8.5.2024 | Den vítězství


Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 11.3.2024 16:46

Zajímá mne technologický rozvoj, nejvíce technologie tzv. umělé inteligence, nikoliv tzv. umělé maso.

Cituji z článku (10. 11. 2023 12:04): ... Nejdál však Češi ve výrobě laboratorního masa nejsou. Výroba pro zvířata je mezizastávkou na cestě za produkcí masa pro lidi například v podobě hamburgerů a steaků. Strukturou a chutí by mělo být k nerozeznání od masa ze zvířat. To se zatím podařilo jen americké potravinářské společnosti Eat Just, která získala povolení pro prodej svého kuřecího kultivovaného masa v Singapuru. ... Globálně se v oblasti vývoje masa z uměle namnožených buněk snaží uspět celá řada společností, mimo jiné také brněnský startup Mewery. Ten letos na festivalu Rock for People představil vůbec první burger s kultivovaným masem, ochutnat ho ale návštěvníci nemohli. Cílit bude primárně na americký a asijský trh, kde je legislativa s kultivovaným masem nejdál. ...

Komentář

Jakkoliv je "tuzemská hra" se zemědělci vysoce politicky vystresovaná, současná doba zřejmě přeje uspíšení technologického pokroku. Proč? V současné tržní ekonomice se totiž už objevuje jakási konkurence zemědělcům.

Zelenina se už dávno pěstuje ve sklenících, dokonce i na střechách domů, i uprostřed města.

Pokusím se o závěrečnou analogii: Ani technologie elektromobility ještě plně nenahrazuje stávající zavedenou technologii, ale už okrajově konkuruje. Ubude-li počet automobilů, bude možno pro zemědělskou výrobu využít i prostory dnešních patrových garáží. K tomu všemu bude třeba energie.

M. Novák 11.3.2024 19:39

AŤ ŽIJE SOYLENT GREEN!!!

Píšete: "K tomu všemu bude třeba energie. "

Proto se EU snaží všechny spolehlivé zdroje zlikvidovat.