30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

PRÁVO: Poučení z krizového vývoje v kauze Romana Smetany

Nejvyšší soud ČR přerušil po 33 dnech výkon trestu Romanu Smetanovi, odsouzenému za pomalování volebních plakátů ODS k trestu 100 hodin obecně prospěšných prací, později přeměněnému na 100 dní odnětí svobody.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Schuh 28.5.2012 15:30

Soudruzi a soudružky !

Inu dříve by ho soudruzi poslali možná i do dolů. To dnešní soudruzi jsou o něco hodnější zavřou, potom pustí, za chvíli ho možná zase zavřou....

Dneska máme opravdu hodnou totalitu takovou měkoučkou. Prd ovlivníme, ale sranda je.

M. Martin 28.5.2012 12:40

Pana Jemelíka Smetana vůbec nezajímá.

Pan Jemelík si potřebuje jenom pod nějakou záminkou kopnout do Pospíšila. Ještě jsem od něho nečetl článek kde by tomu tak nebylo.Že pane Jemelíku?

J. Boleslav 28.5.2012 13:19

Re: Pana Jemelíka Smetana vůbec nezajímá.

Já kdysi jeden ano, asi nebyl ve své kůži :-(

J. Ráž 28.5.2012 12:15

Je dobré, ža možná NS pojmenuje co je vandalismus

a naznačí, který druh porušování práv jiných je ještě snesitelné jako výraz protestu (tudíž by se nemělo jednat o trestný čin) a co už snesitelné není,čili se dá označit jako společensky nebezpečné a jako trestný čin stíhat.

Takže: Do které kategorie společenské nebezpečnosti v porovnáním s činem pana Svobody (se zcela zřetelnými znaky politického protestu spojeného s malou škodou) se dle autora dají zařadit nikým nežalované a tedy i netrestané vandalské činy Greenpeace jako např. obsazení vládní budovy,nepovolené vniknutí do různých objektů provázené poškozováním cizího majetku a spojených s velkými náklady veřejných prostředků spojených se zásahem policie a HSZ, že se tak rozpovídal? Proč autor raději nevěnuje trochu své energie na kritiku jevu, že u nás nesjou stíhány a následně i  žalovány akce různých anarchistických a rádoby ekologických spolků, které prokazatelně porušují zákony a vědomě (naprosto cíleně) způsobují jiným škodu?

Domnívám se, že ministr Pospíšil a NS jen chce "spláchnout" trapas , který způsobila soudkyně Langrová svým nesmyslným rozsudekm a ještě nesmyslnějším jeho odůvodněním..takže v tomto případě: Mnoho povyku pro nic, pane Jemelíku!

K. Luboš 28.5.2012 12:02

Trestáme jenom malé zločiny

V zemi, kde se ročně rozkradou stovky milard, kde bují korupce a klientelismu, kde se maninipuluje se státními zakázkami, Je popsaná tramvaj čin naprosto marginální. Rozhodně není náhodou, že naše justice dokáže trestat jenom malé zločiny, zatímco velké ryby (Vondra, Barták atd.) si chodí po svobodě.

R. Langer 28.5.2012 10:50

O vandalství sice možná šlo,

ale škoda byla, pokud vím, nahrazena. Kéž by tomu tak bylo ve všech případech. Pýcha soudruhů však neunesla takovou hroznou ránu - klukovsky počmárané plakáty, a musela se s nepřítelem (zatím nepíši třídním) holt vypořádat po svém. Pro mě už ODS není volitelná několik let, ovšem po tom, co předvádí ji už pomalu začínám řadit k nebezpečným, totalitně založeným levicovým stranám.

J. Mrázek 28.5.2012 10:00

ODS bojuje o ztracené hlasy,nic jiného.

Paní soudkyně.manželka pána z ODS zapříčinila tak drastický pokles volebních preferencí, že to jinak neumí řešit, než tímto způsobem. Mimochodem- ne tykadla, ale parohy a volské rohy by si zasloužila značná část politiků na všech úrovních a nebudu se divit, když občané vezmou lihové fixy a potřebné tvary po právu a objektivně doplní na všech dostupných volebních plakátech v celé zemi...málokterý bude bez.....

