25.4.2024 | Svátek má Marek


PRÁVO: Vydat Parkanovou? Ano!

20.6.2012

Policie požádala Sněmovnu o vydání její místopředsedkyně Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání.

Paní Parkanová, která je jinak známá svými uměleckými výstřelky, je viněna ze dvou trestných činů, zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Škody ve výši 658 milionů se měla dopustit tím, že si při nákupu letounů CASA nevyžádala znalecký posudek o ceně.

Pokud by měla být exministryně stíhána za politické rozhodnutí celé vlády (o nákupu rozhodla vláda ve sboru), pak by měli být pohnáni před soud všichni členové Topolánkovy vlády. Následovat by je měly logicky i vlády předchozí za nákupy Pandurů a pronájem Gripenů.

Prodejní cena je ale něco, co prodávající firma povětšinou tají. Navíc se cena takového zboží liší zakázku od zakázky, protože pokaždé jde o jinou výbavu, zakázka je povětšinou šitá na míru požadavků kupujícího a nejde zcela jednoznačně říci, zda byla cena plně adekvátní dodané hodnotě.

Mnohdy jde navíc o politickou záležitost, kdy se v rámci mezinárodních vztahů upřednostní firma z určité země. Přesto všechno by měli mít politici zodpovědnost za svěřené prostředky a neměli by s nimi mrhat nadarmo, popřípadě nakupovat zjevně nevýhodně.

Jakkoli se může zdát částka 658 milionů hrozivá, je to pouhá kapka ze sumy, s kterou stát během roku hospodaří, jde o zhruba půl promile státního rozpočtu. Politici nejsou u nás trestně odpovědni za politická rozhodnutí, kterým bezpochyby nákup letounů CASA byl.

Dost dobře to ani nejde, v tom případě by politici nemohli udělat prakticky žádné rozhodnutí. Na druhou stranu politici hospodaří s penězi státu a zatímco každý podnikatel špatné rozhodnutí pocítí na vlastní kůži, politiků se taková špatná rozhodnutí netýkají.

Jako příklad můžeme vzít situaci na Ukrajině v osobě Julije Tymošenkové. Každý si jistě pamatuje plynovou krizi, kdy Rusko uzavřelo kohouty ve snaze zdražit pro Ukrajinu tuto strategickou surovinu. Východ Evropy mrzl a nakonec byla Julija Tymošenková okolnostmi, tlakem Ruska a EU podepsat smlouvu s novými cenami.

Zaslouží si za toto být uvězněna? Dle mého názoru určitě ne a jde zcela jednoznačně o politický proces, kdy se ji snaží její politický odpůrce umlčet (nezaměňujte, prosím, s velkohubým prohlášením Davida Ratha). Julija Tymošenková musela udělat rozhodnutí a i tak dosáhla výhodnější ceny, než má Evropská unie.

Přesto byla Julija Tymošenková odsouzena za podepsání pro Ukrajinu nevýhodné smlouvy. Jestliže by měla být Vlasta Parkanová odsouzena za politické rozhodnutí vlády, kdy dokonce ani není pod smlouvou podepsána, pak by to bylo skutečně absurdní.

Nelíbí se mi ale humbuk, který kolem toho dělá ministr Kalousek a celá TOP 09. Chápu jejich rozhořčení, když se snaží vystupovat jako ti čistí, ale pokud je vše tak dokonale doložitelné, jak tvrdí sama Vlasta Parkanová, pak by měli být představitelé TOP 09 klidní. Anebo je to trochu jinak?

Sněmovna by měla Vlastu Parkanovou vydat. Policie neobviňuje lidi jen tak z plezíru, ale proto, že má důvodné podezření na porušení zákona. Od toho, aby bylo právu učiněno zadost, zde máme soudy. Ať rozhodne soud, zda se exministryně něčím provinila. Pokud ano, ať ji odsoudí. Vždyť je to přeci to, po čem mnozí, ba i vládní politici volají.

Není-li si Vlasta Parkanová jistá svým vystoupením u soudu, mohla by požádat svou zkušenější kolegyni z branže, která je u soudu jako doma a mohla by jí být svými radami užitečná. Helena Vondráčková absolvovala nespočet soudních stání, takže určitě ráda své méně zkušené pěvecké kolegyni podá pomocnou ruku.

Pokud se paní Parkanová ničeho nedopustila, soud ji určitě osvobodí. Na druhou stranu, pokud je nějaké rozhodnutí zjevně nekompetentní a je jím způsobena mnohamilionová škoda, pak současné zákony umožňují takové člověka stíhat i potrestat. Politici by měli mít imunitu jen na vystoupení na půdě parlamentu, takže ano, vydejte ji.

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora