2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

PRÁVO: Prokurátorská a policejní zvůle

V době, kdy stát dává soukromým firmám "investiční pobídky" a Ústecký kraj ve spolupráci se státem prodávají firmě NEXEN pozemky na výstavbu pneumatikárny za jedno euro, jsou za stejné jednání obžalováváni starostové i celá zastupitelstva.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Janyška 12.6.2014 9:54

Svobodné hlasování musí zůstat navždy

právně neuchopitelné. To by se jinak museli poslanci a zastupitelé chodit ptát prokurátorů, jak hlasovat... Dzp.

K. Luboš 12.6.2014 10:49

Tak to by jim fakt hodilo!

P. starostům bych doporučil dát si všechny cenové nabídky do Excelu a pak použít funkci „Seřadit vzesupně“, resp. „Seřadit sestupně“. Samozřejmě je možno použít i vyhledávací funkci „MAX() a MIN(). No a pak bude hned jasné, komu něco prodat, nebo od koho cosi nakoupit. No ale když někdo přihrává kšeftíky třeba společnosti FirmaMého Bráchy s.r.o., no tak snad musí čekat, že bude mít problémy se Šlachtou.

M. Prokop 12.6.2014 11:27

Re: Tak to by jim fakt hodilo!

Viz výše, asi budete poněkud .... alternativní.

Článek je (správně) o tom, že cena není vše.

M. Zikmund 12.6.2014 11:40

Re: Tak to by jim fakt hodilo!

No,používat základní funkce excelu je jedna věc, ale pokud se vy takto chováte i v běžném životě, tak evidentně musíte neustále kupovat jen samý šunt. To, co je nejlacinější není automaticky ekonomicky nejvýhodnější, často právě naopak. A jestli se touto primitivní logikou budou starostové ze strachu před Šlachtou a spol. řídit, pak rozfrcají svěřené prostředky stejně rychle, jako kdyby je rozkradli. A pak si panové Šlachta, Ištván atd. budou moci ukazovat svým gumovým prstíkem na kohokoliv, jednou protože nevybral nejlacinější, jindy, že podle nich záměrně nevybral ekonomicky nejvýhodnější. To je totiž evidentně ten hlavní účel, aby se jich lidi báli. Ale co já vím, možná vám to vyhovuje.

J. Svoboda 12.6.2014 17:29

Re: Tak to by jim fakt hodilo!

Pane Zikmunde, už jsem se lekl, že jste známým cestovatelem ze Zlína. Spadl mi kámen ze srdce, kydž jsem zjistil, že tomu tak není.

Zbytečně děláte z komára velblouda. Pokud starostové a radní a nikoliv tak, jako v mnoha případech jen sami starostové bez rady, rozhodnou podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a doloží důvody, žádný Ištvan ani Šlachta se jim v tom z valstní iniciativy rýpat nebudou. Může dojít k tomu, že se v tom budou bohužel muset porýpat z toho důvodu, že si někdo ze zastupitelstava bude myslet, nebo bude přesvědčen, že rozhodnutí rady mu šláplo na kuří oko. Takže váš příspěvek chápu jako zbytečné strašení a možná nadbíhání korupci.

Opakuji, že váš příspěvek je zbytečným a škodlivým strašením a že vámi popisované riziko neexistuje. Pokud se zastupitelstvo rozdělí na dvě skupiny zlodějů a korupčníků, je bohužel nasnadě, že na sebe navzájem budou podávat trestní oznámení a "Šlachta s Ištvanem" do toho nakonec mohou být zataženi. Rozhodně ale ne z valstní iniciativy! Byla by to vina "člověka rozumného" tentokrát bohužel bez rozumu.

O. Prochazka 12.6.2014 13:53

Re: Tak to by jim fakt hodilo!

Luboš je matěj, který jde a kupuje si boty od vietnamců, co se mu hned rozsypou, ale jedná ekonomicky:-)) ježišmarjáá, vy tu blbost hrajete, nebo vážně nechápete ten článek?

J. Svoboda 12.6.2014 17:06

Re: Svobodné hlasování musí zůstat navždy

Pane Janyško, uvědomte si, že všechno nemusí být tak primitivní, jako pravděpodoně vy.

J. Boleslav 12.6.2014 8:46

Výborný článek

skvěle vysvětlující podstatu problému.

J. Svoboda 12.6.2014 17:35

Re: Výborný článek

Je vidět, že vám bohatě postačí jakékliv vysvětlení, ale musí vám konvenovat.

P. Maleček 12.6.2014 5:41

Drzý zloděj maskující zlodějny

Ale třikrát fuj pane Jirso! Jste znalec i praktický vykonavatel zákona o obcích a krajích a tak musíte moc dobře vědět, že zákon umožňuje radnicím prodat pozemek pod obvyklou tržní cenou aniž by pak k došlo k obvinění ze spáchání trestného činu.