J. Chaloupka 28.5.2012 9:56

Kdo vlastně ty plakáty platí? Strany z příspěvků za hlasy,

které dostávají ze státního rozpočtu. Tedy ve skutečnosti si platí ty plakáty sami daňoví poplatníci. Proč tedy nemají možnost celkem neškodné, leč výstižné úpravy? Vždyť ten Smetana ty plakáty neničil, jen upravil. Ostatně náhradu škody bez řečí uhradil. Tak za co trest?

L. Písařík 28.5.2012 7:34

Naskýtá se otázka

zda odsouzený Smetana svým činem spiše té straně neprospěl:

1. pomalovánky mohly paradoxně přispět k tomu, že si lidé plakátu spíše povšimli a tím strana získala více voličů

2. bylo by nutno provést průzku ve dvou odlišných oblastech s pomalovanými a nepomalovanými plakáty, jestli strana byla dehonestována.

3. jestliže nebyly vytištěny nové náhradní plakáty, jak je možno vyčíslit škodu ?

4. velkorysost té strany nelze ocenit, viz její postup, tedy může být i nekonečná.

L. Písařík 28.5.2012 7:37

Re: Naskýtá se otázka

Pardooon, vypadlo písmeno - místo ocenit patří docenit.

J. Mannheim 28.5.2012 7:24

no nevím

mně přijde divné to, že žena jednoho z nejvyšších funkcionářů strany soudí človéka, který svým činem vyjádřil pohrdání touto stranou (především lumpárnami, které někteří straníci provádějí), to je opravdu v Olomouci tak málo soudců?

B. Brousková 28.5.2012 9:12

Re: no nevím

Tvrzení , že volební plakát poničený přimalovanými tykadly  je totéž jako poničená fasáda , je docela obyčejná demagogie. Není to totéž . Tím ovšem v žádném případě netvrdím, že je to naopak nějak obzvláště chvályhodná činnost. Pokud autor  netrpí ztrátou paměti, či soudnosti, nemůže si nevzpomenout jak vypadaly předvolební plakáty při všech předcházejících volbách. Těch podobným způsobem poničených, byly stovky. A dělo se to po celé republice. Oblíbeným terčem byl třeba Jiří Paroubek. V některých případech byly  plakáty  "vylepšovány"  vytištěnými  více či méně humornými  hesly parodujícími tvrzení  na plakátě.  Nevím o jediném případě, že by se těmito aktivitami, zabývala policie, prokuratura o soudech nemluvě. Že paní soudkyně celou záležitost posoudila tak jak posoudila, bylo jen a jen její rozhodnutí. Matematika je v tom nevinně. Podobné voloviny jsou typickým případem, který by podle mého názoru měly nejspíše řešit  přestupkové  komise v místech kde docházelo k těmto zločinům.  Pan Pospíšil je pokud vím, ministrem za ODS.  Že by zrovna on měl nějaký enormní zájem osvobodit pachatele zesměšňujícího jeho rodnou stranu? Jeho problém patrně způsobil fakt, že se k žalobě nepřipojily ostatní podobně poškozené politické strany. A ODS tak zůstal v ruce místo  žolíku - černý Petr. Skutečnost, že za tykadla domalovaná na předvolební plakáty nechala někoho zavřít do kriminálu, jí už nikdo neodpáře. To byl patrně také důvod , proč pan Smetana reagoval tak jak reagoval.Došlo mu, že ODS si tím naběhla na vidle.  Pan Pospíšil teď už jen hasí co se dá. Dovedu si docela dobře představit, že při následujících volbách dojde k "dopadení"  následovníků pana Smetany přímo při činu a z logiky věci vyplývá, že policie i prokuratura  a soudy budou muset reagovat  stejným způsobem, jako reagovaly  na konání pana Smetany. A to pak bude veselo v malé chaloupce!  A že se nějací dobrovolníci hlídající plakáty té "své" strany najdou na to vemte jed. A byli by blbci, kdyby  to neudělali.

R. Langer 28.5.2012 10:54

Re: no nevím

No, alespoň podle počtu "hlídajících" zjistíme odhadem procento totálně vypatlaných straníků...

J. Boleslav 28.5.2012 13:22

Re: no nevím

Máte pravdu, policie ho už obvinila pro vyhýbání se nástupu trestu. Což považuju za naprosto v pořádku.