22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

PRÁVO: Prokurátorská a policejní zvůle

V době, kdy stát dává soukromým firmám "investiční pobídky" a Ústecký kraj ve spolupráci se státem prodávají firmě NEXEN pozemky na výstavbu pneumatikárny za jedno euro, jsou za stejné jednání obžalováváni starostové i celá zastupitelstva.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Frank 12.6.2014 7:22

Re: Drzý zloděj maskující zlodějny

On o voze a vy o koze. Člověče, jděte si hrát na pískoviště, když nechápete o čem se tu píše.

P. Lenc 12.6.2014 7:12

Re: Souhlas

Vidíte to naprosto přesně.

P. Maleček 12.6.2014 5:41

Drzý zloděj maskující zlodějny

Ale třikrát fuj pane Jirso! Jste znalec i praktický vykonavatel zákona o obcích a krajích a tak musíte moc dobře vědět, že zákon umožňuje radnicím prodat pozemek pod obvyklou tržní cenou aniž by pak k došlo k obvinění ze spáchání trestného činu.

Zjednodušeně řečeno ta sleva je možná,ale s řádným odůvodněním, které musí být veřejně projednáno, schváleno a to vysvětlení, proč se prodává pod cenou, musí být součástí zápisu z jednání zastupitelstva. A mělo by obsahovat i pojistky proti zneužití slevy k obohacení těch, kteří ji předložili a schválili.

Problém naprosté řady slev při prodeji majetku obce a kraje však je to, že v zápisu z jednání zastupitelstva žádné zdokumentování a vysvětlení slevy ani pojistky proti jejímu zneužití nenajdete.

To z prostého důvodu, že se pak na této slevě někdo z představitelů samosprávy, či jeho blízký pěkně napakuje. Např. tím, že se slevou koupený veřejný majetek jeho majitel dál prodává, ale už za plnou tržní cenu. No a o ten rozdíl se šábne povětšinou s tím, kdo prodej se slevou zastupitelstvu doporučoval. Což je zákonitě starosta, hejtman, či jeho nejbližší spoluaktéři.

Váš úpěnlivý text má za účel jediné. Toto okrádání obcí, krajů a státu přes slevy při prodeji majetku zamaskovat a legalizovat.

P. Dvořák 12.6.2014 1:59

Velmi dobrá otázka:

"Jak dlouho ještě budou policisté a státní zástupci politická rozhodnutí volených zastupitelů přepočítávat pouze na peníze?"

Dovolím si odpovědět: "Tak dlouho, jako jsme se všechno učili přepočítávat pouze na peníze."

J. Vozábalová 12.6.2014 1:19

Souhlas

Dobrý den pane senátore,

vy víte, že ne vždy s Vámi souhlasím, i když většinou ano. Tentokrát však souhlas na 100%. A to je ještě třeba vzít v úvahu, že se blíží komunální volby. Mnohdy je obecně velký problém sehnat lidi, kteří by byli ochotní kandidovat do obecního zastupitelstva a teď, s hrozbou obžaloby za každé rozhodnutí, to bude jistě ještě těžší. Presumpce viny, která je  u poitiků na všech úrovních důsledně uplatňována, totiž umožňuje stíhat v prakticky každém případě  - ať už je rozhodnutí zastupitelstva jakékoli. A ano, posuzování čehokoli jen podle ceny - to je jednoduchá a přímočará cesta do pekel - ať už je to nejvyšší cena za nemovitost nebo nejnižší cena, třeba za stavební práce. .

Skoro bych řekla, že by krajské úřady už měli začít počítat s tím, že nebude málo obcí, kde budou muset nahradit samosprávu svými úředníky - no, ráda bych se mýlila.