26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

PRÁVO: Četli jste Bídníky?

Pokud ano, jistě si vzpomínáte na jednu z hlavních postav románu Victora Huga - inspektora Javerta a jeho posedlost Jeanem Valjeanem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Krejčová 23.7.2013 23:50

Chobotnice a inspektor Catani

Děkuji za vysvětlující článek ke korupčnímu prostředí v české republice, k fungování justice, k činnosti policie a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Nevěděla jsem, že může být někdo takovým "zavilým" vyšetřovatelem jako pan Ištván. Děkuji autorovi za objasnění a přeji českému právu ještě mnoho vystudovaných právních odborníků zez Plzně.

V. Heidlerová 23.7.2013 21:11

Re: Naprosto pravdivý článek,

Bezesporu se ODS nachází v oslabení, proto se všichni snaží vytahovat jenom její "kauzy" - a že kolem rostou a sílí kauzy mnohem závažnější, nikoho nezajímá. Akce pana Ištvána nebyla nic jiného než puč na něčí objednávku.

J. Vyhnalík 23.7.2013 21:10

Re: Průběh vyšetřování

Mne by zajímal Karel Kühnl. Namátkou MUS, Aero-159, Pandury.

V. Heidlerová 23.7.2013 21:07

Re: Průběh vyšetřování

No, mne nejvíc štvou trafiky pro Špidlu a Tvrdíka, který přivedl zugrunt České aerolinie. Taky Standa Gross, další kakaový král  - ej, hodně šohajů s oranžovými šálami by mne zajímalo. Třeba Paroubek a Kočka, Zeman a Bamberk (?) a jeho vazby na ruský ropný průmysl - to jsou věci, kvůli kterým by se mělo vyjít do ulic. Kudy chodil, tudy krad, sociální demokrat.  

V. Heidlerová 23.7.2013 21:01

Re: Průběh vyšetřování

Ale ta baterka je báječná roztomilá představa. Dlouho jsem se tak nezasmála.

V. Heidlerová 23.7.2013 20:56

Výborný článek

Výborný, pravdivý, vtipný, o přesné argumenty opřený článek, k němuž je možno jen dodat naprostý SOUHLAS.

Z. Rychlý 23.7.2013 19:42

Orgány činné v trestním řízení se předvedly jako

orgány fekální, neb po obrovském úsilí a půlroční práci stovek policistů vyprodukovaly  velké h*vn* !

A zcela podle pravidla čím víc se v tom h... šťourá, tím víc smrdí, se nyní snaží neexistující případ narovnat NS. To je ovšem chiméra.

Nelze, než s údivem zvolat: Ať žije česká Mata Hari, a Í-štvance by měli zalít do vosku a vystavovat u Madamme Tussaud

J. Kanioková 23.7.2013 19:38

souhlas, i já svou otázku tak myslela...

Z. Rychlý 23.7.2013 19:27

Re: Dost prosím

Teda, jestli je pan Haas levicový dogmatik, tak já jsem matka Tereza.

T. Pansky 23.7.2013 19:20

Na co se nikdo nepta !!! Ve sve naivnosti jsem ...

... predpokladal, ze domovni prohlidka musi byt povolena soudcem a nalezene dukazy se mohou tykat pouze pripadu, ktery je vysetrovan.  Byl jsem patrne naivni.  Jake ted prokurator hleda dukazy?  To opravdu nevim.... Na zaklade ceho byla tedy povolena domovni prohlidka ci prohlidky a na zaklade ceho byla tedy uvalena vazba?  Ktery soudce tedy prohlidku povolil a na zaklade ceho?  Nemely bychom tedy volat i po zodpovednosti dozorujiciho soudce?    ...  Ve statech, kde se soudce a prokuratori voli je volba celkem jednoducha, nebot obcane by rozhodli.  V nasich ceskych podminkach podobne prusvihy proste pujdou do ztracena.  Vsichni bychom se tedy meli bat.  Je tu ale posledni nadeje - prokurator opravdu ma nejake dukazy.   Uvidime ....  top0625top at live.com

V. Husák 23.7.2013 15:37

Re: To hlavní, co náš stát potřebuje, je strach z kmotrů a mafiánů z orgánů činných v trestním řízení.

Skutečně náš stát potřebuje strach z kmotrů a mafiánů ... ?

V. Vaclavik 23.7.2013 15:19

Re: Ani jedno nesedi

Diky za podoporu. Napadlo me po napsani jeste to, ze mozna pan Haas zna Bidniky z povinne skolni cetby, popripade z nejake (spatne) kritiky toho dila.

