27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

PRÁVO: Zavřou o svátcích i kostely?

Jak si povšimly nejen hospodyňky, na Velký pátek byly obchody otevřeny, na Velikonoční pondělí je však povinně zavřeno.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 4.4.2018 2:36

No jo,

S blbostí našich volených zastupičů nutno občas počítat jako s faktem - a nejen v článku diskutovaném případě.

A když se blbost ještě snoubí s dobroserností, která je jen jiným, ovšem ušlechtileji vypadajícím druhem blbosti, je neštěstí hotovo.

Z. Frys 3.4.2018 16:14

Všechny svátky zrušit!

Zákonem stanovené svátky zrušit, ať si každý na ten svůj svátek vezme sváteční volno. Pak je jedno jestli jde o vánoce, chanuku, velikonoce, pesach, svátek Špagetového monstra nebo třeba MDŽ. Otevírací dobu v obchodech nechat na libovůli majitelů. To samé s hulením v hospodách - patří majiteli, ne státu. A tak je to se vším. Jde jen a pouze o tu svobodu (negativně vymezenou), která tak irituje socialisty všech barev.

V. Kain 3.4.2018 18:08

Re: Všechny svátky zrušit!

Oni vědí kde co zrušit,zakázat a jsou si jisti,že jim to projde.Pokud by šáhli na jiná povolání kde se maká svátek nesvátek,tak také vědí,že by velmi tvrdě narazili a byli by každému pro smích.Možná,že by i kanály museli chodit aby nebyli nakopáni do řiti a to doslova.

L. Černín 3.4.2018 12:18

Kostely

Kostely o svátcích rozhodně zavřít. I pan farář má právo na volný den, strávený např. se svým partnerem.

I. Procházková 3.4.2018 17:16

Re: Kostely

Svatá pravda!:-))

J. Krásenský 3.4.2018 20:06

A také nepořádat žádná sportovní utkání,

prohlídky historických pamětihodností, muzeí a galerií a vojenských přehlídek, je třeba zakázat veřejnou dopravu, kina i divadla zavřít, koncerty zrušit, zapovědět návštěvy, sportoviště, vyhlídkové lety, zavřít hřbitovy a pietní místa. A sekačky na trávu, motorové pily, motorky a cirkulárky. Děti umístit do klecových lůžek a ženám umrtvit dutinu ústní. Jo to by bylo veřejné blaho....

J. Jurax 4.4.2018 2:42

Re: A také nepořádat žádná sportovní utkání,

A zavřít restaurace, vinárny, cukrárny, pivnice, bufety a putyky! Restauratér i putykář mají taky nárok!

A čerpací stanice pohonných hmot taky! Jeden se má věnovat rodině a ne harcovat někde autem!

Ale moc bych takové názory neventiloval - určitě je mezi našimi zákonodárci nenulová množina dobroserných blbců, co o něčem podobném zatím aspoň sní - není dobře jim dávat ispiraci!

D. Polanský 3.4.2018 9:49

Kostely se zavírají

Když jsem byl kluk a bydleli jsme v Malackách, tak kostel byl kromě noci stále otevřen, aby se věřící mohli pomodlit, kdy se jim to hodilo. Dnes nemyslitelné, byl by vykraden. Často se kostely otvírají jenom na mše svaté.

J. Kratochvíl 3.4.2018 9:46

Autor se mýlí

nechci žít ve společnosti, která nesvětí neděle a svátky. Tento pořádek má v každé společnosti velkou tradici a tím se také společnosti od sebe odlišují. Nechci aby naše společnost ve jménu chamtivosti ničila tradice, které se u nás dodržují po století. Tzn. volno a zavřeno o nedělích a svátcích a to přísně dodržovat !!!

J. Rechnovský 3.4.2018 11:14

Re: Autor se mýlí

Svěťte si co chcete, ale neotravujte s tím ostatní...:-/

J. Pospíšil 3.4.2018 13:08

Re: Autor se mýlí

Otevřený obchod neporušuje a nenarušuje svěcení svátků.

Jsou to věřící, kteří narušují svěcení svátků. Nikdo je přece do těch obchodů násilím nerve.

J. Kratochvíl 3.4.2018 15:56

Re: Autor se mýlí

O tom, jestli otevřený supermarket porušuje svěcení svátků nerozhodujete naštěstí vy. On nikdo dnes do kostelů také naštěstí nikoho nerve. To je zkrátka o dodržování tradic, toleranci a zdravém duševním životě.

R. Langer 3.4.2018 17:03

Re: Autor se mýlí

Jestli ten, co věří na pohádkové bytosti žije zdravím duševním životem, o tom se dá hodně polemizovat. Bez ohledu na to, na co takový jedinec věří.

R. Langer 3.4.2018 17:09

Re: Autor se mýlí

... zdravým... :-(

T. Kohout 3.4.2018 17:32

Re: Autor se mýlí

Kde je nějaká tolerance v tom, že mi někdo (stát) zavírá obchod? Asi máte zvláštní představy o toleranci. Nepletete si jí s diktaturou?

R. Langer 3.4.2018 17:41

Re: Autor se mýlí

Jako pravý kresťan zcela automaticky. On přece VÍ, co je pro všechny správné! A vubec se s tím netají. Vpravdě, medvědí služba té jediné pravé víře. ;-)

J. Kratochvíl 3.4.2018 15:57

Re: Autor se mýlí

Jestli tady někdo někoho otravuje tak jste to vy s vašimi kšefty a chamtivostí.

