5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

PRÁVO: Letouny CASA? Konečně v řešení!

Nechtěla bych časem ten název změnit na Letouny CASA! Konečně v řešení? Vážně je nejvyšší čas, vlastně je už docela pozdě k řešení takových "přehmatů", či spíše hodně chytrých hmatů, naplánovaných a zorganizovaných … ale kým?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. David 27.6.2012 2:56

Klasické schlamperei

Jenom mne fascinuje, jak jsou ti politici universální. Přímo polyhistoři. Jsou schopni postavit se do čela kteréhokoliv ministerstva. Brouk Pytlík by se v krovkách rděl, kdyby viděl, jak tito potentáti dovedli jeho teorii (vše vím, vše umím a znám) k dokonalosti. Halt univerzální harcovníci. Kdysi se říkalo "hodinky jako holínky, obojí se natahuje". Kdysi platilo "ševče, drž se svého kopyta". Paní Parkanová je snad juristka. Juristé obvykle na každou "kausální kuličku" zaangažují znalce z oboru, než aby riskovali své profesionální niveau. Ve funkci ministra podepsat něco "ad hoc" v řádu miliard, na to musí být "pajšl", nebo vidina "vejvaru" sobě a zúčastněným. Bon, tomu se říká "politikum".  "Bratr lučebník" Kalousek je toho příkladem. Polyhistor, jak vyšitý, který je i obratným rétorem. Od parašutů na MO (náměstek), kámoši Šťáva, Háva, Barták a spol., až po geniálního ministra financí. Obranář Vondra, disident ". Drábek a jeho IT aplikace. Ministři zemědělství, kteří nerozeznají kopr od rmenu. Etc. Mám pokračovat? To se jim to hoduje, když jim to berní poplatník platí a oni jsou "z obliga". Keď mám preprcať pančuchy, ať padne aj podvezkový pas (to mi kdysi říkal jeden "riaditel" lesného závodu na Slovensku).

Asi mám zcestný názor na naši věrchchušku, jsem zapšklík. Sedlák dostane restituční majetek oceněný za "pětku", ŘKC za 45. No nerozněžnilo by to našince? Důchodcům utnou inflační valorizaci, flanďákům nikolivěk? To se budou naši agnostičtí oplégři divit, jaké věcné (finanční) břemeno jsme na ně uvalili v budocnu, včetně fendování majetků "v užívání". Ale to necháme v diskusi na "indy".

Berte to jako úvahu, nekamenujte mne. Rád se nechám poučit.

K. Pavlas 26.6.2012 15:48

Naprosto s Vámi souhlasím

a soudný člověk se v době dosazení paní Parkanové na ministerstvo obrany, musel jen tiše divit, že s nástupem do této funkce souhlasila. Nabízí se pararela s nástupem paní Buzkové na MŠ. A písnička na motivy Gagarina, kromě jiných "vystoupení" paní Parkanové, jen dokládala, že titul JUDr nemusí znamenat přemíru inteligence, kterou by průměrný občan u ministra vlády předpokládal.

V. Váňa 26.6.2012 16:03

Re: Naprosto s Vámi souhlasím

Já bych se Buzkové zastal. Možná byla všechno možné, ale hloupá určitě ne.

J. Jurax 26.6.2012 16:33

Re: Naprosto s Vámi souhlasím

Vykašlala se na politiku. Takže hloupá nejspíš nebyla. Jako plolitička spíš byla líná - aspoň toho nepokazila tolik co ti pilnější.

K. Pavlas 26.6.2012 18:17

Re: Naprosto s Vámi souhlasím

Ale ani paní Parkanová není hloupá - to jsem přece nenapsal. Ale pararela tkví v tom, jestli rozumněly ty dvě dámy svému rezortu. To je podstatné. A jak ho mohly vést?

V. Váňa 26.6.2012 14:38

Já bych to viděl následovně:

Trestní zákoník říká, že kdo z hrubé nedbalosti poruší podle zákona mu uloženou nebo smluvně převzatou důležitou povinnost při opatrování nebo správě cizího majetku, a tím jinému způsobí značnou škodu, bude potrestán odnětím svobody až na šest měsíců nebo zákazem činnosti.

Pro vydání Parkanové zpracovala PČR krátké odůvodnění, ve kterém je zřejmě (čerpám z médií) napsáno, že nenechala udělat posudek. V tom má Ústav státu a práva pravdu, že jí to zákon neukládá. Nicméně je jako nejvyšší představitel orgánu státní správy povinna  majetek státu spravovat s péčí řádného hospodáře. Nedala-li si udělat posudek ani jinou prověrku, jak mohla vědět, že nakupuje za cenu obvyklou? Tedy nejednala s péčí řádného hospodáře.

Vždyť téměř každý z nás, když si jde koupit něco dražšího (televizi, počítač, bazén), tak zjišťuje a porovnává ceny různých výrobců s ohledem na kvalitu výrobku. Jestli Parkanová nic takového neudělala, může býr odsouzena. Jestli takové šetření prováděla, mají orgány činné v trestním řízení smůlu.

Tipuji, že takhle to dala PČR dohromady a v rámci stručného zdůvodnění se z toho stal mediállní a poslanecký boj o jedinou větu.

J. Jurax 26.6.2012 16:46

Re: Já bych to viděl následovně:

Asi tak; a ať je to jakkoliv, uživatelé oněch letadel - vojáci - letadla CASA nechtěli (proč je lehce vygůglitelné) a povolili až po nějaké době a patrně tvrdém nátlaku. Ptejme se Cui bono? Vojákům určitě ne, státu taky ne ... ale někomu tento kšeft prospět musel. Jinak by nikdo tak netlačil na jeho realizaci.

