5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

PRÁVO: Vydat Parkanovou? Ano!

Policie požádala Sněmovnu o vydání její místopředsedkyně Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Mayer 20.6.2012 14:09

kdykoliv...

... má dělat ministra někdo kdo nemátu tak úplně kvalifikace, vždycky se říká že je to jenom vlastně manažerská funkce. No a manažer je každopádně zodpovědný za to co se  jím řízeném úseku děje, tedy pokud nedochází k porušování jím nastavených pravidel (či zákonů obecně). Takže Parkanová je každopádně za tu kausu zodpovědná přinejmenším manažersky a to jestli i trestně je otázkou posouzení soudem. Lze celkem snadno spekulovat co se tam vlastně na tom ministerstvu odehrávalo. Nevěřím tomu, že celá věc proběhla aniž by si naprostzo ničeho nevšimla. Pravděpodobně jí bylo dáno na jevo, že věci nemá co kecat (v tom případě jediná čestná reakce byla se od věci distancovat a rezignovat) a nebo se na věci v nějaké fomě participuje. Taky se mi líbí, jak přestože ta kauza běží už několik dní, zatím nikomu ani na mysl nepřislo, že by měla odstoupit ze své aktuální funkce- zřejmě sice neměla na  to dělat ministra, ale na to dělat místopředsedkyni sněmovny stačí. Nevím k čemu je nám (každopádně nadstardarně placený) politik, který za nic nezodpovídá či který o ničem nesmí rozhodnout.    

P. Schuh 20.6.2012 13:30

Slovo do pranice

Pan autor míchá jablka s hruškami a záměrně mate. Inu tak to u našich mafiánů chodí....

Není nic jednoduššího, než-li se dopátrat pravdy. Všechno musí být zaznamenáno písemně (smlouvy, nabídky, rozpočty, technické popisy atd.) Jen to nastudovat a ověřit.....

M. Kosejk 20.6.2012 11:57

prdlajs

Pan Polanecký směšuje dvě věci - politické rozhodnutí a manažerské rozhodnutí. Politické rozhodnutí učinila vláda, když její členové zvedli ruce a hlasovali na základě podkladů, které dostali z ministerstva obrany. Kdežto Parkanová pochybila v ekonomicko-právních aspektech tohoto nákupu - tedy v běžné uřednické práci. Že za provázky evidentně tahal Kalousek, to už je druhá věc. Ale Parkanová si na ministerstvu počínala s tak hrubou nedbalostí, že by měla být odpovědná i po trestněprávní stránce.

J. Boleslav 20.6.2012 16:03

Re: prdlajs

Nemyslím si, že by Parkanová měla nést trestní odpovědnost v dané kauze. Ale nemám samozřejmě ani dostatek informací proto to dokázat, je to pouze můj názor. Proto bych pro její vydání a posouzení nezávislým soudem byl, nechť se její vina či nevina posoudí. Bude to ale precedens, který může mít dalekosáhlé nežádoucí důsledky v tom, že ještě více odradí všechny další schopné a čestné lidi od vstupu do politiky či práce ve veřejné správě.

M. Kosejk 20.6.2012 17:50

Re: prdlajs

Pane Boleslave, pokud budeme považovat ministry jen za bezduché maňásky, tak máte pravdu. Ale to je tam tedy ani nemusíme mít - a můžeme to nechat jen na libovůli ministerských úředníků. Ministr je odpovědný za celý svůj rezort, tedy i za to, jak deleguje práci a následně ji kontroluje. A všechny informace z okolí Parkanové ukazují na to, jak blbě se k této odpovědnosti postavila.  A ta blbka se tím dokonce i hájí: Já nic nepodepsala, ani smlouvu jsem netvořila, to úředníci, já tomu ani moc nerozuměla.

