29.4.2024 | Svátek má Robert


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kocián 8.4.2024 8:52

Je to jedno z dilemat, kdy se zákon kříží s morálkou natolik, že ani jedno hledisko nemá výrazně navrch. Něco jako hazard (drogy, prostituci) zakázat nebo zdanit? A když zdanit, povolit úplně všechny formy?

Tady je to komplikované tím, že někteří věřitelé mají absolutní moc (finanční úřad), další velkou (banky) a jiní prakticky žádnou (soukromé osoby), takže je těžké předstírat, že pro ně platí stejné zákony, což by v demokracii mělo být. (Totéž samozřejmě platí pro dlužníky.)

L. Zídek 7.4.2024 16:04

Tohle, bohužel, tupým voličům a příznivcům 5demolice nikdy nedojde !

O. M. 7.4.2024 12:02

Stát by měl především udělat pořádek v exekucích - není normální, aby exekuci lidí z Prahy nebo Ústí nad Labem dělal exekutor z Prostějova a exekuci lidí z Blanska exekutor z Plzně. Snahy o teritoriální přísluš ost exekutorů podle místa bydliště už tu byly, jenže exekutoři začali ječet, že v některých oblastech by "byli přetížení".

J. Vorlický 7.4.2024 13:06

Ne, ne, ne. To, to co popisuje O. M. 12:02 jako jednu příčinu, je důsledek, ne příčina problému.

Zákonodárce (tedy jen jedna část státní moci, ne celá) by se měl postarat, aby moc výkonná měla v gesci jen dluh, který je výsledkem porušení zákona. A to jen v míře odpovídající výši dluhu.

Co se týče dluhů, které vyplynou ze vztahu mezi na jedné straně světcem, pitomcem nebo šmejdem a na straně druhé případným dlužníkem, nechť si to strany (do kterých počítám i MHD Praha a podobně) vyřeší na své náklady i soudu samy. Jedině pak světci a pitomci (možná) a šmejdi (určitě) si dobře rozmyslí komu půjčí své peníze, a koho pak v souladu s právem smějí pronásledovat.

Vycházím pochopitelně z předpokladu, že právo a zákony šmejdům zcela, a pitomcům zčásti, nesmějí sloužit na obranu jejich podvodů nebo pitomostí.

J. Vorlický 7.4.2024 11:49

S výrokem: ,,Člověku, u kterého je vysoká pravděpodobnost, že půjčku nevrátí, půjčují jen světci, pitomci nebo šmejdi", nelze než souhlasit.

Problém a) vidím v tom, že situaci popsanou ve výroku způsobil údajný jeho autor a jeho kolegové zákonodárci. A problém b) pak, že autor článku, kterému se výrok jaksi nezdá, a jeho kolegové (vč. st.žalobců a moci soudní) udržují celou věc v chodu.

Před nějakou dobou mi zde někdo doporučil k přečtení knihu MNICHOVSKÝ KOMPLEX, autor Jan Tesař. Při svém rozboru tehdejší vlády a státní správy, je autor knihy popisuje jako ,blbokracii ́. Máme jako Češi zřejmě nějaký genetický problém.

J. Jurax 6.4.2024 22:31

Debita reggo debita exigo

Čestný člověk své dluhy platí.

V. Petr 7.4.2024 10:41

Tady nejde o dluhy, ale "příslušenství," lichvu, která někdy i řádově převyšuje jistinu!

J. Jurax 7.4.2024 12:27

Budiž.

Jenže i do spárů lichváře upadnete vlastním přičiněním.

J. Vorlický 7.4.2024 13:10

Ano, jistě. Má však lichva oporu v zákoně?

V. Petr 7.4.2024 16:27

Má, a zhovadilý parlament, ovlivněný lobby právníků to celé schválil v ještě horší podobě, než je tomu dnes.

J. Vorlický 8.4.2024 7:03

No tak potom by se aspoň měl upravit význam slova ,lichva ́ ve slovníku jazyka českého.

