8.6.2024 | Svátek má Medard


Diskuse k článku

ŔEDITEL NEMOCNICE: Pohled člověka z praxe

se dotknout možných způsobů řešení. Aktuálně celá situace kolem iniciativy „Lékaři jsou jen lidé“ z mého pohledu poněkud zdegenerovala zejména jen na otázku platů lékařů. Tak by to ale být nemělo. Ani v očích odborníků, kteří situaci řeší, ani mladých lékařů, kteří s požadavky přišli, ale ani v očích široké veřejnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Žaloudek 12.12.2023 23:15

39,5 už je docela dost. Jaká teplota je pro vás přesvědčivá pro zavolání záchranky?

O. M. 12.12.2023 21:59

V první řadě si musíme přiznat, že zdravotnictví nemůže být zároveň bezplatné, kvalitní a dostupné pro všechny.

Jenže to je mezi voliči nepopulární, vláda, která se o to snažila, na to dojela.

O. M. 12.12.2023 21:56

Přesně tak, s tou dostupností pohotovosti to není zdaleka tak slavné, pokud člověk opustí okresní či krajské město, nebo dokonce Prahu. Byli jsme na zimních prázdninách v Železné Rudě, a syn chytil vysoké horečky (39,5) a dost blbě dejchal. Doktor nikde žádný nejbližší dětská pohotovost v Sušici nebo v Klatovech, autem přes půl hodiny cesty, bez auta člověk namydlenej. Počítám, že v Bavorské Železné Rudě by byla nejblíž. No tak jsme noc přečkali s paralenama a studenejma zábalama, a druhý den do Prahy, samozřejmě na pohotovost do Motola, protože praktička už neordinovala.

Uhnal si tenkrát pěkný zápal plic.

O. M. 12.12.2023 21:41

Pokud vím, tak cizinci si studium platí.

P. Brich 12.12.2023 18:40

Jinak způsob, jímž se domohli podstatného zvýšení platu považuji za vyděračský.

A to tato vláda není vůbec podle mého gusta.

P. Brich 12.12.2023 18:37

Je fakt, že mnozí pacienti stále ještě mají lékaře za šaška v bílém plášti, který je povinen skákat podle jejich partesu.

Zejména popis zneužívání pohotovostních služeb není daleko od běžné praxe.

P. Brich 12.12.2023 18:32

Problém s nedostatkem lékařů je léta neřešen. Bude to též tím, že studium na lékařských fakultách je ze všech vzdělávání pro stát finančně nejnáročnější a při tom bezplatné. A to i pro zahraniční studenty. A velká část po absolutoriu mizí v zahraničí za lepšími výdělky. Férové by, myslím, bylo, aby po absolutoriu po nějakou dobu pracovali na našich pracovištích, než odejdou vydělávat do ciziny.

Jinak s článkem v podstatě souhlasím.

F. Navrátil 12.12.2023 17:46

Pane Temlíku, při návštěvě lékaře jsem si povšiml, že většina návštěvníků si přichází pro různá potvrzení, pro papírový recept, očkování nebo s pozvánkou na pravidelnou kontrolu. Lékař pak neléčí, ale funguje jako administrativní sběratel bodů pro pojišťovny.

J. Jurax 12.12.2023 14:58

No, nebýt lékařů, pacienti by byli jistě taky spokojeni, neboť by ušetřili za lékařskou péči. Když by přežili. Mrtvý nemůže být nespokojený.

J. Jurax 12.12.2023 14:54

Zkuste onemocnět - raději vážněji, infarkt, akutní slepák, i ledvinová kolika či covid se selháváním orgánů se šikne - nebo se nějak významněji pochroumat a skončit v nemocnici.

K tomu pochroumání zvolte vhodný čas - nejlépe hodinku po půlnoci. A nešetřete se - polytrauma je zde plně žádoucí. Když tak se předtím trošku nebo víc přiožerte, to zdravotnický personál vždy ocení.

Pak poznáte, jak ty přesčasy vznikají a co se v nich děje.

J. Kalina 12.12.2023 13:57

napište jasně jak přesčasy vznikají a co se v nich děje.

Navrhuji, aby se do přesčasů počítal i spánek, tedy i ten doma v posteli.

S. Komik 12.12.2023 13:22

Ale myslím si, že v mnohém má pravdu. Jsem už starší pán (68 let) a z dob mého mladšího věku mám zažitý "klasický" postup: praktický (dříve obvodní) lékař, pokud mne pošle, tak specialita a až nakonec nemocnice. A pohotovost jen v případě opravdu akutního stavu, který nelze nějak "uchlácholit" do zítřka doma a nepočká (úrazy, apod.). Možná by pak v nemocnici na pohotovosti člověk nemusel čekat tak dlouho.

Druhým faktorem, o kterém pan ředitel cudně nepíše, je zhoršování dostupnosti zdravotní péče pro nás, běžné venkovské pacienty. Není divu, že pohotovosti v nemocnicích jsou přetížené, když se počet míst, kde se pohotovostní služby slouží, o hodně snížil.

V. Temlík 12.12.2023 13:17

A mně se zase nelíbí váš příspěvek...pokud v západní Evropě průměrně navštíví pacient lékař cca 2-3 x za rok, je pak něco špatně zde, když náš průměr je 13 x....[>-] A není normální, aby odborné ambulance nemocnic se po čtvrté hodině odpolední plnily pacienty, povětšinou s chronickými obtížemi, a to jenom proto, že se jim u praktika nechce čekat.... Jsem jasně za : "Bez doporučení praktického lékaře do nemocnice ani náhodou !!!" [>-]

F. Navrátil 12.12.2023 12:42

Nelíbí se mi vaše výpady proti pacientům. Od toho je jen krůček ke tvrzení, že kdyby nebylo pacientů, byli by lékaři mnohem méně přetíženi a více spokojeni.

P. Diviš 12.12.2023 12:10

"Zdravotnictví není jen o platech lékařů"

O tom je otoman nebo pohádka.