J. Kanioková 23.7.2013 15:17

Jaksi nejasně jste to adresoval..

s touto Vaší odpovědí velmi souhlasím..

J. Kanioková 23.7.2013 15:15

Ano, autore, posedlost, zavilost, zarputilost...

V. Dostál 23.7.2013 15:11

Re: Kdo je levicový dogmatik ?

Většinou ten, kdo nemá dost odvahy říci já a říká my, většina, občané,

J. Kanioková 23.7.2013 15:08

Kdo je levicový dogmatik ?

J. Kanioková 23.7.2013 15:07

Naprosto výstižně...

jde to jaksi ode zdi, ke zdi...

V. Dostál 23.7.2013 14:59

Dost prosím

mluvte pouze za sebe. Výraz řekl bych, že většina občanů...... je zavádějící. Jak můžete vědět, co si většina občamů myslí, přeje? Jste Bůh? Určitě ne, jen levicový dogmatik. Smiřte se konečně s tím, že po volbách 2010 pravice dala dohromady většinu v parlamentu.

J. Kanioková 23.7.2013 14:58

Jak to zpívává Kubišová ? Petr Rada dobře věděl, co je tu špatně..

Zloba, závist, zášt, strach a svár, ty ať pominou...

J. Kanioková 23.7.2013 14:47

Souhlas,

neskutečně mě fascinují ti, kteří si Ištvana povýšili do role Blanického rytíře....

Někdy mě až děsí, když čtu některé příspěvky, kdy to až začíná připomínat padesátá léta, kdy se tajní urvali z řetězu a.....

".... věřím, že by rádi, aby  JAKÝMIKOLIV  prostředky bylo dosaženo ..... " jo, z toho jde mráz....

Včera tu napsal p. Severa příspěvek - ""Asi před měsícem (nebo ještě dřív) byla na ČT řeč o udavačských dopisech za nacistů a za komunismu. V paměti jsem nevydoloval název pořadu ani jméno v televizi poměrně častého hosta v důstojnické uniformě, který řekl dost zajímavý postřeh. Že totiž  ony udavačské dopisy mají stejnou rétoriku jako vulgární příspěvky v diskusích na internetu.  ""

J. Vyhnalík 23.7.2013 14:30

Re: Průběh vyšetřování

To je IMHO naprosto nereálná představa. To by se muselo ukázat jako reálné podezření, že Ištvana někdo "řídil" a on úmyslně jednal protizákonně.

V nic takového nevěřím. Podle mne se jedná o fatální profesní pochybení, které pana Ištvana jasně diskvalifikuje pro práci SZ. Nejde však o trestný čin. Prošetřit by se ovšem měl i podíl dalších SZ a policistů. Zdaleka nejde jenom o chybu pana Ištvana.

R. Langer 23.7.2013 14:24

Re: To hlavní, co náš stát potřebuje, je strach z kmotrů a mafiánů z orgánů činných v trestním řízení.

Tak tak!

J. Vyhnalík 23.7.2013 14:12

Re: Průběh vyšetřování

SZ i policie by měli každopádně dbát na minimalizaci negativních dopadů jejich zásahů, i v případě, že je mají plně podložené. Platí to pro střelbu na veřejnosti, platí to pro jízdu se sirénou a majákem a stejně tak to musí platit i pro jiné zásahy proti podezřelým.

Zásah by neměl působit větší škody, než jsou ty, kterým se snaží zabránit.

J. Vyhnalík 23.7.2013 14:07

Re: Skvělý článek. Uštván je pomatený umanutý

Tu ochranou ruku nad Ištvanem (a Šlachtou) nejspíše drží právě Pavel Zeman a Lenka Bradáčová.

I Miloš Zeman dal svým ministrům jasný úkol, aby se postarali o potrestání obviněných a zabránili útokům na (prověření zákonnosti a důvodnosti postupu) SZ a policii. Marie Benešová Miloše Zemana vždycky poslechla na slovo a stejné to bude nejspíš i teď.

J. Vyhnalík 23.7.2013 14:00

Re: Jste k smíchu nebo k pláči

Amun Re je s velkou pravděpodobností právně čistá a jedná se pouze o důsledek naprosto skandálně hloupého zákona na podporu OZE, který nás jenom na přímých dotacích stál a bude stát nejméně 1 BILION Kč. K tomu nepočítám indukované náklady, třeba provoz klasických zdrojů, nuceně odstavených do režimu zálohy pro OZE, když OZE vyrábějí elektřinu za mnohonásobek (15x-30x) ceny elektřiny z klasických zdrojů.