V. Petr 7.4.2024 16:25

Uváděl jsem tu příklad, kdy to není tak úplně pravda. A mnohdy jsou vymáhány dluhy, o kterých "dlužník" ani neví. Poplatky za popelnice z doby, kdy byl "dlužník" nemluvnětem jsou toho nejkřiklavějším příkladem, takže snad už nejsou.

P. Brich 6.4.2024 14:43

Rakušan na svých toulkách po putykách česko-moravsko-slezských (alias jamách lvových) musí vděčné posluchačstvo něčím naladit, aby pak jednotlivci mohli poprosit, zda by si s ním mohli potřást rukou. R^!!;-D

V. Církva 6.4.2024 14:21

Co se týká věřitelů a půjček, jsou i okradení věřitelé ale znám spíš víc těch co o vše přišli kvůli šmejdům nebo společníkům.

Znám několik lidí které otravovala banka když jednou zapomněli zaplatit nebo pojišťovna povinného ručení když omylem nedošla jedna splátka. Kamarádka ručila své kamarádce v bance a banka prodala dluh vymahačům kteří zablokovala pozemek na matrice když se chystala stavět, aniž by ji předem informovali o neplacení. Pak doplácela dluh i s poplatky vymahačů.

Nakonec se ví že pro banky často prodej dluhů nebyl výhodný a šlo pravděpodobně o přátelské praktiky managementu a vymahačů. Pak znám člověka, který si půjčoval na vysoké úroky od pochybných lichvářů. No něco půjčil i legálně od Home Creditu kdy měl Kellner taky dost velké úroky, ale to byl jeden z mála legálních půjček, velké banky si dávaly pozor aby takto předluženým půjčovaly a stát také dovede svoje peníze celkem ohlídat.

Takže v každém případě je třeba udělat v půjčování i osobních bankrotech pořádek, ale to tak aby nebyly možné lichvářské úroky a pochybné půjčky a na druhé straně aby slušní věřitelé své peníze dostali.

Myslím ale že ještě před 10 20 lety v tom byl celkem guláš a vydělávali hlavně šmejdi. Proto až tak proti osobnímu bankrotu nejsem. Platit musí i ten co nedůvěryhodným půjčuje ať už z vypočítavosti nebo blbosti.

Pravda je, že dnes už vím i o šmelináři co musel vrátit barák a ještě šel do vězení. Takže občas i proti šmelinářům stát něco udělá. Zatím mám pocit že je víc podvedených dlužníků nebo ručitelů, než věřitelů. Pravda ale je, že návrh těch nových podmínek pro osobní bankrot je dnes myslím hodně mírný. Řešilo se snad jestli spláce 3 nebo 5 let je dlouho. Podle mne málo. 20 let by ale bylo moc.

O. Batěk 6.4.2024 14:16

Andreji, dejte už prosím panu Kolmanovi nějakou pořádnou funkci. Snad už pro vás udělal dost.

V. Petr 6.4.2024 10:33

Článek je naprostá demagogie. Správný je plán SPD na to, že by exekuce měl mít pod palcem stát a první by se uspokojoval věřitel.

Kdysi jse četl článek jak osmnáctiletý kluk řídil ožralý auto, způsobil mehodu, zranil dva lidi a dostal regres 209000 Kč.

On ale peníze neměl a tak dluh vyrostl na 640000. Dnes má děti, vydělává málo a tak splácí jen 2000 Kč měsíšně, ALE na úhradu dluhu jde jen POLOVINA, zbytek inkasuje insolvenční soprávce, nevím za co.

V. Církva 6.4.2024 14:23

Jo to je pravda, prostě exekuční mafie a nechutné kšefty s dluhama u nás jsou. Podle mne pořád větší problém než neuspokojení věřitelé.

V. Kučer 6.4.2024 10:08

Problém je lichva. Kolegovi přišlo že má zaplatit 9,5 tisíce Kč protože jeho syn jel někdy před necelými deseti léty načerno MHD a nezaplatil 500 Kč pokutu.

V. Petr 6.4.2024 10:28

Přesně tak!

V. Církva 6.4.2024 14:30

No na mne přišla kdysi přišli z VZP, že jim dlužím 300Kč a 9000 penále. Přitom dluh vzniknul chybným vrácením peněz na můj účet. Jak jsem měl tehdy vědět, že tomu nerozumí a těch 300 bylo vráceno navíc?

