28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

PRÁVO: Zrušení Benešových dekretů je v zájmu státu

Benešovy dekrety jsou vyhaslé, tvrdí čeští politici unisono. Pak je ovšem na místě otázka, proč je v Česku okamžitě oheň na střeše, když se o nich na sudetoněmeckém sjezdu byť i jen hlesne.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Klepetko 24.5.2018 13:01

Re: Lída Rakušanová se snaží rozeštvat Čechy a Němce.

Právě z těchto důvodů já ani zrušení Mnichovské dohody "od samého počátku" po Němcích nijak nevyžaduji. Dekrety prezidenta Beneše jasou ale také spoučástí našich dějin i naší identity a "zrušit je od počátku" by znamenalo uznat, že dle našeho názoru neměly být nikdy ve své době Benešem vydány.

Jenže například já si myslím, že pro svou dobu to byla adekvátní hrubá záplata na velmi hrubý pytel! A tento názor ve společnosti převládá - a s komunisty to nic moc společného nemá, obdobná, z dnešního pohledu krutá, ale dobově přiměřená legisletiva se uplatňovala i v jiných zemích, poškozených za války německo-nacistickým zlem...

Ten, kdo se nestále k "dekretům" vrací, rozeštvává Čechy a Němce, to je prostě realita, a dnešní diskuze to dobře dokládá.

R. Tichý 24.5.2018 7:23

Rakusanova, je treba se zabyvat pritomnosti a budoucnosti. Tak nechme stare zakony starymi zakony. Kdyz uz nejsou aktivni, at spi a nikdo se jimi nezabyva.

Uplne mi staci, ze danemi platim parazity ve statni sprave pracujici na "novinkach".

Z. Rychlý 24.5.2018 7:11

Z Benešových dekretů je zapotřebí zrušit

jen jeden, a to ten kraťoučký o beztrestnosti zločinů proti lidskosti spáchaných půl roku po válce. Ostatní je v pořádku.

D. Polanský 24.5.2018 7:19

Re: Z Benešových dekretů je zapotřebí zrušit

Přesně tak, majetek si necháme a touha po spravedlivém duchovnu se také nažere.

J. Chaloupka 24.5.2018 8:07

Pokud vím, tak německé reparace měl nahradit právě

zabavený sudetský majetek. Tak ať Německo vyplatí válečné reparace a pak se můžeme bavit.

D. Polanský 24.5.2018 6:58

Mně je to šum a fuk, nebydlím v Sudetech,

ale v domech po Němcích a jejich polích a zahradách žije cca 2 až 3 miliony Čechů a jak se buší do prsou, že to vybudovali tvrdou prací jejich rodiče. Tedy nejen v Sudetech, i např. u nás v Brně jsou krásné velkoplošné byty bývalých Němců, o bytech po Židech ani nemluvě. Nevím, nevím, zda má autorka dobrý nápad. O majetek jde především, z duchovna se nenajíš.

E Kocourek 24.5.2018 6:28

do Evropy nepatří

Takže podle státního tajemníka Mayera "do Evropy práva, bezpečnosti, míru a svobody takové dekrety nepatří", jo? A to je která, ta Mayerova "Evropa práva, bezpečnosti, míru a svobody" ? Není to náhodou Evropa práva šaría, no-go zón, hromadných znásilňování bělošek, volně se potulujících ilegálních migrantů a/nebo mohamedánských teroristů? Tak to jo, v tom má Mayer pravdu - tam Benešovy dekrety nepatří. ////

A nejen dekrety. Do té Mayerovy Evropy nepatří ani Česko. ////

Tak sudeťák Posselt je největší český patriot? A zvážila autorka i jiné kandidáty? Mezi profesionálními cikány by se možná našel ještě větší ... ////

K. Novák 24.5.2018 5:28

Sudeťónka Rakušanová se snaží z nás dělat blbce.

