3.7.2024 | Svátek má Radomír


Diskuse k článku

PRÁVO: Pavel Zeman a Josef Baxa vs. Václav Klaus

Problém zatčení poslanců Tluchoře, Fuchsy a Šnajdra a posléze jejich propuštění vyvolal řadu zásadních otázek, z nichž tu podstatnou formuloval nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který pro Mladou frontu Dnes řekl: "Ti, kteří pomáhali korupci, jsou obviněni, ti, kteří z té korupce profitovali, jsou z obliga."

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 3.8.2013 13:57

Zvrácené dějiny pana Hvížďaly

To, že pan Hvížďala přehlédl fatální význam protestantismu (v němž jsme "západ" předběhli o cca 100 let) pro vznik občanských svobod a akceleraci hospodářského rozvoje mě už ani neudivuje. Neudivuje mě už ani to, že přehlédl "zradu" jíž se od západu dočkal národ Husa, Chelčického a Komenského, který byl vydán na pospas reakční (re)katolizaci Habsburků.

Děsivá je ale jeho interpretace kolonialismu jako řešení "krize západu". Kolonialismu, který nejprve způsobil politickou a mravní degeneraci katolického Španělska a Portugalska a nakonec zcela rozleptal protestantskou střídmost mravnost a čest (zodpovědnost nahradil sociálním parazitismem). Vyvolal 1. světovou válku, jejímž dokončením byly ta druhá.

Opravdu se máme stydět, že naše památky nejsou tak bombastické, jako např. ty bruselské, stavěné ještě ve 20. století za cenu několika životů milionů Konžanů (kterým byly za nesplnění "normy" usekávány ruce)?

Byla to naše ostuda, že demoralizované západní koloniální "demokracie" naši demokracii ostudně zradily a donutili nás se podrobit pangermánskému totalitarismu?

Je opravdu možné být tak slepý a nevidět, že Ištvanův policejní puč je namířen výhradně proti EU-realistům (počínaje zbabraným útokem na pana Čunka?) a že jeho drzá sebejistota souvisí s podporou a odměnou, kterou očekává od DEU (po příkladu pánů Tošovský, Pilip, Špidla, Fischer...)?

B. Rybák 3.8.2013 0:53

Re: ano

A s tím vším se V.K. svěřil právě Vám, protože Vy jste určitě reinkarnovaná královna Kleopatra. Až Vás zase (při vizitě) navštíví César s Antoniem, tak ty jejich pilulky spolkněte (to nejsou čípky)!!

R. Metelek 1.8.2013 21:46

Pan Hvížďala lze

Krasnou konstrukci vymyslel pan Hvížďala! Problém je, ze i já v listopadu demonstroval za to aby policajti byli podřízeni občanům! Aby je nemohli libovolne mlátit a zavírat. Ne, policie musí podléhat voleným zástupcům občanu - vládě! Samostatná svevolna policie je diktatura.

A státní zastupitelství je stejny příběh. Nezávislý musí.byt jen soud...

J. Matuška 1.8.2013 19:52

Re: ano

Docela pěkná ženská a takhle postižená...

J. Matuška 1.8.2013 19:51

Ty, ty, tý, ne, ne, né!

Z. sohorova, Klaus nemůže spát, dělají se na ním mračna. Můžete prozradit, kdy začne pršet? Často nenávist zatemňuje mozek, trochu Vás i lituji... Bunga bunga!

J. Matuška 1.8.2013 19:38

Vzhledem k titulku jsem se podíval, kdo je autorem.

To jsem ale nečekal, to bylo překvapení: Karel Hvížďala... Tomuto pánovi stačily dvě osobnosti. Václav Havel, psal o něm jenom pozitivně. Václav Klaus, psal jenom negativně. Dobře si to vymyslel. Dokonalá harmonie. Jakou hodnotu mohou mít články od takhle zaujatého publicisty?

M. Zikmund 1.8.2013 19:32

Re: Zasloužilý soudruh Kvíčala nezklame nikdy!