Naštěstí mi někdo poradil, že je to po 5 letech promlčené a nic po mně chtít nemohou. Tak jsem je poslal k šípku ale ještě přes rok to na mně zkoušeli.

M. Těhanová 7.4.2024 21:26

Přitom tohle je vina výhradně státu, kdy se rozhodl, že informaci o pokutě se rodiče nedozvědí. Děti si schránku umí ohlídat.

P. Hatina 6.4.2024 9:35

Tohle je ale naprosto naivní pohled.

Pan Kolman přehlédl, že tohle je skutečně zákon o insolvenci, a součástí insolvence je tedy i exekuce všeho majetku na úhradu dluhu. Takže v jeho případě

1) Pan ministr mu půjčí 15 000 Kč. Pan Kolman nevrátí.

2 Pan ministr si po rozsudku soudu najme na vymožení úhrady dluhu exekutora.

Mimochodem - už teď ten dluh narostl možná na desetinásobek, díky úhradám na právníka, exekutora, soudu, atd..

3) Exekutor napřed zablokuje panu Kolmanovi bankovní účty a vybere všechno co tam má. Potom mu zkonfiskuje co půjde. Auto, jestli má byt nebo dům, televizi, počítač, vybavení bytu atd.

4) A potom, jestli pan Kolman bude dál pracovat tak mu exekutor bude měsíčně většinu platu dál strhávat na úhradu dluhu.

5) Jistě že pan Kolman "ocení" dobrotivost zákona že mu to bude strhávat asi (teď jsou to asi 3 roky), než bude "ze zákona oddlužen"..

No, jestli si pan Kolman myslí že se mu to vyplatí, tak ať si ty peníze od pana ministra Rakušana půjčí. ;-D

J. Veselý 6.4.2024 8:25

Jaképak oddlužení? Když může někdo splatit za 5 let 30% dluhu, může za 15 let splatit dluh celý. Mladí si dnes berou hypotéky na 30 let, a nikdo je nelituje. A taky by se jim líbilo, kdyby po 10 letech mohli přijít s tím, že zaplatili už třetinu a chtěli by oddlužit.

Dalo by se akceptovat omezení úroků a hlavně sankcí, třeba tak, že tyto nesmí přesáhnout výši jistiny. Ty jsou hlavní příčinou dluhových pastí, nikoliv dluh samotný.

V. Petr 6.4.2024 10:35

"Dalo by se akceptovat omezení úroků a hlavně sankcí, třeba tak, že tyto nesmí přesáhnout výši jistiny. Ty jsou hlavní příčinou dluhových pastí, nikoliv dluh samotný."

ANO, o tom to totiž celé je!

J. Karvaiová 6.4.2024 7:41

Ono je to podobné jako s "nápadem", že bych měla pronajmout svůj byt někomu, kdo mi ho zničí. A potom mi renovaci má zaplatit obec a ne ten ničitel. někteří politici by už měli přestat brát drogy. jinak si ty jejich nápady neumím vysvětlit.

J. Moravec 6.4.2024 5:49

Je tak hezké a sociálně spravedlivé zastat se chudých, potřebných a zadlužených.

R. Langer 6.4.2024 6:17

... za CIZÍ peníze... ;-)

J. Joudová 6.4.2024 3:47

Opravdu nevím, kolik % je dlužníků, kteří si půjčují už s vědomím, že dluh stejně nehodlají nikdy zaplatit (vono to přece ňák dopadne, hehehe, a nakonec mě stejně „voddluží“, hehehe), ale zcela subjektivně se domnívám, že je jich docela dost. Takovým lidem by nemělo být odpuštěno VŮBEC NIC!

L. Harvánek 6.4.2024 8:47

V tomhle s Vámi naprosto souhlasím. On ten neplatící dlužník se bude ohánět svými lidskými právy na důstojný život, ale zapomíná na to (nebo to mezi lidská práva zapomněli zahrnout), že také jako svéprávný jedinec za své jednání odpovídá.