Německo nemůže v souvislosti s válkou klást majetkové požadavky na své sousedy. To, jestli Sudetoněmecké krajanské sdružení má nebo nemá ve svých stanovách "znovunabytí někdejšího domova i majetku" nehraje žádnou roli. Poválečný odsun německého obyvatelstva ze zemí sousedících s Německem byl provedený vítěznými velmocemi, Československo ho nezpůsobilo a nemá za něj odpovědnost. Pokud má k němu kdokoli výhrady, musí se obrátit na toho, kdo ho způsobil, a to jsou velmoci Francie, Velká Británie, USA a nástupce SSSR Rusko. Sudetoněmecké krajanské sdružení by to muselo udělat prostřednictvím Německé vlády, která by se o tom odmítla bavit, protože ví, že zpochybňování poválečného uspořádání Evropy by nic dobrého nepřineslo. Proto se o tom němečtí politici zmiňují pouze neoficiálně a nejspíš s cílem získat podporu a peníze na volební kampaně. Z Polska bylo odsunuto mnohem víc Němců a podobné aktivity proti Polsku nejsou patrné. Z toho plyne, že Benešovy dekrety a pod. jsou jen zástupný cíl a sudeťákům a sudeťónům cloumá myslí ve skutečnosti něco jiného. Paní Rakušanová jedná velmi nezodpovědně, a to nejen vůči ČR, ale vůči celé Evropě. Může si to dovolit právě proto, že žije v Evropě, která je zatím stabilní, což není její zásluha.

E Kocourek 24.5.2018 6:10

Zatím stabilní Evropa?

Co má znamenat ono "zatím stabilní"? Jako že některé synagogy zatím ještě nebyly vypáleny? Že některé ženy zatím ještě nebyly znásilněny bandou čmoudů? ////

T. Kubín 24.5.2018 5:09

hnus

Velice odporný článek. Jak jsem znal vašeho tatínka, paní Rakušanová, tak ten by na vás jistě vzal hůl.

J. Novotny 24.5.2018 4:50

Soudy kolem církevních restitucí ukázaly,

že se majetkové poměry nadále opírají o rozhodnutí-nerozhodnutí a legislativu z doby 1945. Jenom idiot by v takové situace vytvářel právní nejistotu pro majetkové poměry v celém pohraničí.

Benešovy dekrety byly odrazem poválečných dohod, kde byly součástí celého komplexu vyrovnání zahrnujících válečné reparace. Jsou součástí poválečného uspořádání Evropy a jejich zrušení by otevřelo revizi tohoto uspořádání, což rozhodně není v našem zájmu.

Kdo ze sudeťáků by chtěl žít v bývalých Sudetech, má na to jako občan plné právo. Tam měnit nic netřeba.

J. Novotny 24.5.2018 4:51

Re: Soudy kolem církevních restitucí ukázaly,

.. jako občan EU..

A. Reček 24.5.2018 6:27

Re: Soudy kolem církevních restitucí ukázaly,

Je to tak. U nás pouze komouši se stále baví o tomto, protože se snaží strašit lidi v našem pohraničí a nic jiného lepšího lidem nedovedou nabídnout.

V. Kotas 24.5.2018 3:49

Nanynko Rakušanová, zrušení Benešových dekretů,

nikdy nebude v zájmu ČR. Když se ti zde nelíbí, můžeš odejít zase do ciziny, zde tě přestáváme mít rádi.

M. Prokop 24.5.2018 9:22

"zde tě přestáváme mít rádi."

Kdo vás zvolil mluvčím, komouši?

J. Jurax 24.5.2018 12:55

Re: "zde tě přestáváme mít rádi."

Ale recht má přinejmenším v první větě ...

S. Netzer 24.5.2018 9:56

Re: Nanynko Rakušanová, zrušení Benešových dekretů,

Další tribun lidu. :-(

J. Jurax 24.5.2018 0:37

Zrušení Benešových dekretů NENÍ v zájmu NAŠEHO státu. Jiného ale ano.

K. Pavlik 24.5.2018 0:33

Postupim

Proc autorka nadava Benesovi? Proc nenadava na autory postupimske dohod - podle te byly Nemci odsunuti.. Tam by mela zacit - napriklad Rusko a Polsko donutit aby opustily vychodni Prusko by byl vyborny zacatek.