Obávám se paní Václavíková, že jste nepochopila podstatu problému. Tady nejde o to, zda má být dělba moci, o tom spor není, ale jde o to, že každá z těchto složek si může svůj podíl vyložit extenzivně, může dělat chyby nebo popř.  může svůj podíl moci zneužít. A právě proto každá složka musí být kontrolovatelná a musí být schopna své jednání obhájit a zodpovídat se z něj. To, že jsou politici stíhatelní a odsouditelní není sporu a je na to z nedávné minulosti dostatek důkazů. Jak se ale zdá, tak si řada lidí myslí (včetně pana Hvížďaly a možná i Vás), že pro policii, státní zástupce či soud to neplatí. A že jedinými, kteří se mají zodpovídat před občany a občané by jim měli dávat k další práci mandát, by měli být jen politici.

Právo musí být předvídatelné. Pokud je nějaké jednání ustálené jako zvyklost a běžné chování a je do té doby nestíhané a akceptované, tak se nemůže najednou rozhodnout nějaký státní zástupce či soudce, že to je špatně a my za to teď budeme zavírat. To už by pak nebyl zdrojem veškeré moci lid, jak praví Ústava, ale část moci by si uzurpovali represivní složky, na lidu nezávislé. Pokud považujeme nějaké jednání za nebezpečné tak, že má být trestně stíháno, pak o tom musí rozhodnout mandátem lidu vybavení zákonodárci.

Jakkoliv s Vašimi názory nesouhlasím, tak Vám rozhodně nepřeji, abyste si podobnou situaci vyzkoušela na vlastní kůži. Aby se objevil státní zástupce s extenzivním pojetím, který by Vás obvinil z jednání dosud netrestaného a aby vás na dlouhé týdny popř. měsíce strčil do vazby. Aby Vám narušil život, odstřihl od rodiny, od práce  a vyzkoušela byste si dosti hnusnou celu. Moc by mne ale zajímalo, zda byste v takovém případě jenom pokrčila rameny a a řekla si: to je holt dělba moci, o mé nevinně přece rozhodne soud.  Je dobře, že je státní zástupce nezávislý a že se nemusí zodpovídat, že ze mne dělá pokusného králíka. Jsem naopak ráda, že takto přispěji k posunu právního vědomí.   Opravdu?

L. Pelikán 1.8.2013 19:31

Re: ano

špičkový blábol,myslím,že letos nebude překonán i když vedra jsou některý den kritická

V. Němec 1.8.2013 19:25

Re: Otázka pro pana Hvížďalu: Spáchali exposlanci trestný čin?

Moje řeč debata se místo otázky důkazů stočila na imunitu která s podstatou věci nemá nic společného šikovně to justiční mašinérie provedla teď se bude plácat o imunitě a otázka oprávněnosti a přiměřenosti se s přispění novinářů pravdolásky odsune a zapomene a křivda a nespravedlnost opět zvítězí nad spravedlností a úctou k lidské důstojhnosti

V. Němec 1.8.2013 19:02

Re: ano

Zapoměla jste připočítat jeho aktiva ve Švícarsku ta závist s tím horkem dělá divy

V. Němec 1.8.2013 18:56

Re: Extrémní

Extrémní názor na zatčení exposlanců má Václav Klaus. Proto!

J. Kanioková 1.8.2013 18:50

:))))))))))))

J. Vyhnalík 1.8.2013 18:46

Re: ano

Naopak, já jsem téměř, imunní.

Z. Sohorova 1.8.2013 18:34

Re: ano

Jo asi bude je to videt na vas jak vas to spalilo :)

J. Vyhnalík 1.8.2013 17:01

Re: ano

To je ale dneska horko, co?

J. Václavíková 1.8.2013 16:08

Re: Zasloužilý soudruh Kvíčala nezklame nikdy!

Toto téma jsme obsáhleji rozebírali pod úvodníkem, tak jen stručně z jednoho mého příspěvku:

Soud měl nestranně zhodnotit, jestli lze podle stávající právní úpravy zobchodovat mandát. Pokud to naše právo dovoluje, v pořádku, jsou nevinní, můžeme se pak dál bavit o tom, jestli to tak chceme, nebo budeme naopak po politicích chtít, aby mantinely nastavili přísněji. Protože o to jde, takto probíhá dělba moci v právním státě. Politici nastavují měřítka, právní rámec. Policie hlídá, jestli nebyl porušen. Soudce rozhoduje, jestli obžalovaný přestoupil danou právní kvalifikaci, nebo nepřestoupil. Politici nemůžou říkat, kam policie nesmí, to by museli leda vymezit v zákoně.

