1.7.2024 | Svátek má Jaroslava


Diskuse k článku

PRÁVO: Je Nečas trestně-právně odpovědný za amnestii?

To je otázka, s kterou se v půli minulého týdne obrátil v dopise předseda Senátu Milan Štěch a předseda ústavně-právního výboru Miroslav Antl na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Ten pak koncem týdne, jak mi sdělil, postoupil podání místně a věcně příslušnému státnímu zastupitelství, kterým je Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1, k dalšímu opatření, jež bude projednáváno v tomto týdnu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 22.3.2013 17:21

Bývalý demokrate Hvížďalo

Přišel jste se svou plagiátorskou "troškou do mlýna" opět bez křížku a až po funuse. Tomuto blábolu už jsme se totiž na NP dostatečně vysmáli.

Takže jen velestručně: V civilizovaných zemích nesou politici za svou politiku odpovědnost výhradně politickou (ve volbách).

Takže dokud tu nezavládne vámi prosazovaný "pangermánský socialismus" tak tento Váš precedentní pokus jak odsoudit V. Klause za přijetí Havlovy amnestie nemůže vyjít.

J. Václavíková 22.3.2013 18:43

Re: Bývalý demokrate Hvížďalo

Tohle je zase výron! Splantat dohromady politická rozhodnutí a překročení pravomocí!!!!! Vy jste fakt výkvět vaší sekty.

B. Rybák 23.3.2013 10:27

Re: Bývalý demokrate Hvížďalo

Citujte z ústavy ustanovení, které pan Nečas překročil, Vy výkvěte Vaší sekty.

P. Lenc 21.3.2013 10:14

Pane Hvížďalo,

ta doba, kdy jsem si vážil vašich slov jsou, bohužel, pryč.Nevím, jestli to je vaším věkem, ale čím dál víc připomínáte zatrpklého důchodce, věřícího všemu, co se dozví od těch "hodných" co mu slíbí větší důchod.A to ten Klaus a Nečas....darmo mluvit, že?

J. Kanioková 21.3.2013 19:03

Už dávno není proč si P&L vážit,

udělali a dělají pro to maximum. Ztráta času je jmenovat..

P. Zelenka 21.3.2013 20:45

Re: Už dávno není proč si P&L vážit,

Jste fanatický stoupenec a ochránce vašeho neomylného guru a kdokoliv kdo by byť jen trochu nesouhlasil je váš nepřítel PaL. Máte chudý život, život ve Lži a Nenávisti.

B. Michal 21.3.2013 8:17

Takže státu ušetřil 3121 prohraných žalob ve Štrasburku?

To není na žalobu, ale spíš na pochvalu, ne?

Ovšem jestliže se nejedná o 3000 případů, ale o 300, problém se stává nepodstatným.

Ostuda je to našich soudů - když se nechce, je to horší, než když se nemůže. Srovnejte případ Grebeníčka staršího (7 let ho jeho soudružka soudkyně nedostala k soudu) s vyhoštěním Demjanuka z USA: agenti ho sledovali, jakmile zdokumentovali, že vstal sám z invalidního vozíku, byl deportován.

P. Pruner 21.3.2013 7:10

lžete ?!

K agitce pana Hvížďaly přikládám odkaz, který na základě údajů Nejvyššího státního zastupitelství uvádí na pravou míru lživé číslo 3121 zastavených stíhání - skutečnost je řádově 10x menší = 327:

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/zdenk-koudelka.php?itemid=19486

Pan Havel jich v roce 1998 zastavil 16.000, tedy 50x více.

K. Frauknecht 21.3.2013 8:03

Re: lžete ?!

Ano, článek obsahuje pár "nepřesností" (vloudily se jistě omylem:-)). Například s okradením poškozených, cit.: "mají pramalou šanci získat své peníze zpět". Trestní právo s náhradou škody moc nesouvisí.

J. Vyhnalík 21.3.2013 15:46

Re: lžete ?!

