5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

PRÁVO: Svévolná interpretace ústavy

Občanská platforma v Polsku loni před volbami, když podle preferencí bylo jasné, že je prohraje, většinou v parlamentu zvolila pět nových soudců Ústavního soudu. Polský prezident za Právo a spravedlnost jim však jmenovací dekret nepředal, počkal na volby.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Vaclavik 26.1.2016 15:17

Smysl ustavy

"Smyslem ústavy je omezit moc státu. Prostredkem k omezení státní moci je její rozdelení na složky: zákonodárnou, výkonnou a soudní. Žádná z nich nesmí mít neomezenou moc, jinak by byl absolutismus. Tyto tri složky se mají vzájemne vyvažovat."

Souhlasim s tou prvni vetou, ze smyslem ustavy je omezeni moci statu. Ale uz nesouhlasim s tim, ze se toho ma dosahnout rozdelenim statni 'smecky psu' tak, aby se neservali a aby nedoslo k tomu, ze by jedna z frakci ziskala vice, nebo i celou moc nad obcany statu. To je pravicacke klise, jak pravicaci tradicne roli ustavy mylne vykladaji.

Ustava stanovi zakladni hodnoty obcanu spolecnosti, tedy hodnoty, pres ktere jak se rika, vlak nejede. A prave to deklarovani hodnot, pokud neni vagni, ma zarucit, aby se vlada neziskala nepatricnou moc na lidmi. Pokud ovsem je ustava vagni, dovoluje ruzny vyklad, pak uz zbyva jen to deleni slozek moci s tim, ze muzeme jen doufat, ze ta rvacka mezi slozkami vlady dopadne ve prospech toho lepsiho smyslu vykladu ustavy.

Proste a jednoduse, kdyz je lid blby, bude mit i blbou ustavu a pak muze jen doufat v pravicacke reseni, ktere ovsem v delsim behu stejne muze jen vest ke spatnym koncum, porotoze blbost takto vzdy konciva.

M. Prokop 26.1.2016 21:53

Re: Smysl ustavy

To by platilo jen za předpokladu, že by Ústava byla tak nějak "od boha". Jelikož ji prostřednictvím svých zástupců tvoří a odsouhlasuje stejný lid jako odsouhlasuje vládu (a presidenta), je funkční jen to "pravičácké" řešení.