A jestli Parkanová byla jenom bílý kůň nebo se zapletla vědomě, je celkem lhostejné. To nechala nenechala udělat posudek je irelevantní. Vznikla státu škoda? Vznikla. Byla šéf? Byla. Šéf odpovídá za všechno - od toho bere šéfovské peníze. Hovořit jest pouze o velikosti dílu té odpovědnosti.

Ono mimochodem chtít po politikovi, aby byť jako ministr majetek státu spravovat s péčí řádného hospodáře mi přijde takové srandovní. S péčí řádného hospodáře takoví spravují především majetek vlastní - ze státního, jak známo, krev neteče, ale státní lze vydatně dojit.

V. Venc 26.6.2012 14:18

Neznalost, naivita nebo záměr

Je podivné, že výsledek dvouleté práce policejního specialisty přináší informaci, že podle státních autorit posudek nemusela ministryně opravdu nechat zpracovat.

Je tedy pravděpodobně správné premiérovo konstatování, že

"plukovníci a média" chtěla rozhodovat, kdo bude/nebude poslancem!

J. Jurax 26.6.2012 16:49

Re: Neznalost, naivita nebo záměr

Jestli pan premiér není jat obavou, že plukovníci a média by mohli podstatně redukovat vládu a výrazně vylidnit sněmovnu, majíce to podloženo důkazy ...

J. Šimonová 26.6.2012 13:56

ona se ta obvinění asi budou odvíjet podle situace

Podle mne se Parkanová, a nejen ona, provinila ve věci zodpovědného hospodaření se svěřeným majetkem. Jenže i to je relativní pojem. předpokládám, že až se rozběhne vyšetřování, obvinění se začnou specifikovat a sypat jedno za druhým. To asi předpokládá i Kalous, a tak brání Parkanovou zuby nehty. Vždyť přes ni vedou nitky k němu.

J. Boleslav 26.6.2012 12:11

Podle stanoviska Úřadu pro státu a právo a MF

Parkanova v tom, z čeho je obviňována, vinna není.

R. Langer 26.6.2012 12:57

Re: Podle stanoviska Úřadu pro státu a právo a MF

No, a podle jiného úřadu je... :-D

J. Blažek 26.6.2012 17:14

Re: Podle stanoviska Úřadu pro státu a právo a MF

Voni jsou pane Boleslav ředitelem toho Ústavu, že to tak dobře ví?

J. Boleslav 26.6.2012 18:54

Re: Podle stanoviska Úřadu pro státu a právo a MF

Včera to jejich ředitele slyšel říkat v televizi.

J. Boleslav 26.6.2012 18:54

Re: Podle stanoviska Úřadu pro státu a právo a MF

Včera jsem...

L. Ott 26.6.2012 8:53

Policie vyšetřuje,

ale stále neexistuje pojistka proti nákupu nesmyslů za státní peníze, ať už se jedná o letadla, nebo státní maturity. Stále tak je reálná hrozba, že v souladu se zákonem zakotví na Orlíku flotila atomových ponorek.....

J. Schwarz 26.6.2012 6:46

Případ letadel CASA

mne přivádí v úžas! Proč proboha Policie ČR obviňuje Parkanovou z toho, že si nedala udělat jakýsi posudek když se ukazuje že prý ani nemusela / obvyklý právní formalismus a alibismus / a nezaměří se na to, že se nechovala jako řádný hospodář a minimálně / laxním přístupem / prošustrovala  půl miliardy? Při takovémhle "obvinění" nahrává soupeřům na smeč - oni nic, oni muzikanti, protože "neporušili zákon". Ale, u čerta, k čemu je dobrý management který sice "neporuší zákon" ale firma mu pod rukama zkrachuje?

V. Váňa 26.6.2012 7:22

Re: Případ letadel CASA

Pane, mluvíte mi z duše. Se svými penězi by nikdo z věrchůšky takhle nonšalantně nezacházel.

P. Pavlovský 26.6.2012 1:21

Nevýhodné smlouvy

Ano, to je obecný problém. V kauzách jako CASA, Open Card, elektronické zdrav. knížky, MUS a pod., figurují nebvýhodně nastavené a zároveň bez strašných sankcí nevypověditelné smlouvy (podobně i pronájem PRAŽSKÉHO VÝSTAVIŠTĚ FIRMĚ INCHEBA NA ABSURDNÍCH 99 LET). Dá se s nimi něco dělat nebo jsme už definitivně "propadli hrdlem"?

   Po mém soudu se dělat dá! Pokud budou signatáři těchto smluv na straně státu (města Prahy) obviněni z podvodu, z úmyslného poškozování státu (města), obžalováni a odsouzeni, pozbudou tyto smlouvy platnosti!

I. Malypetr 26.6.2012 8:38

Re: Nevýhodné smlouvy

Základní problém je v tom,že např. kauza Opencard se vyšetřuje ale odpovědnost je shozena na tuším 5 úředníků kteří plni zadání šéfů.Samozřejmě každý z těch úředníků si zadání nevymyslel,to vymyslel šéf.Takže až bude halasně odsouzeno těch 5 úředníčků bude vlk nažrán a koza zůstane celá.

P. Pavlovský 26.6.2012 9:59

Re: Nevýhodné smlouvy

A museli ti úředníčci poslechnout? Co kdyby šli místo toho na policii? Nebo se obrátili na nějaké médium (MFD nebo Respekt by je určitě neprozradili!) To by ale chtělo kus charakteru a občanské statečnosti!

J. Hejna 26.6.2012 9:46

Re: Nevýhodné smlouvy

Úmyslné poškození, to se těžko prokazuje.

Nestačilo by jen poškození nebo podvod?

To bych měl lacinou elektřinu!