3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

REFORMA: Chce prezident „hacknout“ volby?

Když něco funguje, tak se vždy najde nějaký Pat nebo Mat, který není spokojen s tím, jak to funguje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Zídek 21.8.2023 22:35

Korespondenční a internetové volby jsou jediný způsob, jak zajistit fialové 5lepře koryta navěky.

V. Němec 21.8.2023 20:37

Rozšířím téma:

1. Proč u voleb do sněmovny není ČR jako 1 volební obvod? V tom dnešním může strana B s menším počtem hlasů převálcovat stranu A s počtem značně větším.

2. Proč jsou povoleny předvolební koalice? Ať každá banda soutěží za sebe.

3. Korespondenčně ani náhodou, přinejmenším může rozhodovat dominantní rodinný příslušník. Přes internet už vůbec ne!

J. Jurax 21.8.2023 18:06

K otázce v posledním odstavci - pan prezident to určitě ví, proto to taky chce.

A s článkem nelze než souhlasit!

D. Plesník 21.8.2023 16:43

Vidím to tak, že pokud se prosadí korespondenční volba a sníží se věk prvovoličů na 16 let, tak tu bude pětikoalice opravdu na věčné časy:-(:-(

K. Nový 21.8.2023 16:30

V ČR jsou volby prováděny tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva (viz článek 18 Ústavy).

U korespondenční hlasování nelze garantovat tajnost (jiná osoba může být přítomna, když volič vkládá hlasovací lístek do obálky, než obálku odešle) a nelze garantovat přímost (volit může někdo jiný než ten, kdo dostate volební lístky a obálku). Nemožnost garantovat přímost znamená, že volební právo nemusí být rovné (pokud si někdo obstará volební lístky a obálku od někoho jiného, má svůj vlastní hlas a obstaraný hlas - tzn. více hlasů než volič, který volí osobně).

Tajnost hlasování (tzn, že při hlasování člověk musí sám jít za plentu a tudíž nikdo nemůže vědět, jak opravdu hlasoval), je velmi důležitá. Je to jeden z největších rozdílů proti volbě za komunismu. I za komunistů se totiž poslanci dali vybírat škrtáním jednotlivých kandidátů. Ovšem člověk to buď musel dělat přímo před komisí, a komise si ho poznamenala, nebo šel za plentu a komise si ho poznamenala také. A poznamenaný člověk se dostal do problémů (mohli ho vyvodit z práce, děti se nemohly dostat na vysokou školu apod.).

Závěr - je dobře, že korespondenční hlasování *nemáme* a zavádět bychom ho *neměli*.

P. Hoff 21.8.2023 14:24

Myslím si, že pan prezident dobře ví, že elektronickou volbu lze úřady hacknout a proto ji propaguje.

J. Hajský 21.8.2023 13:52

I když mám PC už 30 let a email 24 let, přece jen jsem starý dědek a nemusím vědět všechno. Sdělte mi znalejší, jak bude při elektronické volbě zaručena její tajnost (tj aby se nevědělo, kdo jak volil emailem). Korespondenčně to možné je, když na odeslaný dopis s hlasovacím lístkem nenapíšu zpáteční adrsu.

Pošlu-li hlas emailem, pošlu ho ze své emailové adresy. A podle ní je možno zjistit komu patří a tedy jak kdo volil (a co když z té emailové adresy pošte htasy celá rodina?). Nebo se před volbami přidělí každému potenciálnímu voliči nejaká náhodně vygenarovaná číselná adrasa, která bude po volbách zrušena?

Jak je to v zemích, kde se elektronicky volí? Zná někdo ten systém zaručené tajnosti elektronické volby? E-identita? Už to slovo identita sděluje kodo volil?

PS:: Teď neřeším hlavu rodiny, která se řemenem v ruce (nebo s odepřením manželských povinností) rozkáže čelnům rodiny, jaký mail nebo dopis s jakou volbou mají odeslat. Zajímají mě pouze technické zajištění anonymizace voliče.

R. Langer 21.8.2023 15:34

Voliče anonymizovat jde, ale pak zase nejde zaručit, že může volit pouze jednou. Prostě - ten systém z principu NENÍ BEZPEČNÝ. Zájem zavést takový systém mohou mít tedy pouze jedinci, kteří chtějí mít možnost podvádět, jinak se to nedá vysvětlit. Ty řeči o chudácích voličích, co nemohou volit jsou trapné kecy. Kolik jich vlastně je? ;-)

J. Ticháček 21.8.2023 17:09

Tu anonymitu zaručit lze.