Jo asi tomu nebudete věřit, ale manažeři v soukromé sféře s hrozbou tresního stíhání musí žit dnes a denně - něco poděláte, zanedbáte a už po vás jdou. Proto se tomu taky všichni slušní snažíme vyvarovat - a desetkrát přemýšlíme, než něco podepíšeme, abychom nepoškodili firmy i klienty.  A tak se mnohým lidem otevírá kudla v kapse, když se dočítáme, že ministerští úředníci měli pod Parkanovou naprosto volné ruce ke každé sviňárničce, ale že prý to není trestné, protože je politik - a ten za politické rozhodnutí může schovat každé i do nebe volající poškození státu.

J. Urban 20.6.2012 8:23

Zásadní informace jsou ve třetím

odstavci od konce, víc autor skoro ani psát nemusel. A normálnímu myslícímu smrtelníkovi je jasné, že ve státě, kde by vládlo právo, by museli skutečně pozavírat všechny členy všech vlád od r. 89.

J. Ptáček 20.6.2012 8:19

Píšete autore:

"Politici nejsou u nás trestně odpovědni za politická rozhodnutí, kterým bezpochyby nákup letounů CASA byl."

A trval byste jen na politické odpovědnosti i v případě, že by se prokázalo, že těch 658 nadszaených milionů nezůstalo zprostředkovateli ani výrobci letounů ale vrátilo se nějakou formou buď Parkanové nebo jiným vysokým politikům ? Zatím totiž ve všech podobných případech tomu jinak nebylo. Myslím, že naše politiky dost podceňujete ...

J. Veselý 20.6.2012 6:26

co to melete?

Jestliže měla dát přezkoumat cenu a neudělala to, tak prostě porušila. Dlouho jsem dělal práci kde každou chybu hlídal počítač a musel jsem zodpovídat vše. Kdybych třeba teď nezaplatil složenku, jede po mně celá mašinérie a klidně zničí mne i celou rodinu. Tak musí platit stejná pravidla i tady. Nevykládejte nesmysly že cena je něco záhadného ve čtvrtém rozměru prostoru, cena je jasná a výbava taky, to přece vidíte ne trhu aut - cena již od a záleží jen na výbavě. Tato je taky normována a dá se snadno spočítat. Jen v jednom souhlasím - je potřeba zavřít celou vládu.

J. Urban 20.6.2012 8:23

Re: co to melete?

a nejen tu Topolovu

D. Procházka 20.6.2012 11:55

Re: co to melete?

Melete vy, informace o podrobnostech vojenských zakázek se zpravidla třetím stranám neposkytují a ceny opravdu nejsou katalogové. Když to srováváte s ceníkem aut, tak uveďte odkaz na dostupný ceník nějakého výrobce speciální techniky. Tím nepopírám, že nedochází k navyšování konečné ceny, jenom s myslím, že dokazování nebude jednoduché.

R. Langer 20.6.2012 12:00

Re: co to melete?

Celou tu jednu vládu, co tu vládne posledních 20 let...

V. Vlach 20.6.2012 16:48

Re: co to melete?

Ano a exekutoři jim oblepí vily, vozové parky a komanda přinutí bankéře odkrýt jejich zlovolná konta a pohyby na nich. To zločinné spiknutí "boháčů" skončí jak buchlý sporák!

E. Vašátko 20.6.2012 6:18

Když už vydat a odsoudit,

potom důsledně a každého papaláše, který něco podobného nebo za podobných podmínek ve své pozici ministra nebo poslance schválí. Alespoň se nám v parlamentu a ve vládě uvolní místa a stát ušetří na platech. A zpětně. Na druhé straně by to mělo asi zajímavé efekty, ovšem značně by to zpomalilo rozhodování všech našich zákonodárných sborů. Ovšem potom by také na křesla odborných ministrů, resp. všech podobných funkcí museli být volení skuteční odborníci, kteří tomu, o čem rozhodují, skutečně rozumějí. A uznejte, kdo z takových odborníků by stál o nějaké takové křeslo ?