R. Langer 3.4.2018 16:57

Re: Autor se mýlí

Mně to nijak neotravuje.

K. Janyška 3.4.2018 9:06

Je třeba všem, kteří vyhlašují náboženské svátky za státní

nakopat prd"el. Zakazovat práci může jen rudočerné socialistické hov "ado... Dzp

J. Kratochvíl 3.4.2018 15:44

Re: Je třeba všem, kteří vyhlašují náboženské svátky za státní

Nejblbejí hovado jste vy s těmi vašimi teoriemi. A furt je sem nevnucujte.

R. Langer 3.4.2018 17:10

Re: Je třeba všem, kteří vyhlašují náboženské svátky za státní

Je to stejně blbé jako všechny ty teorie náboženské. A furt je sem nevnucujte.

K. Janyška 3.4.2018 20:43

Re: Je třeba všem, kteří vyhlašují náboženské svátky za státní

Hoši, věda nemá ráda vás, rudé a černé. Je nejvyšším věděním lidstva a nemůže s vámi počítat. Počítá jen s fakty a neutrály, neboť skutečná věda neutrální je... Dzp.

V. Student 3.4.2018 8:39

Kde jsou ty časy

kdy si lidi zakládali na výdobytku pracovat osm hodin denně a mít o sobotách a nedělích volno! Tuhle mi povídal známý, co jsem ho viděl v obchodě jako ostrahu, že si vydělá dost, pětadvacet tisíc! "Když teda mám kliku a sloužím v sobotu nebo v neděli, to jsou příplatky!"

A tak jsem si uvědomil, že jsou ty tam časy, kdy jsme si hlídali svých osm hodin. Šikovně to s námi skouleli. Prodavači jsou naštvaní, že musí sedět doma, lidi jsou naštvaní že si nemůžou nakoupit...

Zrušte to! Jak píše pan Kolman, právník: i psychologové doporučují, aby spolu nebyly rodiny pořád. Je to nebezpečné, zrušte ty svátky! Co ještě doporučují psychologové, pane Kolmane?

R. Langer 3.4.2018 9:33

Re: Kde jsou ty časy

Vám vadí, že někdo chce pracovat? Nebo vám ve skutečnosti vadí, že po vás někdo práci chce?

V. Student 3.4.2018 10:43

Re: Kde jsou ty časy

Po mně už nikdo nic nechce. Já jen že kdysi, z historického hlediska nedávno, naši předkové za to volno pokládali i životy, jak to pro ně bylo důležité. Tak je mi trochu líto, že se ho teď nadšeně zase zbavujeme. Nejen prací živ je člověk.

R. Langer 3.4.2018 10:59

Re: Kde jsou ty časy

Ale on se ho nikdo nadšeně nezbavuje, on dnes naopak každý dělá, jak uzná za vhodné. Někdo třeba vůbec. Já v tom žádný problém nevidím.

J. Lepka 3.4.2018 12:55

Re: Kde jsou ty časy

Opakuji se vím, ale pane Studente musíte ještě hodně studovat, abyste pochopil, že naši předci nepokládali životy za volno, ale za náboženství, za víru, že právě Bůh sedmý den odpočinku světil a proto ho musí následovatelé a věrní uctívat, nejlépe návštěvou kostela. To je prostě jen a jenom židovsko - křesťanská tradice a již od prvopočátku byla, ba musela být porušována, víte že i v dobách tuhého křesťanského temna musel být dobytek nakrmen, napojen a podojen a samozřejmě i každá hospodyně musela vařit a starat se o rodinu, jako zbylých šest dnů? Tak radši neblábolte.

V. Student 3.4.2018 13:49

Re: Kde jsou ty časy

Ještě na počátku 18. století pracovali dělníci v průmyslu až 16 hodin denně, roční rozsah pracovní doby činil přes 3000 hodin. V první polovině 19. století už byla pracovní doba 12 až 14 hodin, před první světovou válkou se pak ve většině států pracovalo 10 až 12 hodin denně.

Mnohaleté požadavky pracujících na zkrácení doby práce, respektive snahy o osmihodinovou pracovní dobu proto provázely koncem 19. a začátkem 20. století rozsáhlé demonstrace a stávky. Stávka amerických dělníků v Chicagu 1. května 1886, tvrdě potlačená policií, dala vzniknout dodnes slavenému a komunisty zneužitému Svátku práce.

Osmihodinovou pracovní dobu tady máme asi sto let.

Tak kdopak to tady blábolí, co, pane Lepko?

V. Student 3.4.2018 13:57

jo, ještě odkaz...

https://www.novinky.cz/kariera/156978-osmihodinova-pracovni-doba-byla-uzakonena-teprve-pred-90-lety.html

J. Kratochvíl 3.4.2018 15:50

Re: Kde jsou ty časy

V těch dobách temna se musela pochopitelně vykonat jen ta nejdůležitější práce jako je ošetření dobytka apod. Ale otevřené supermarkety nejnutnější není, je v tom malý rozdíl, který vy a vám podobní nejsou schopni pochopit, tak to neřešte.