Zjednodušeně řečeno ta sleva je možná,ale s řádným odůvodněním, které musí být veřejně projednáno, schváleno a to vysvětlení, proč se prodává pod cenou, musí být součástí zápisu z jednání zastupitelstva. A mělo by obsahovat i pojistky proti zneužití slevy k obohacení těch, kteří ji předložili a schválili.

Problém naprosté řady slev při prodeji majetku obce a kraje však je to, že v zápisu z jednání zastupitelstva žádné zdokumentování a vysvětlení slevy ani pojistky proti jejímu zneužití nenajdete.

To z prostého důvodu, že se pak na této slevě někdo z představitelů samosprávy, či jeho blízký pěkně napakuje. Např. tím, že se slevou koupený veřejný majetek jeho majitel dál prodává, ale už za plnou tržní cenu. No a o ten rozdíl se šábne povětšinou s tím, kdo prodej se slevou zastupitelstvu doporučoval. Což je zákonitě starosta, hejtman, či jeho nejbližší spoluaktéři.

Váš úpěnlivý text má za účel jediné. Toto okrádání obcí, krajů a státu přes slevy při prodeji majetku zamaskovat a legalizovat.

M. Frank 12.6.2014 7:22

Re: Drzý zloděj maskující zlodějny

On o voze a vy o koze. Člověče, jděte si hrát na pískoviště, když nechápete o čem se tu píše.

P. Maleček 12.6.2014 8:51

Re: Drzý zloděj maskující zlodějny

Ale, ale, tak se jen zamyslete proč 95% prodejů majetku obcí jejich zastupitelstvy nedoprovází zveřejněný znalecký posudek na tržní cenu, v případě prodeje za cenu nižší kvalifikované zdůvodnění a k tomu nějaká ta pojistka bránící spekulativnímu prodeji.

A co vy sám. Také byste prodával svůj majetek pod cenou? A co by vám řekla rodina až by zjistila, že ten kupec váš dřívější majetek dál prodal dvakrát dráž? No - už se vám začíná rozsvěcet?

P. Papež 12.6.2014 10:19

Re: Drzý zloděj maskující zlodějny

Pracoval jsem ve firmě, kdy se dělala výberová řízení na dodavatele elektrovybavení. Nové vedení firmy v rámci "zlevňování" zakázek nařídilo vybrat nejlacinějšího. Nejdražší firma s námi předtím dlouho spolupracovala, takže znala perfektně problematiku,ale přesto akceptovala výběr. A ejhle, nastaly problémy. Tyto problémy "drahá" firma předtím řešila sama, včetně projektové dokumentace, "laciná" firma požadovala dodatečnou projektovou dokumentaci. Po nějaké době jsme zjistili, že "laciná" firma dodala jiná zařízení (samozřejmě lacinější, aby se vešla do napnutého rozpočtu). Takže na konci bylo zjištěno, že "laciná" firma byla dražší než původní "drahá", byla udělána nekvalitní práce s neustálými reklamacemi. Máte pak ještě dojem, že lacino zakoupená služba je v rámci širších vztahů hloupost ? Samozřejmě to platí i naopak pro "laciné" prodeje obecního, které je řešeno v rámci širších souvislostí.

M. Frank 12.6.2014 11:59

Re: Drzý zloděj maskující zlodějny

To jsou pindy, bez odhadu nejde nic obecního prodat. Podle vás jsou všichni zastupitelé tupci, jen vy jste génius. Jděte se stakovým příspupem bodnout, jen pohrdáte lidmi a myslíte že jste sežral Šalomounovo hovno. Mám takových chytrolínů akorát dost. Ja dlouho jste dělal zastupitele? Vsadím se že ani vteřinu, zato dělat chytrýho na to si troufáte. Jsem zvědavý, kdo to bude dělat po akcích rudých prokurátorů s komunistickou rodinou tradicí.

J. Svoboda 12.6.2014 18:04

Re: Drzý zloděj maskující zlodějny

Pane Franku, stále se oháníte, že jste dělal několik týdnů (nevím kolik) zastupitele. Ze zastupoitelů bývají jen někteří tupci a nohsledové těch vychatralejších. Je zrůdné tvrdit, že nepohrdáte lidmi, ale chytrolínů máte akorát dost. Uznejte, že kdybychom všichni dělali zastupitele, byli bychom všichni zbyteční.

Rozhodně se nechci zabývat vašimi tradicemi. Myslím, že vaše texty o tom napovídají dost a dost.

Pokud se vám nelíbí nějaký plicista, nebo státní zástupce, obraťte se na svého poslance.

