestli výsledkem bude, že si to příště nedovolí nebo jestli si vezme na pomoc kamarády, ale rozhodně už neudělá tutéž chybu.

J. Jurax 15.4.2020 16:51

Nuže, lze.

Dobře umístěná facka je lepší než půlhodinové žvanění. Úderem si ganglia poskočí, synapse se přepojí a v hlavě předtím zabedněné se může zjednati jasno.

R. Tichý 19.4.2020 12:35

Na ciziho spratka nelze pusobit dlouhodobe . Proto je zapotrebi kratka intenzivni lekce. Priste si jiste da pozor.