18.6.2024 | Svátek má Milan


Diskuse k článku

PRÁVO: O jedné ústavní chybě

Prezident republiky a bývalý člen ČSSD pan Miloš Zeman je vážně nemocný. Patrně se tedy blíží aktivace ústavního článku šedesát šest. (Pro jistotu podotýkám, že cílem předloženého textu není řešení zdravotního stavu prezidenta, autor je právník, ne lékař.)

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 29.10.2021 10:08

Možno. Hrozí to.

Začíná se rozjíždět akce:

SPD je extremistickou stranou, nemá v naší autentické novodemokracii co dělat.

M. Zikmund 29.10.2021 5:56

Rozdělení pravomocí jednotlivých institucí řeší Ústava. K její změně je potřeba kvalifikovaná většina obou komor. Pokud někdo chce aktivivat čl.66, pak tím požaduje aktuální změnu rozdělení pravomocí než stanovuje Ústava a proto je požadavek na schválení naplnění čl.66 kvalifikovanou většinou obou komor logické a jediné správné.

J. Hruška 29.10.2021 9:38

Zikmunde, není jediné ani logické.! "Logika je posledním útočištěm postižených nedostatkem představivosti." Představte si, že by se Ústavní většinou funkce prezidenta zrušila úplně. Máme přeci parlamentní demokracii, k čemu prezidenta? Aby se čekalo až umře? Hezký den.

V. Kolman 29.10.2021 5:05

Oč je vše jednodušší, onemocní-li obyčejný (dejme tomu) soustružník;-D.

P. Dvořák 29.10.2021 6:41

Pozor na to! Podlehl jste pouze viditelnému a lidem podstrkovanému mámení.

Pravda je ovšem taková, že pro normální fungování společnosti je jeden soustružník potřebnější, než všichni prezidenti světa.

J. Kočvar 29.10.2021 3:05

Naprosto nesouhlasím. Vaše počty jsou sice z matematického hlediska správné, ale považte sám, jak malá by musela být pravděpodobnost, že velká většina členů obou komor parlamentu bude proti aktivaci článku 66 Ústavy, ale náhodou skoro všichni z nich zůstanou doma.

Mandát presidenta voleného nepřímo parlamentem byl stejně silný jako mandát presidenta z přímých voleb. Možná i silnější, protože účast volitelů při nepřímé volbě se blížila 100 %. Jen málokterý zákon byl přijat za takové účasti zákonodárců.

Obrovskou chybou bylo už to, že nově je k podání ústavní žaloby na presidenta potřeba i kvalifikovaná většina všech poslanců. Když Senát nechal projít tuto ústavní změnu, připravil sebe sama o jeden ze svých nejdůležitějších nástrojů a podstatně zpochybnil jeden z hlavních důvodů svojí existence.

T. Kohout 29.10.2021 4:00

Myslete na to, že jednou mohou zbavit funkce i vašeho oblíbence. Jakási momentálně oblíbená parta.

J. Kočvar 29.10.2021 4:28

Poslanecká sněmovna je volena v jednom okamžiku voliči z celé země. Stejně tak je v jednom okamžiku volen i president. Může se stát, že obě tyto volby proběhnou s nevelkým časovým odstupem. Stejně tak se může stát,

že obliba jednoho politického proudu bude dočasně tak velká, že president bude mít na svojí straně momentální většinu v Poslanecké sněmovně a bude tak v principu nesesaditelný, ať udělá cokoli.

Představte si, že by poslaneckou sněmovnu i post presidenta ovládli Vaši neoblíbenci, například bojovníci proti globálnímu oteplování, a president by si počínal v rozporu s Ústavou - třeba už proto, že by věděl, že mu to projde. V Senátu by stále vlivem setrvačnosti převládali představitelé jiných politických směrů, byl by zde i důvod podat ústavní žalobu, ale ta by podle nových pravidel neprošla přes Poslaneckou sněmovnu. Jinými slovy, v situaci, kdy by možnost podat ústavní žalobu byla nejvíc potřeba, by její realizace byla nejmíň pravděpodobná.