J. Václavíková 1.8.2013 16:00

Re: Zasloužilý soudruh Kvíčala nezklame nikdy!

A co argumenty? Byly-li by?

J. Václavíková 1.8.2013 15:59

Re: Ivan Hrozný

Možná překlep-XVI. století.

Z. Sohorova 1.8.2013 15:38

ano

Klaus je majitelem PPF Group v Holandsku

Jeho majetek se odhaduje na 10,5 miliard dolaru Jde o penize s privatizace po revoluci do PPF uklidil Klaus spolecne se soudruhy ...To neni zadny blaf a Klaus urcite nemuze ani spat jak se nad nim delaji mracna

Po ukonceni mandatu si jel zkontrolovat  pristupy k penezum a z penez ktere vyzvedl si koupil zamecek a verejne prohlasil ze byl darem o pana Kellnera ktery mu je zavazan mlcenim Zamecek Klausovi nahrazuje pocit z pobytu na hrade...

Z. Sohorova 1.8.2013 15:28

Re: Zasloužilý soudruh Kvíčala nezklame nikdy!

Jestli by chtel nekdo kopat do Klause  Tak Vazeni ja se hlasim prvni Klaus si nic jineho nezaslouzi nez do ne kopnout a to pisi jeste dost mirne...

Š. Šafránek 1.8.2013 15:14

Ivan Hrozný

ve XII. století nevládl - carem se stal v r. 1547.

P. Vaňura 1.8.2013 15:10

Příkladem nezávislosti na čemkoliv

může být Leninova Čeka a Stalinovo GPU/NKVD.

L. Novák 1.8.2013 15:04

Otázka pro pana Hvížďalu: Spáchali exposlanci trestný čin?

Jaký? Jaké jsou proti nim důkazy?

Kdyby je trouba Šlachta a spol. nezavřel nezákonně do vazby, mohlo vše proběhnout řádnou cestou a nejspíš by na svobodě počkali na řádný soud a žádnou vinu by jim ten Ištvanův pochybný spolek odposlechových slídilů nebyl schopen prokázat.

Takhle se pozornost obrací na zástupný problém a samotná podstata, zda vůbec měli něco sjednáno před odstoupením z mandátu, se neřeší, resp. zůstává viset pouze na domněnkách OČTŘ a spekulacích davu krmeného bulvárními médii a levicovými politiky deroucími se ke korytům.

L. Novák 1.8.2013 14:46

Re: Pro pana Klause typické...

Vízku, vy patříte myšlenkově ke komunistické straně a měl byste mlčet ani nedutat. A užívat si vysokého důchodu získaného díky partajní senátorské trafice v ČSSD.

I. Schlägel 1.8.2013 14:41

Re: Jo todlecto.

Díky za radu, už na tom pracuji. To víte, orgány neslouží a k tomu to rozčilení...

M. Zikmund 1.8.2013 14:15

Re: Zasloužilý soudruh Kvíčala nezklame nikdy!

Já jsem svoji kritiku napsal, ale paní Václavíková co si budeme povídat - jediná nebezobsažná konstruktivní kritika bude pro Vás ta, která řekne že pan Hvížďala je sice skvělý, ale do toho Klause tepe příliš málo. 

F. Vízek 1.8.2013 13:32

Pro pana Klause typické...

Slovem i písmem brojí pan Klaus proti elitám a elitářství... Hlavně proti té jedné  "pravdoláskové".

Dělá však všechno pro to, aby elity byly vytvořeny, aby fungovaly a měly "své" jisté. Důležité je, aby to byly "jeho" elity a s ním souzněly.

Schizofrénie nebo rafinovanost? Nebo obojí?

J. Václavíková 1.8.2013 13:12

Re: Pan Hvížďala opět stručně a výstižně k jádru problému.

A co z toho jste nepochopil?

J. Václavíková 1.8.2013 13:11

Re: Zasloužilý soudruh Kvíčala nezklame nikdy!

V tom případě se těším na Vaši nebezobsažnou konstruktivní oponenturu článku. Zatím tu taková neproběhla, pouze útoky ad hominem.

J. Václavíková 1.8.2013 13:08

Re: Zasloužilý soudruh Kvíčala nezklame nikdy!

Pokud je právní stát pravdoláskovní, tak se nedivím, že mně pravdoláska tak konvenuje. A co Vy, radši samoděržaví?