28.5.2024 | Svátek má Vilém


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Co je to za drzý nesmysl?

Celá „aféra“ kolem spojení starostů a lidovců mi připadá komická. Všichni se obořili na lidovce, že byli málo odvážní a že „hráli malou domů“. Když ale teď zahájili starostové kampaň, jen se utvrzuji v názoru, že jsem měl pravdu, když jsem tvrdil hned po jejich rozchodu, že zklamali starostové.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rudolf 6.8.2017 8:39

Re: Nic nepochopil

Neměl žádný mandát od občanů rozdělit stát. Bez referenda to byl krok naprosto odporující principům parlamentní demokracie. Jak by to referendum dopadło na Slovensku nikdo neví, neb by před ním oboustranně probíhala jistě silná kampaň. Proti rozbití země měl jako premiér povinnost se zásadně postavit. On ovšem není stavitel, nýbrž mistr demolice.

L. Písařík 6.8.2017 10:11

Re: Nic nepochopil

K čemu by bylo referendum, kdyby se Slováci rozhodli vyhlásit jednostranně SK ? To bychom tam poslali armádu? Pokud si přečtete Peroutkovo Budování státu,zjistíte, že hned po roce 1918 měli už svá špecifiká. Naozaj sa pýtali, kto poveril Štefánika, aby hovoril menon všetkých Slovákov. To je tradice.

J. Lukavsky 6.8.2017 18:49

Re: Nic nepochopil

Co by se stalo, kdyby v referendu Slováci řekli rozdělit (to skoro určitě ano) a Češi ne? Poslali bychom do Bratislavy vojáky?

J.L.

L. Písařík 6.8.2017 19:24

Re: Nic nepochopil

Napsal jsem už jinde. Po revoluci se objevilo mnoho kandidátů na vedoucí státních orgánů a Mečiar dobře věděl, že v Praze Slovák po Husákovi už nemá šanci a kromě toho tam bylo dost Slováků, kteří byli na ministerstvech " ako Slováci". Na ozajstné Slováky by se ve federaci nedostalo. Rozdělení státu, to byla cesta k vysokému úřadu. Nedovedu si představit, jak a kdo by Slovákům zabránil v uskutečnění samostatnosti, kterou chtěli hned potom, co je Štefánik vyrval z maďarských rukou. Dost na tom, že spisovná slovenština téměř zanikla a byla za pomoci českých jazykovědců uměle obnovena, kdo byl tehdy někdo, mluvil maďarsky, Maďaři řídili slovenské župy, jejich bylo četnictvo i státní správa, když museli odejít, nebylo na Slovensku nikoho, kdo by byl schopen tyto funkce zastávat. Nastoupili Češi a nutili Slováky k pořádku, ten sice vybudovali, ale současně taky odpor k Čechům a tak již v r 1922 Slováci posílali Čechy domů. Jenom že to všechno jsme v roce 1990 nevěděli. To všechno popsal Peroutka v Budování státu, doporučuji knihu koupit a přečíst.

J. Kanioková 5.8.2017 17:30

Ano..

Jenže JFPN si potřebuje uplivnout..

P. Rudolf 5.8.2017 11:30

Re: Nic nepochopil

Nikdy nemělo Československo a poté i Česko ve světě tak dobré jméno, jako za Havla (a díky jemu samému). Už to bohužel vyprchává. S Klausem souhlas.

V. Kotas 5.8.2017 12:52

Re: Nic nepochopil

A jak se to dobré jméno ekonomicky projevilo ve prospěch ČR ?

P. Rudolf 6.8.2017 8:43

Re: Nic nepochopil

Pokud netušíte, jak se dobré jméno (člověka, živnostníka, firmy či státu) projevuje i na jejich ekonomice, pak jste ho sám nikdy neměl.

V. Kotas 6.8.2017 13:10

Re: Nic nepochopil

Proto se ptám, co dobrého to jméno přineslo v ekonomice ČR ? Statut montovny, to ano.

A. Nový 6.8.2017 12:34

Re: Nic nepochopil

Co dobrého fungovalo od 1.republiky ( císaře pána ) po padesáti letech totality?

V. Kotas 6.8.2017 13:08

Re: Nic nepochopil

Například družstvo JEDNOTA.

A. Nový 6.8.2017 13:15

Re: Nic nepochopil

Tím chcete říct co?

V. Kotas 6.8.2017 13:41

Re: Nic nepochopil

Že bylo po r.1989 vytunelováno a skončily obchůdky, hospody na venkově.

A. Nový 6.8.2017 13:55

Re: Nic nepochopil

Přehlédl jste, že spotřební družstvo jednota stále existutje. Jinak ty obchdy a hospody na venkově byly většinou soukromé, než je bolševik znárodnil a strčil pod střechu jednoty, kterou přměnil k obrazu svému. .

V. Kotas 6.8.2017 15:32

Re: Nic nepochopil

Ale jak ? V porovnání s dobou před r.1989.