Pokud jde o náhradu škody, tak jediné, co dává smysl, je porovnávat REÁLNÉ šance poškozených před amnestií a po ní. Dle mého názoru se příliš nezměnily. O náhradu se musejí soudit v občanskoprávním sporu tak jako tak. Před amnestií čekali na ukončení trestněprávního sporu, nyní se mohou začít soudit ihned. Žádný podstatný majetek nebyl a není k dispozici. To, co měli obvinění zablokované jsou dnes 15 let staré vraky automobilů a občas nějaká ta nemovitost. V odhadní hodnotě 1 % požadované náhrady a menší. Pokud vezmeme v úvahu počty poškozených, je pravděpodobné, že by to nestačilo ani na úhradu nákladů na právníky.

Bylo by dobré, kdyby se novináři konečně soustředili na práci s fakty a přestali se spoléhat na zneužívání emocí.

P. Pruner 21.3.2013 8:04

Re: lžete ?!

Ještě bych dodal mou úvahu, že číslo může ještě narůst a naopak někdy státní zástupci podali stížnost.

J. Kanioková 21.3.2013 18:54

To je tedy hnus !

ale věřím, že tak jako výrok "neznám špinavé peníze", nebude nikdy opraven, uveden na pravou míru v takové intenzitě, aby všem docvaklo, jaká je skutečnost..

To je nejsmutnější dědictví totáče - neochota si ověřovat fakta, hledat je...

Proto se tu tak daří mediálním hyenám ! Ony na toto sázejí..

Zároveň se omlouvám pravým přírodním hyenám..

J. Kanioková 21.3.2013 19:04

A díky za odkaz !!!

P. Pavlovský 21.3.2013 0:06

Karel Hvížďala zkráceně:

Předseda vlády amnestijní rozhodnutí vládě nepředložil, ale přesto je spolupodepsal, i když vláda dle ústavy je za svá rozhodnutí zodpovědná jako celek. Obešel i své koaličními partnery...

"Tímto jednáním předseda vlády znemožnil posouzení dopadů amnestijního rozhodnutí prezidenta republiky a projednání vládou, čímžpřekročil svou pravomoc, a rezignoval zcela na úlohu ústavní pojistky."

Konečný účet za amnestii: Počet osvobozených je cca 50 tisíc, zastavení starých kauz se týkalo 3121 případů. Připomeňme, že problém této amnestie je spojen s jejím druhým článkem, kvůli kterému jsou amnestovaní aktéři asi osmnácti velkých korupčních kauz, v nichž se škoda pohybuje od 300 milionů do 1,75 miliardy korun. V sedmnácti případech již státní zástupci podali stížnost proti rozhodnutí o amnestii - na zloděje je třeba se dívat jako na netrestané.

Laicky řečeno: Amnestie jedny lidi vyvinila a druhé okradla podruhé… Takové chování vzbuzuje podezření, jestli nedošlo k propojení moci výkonné s podsvětím.

Profesor ústavní filozofie Jiří Přibáň z Cardiffu: "Došlo k totálnímu selhání předsedy vlády během spolupodpisu amnestie, které jen potvrdilo selhání vlády jako ústavní brzdy prezidentského aktivismu."

F. Pavlis 21.3.2013 8:59

Re: Karel Hvížďala zkráceně:

Pane Pavlovský, jsme zemí "neomezených možností" zleva i zprava. Jeden otec oposmlouvy je proklet, druhý adorován.  Jedni jsou paraziti a jiní vlastníky anonymních akcií s odkloněnými miliardami. Pan Antl přišel se svou troškou do mlýna poněkud později než měl.  Je to opravdu hrdina.  A soudy? Uvidíme. V zemi, kde je lepší zaplatit si přímo soudce, což je někdy levnější než platit advokáta, se můžeme nadít opravdu zazraků... Mějte se hezky. A počkejte si na poslední verzi. Třeba se budeme divit.

P. Pavlovský 21.3.2013 9:06

"Jeden otec oposmlouvy je proklet, druhý adorován?"

Myslím, že nám, zásadním kritikům oposmlouvy, křivdíte.

Nevím o nikom, kdo by za oposmlouvu kritizoval jenom V. Klause a už ne M. Zemana.

Konečně, pokud vím, kritici oposmlouvy vesměs volili K. Schw.

J. Kanioková 21.3.2013 19:00

No jo..... P&L a jejich ochota k ověření faktů..