26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Afghánistán neudržíme, je čas říci pravdu

Skutečné, reálné spojenectví a přátelství je velmi cenná věc. Obzvláště pro zemi, jejíž schopnost čelit samostatně současným hrozbám je velmi omezená. Odvolávat se na naše závazky však nesmí znamenat to, že se nebudeme ptát na smysl ztrát toho nejcennějšího.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Skřivan 22.12.2018 5:13

Nechci se autora dotknout,

ale nejsem si vědom, že by naše armáda dobyla Afghánistán. Řekl bych, že pro naši armádu je to něco jako výcviková zóna, kde se profesionální voják má možnost seznámit se skutečnými problémy skutečné války: buzerací na cvičáku tuhle realitu nepozná ani za sto let. Jasně je to nebezpečné, ale to každá válka, ale jinak je tam naše důležitost hodně relativní.

Jinak se ale v Afghánistánu řeší problémy vzniklé aktivitou velmocí na území poměrně hodně zaostalém, což je téma, které pro nás není asi až tak úplně srozumitelné s už vůbec ne z naší strany ovlivnitelné.

Jelikož Američané svou politikou "zajistili" západní Německo, Japonsko a jižní Koreu, tak bych zase až takové obavy neměl ... . Konečně o akcích v Jugoslávii mnozí také prohlašovali, že je to blbost a jak se zdá, tak ten výsledek tu je.