I jako starého dědka před penzí a pamětníka sálových pocítačů mne pár zpusobů napadá. V podstatě není problém napsat tu hlasovací srandu tak, že laicky řešeno bude obsahovat nějakou další vrstvu. Která na každém operačním systému, na kterém se zrovna uhnízdí - všechny ty servery mezi ústřední volební komisí a počítačem, telefonem, nebo tabletem, na kterém má volič ten webový formulář bude fungovat jako proxy. IP, MAC a IMEI odesílatele nahradí náhodnými adresami z definovaného rozsahu bez toho, aby se vůbec podívá. A protože těch serverů je po cestě hafo, anonymita je zaručena.

Jenže zároveň je ta anonymita taková, že mi nikdo nemůže zabránit v tom, abych celý volební den volil, volil a zase volil. Napadá mne sice řešení, ale to obejde i malé dítě jiným proxy serverem.

Ani se neodváží zmínit o tom, jak jsem velký. Asi by mi nedělalo problémy jen svou přítomností změnit volební preference desítek lidí v okolí.

Alespoň tomu, aby někdo volil opakovaně bych asi uměl zabránit. Stačil by nějaký jednoznačný identifikátor nezávislý na jakýchkoliv osobních údajích. Člověk by se ukázal na úřadě, doložil by, že to tyto volby dělá poprvé a naposledy, z osudí by mu vypadl právě jeden papírek, nebo žeton s náhodným číslem (stačí tak o čtyři řády větším, nežli počet voličů), které bude natolik anonymní, že jej vepíše do volebního formuláře. Argument, že by tedy mohl fyzicky volit smetu. To lze vyřídit i měsíce a roky před volbami. Ba dokonce i celoživotně. Stávám se voličem, nafasuji známku.

Jenže to má další velký problém.Ten identifikátor ztratím, nebo mi jej někdo vezme. Kde vzít další? (Sakra, to pečlivě uložené telefonní číslo na Elišku, které zmizelo ještě dříve, nežli jsem se dostal k nabíječce.) Jak získat novou anonymní identitu voliče. Kolikrát, a jak často mohu získat nový identity? Ihned? Po dalších volbách? Jenže co když mne zajímají až ty přespříští? Ale ty možnosti a ten pokrok.

J. Hajský 21.8.2023 19:05

Děkuji za obsáhlé vysvětlení. Je to ale vše tak složité, ale také najisté, že volby v takovém formítu (hlasovací lístek, volrbní komise, plenta, urna), jasou určátě nejlepší a nejspravedlivější.

J. Ticháček 21.8.2023 20:55

No vždyť jsem to právě napsal.

P. Zdeněk 21.8.2023 19:54

Proč dělat složitě, když to jde jednoduše, že? Důvod je jasný.

A. Koukolík 21.8.2023 11:43

Stačí se podívat na poslední presidentské volby USA. Korespondenční volby jsou nedemokratické.

P. Brich 21.8.2023 11:34

Když ono se korespondenční nebo elektronickou volbou dají dosáhnout ty požadované výsledky!!

Že to projde sněmovnou a senátem je tuty. Prezident už se v Ostravě vyjádřil. Teď ještě správně sestavit Ústavní soud a bude to bez jediné kaňky.

A když se s tím spojí legalizace drog, jak přednesl PePa v Ostravě, lid bude v rauši nadšením bez sebeRv;-O

P. Kotyza 21.8.2023 11:11

Pravým a jediným důvodem pro zavedení korespondenční volby (ať už papírové, či elektronické) je otevření prostoru pro falšování výsledků. Nic víc, nic méně.

J. Joudová 21.8.2023 15:04

Jistě je to jedním z důvodů, ale podle mě ne jediným. Dalším důvodem je, že se dnešní vládnoucí garnitura domnívá, že u lidí žijících na tzv. Západě (zejména pak v EU) má větší šance na hlasy. A to samé si myslí o případných 16–17letých voličích. Ostatně si myslím, že na změnu volebních zákonů by měla být potřeba ústavní většina (pokud to tak není, nevím).

P. Kotyza 21.8.2023 15:45

Máte pravdu, to je též relevantní důvod. Myslím, že volební zákon je zákonem ústavním.

K. Nový 21.8.2023 16:50

Není.

