28.3.2024 | Svátek má Soňa


PRÁVO: Zavřou o svátcích i kostely?

3.4.2018

Jak si povšimly nejen hospodyňky, na Velký pátek byly obchody otevřeny, na Velikonoční pondělí je však povinně zavřeno. Logiku v tom moc nalézt asi nejde, těžko věřit, že zákonodárce má za to, že Velký pátek je větší svátek než Velikonoční pondělí. Řečeno s Homerem Simpsonem, při takovém pojetí náboženství by se musel „pánbůh obracet v hrobě“.

Jak známo, větší obchody (s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních) musí mít o některých státních svátcích povinně zavřeno. Tak jim to uložil zákon.

Aby však obyvatelstvo nevyšlo ze střehu, některé svátky může být otevřeno a v jiné je povinně zavřeno. V těch restrikcích moc logiky nehledejme. Z jakého racionálního důvodu je otevřeno 1. května a 8. května nikoliv, to plně chápe asi jen poslanec–navrhovatel sám.

Nechme na obchodnících, kdy nechají otevřeno. Pokud platí daně a dodržují další stovky právních předpisů, nevidím rozumný důvod pro restrikci.

Jedním z hlavních motivů předkladatelů byla snaha o ochranu rodinných hodnot. Tedy aby bylo v obchodech zavřeno a naše rodiny byly víc pohromadě. Nicméně pro zachování argumentační rovnováhy nutno uvést, že psychologové doporučují, aby partneři spolu netrávili všechen volný čas. Dozajista znáte ze svého okolí páry, které spolu vydržely právě proto, že muž či žena pobýval často pracovně mimo domov, třeba i v zahraničí.

Jak zjistili nejen erudovaní psychologové: partneři si tak rychle nezevšední, mohou se na sebe víc těšit. Takže i v tomto aspektu vidím důvod pro povinné zavření obchodů jako krajně sporný. Dobří lidé, stoupla snad návštěvnost autorských čtení, divadel, muzeí a galerií ve státní svátky, kdy jsou obchody zavřené? A propos, ctihodní pracovníci muzeí a divadel nemají nárok být se svými rodinami?

V čem se výrazněji odlišuje pracovní vytížení prodavačů a skladníků v supermarketech od pracovníků hotelů a restaurací, hasičů, policistů, řidičů, herců nebo lékařů a zdravotních sester? Pokud chtěl zákonodárce opravdu posílit rodinné hodnoty, proč nezavřel místo obchodů raději hospody, herny a kasina?

Pro pět ran do ústavně-právní čepice, není zákaz prodeje o církevních svátcích (jakým je ze své prapodstaty třeba Velikonoční pondělí či svátky vánoční) v protikladu s dlouholetým a legitimním úsilím o odluku církve od českého státu?

Dovolím si ocitovat satirická slova jednoho advokáta: „A proč se vlastně o nedělích a svátcích povinně nezavřou také kostely, aby rodiny mohly být pohromadě a nebyly rozptylovány zmíněnými svatostánky?“

Právo, 31.3.2018

Autor je právník a publicista

SuKolman.cz