6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Dělají ze společnosti stádo ovcí

Za nejvážnější na rozhodnutí Ústavního soudu považuji fakt, že volební zákon se stal jeho zásahem nefunkčním. Volby nyní nemohou být, aniž bude zákon doplněn. Politická reprezentace by nyní měla zákon dopracovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Ševeček 6.2.2021 7:47

"Rychetský škrtnul sirkou a utekl."

/můj zvěčnělý tchán škrtnul sirkou u stohu a šel spinkat. ve čtyři odpoledne, ve věku čtyř roků.

M. Šurgot 6.2.2021 4:09

Bohuzel opet klasicky demagog Jakl.

Tvrzeni, ze ceske anticovidove restrikce jsou umele drzeny kvuli Nemecku a ne kvuli vysokym poctum dennich prirustku na pocet obyvatel v Cesku je proste fake news. Fake news z toho duvodu, ze staci nekolika kliknutimi na netu zjistit skutecnost, ze v Cesku mame cca dvojnasobek dennich prirustku na pocet obyvatel proti Nemecku. Kdyz by se statistika porovnala na urovni kraju, respektive v Nemecku na jednotlive zeme, tak je CR horsi i trinasobne.

PS - nejsem Covidovy “silenec”, podporujici jako bezmozek cokoliv, co rekne vrchnost. Nemam zkratka rad krouceni ( jakychkoliv )faktu pro politicke cile.

O. Uživatel 6.2.2021 7:23

Uživatel požádal o vymazání
I. Schlägel 6.2.2021 10:18

Vy tu informaci musíte dostat opatrně po lopatě, abyste ji pochopil?

J. Vintr 7.2.2021 3:23

Formulace "přibylo nových případů" je zcela lživá. Přibývá pouze případů pozitivních testů u aktuálně testovovaných lidí. Absolutně nic to nevypovídá o nějakém vývoji nákazy. Na to by musela být zvolena zcela jiná metoda a také by ty testy musely dávat spolehlivé výsledky.

M. Grundmann 6.2.2021 4:06

Podle mě není problém ve špatné politické poptávce, ale v nabídce. Zrušení komunistické regulace byl jednoduchý politický program, ale dnes jsme již někde jinde. Máme tržní společnost, kterou musíme udržovat a jejíž nešvary musíme odstraňovat. Plná deregulace vede k obrovským tunelům a všeobecnému rozkrádání. Tak tomu bylo u nás i ve všech postkomunistických zemích.

Dnes je třeba deregulovat, ale inteligentně. Nestačí pouze jednoduché heslo, ale hlubší analýza. Práce politika je dnes složitější, jednoduché ideologické poučky již nestačí. Takové myšlenky však zcela chybí v současné politické nabídce.

A. Renjascu 6.2.2021 5:55

Deregulace nevede k obrovským tunelům a všeobecnému rozkrádání, jak jste uvedl. Tyto negativní jevy jsou důsledkem nefunkčního či chcete li zkorumpovaného soudního systému a plíživého ničení společenských a morálních hodnot většinou prostřednictvím politických neziskovek či masmédií. V ČR je pseudotržní prostředí což je u státu s největším podílem státních zaměstnanců (ČR 36%, průměr EU 27%) pochopitelné.

J. Svoboda 6.2.2021 8:19

Deregulace pod vedením šéfa institutu VK ale k obrovským tunelům a všeobecnému rozkrádání vedla.

Pěkný den.

P. Dvořák 6.2.2021 8:34

Kdežto vy byste dereguloval tak, aby měli všichni stejně. Ze socialismu do komunismu.

;-D

Kde jste tehdy byl, že jste jim to neporadil?

D. Polanský 6.2.2021 10:06

A dali by si poradit?

P. Dvořák 6.2.2021 10:56

Tehdy byli tak zblblí z Havla, že by stačilo jeho dvoje zamumlání a zachrchlání pro věc.

J. Vorlický 6.2.2021 8:46

Jistě, vedla. I proč? protože probíhala v prostředí nefunkčního a zkorumpovaného soudního systému, který zase přirozeně tak fungoval v prostředí zničených společenských a morálních hodnot. nevím, čemu se furt divíme.

M. Grundmann 6.2.2021 10:05

V devadesátých letech byl v ČR vliv politických neziskovek a masmédií zanedbatelný a rozhodně neměly vliv na tehdejší tunelování. V oblasti bankovnictví a kolektivního investování není možné deregulovat, jinak vedení všechny banky i investiční fondy rozkrade. Pokud tomu nebudou bránit dostatečně podrobně stanovená pravidla a nebude dostatečná průběžná kontrola, ani nejlépe fungující soudy nezajistí nerozkradení bank. Klienti nemají nejmenší šanci jakýkoliv problém zjistit a tehdejší názory, že si mají dát pozor na podezřele vysoké úrokové sazby, jsou naprosto naivní.

V současnosti se hodně mluví o budoucnosti kryptoměn a přitom si nikdo neuvědomuje, že jediným smyslem této technologie je obcházení a porušování předpisů. Přesto někteří experti s vážnou tváří hovoří o státem vydávané kryptoměně. Na druhou stranu je samotná existence kryptoměn důkazem, že došlo v platebním sektoru k nadměrné regulaci. V 90. letech minulého století by kryptoměny nikdo nepoužíval.

Hlavním problém není regulace jako taková, ale účel regulace. Pokud jde o snahu zabránit rozkradení všech bank, je na místě. Pokud je však její snahou zajistit, aby všude platilo přísné poměrné zastoupení mužů a žen, a firmy budou muset vést evidenci mnoha složitých kritérií týkající se vztahů mužů a žen ve firmách, dojde ke kolapsu. Nejedná se o legraci, ve Francii mají všechny firmy nad 50 zaměstnanců povinnost vést podrobnou evidenci potvrzující rovné postavení obou pohlaví ve firmě. Např. se kontroluje, zda se zvyšuje plat a rozdělují odměny oběma pohlavím za stejných podmínek, zda se zvyšuje ženám plat bez ohledu na péči o dítě, zda jsou stejně zastoupeny na řídících funkcím apod. Pravidla jsou to velice složitá a francouzská vláda povolila v rámci anticovidových opatření odklad některých těchto administrativních povinností.

I. Schlägel 6.2.2021 10:22

K ničemu jinému vést nemohla v zemi se zničenou morálkou, bývalému režimu loajálními, tudíž nefunkčními soudy a s lidmi zvyklými masově pochodovat v průvodu na požádání.

A. Renjascu 6.2.2021 15:42

Tunelování a rozkrádání zde bylo i za vlády tunelknížete Schwarzenberga a nemělo to s deregulací nic společného. Tyto jevy jsou zde kvůli nefunkčnímu či ještě hůře zkorumpovanému soudnímu systému a morálnímu marasmu politické i občanské společnosti. Deregulace sama od sebe slouží pouze k odblokování či rozpohybování trhu a nenese nějaké morální či trestní přívlastky.