To je problém, který by bylo potřeba urgentně řešit. Amun Re je nejspíš jenom mediální vějička odvádějící pozornost od zásadního pochybení v pozadí. Samozřejmě Martina Shenara, coby majitele Amun Re, teoreticky stíhat lze, ale pochybuji, že by byl tak hloupý a překračoval zákon, když ty peníze mohl vydělat v rámci zákonů.

F. Matousek 23.7.2013 13:24

Re: Průběh vyšetřování

pane Nováku, s vámi asi bude zbytecné vést diskuzi. Nakonec pí. Varadinková vám jiz fundovane odpovedela a k tomu není co dodat.

Jenom za mou osobu, vám chci sdelit ze nemám rád  " hony na carodejnice ". A zásah proti Nagyové a spol. nic jiného nebylo. Byla to zlovule policie a státního zástupce, a mel by za to být nekdo exemplárne potrestán !

Ocekávat, ze pan István skocí z mostu do reky, jako ten hrdina z Bídníkú, je nejspís marné. A tak alespon predstava, ze vezmou Istvána do vazby a budou mu svítit baterkou do konecníku, me zpríjemnuje náladu.

V. Váňa 23.7.2013 12:51

Re: Jedna z velmi mnoha možných námitek autorovi

Vážený pane Schustere!

Kontrolní otázka: Kolik měla J. Nagyová roční plat v roce 2012?

Navazující otázky:

Proč se zveřejnění skutečné výše nelze domoci, přestože je hrazen z veřejných zdrojů?

Nenahrávají sami politici ve své aroganci k lidem mimo politiku médiím, které tak snadněji mohou hrát na nejnižší lidské pudy?

M. Varadinková 23.7.2013 12:50

Re: Průběh vyšetřování

Běžný parlamentní proces, chráněný imunitou (dokonce jejím vyšším stupněm, tedy indemnitou), je přece to vzdání se mandátu. Že to novináři a bohužel i někteří méně inteligentní právníci (Benešová, Wagnerová) zmatlají dohromady se všemi možnými zločiny, je smutné, ale to na věci nic nemění.

Nejvyšší soud rozhodl správně. K tomu, aby obdarování trafikou mohla být korupce, chybí totiž ta podstatná část z definice trestného činu korupce: a sice ta protislužba ze strany korumpovaných, kterou by oni poškodili nějaký obecný zájem.

V tomto případě protislužba (tedy vzdání se mandátu) je totiž plným právem poslance a on tak smí učinit z jakýchkoliv pohnutek a nesmí být za to stíhán. Kdyby tou protislužbou bylo něco jiného, co pod indemnitu nespadá, například to, že by poslanec předal někomu za úplatek nějaké důvěrné informace,  zneužitím kterých by pak uplácející vyhrál nějaký tendr, tak by to korupce byla. A poslance by v takovém případě chránila pouhá imunita, nikoliv indemnita, a tak jako u jiných trestných činů (od autonehod až po vraždu) by záleželo na sněmovně, zda ho vydá k potrestání nebo ne.

Jestliže většina už má dost korupčního jednání, proč tedy není stíháno opravdové korupční jednání? Cožpak bylo málo podezřelých zakázek, u kterých se dají tušit ty "postranní poplatky"? Proč je místo toho stíháno něco, co korupčním jednáním ani být nemůže prostě proto, že to nesplňuje definici korupce (chybí v tom jednání ta podstatná část z té definice)?

J. Novak 23.7.2013 12:17

Průběh vyšetřování

Pokud je znímo, tak NS neřekl, že nedošlo ke korupčnímu jednání, pouze se nám snaží svým způsobem výkladu ústavy vnutit, že jde o běžný parlamentní proces chráněný imunitou. A je zcela normální, že se při vyšetřování doplňují další důkazní materiály získané při domovních prohlídkách, výsleších apod. A řekl bych, že většina lidí a voličů už má korupčního jednání a rozkrádání a ignorování prospěchu společnosti ze strany bývalé vlády a poslanců trojkoalice víc než dost a budou-li takhle pokračovat, že se toho povstání v ulicích dočkají.

P. Vaňura 23.7.2013 10:52

Můžete mi jmenovat jedinou zemi, kde by státní

zástupce předvedl takový cirkus, jako pan Ištván??? Obsazení úřadu vlády a vniknutí do úřadovny vojenské rozvědky by mu spolehlivě zlomilo vaz. To druhé by se mu nejspíš vůbec nepodařilo, protože by narazil na armádu.