To, že každého, kdo s vámi nesouhlasí, označíte za komunistu, je doklad vašeho mdlého rozumu a bohužel ukázkou stavu současné společnosti.

M. Prokop 12.6.2014 11:29

Re: Drzý zloděj maskující zlodějny

Ale ne, to je příspěvek k věci a celkem správný. Otázka je, zda zastupiči vědí, že to, co prokecali per huba musí i oficiálně zapsat. A zda by na to policajti brali ohled.

M. Frank 12.6.2014 11:52

Re: Drzý zloděj maskující zlodějny

samozřejmě, že to vědí a zapisují. Proto mluví o koze, protože ví prdlajs.

J. Svoboda 12.6.2014 17:53

Re: Drzý zloděj maskující zlodějny

JIstě, pane Prokope. Bohužel tady nejde sjednávat smlouvy podáním ruky. Z toho důvodu je třeba zapsat co nejvíc informací a důvodů, zvlášť v případech, kdy můžeme očekávat všelijaké rakce zastupitelů s jiným názorem.

K těm policajtům - ani oni, ani státní zástupci se jim v tom nebudou z valstní iniciativy rýpat, jediným důvodem může být, že to nějaký "také demokrat" práskne. Potom se to bohužel stává jejich povinností.

M. Prokop 12.6.2014 21:49

Re: Drzý zloděj maskující zlodějny

Proč by nešlo? Protože policajti a státní zástupci blbnou? O tom je článek.

J. Svoboda 12.6.2014 17:42

Re: Drzý zloděj maskující zlodějny

Pane Franku, v příspěvku pana Malečka jesm nenalezl jedinou chybičku. Je to věrný popis mnoha pdodbných případů. Pokud máte jiný názor, měl byste se na to pískoviště vrátit vy a začít znova a lépe. Možná byste nabral opakovaně více rozumu.

P. Papež 12.6.2014 10:07

Re: Drzý zloděj maskující zlodějny

Parafrázuji nadpis vašeho příspěvku. "DRZÝ HLUPÁK MASKUJÍCÍ HLOUPOST". To na vás sedí.

P. Dvořák 12.6.2014 1:59

Velmi dobrá otázka:

"Jak dlouho ještě budou policisté a státní zástupci politická rozhodnutí volených zastupitelů přepočítávat pouze na peníze?"

Dovolím si odpovědět: "Tak dlouho, jako jsme se všechno učili přepočítávat pouze na peníze."

M. Prokop 12.6.2014 11:30

Re: Velmi dobrá otázka:

" "Tak dlouho, jako jsme se všechno učili přepočítávat pouze na peníze.""

Vy, a kdo ještě?

P. Dvořák 12.6.2014 14:05

Re: Velmi dobrá otázka:

Já jsem nevymyslel: "O peníze jde až v první řadě."

J. Svoboda 12.6.2014 18:21

Re: Velmi dobrá otázka:

Bohužel, pane Prokope, velká většina. Pamatujete se ještě na větu, že peníze jsou vždy až první na řadě?

O. Prochazka 12.6.2014 13:55

Re: Velmi dobrá otázka:

No vždyť právě to policisté a prokurátoři dělají a pan Jirsa píše, že se to na peníze přepočítávat nemůže. četl jste to vůbec?

P. Dvořák 12.6.2014 14:04

Re: Nepochopil.

Pro ty bystřejší jsem tam nedopsal : 25 let.

Ti méně bystří by to beztak nepochopili, i kdybych to tam napsal.

O. Prochazka 12.6.2014 14:28

Re: Nepochopil.

Tak to je váš problém a vašich "my".

J. Vozábalová 12.6.2014 1:19

Souhlas

Dobrý den pane senátore,

vy víte, že ne vždy s Vámi souhlasím, i když většinou ano. Tentokrát však souhlas na 100%. A to je ještě třeba vzít v úvahu, že se blíží komunální volby. Mnohdy je obecně velký problém sehnat lidi, kteří by byli ochotní kandidovat do obecního zastupitelstva a teď, s hrozbou obžaloby za každé rozhodnutí, to bude jistě ještě těžší. Presumpce viny, která je  u poitiků na všech úrovních důsledně uplatňována, totiž umožňuje stíhat v prakticky každém případě  - ať už je rozhodnutí zastupitelstva jakékoli. A ano, posuzování čehokoli jen podle ceny - to je jednoduchá a přímočará cesta do pekel - ať už je to nejvyšší cena za nemovitost nebo nejnižší cena, třeba za stavební práce. .

Skoro bych řekla, že by krajské úřady už měli začít počítat s tím, že nebude málo obcí, kde budou muset nahradit samosprávu svými úředníky - no, ráda bych se mýlila.

P. Lenc 12.6.2014 7:12

Re: Souhlas

Vidíte to naprosto přesně.