******

Moje protiotázka tedy zní, jestli by měla existovat reálná možnost zbavit presidenta funkce, nebo jestli by to mělo být ustanovení, které sice v Ústavě existuje, ale je v praxi nepoužitelné.

J. Kočvar 29.10.2021 4:41

Navíc vezměte v potaz, že zákonodárci nerozhodují přímo o zbavení presidenta mandátu, ale jenom o tom, zda podají žalobu k Ústavnímu soudu. Zapojení ÚS do tohoto procesu představuje další pojistku proti svévoli momentálně oblíbené party (přičemž složení Senátu odpovídá tomu, jaké party byly oblíbené před dvěma, čtyřmi nebo i šesti lety).

P. Dvořák 29.10.2021 6:46

Pane Kočvar, jste v politice, ne v dílně, kde se musí pracovat tak, aby výrobek byl použitelný.

Proto bych vůbec nekalkuloval ve stylu "jak malá by musela být pravděpodobnost" . . . ., ale naopak zcela pragmaticky: "Je možné, že 2/3 poslanců (senátorů) vůbec nepřijedou. "

M. Šejna 29.10.2021 9:02

Je to možné.

Stačí, aby před parlamentem běsnil dav odpůrců prezidenta a policie by nezasáhla.

Š. Hašek 29.10.2021 10:09

Souhlas.

J. Hruška 29.10.2021 10:27

Nesouhlas, poslanci mohou hlasovat i za humny Kocourkova a s náhubky a v rukavicích. Lidé bděte.!

M. Šejna 29.10.2021 13:35

Jo aha,

takže ti poslanci a senátoři, kteří se chtějí zbavit prezidenta, budou davem vpuštěni do parlamentu, a odhlasují 66-ku.

Zbytek poslanců a senátorů, které besnící dav do parlamentu nepustí, se sejde za humny, a odhlasuje přesný opak. ;-D

Tak to bych rád věděl, které hlasování bude platné.

A jinak děkuji ústavnímu "ekspertovi" Hruškovi za pojem "za humny". ;-D

Prezident totiž pravě koná svoji funkci "za humny", konkrétně v ÚVN. Takže by mě zajímalo, v čem prezident nekoná, a proč se ho chtějí senátoři zbavit.

J. Kočvar 29.10.2021 14:35

Ve Vašem scénáři by se už jednalo o státní převrat, a pak by byl president svržen tak jako tak, bez parlamentu a bez soudu.

Kdyby naopak v té situaci stát přece jen jakžtakž fungoval, tak tu ještě je Ústavní soud, který ani není v Praze, je v Brně, takže z dosahu místně omezených nepokojů. A ten zkoumá, jestli jsou dány podmínky k tomu, aby rozhodl. Ty by ve Vašem scénáři dány nebyly.

Nebo ještě jinak, hypotetičtí vzbouřenci by mohli všechny zákonodárce pochytat, svézt na jedno místo a tam je donutit, aby všichni jednotně hlasovali pro podání ústavní žaloby.

J. Hruška 29.10.2021 10:09

Je to možné?? Šejno.? Stačí jeden Šejna všechny svolat! Po Zemanovi házel onehdy 17. listopadu běsnící dav shnilá rajčata a nic, vono toho stačí.! Zeman je NE-mocný. (vladař).

J. Kočvar 29.10.2021 14:29

No, když nepřijedou, protože jim TOHLE bude jedno, tak budou srozuměni s tím, že president bude moci být pohnán před Ústavní soud a potenciálně zbaven mandátu.

Pokud nepřijedou, protože jim v tom někdo organizovaně zabrání (jak píše pan Šejna), tak to bude státní převrat a president bude svržen tak jako tak.