K. Nový 21.8.2023 16:50

Na změnu volebních zákonů NENÍ potřeba ústavní většina, pouze sněmovna nemůže přehlasovat senát (Článek 40 Ústavy)

B. Rameš 21.8.2023 9:30

Už to bylo řečeno mnohokrát, ale zřejmě je třeba to připomínat: zavedení korespondenční volby (ať už "hard copy" nebo digi) je zásadním průlomem do principu svobodné a tajné volby. Opravdu nikdo nezjistí, zda jste hlasoval pod nátlakem/za úplatu.

Ostatně mám pocit, že je to jen další krok na cestě k absolutní nesvéprávnosti - prostě na něco kliknu a nestarám se, co to udělá.

Š. Hašek 21.8.2023 9:02

Současný president Pavel asi nechce nic, nemá totiž na to. Ale určitě slušně chalupaří a jezdí na silném motocyklu.

A dělá to, co mu připraví Kolář, případně "nějaký panel odborníků". Takže koná v zájmu brusele, resp. USA. Samozřejmě neobratně, jako vojáček přijímající rozkazy štábu.

Ty "státnické projevy", že jako penzijní spěch jo, ale není si jist! Volební právo pro šestnáctileté, kteří si nejsou jisti, který mobil jim mají rodiče koupit a nevědí, zda taneční ano či ne .....

Měnit volební system v ČR, to zapáchá velkou lumpárnou. Nebo ne? Je potřeba to měnit???

D. Polanský 21.8.2023 9:02

Pavel je marketinkový produkt, také to tak vypadá.

Š. Hašek 21.8.2023 9:08

Souhlas. A napsal jste to velice slušně.

K. Vengi 21.8.2023 10:50

Pavel je především produkt bolševického vojenského instituta CCCP. To že později se onanoval na West Pointu s výsledkem eminenter, svědčí pouze o tom, na jaké výši je vzdělanost v US. Co chceme od "zelené gumy", korespondenční volbu v rozkazu?

V. Chrastina 21.8.2023 11:33

Pane Hašku, volební zákon je třeba změnit, totiž nevolit politické strany, nýbrž konkrétní jedince, poslanec by v parlamentu seděl sám za sebe a ne za svou stranu, přesněji za stranu, která ho vlastní a tím pádem je odpovědný straně, nikoliv svému voliči, což je špatně, jak ukazují výsledky voleb od 89. roku. Politické strany nenesou potřebnou odpovědnost voličům za svěřený souhrn jejich daní. Vítězná strana, případně koalice má po vítězných volbách v rukou stovky miliard z nichž pak snadno a takřka nekontrolovatelně tuneluje do vlastní kasy a co je horší, také do kapes straně poslušných poslanců, a čím je kdo z nich poslušnější, o to víc mu strana/koalice z daní občanů nasype do jeho bezedné kapsy. Tož tak !!:-/

L. Písařík 21.8.2023 9:01

Moderní - to může být od modus - způsob, což asi nebude, nebo od slova móda a to je záležitost nanejvýš ošidná, logikou nepolíbená, plynoucí zřejmě k tomu, aby někdo získal konečně svůj vejvar. Přikláněl bych se spíše k tomu druhému. Ale nutno uznat, že je to postup veskrze účinný, dokáže zblbnout skoro polovinu lidstva

( co na tom, že v moderním vypadám jako hastroš, hlavně že jsem IN.)

D. Polanský 21.8.2023 8:59

Také jsem byl informatik, a také se říkalo, že co není moc dobré to nerušit, počkat, až to samo vyhnije.

R. Langer 21.8.2023 16:39

Tady ovšem nemá co vyhnít, tady se chce rušit to, co evidentně funguje velice dobře, a zavádět něco, co umožňuje z principu podvádět...

J. Pokoutný 21.8.2023 8:24

R^

P. Hatina 21.8.2023 8:13

Že o tom mluvíme, právě na službách České pošty zapracovala Fialova pětikolka ve stylu Pata a Mata nedávno, takže už z toho důvodu jsou korespondenční volby naprosto vyloučeny.

No a pokud se týče těch online, tak jak už mnozí slyšeli, ministerstvo školství bude na příští rok zkoušet vlastní variantu, elektronické přijímací řízení na SŠ. Jestli se jim povede zpackat to a statisíce školáků budou mít problémy se (opět) dostat na SŠ, tak oproti tomu otázka jak volit a kdo bude (z)volen, jestli Petr nebo Pavel, už bude naprosto podružná...