29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

PRÁVO: Zhulená legislativa

Proč stát pohlíží na to obrovské množství alkoholiků a tabakistů s pokrytecky shovívavým úsměvem, zatímco huliče trávy důsledně kriminalizuje?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. David 24.4.2014 10:10

Vysvětlení je velmi prosté.

Jestliže stát není schopen účinně postihovat skutečné přestupníky zákona (zloděje malé i miliardové, násilníky a vrahy, nepřizpůsobivé vyžírače sociálních dávek, atd.), potřebuje nám ovčanům vykázat alespoň nějakou "úspěšnost" v potírání kriminality.

Co jednoduššího se může nabídnout, než si vyrobit snadno postižitelné a snadno polapitelné kriminálníky z těch, kteří si pěstují na zahrádce konopí skutečně pro léčebné účely (neobhajuji hulení).

R. Gramblička 24.4.2014 10:43

Re: Vysvětlení je velmi prosté.

Vždyť stát není vůbec schopen dohlížet ani na prohibici u dětí a mládeže. Půlka mládeže u nás hulí i chlastá. Jsem přesvědčen, že zrušením těchto zákazů by procento mladých závisláků postupně klesalo. Zmizelo by totiž hlavní lákadlo zakázaného ovoce

R. Langer 24.4.2014 12:25

Re: Vysvětlení je velmi prosté.

Půlka mládeže chlastala a hulila od počátku věků... ;-)

J. Jurax 24.4.2014 20:57

Re: Vysvětlení je velmi prosté.

Poctivě řečeno, když si vzpomenu na svá středoškolská léta, tak se ptám, kde byla ta půlka, co neholdovala alkoholu a tabáku - potkal jsem se s ní minimálně až vůbec :-)

M. Urban 24.4.2014 9:38

Blbost!

Není pravda, že stát nijak nezasahuje. Kuřáci jsou veřejně pranýřováni, dokonce chtějí zakázat i oklolí neškodné el. cigarety. Alkohohol u řidičů, nedospělích i v práci je trestán. Raději se věnujte psaní něčemu čemu rozumíte.

P. Khail 24.4.2014 10:19

Re: Blbost!

Trochu se vám to plete - mezi pranýřováním a zasahováním je přece jen rozdíl. Krom toho jsem ještě neviděl, že by byl některý kuřák veřejně pranýřován. Byl byste tak laskav a poskytl příklad?

R. Gramblička 24.4.2014 10:27

Re: Blbost!

neposkytne, von jen blábolí jako obvykle

P. Boublíková 24.4.2014 5:59

Trošku to poupravím

Huliče marjány stát kriminalizuje, konzumenty tabáku šikanuje (je to typická politika dvojí tváře - daně z cigaret se náramně hodí, ale jinak jsou kuřáci veřejný nepřítel číslo 1), konzumentů alkoholu si nevšímá - do té doby, než dotyčný pod vlivem spáchá nějaký zločin.

Logiku v tom nehledejme žádnou. Co se týče omamných účinků a tudíž nebezpečnosti pro okolí, je na tom alkohol bezesporu nejhůř. Dopravní nehodu lze sice též zavinit vinou zhulení se marjánou, ale hulič marjány nebývá agresivní na rozdíl od alkoholika - nikoho tedy nepřepadá, nebije a nevraždí.

Konzument tabáku, až na tu závislost, zůstává trvale duševně v pořádku, je tedy pro své okolí nejméně nebezpečný. Ačkoliv protikuřácký boj sugeruje opak.

P. Hlosta 24.4.2014 8:17

Re: Trošku to poupravím

Od nás z práce odejitý uživatel marjánky měl od patnácti let svého věku do současného osmatřicetiletého liberální postoj k užívání tvrdých i měkkých drog. K alkoholu a tabáku nejinak. Nejenže byl i bezdomovcem po jistý čas, trpěl i hladem, ale nebyl schopen si práci hledat, ač byl řádně vyučený. Neměl k tomu motivaci. Teprve když mu pomohl z lítosti nad ním jeden z našich spoluzaměstnanců, konečně práci měl a dokonce si našel ženu, která měla dům a s ní zplodil i děti. Jedno je silně poškozené s očima a druhé se narodilo bez mozku s půlkou tváře a po dvou letech tento organizmus přestal fungovat a doktoři ho odpojili z přístrojů život udržujících.

Dotyčný  s liberálním postojem k drogám a marihuaně zvlášť, se po krátkém čase v zaměstnání začal projevovat vrcholně nespolehlivě. Hulil každou půl hodinu z faječky šluky marihuany, když měl peníze okamžitě je utratil za pervitin a ekonomické ztráty nahrazoval prodejem marihuany z vlastní pěstírny. Jeho užívání drog bylo námi k němu neprokazatelné, ačkoliv se k nim i přiznával. Majitelé firmy odmítali vidět a dokonce mu pomáhali mimořádnými zálohami na mzdu a i půjčkami.

Jak dopadl tenhle liberálně k drogám se stavějící hulič? Teď má exekuci na dům, který vyženil, žena se mu snažila oběsit a on momentálně prodělává v nemocnici už druhou operaci na mozku. Nějak omarodil zápalem mozkových blan. Podotýkám, že alkohol příliš nepil, protože tvrdé drogy i marihuana jsou dražší a on je chtěl víc než alkohol. Cigarety nepreferoval tak jako marihuanu.

