9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Kaucký 27.3.2024 13:33

Do HDP se, tuším, započítávají i úvěry úvěry domácností.

J. Lukavsky 27.3.2024 14:10

A co když ten německý soustružník na NC stroji vyrábí 3x dražší hřídele, za stejný čas kupř. Nebo když místo kola Ukrajina vyrobí Authora. J.L. end

O. Kaucký 27.3.2024 13:35

https://www.czso.cz/csu/czso/hruby_domaci_produkt_-hdp-

R. Konečný 27.3.2024 8:00

Vysoké ceny za potraviny platíte proto, že se EU snaží (mimo jiné i dotacemi - povinné odkupy) udržet výkupní ceny na úrovni, kterou zemědělci požadují. Na to EU utratí víc než třetinu rozpočtu. V přepočtu na jednoho zaměstnance a jednoho zemědělce (vč. rodiných příslušníků) nás to stojí cca 3 000 euro měsíčně.

L. Harvánek 27.3.2024 10:29

Tak to hodnotíte jen jednu stranu mince. Žádný podnikatel nemůže dlouhodobě hospodařit se ztrátou. Na druhé straně ani náklady na zemědělskou výrobu nejsou malé a ona sama je dost specifická, protože jen strojové vybavení není levné a přitom některé z nich mají využití jen třeba 14 dní v roce pro sklizeň určité plodiny. Takže náklady se musí rozpočítat na poměrně dlouhé období a jen málokdo je schopen si je pořídit bez využití úvěrů. Takže v daném hospodářském roce splácíte něco, už dlouho slouží a laik nemá moc představu jak to funguje. Ano, kdyby nedostávali dotace, musel by nutně nastat nedostatek potravin, protože by ti méně šťastní museli skončit. A to by vedlo stejně k jejich zdražování. Takže dotace slouží vlastně k tomu, aby si spotřebitelé mohli levněji nakoupit. Ono to házení čísly o tom, jak je zemědělská výroba drahá je dost laciné.

R. Konečný 27.3.2024 11:08

Bohužel to co píšete nedává smysl. To co popisujete ohledně nákladů má skoro každý podnikatel. Zemědělci si už před desítkami let vymohli velmi specifické postavení právě na základě psychologických faktorů zmiňovaných v článku. Jenže fakticky to vede k distorzi na trzích a nechrání nás to před vysokými cenami.To bylo dobře vidět v roce 2022, kdy růst světových cen potravin tlačil i ceny potravin v Evropě. Čili dotace chrání zemědělce před výkyvy cen a finanční ztrátou a taky před postupnou koncentrací výroby. Spotřebitele nijak nechrání.

J. Jurax 27.3.2024 13:59

Inu, na dotace si taky musíme vydělat. Seberou nám to z daní, takže to není tak vidět. Vydělají ti, co neplatí daně z příjmů, leč ani ti neutečou DPH.