6.6.2024 | Svátek má Norbert


Diskuse k článku

PRÁVO: Dekonstrukce (demokratického) státu

Korupce představuje problém, proti kterému je třeba vždy a všude vystupovat. I proto najdeme v demokratických právních státech policii, státní zastupitelství a nezávislou justici, jejichž úkolem je – mimo jiné – trestné činy týkající se korupce vyšetřovat, stíhat a jejich pachatele odsuzovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Cerman 3.12.2013 16:39

Ideologie "boje s korupcí"

Autor vystihl přesně nebezpečí, která se skrývají pod heslem "boje proti korupci". Ale zdá se, že podle většiny "respondentů" takovéto úvahy nejsou vůbec potřeba, protože prioritou je teď boj proti korupci (a proti "kmotrům").

Bohužel se tomu podbízejí i mnozí právníci (třeba Kysela). Už v počátku je zřejmé, že slabina tohoto hnutí tkví mj. v tom, že má svoje cíle vymezené čistě negativně (boj proti něčemu..). Zkrátka je to opakování stále stejných chyb, o kterých jsme se už mohli poučit z historie.

I proto mě zajímala otázka, jaké pozitivní cíle si vymezovala protikomunistická opozice, o tom byly ty moje články, na které kydala špínu paní Petruška Šustrová.

Š. Hašek 3.12.2013 17:35

Re: Ideologie

Strany/osoby, které neustále s něčím "bojují" jsou většinou okamžitá sdružení "jednoho problému" (trvanlivost 28 měsíců - nebo taky 28 dnů). Viz Havlova nepolitická politika.