Jistěže jsou návykové látky zdraví nebezpečné a musí se s nimi velmi opatrně. Jejich znedostupněním finančně se pomůže akorát k ekonomickému kolapsu závislého. Tohle jsem popsal jen proto, aby si uživatel tzv. lehké drogy povšimli možných konců. Závislí ovšem proti upozorňování jsou imunní. Bohužel!

P. Boublíková 24.4.2014 10:23

Re: Trošku to poupravím

V tomto případě se těžko oddělí účinek tvrdých drog a marihuany. Samozřejmě je lepší se vyhnout obojímu...

Abych pravdu řekla, o poškození dítěte vinou otce-narkomana jsem ještě neslyšela (nečetla), bývají to matky-narkomanky, kdo během těhotenství takhle dítě zřídí - ale nemusím vědět všechno.

J. Jurax 24.4.2014 21:05

Re: Trošku to poupravím

Ono možná jaký šel, takovou potkal ...

R. Gramblička 24.4.2014 10:40

Re: Trošku to poupravím

logika je jinde a je obecně známa. Když si ulijete, nijak tím okolí neohrožujete ani neobtěžujete. To až tehdy, kdy to přeženete a chlast vám začne lézt na mozek. Kuřák obtěžuje a ohrožuje okolí i jednou cigaretou. Smrad nemusím popisovat a škodlivost pasivního kouření je zdokumentována dostatečně. Když jste silnej kuřák za volantem a nemáte cígy po ruce, objevivší se příznaky abstinence snižují vaše schopnosti podobně jako alkohol.

Kouření marjánky snižuje koordinaci, orientaci, zdravý úsudek, může být tudíž nebezpečná, když ji hulí někdo, kdo má vliv na bezpečnost jiných (řidič čehokoli, auta, stroje...), předák, mistr, ...). Proto má smysl zákaz chlastání a fetování v práci.

J. Jurax 24.4.2014 1:05

Je to prosté

"Proč stát pohlíží na to obrovské množství alkoholiků a tabakistů s pokrytecky shovívavým úsměvem, zatímco huliče trávy důsledně kriminalizuje? Proč jednu drogovou oblast sleduje mikroskopem a druhou dalekohledem?"

Je to prosté. Jednak má z alkoholu a tabáku nezanedbatelný příliv daní, jednak obě tyto drogy jsou do společnosti tak vrostlé, že jejich zákaz by byl pro srandu králíkům a znamenal by akorát masivní podporu zločinnosti. Viz prohibice v USA.

Kdežto relativně nerozšířenou a společensky ne zcela tolerovanou marihuanu potlačovat lze.

A taky - máme-li dvě zdraví neprospívající drogy, proč přidávat ještě třetí?

P. Boublíková 24.4.2014 6:06

Re: Je to prosté

S koncem vašeho příspěvku si dovolím nesouhlasit. Marihuana je už tak rozšířená, že její kriminalizace postrádá smysl.

Zatím má smysl potlačovat konzumaci tvrdých drog - komunita těžkých narkomanů je relativně malá, asi 30.000 lidí v ČR je závislých na tvrdých drogách. Toto množství konzumentů se dá ještě ohlídat, kanály, kterými drogy putují, se dají přetnout. Tato práce má ještě smysl, aby se počet lidí na drogách nezvyšoval. V případě marihuany už to smysl nemá, naštěstí marjána neškodí zdaleka tolik jako tvrdé drogy, které zničí každého konzumenta bez výjimky.

J. Jurax 24.4.2014 19:43

Re: Je to prosté

Opakuju - proč legalizovat třetí škodlivou drogu? Dokud si marjánku nekoupím v trafice, je přístup k ní přece jen ztížen ... a když si představím zkouřeného řidiče ...

Z tvrdými drogami souhlas - ale aby to nebylo salámovou metodou - povolíme marjánu a za deset let ... semtam si šlehnout perník, co to je? Povolit by se měl, že ano, vždyť to užívá kdekdo ...

R. Tichý 24.4.2014 12:06

Re: Je to prosté

Přesně tak. Stačí 2 svinstva, proč mít 3?

P. Zeman 24.4.2014 13:02

Re: Je to prosté

Jsem třeba pro hulení a kouření. Zakázat chlast! ;-)

R. Tichý 24.4.2014 13:18

Re: Je to prosté

Tak to máte blbé. Historicky vás předběhly chlast a nikotin. A těžko se s tím dá něco udělat.

Alkohol zůstává v krvi 2 dny, THC asi 70 dní.... Tzn. že při pravidelném hulení se hladina v krvi stále zvyšuje...

S. Donát 24.4.2014 13:39

Re: Je to prosté

Myslím si, že máte poněkud zkreslené informace. THC se dá po tak dlouhé době zjistit, ale určite ně proto, že by zůstávalo v krvi po dobu 70 dní. A už vůbec není pravda, že by byl člověk po tuto dobu pod vlivem :).

R. Tichý 24.4.2014 14:14

Re: Je to prosté

Tak, když se dá zjistit, tak tam musí být....

A netvrdím, že jste 70 dní pod vlivem - u alkoholu jste taky po 12ti hodinách bez vlivu, i když se alkohol dá zjistit.

S. Donát 24.4.2014 14:25

Re: Je to prosté

Není v krvi a není to THC. V tukových buňkách zůstává látka, podle které se dá jeho užití zjistit.