J. Ráž 5.8.2017 13:19

Re: Nic nepochopil

Komunistů se zbavily silou jedině v US díky McCarthyo honu na čarodějnice, kdy bylo i podezření ze sympatií ke komunistům důvodem pro veřejnou dehonestaci a odbory tam jsou silně antikomunistické, takže antikomunismu pomohly. V zemích, kde byli po válce komunisté silní si to buď podělali svým lpěním na sovětském vzoru (Švédsko) nebo když se svou účastí ve vládě zkompromitovali (Itálie, Francie) Ve Francii a Itálii byli komunisté po válce nejsilnějšími stranami, ale po svém vládním působení se stali marginální politickou silou bez vlivu. Jsem přesvědčen, že nejméně polovina hlasů, co dostávají komunisté, jsou hlasy protestní, ne hlasy pro komunismus. Je to vidět i na tom, že komunistům klesli preference s nástupem Hnutí ANO, když část protestních hlasů levičáků dostává Babiš.

PS. S tím Kremlem plácáte nesmysly.

P. Rudolf 6.8.2017 8:45

Re: Nic nepochopil

Píšete pohádky. Ale máte-li je rád, nic proti tomu.

A. Nový 6.8.2017 12:37

Re: Nic nepochopil

To vaše kdyby jsou více méně pohádky, Rudáčku/Hofmane. Dějiny kdyby nezají!

J. Hejna 5.8.2017 9:40

Díky, pane Neffe!

Není co dodat.

I. Polák 5.8.2017 8:10

Pochvala za odvahu

Skvělý rozhovor, zejména o těch dělohách. Ale co je nejhorší je to, že zveřejňování podobných téměř samozřejmostí, chce dnes osobní odvahu a statečnost. Díky pane Neff.

P. Lenc 5.8.2017 10:12

Re: Pochvala za odvahu

Dovolím se pánové Hejno a Poláku připojit k vašemu zhodnocení článku.Skvělé a odvážné.

V. Pavelka 5.8.2017 8:04

No

Dík ,řekl jste to i za mne!

T. Kubín 5.8.2017 5:23

pěkné

Díky, pane Astone / Ondřeji. Za přímá a upřímná slova.

V. Kotas 5.8.2017 5:37

Re: pěkné

Řekl bych, že jako Ondřej, se vyjadřoval trochu jinak, než jak píše příspěvky jak Aston. Ondřeje lze téměř bez výhrad podpořit. Astona lze občas poslat do konce zad.

P. Dvořák 5.8.2017 5:02

Kromě pasáže o svatbě,

o které kromě zhovadilostí pocházejících z naší novinářské žumpy nevím vůbec nic, musím s odpověďmi Ondřeje Neffa souhlasit.

Jen bych dodal, že pokud jsou nějaké pochybnosti o původu majetku u Andreje Babiše, tak tyto mají původ v době, kdy se ještě nezabýval politikou. Na rozdíl od mnoha našich politiků u nichž je evidentní, že po majetku který nabyli až v době své politické kariéry, ale který nemohl vzniknout jen tak "okotěním", se nikdo neptá a ze zákona ani ptát nesmí.

Dobrý zákon :-))

Vlastně :-((

L. Písařík 5.8.2017 4:45

10 prezidentů jsem zažil,

předsedy vlády nepočítám, různých stran a hnutí jako hvězd na nebi. Slibů "lepčí budúcnosti" stejně tak a výsledek dosti tristní. Blbá nálada - s tradičními stranami žádná změna, buď jsou u žlabu ti, nebo druzí. Tak nechejme Babiše, ať v praxi dokáže to co tvrdí. Ale hrůza z toho, že by se mu to mohlo podařit - co kdyby si lidi zvykli, vyhovovalo by to a tradiční strany si ani neškrtly. To přece nemůžeme připustit. Že je to tak, pane autore.

Vydržte - voliči rozhodnou. To ale neznamená, že Babiš zvítězí - pamatujete ty komploty při krajských volbách? Ale ukáže se, jak velká část má dost toho, co se v tomto státě provádí, dokonce i právo se ohýbá jak pro koho - causa Lidový dům. Možná, že lidi vyjdou do ulic, obávám se, že tentokrát zvonění klíči nebude stačit. Defenestrace - to je starodávný, historií posvědcený zvyk, i když sám osobně zastávám spíše vykopnutí ze dveří ( Strakovy akademie ?), je to účinnější.

V. Kotas 5.8.2017 5:33

Re: 10 prezidentů jsem zažil,

Jak to bude po volbách, záleží také na volební účasti. Taková 80% účast, by dala jasnější výsledky. Ale to by musela média burcovat jít k volbám a ne od nich odhánět. Jak se jim to stává, protože zapomínají na nestrannost, kterou by měla dodržovat.

Z. Lapil 5.8.2017 10:13

Re: 10 prezidentů jsem zažil,

Na rozdíl od Vás si myslím, že toho, co se v našem státě vyvádí, je Babiš součástí nikoliv bezvýznamnou. Ale shodneme se v tom, že voliči rozhodnou.

Jen nerozumím: defenestrace koho? To jako když Babiš nevyhraje, tak Sobotky? Nebo se počká na novou vládu a z okna poletí každý, kdo není Babiš? To byste mě zklamal - nejdřív tvrdíte, že voliči rozhodnou, a pak tohle?

I. Mertl 5.8.2017 10:25

Re: 10 prezidentů jsem zažil,

No, jsou tací, co všechny problémy řeší pomocí luceren nebo, humánněji, defenestrací, nejlépe spojenou s převratem. A co jich na tomto webu je!

I. Mertl 5.8.2017 10:27

Re: 10 prezidentů jsem zažil,

A Neff je jeden z nich, i když u něj to budou i komerční zájmy.