5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

PRÁVO: Babiš zorganizoval dotační podvod

Podle policie Andrej Babiš řídil a koordinoval žádost o dotaci na Čapí hnízdo. Měl se tak dopustit poškození finančních zájmů EU.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Kusák 18.8.2017 10:20

Re: Dobré je si připomenout,

Vy "kobližník" jistě nejste, takže naopak, koho budete volit Vy, ať můžeme posoudit Vaš politický rozhled.

M. Vondráček 18.8.2017 11:00

Re: Dobré je si připomenout,

Vy chcete něco posuzovat ?? Vás je víc ??

M. Těhanová 18.8.2017 13:19

Re: Dobré je si připomenout,

To bude posuzovat váš guru? Tak koblihu snad žádný slušný člověk volit nemůže.

J. Bruner 18.8.2017 8:30

proč se poskytují dotace?

Protože stávající system sám o sobě není schopen zajistit optimální rozvoj společnosti. Neměl by tedy být změněn společenský system?

A co ten policista, který (snad) obviňuje AB? Nemusel i on splnit nějaké podmínky, aby se stal policistou? Již se tak narodil, nebo musel např.nejprve studovat a pak splnil podmínky? No to je přece podvod, když již od samého počátka neměl školu (např).

Pokud v době rozhodování o žádosti žadatel splnil podmínky, pak je vše v pořádku.

A. Pakosta 18.8.2017 8:53

Re: proč se poskytují dotace?

Pane Brunere, čím myslíte?

"stávající systém sám o sobě" - co je to za entitu? Dotace se poskytují proto, že si vlivné zájmové skupiny (jichž je Andrej Babiš nepochybně významným členem) prolobbovaly v parlamentu příslušné zákony - například i ten o povinném řepkovém přídavku do nafty, kterým se Babiš vysloveně chlubil!). A tak zvané evropské dotace jsou jen nástrojem Brusele k ovládnutí menších členů EU a k devastaci jejich ekonomiky.

Měnit společenský systém - to už tady bylo. Poslechněte si ze záznamu Internacionálu - třeba zde: https://www.youtube.com/watch?v=f11-n9V3ofc no, nemrazí vás z toho?

Jediné, co je potřeba, aby každý soudný člověk šel na podzim k volbám a vzal přitom rozum do hrsti! Aby ti, kterým není současný marasmus lhostejný, nedali v den voleb přednost svým chalupám a jiným rekreačním aktivitám. Vždyť už jen to, že se volby vypisují výhradně na víkendové volné dny, je jasnou ilustrací záměru establishmentu volební účast co možno omezit. Kdyby byly volby uprostřed týdne a zaměstnavatelé měli povinnost poskytnout voliči řekněme tříhodinové volno s náhradou mzdy, vypadala by volební účast docela jinak.

J. Bruner 18.8.2017 10:21

Re: proč se poskytují dotace?

čím myslím. Myslím tím, čím i vy.

Entita je přesně definovaná množina a proto se toto pojmenování v tomto kontextu nehodí. Nicméně jste nevyvrátil, že stávající systém potřebuje beličky, tj.např.dotace, aby se rozvíjel lidský život tak, aby se na každého dostalo.

Oprostěte se, prosím, od ideologických rádoby sarkazmů a naznačte, v čem se mýlím. Poučení vždy rád přijmu.

A. Pakosta 18.8.2017 11:00

Re: proč se poskytují dotace?

Dobrá, pane Brunere, pojďme do diskuse bez poťouchlostí.

1) Váš výklad slova "entita" - kde jste přišel na to, že je to "přesně definovaná množina"?

Množina, pokud vím, je matematický pojem, označující soubor prvků nějak definovaný, takže lze jednoznačně rozhodnout, který prvek do množiny patří a který ne. Pojem ENTITA, na druhé straně, je filosofické označení jsoucna, podstaty, něčeho existujícího. Domnívám se proto, že jsem toho termínu použil správně.

2) pokud tedy slovy "stávající systém" míníte současný náš státní establishment, tedy vládnoucí kliku, pak opět nemáte pravdu, když tvrdíte, že CITUJI "potřebuje beličky, tj.např.dotace, aby se rozvíjel lidský život tak, aby se na každého dostalo." KONEC CITACE

Ve skutečnosti vládnoucí klika potřebuje dotace k tomu, aby se sama obohatila a držela se u moci - dotacemi je možno koupit si téměř každého. Z takzvaných "veřejných" peněz se totiž krade nejsnáze. A že by bylo jejich cílem "aby se na každého dostalo"??? Nebuďte směšný, milý pane! Připomínáte mi ten starý totalitní vtip, jak se Husák ptá Štrougala: Hele, Luboši, na jak dlouho máme strategické zásoby pro případ války? a Štrougal na to: "Jídlo na tři roky, benzín a nafta na pět let". "Nekecej", na to Husák, překvapen. "Počítáš i Slováky?" "Co blbneš, počítám mě a tebe". Dotace " z veřejných peněz" jsou nejefektivnějším způsobem přerozdělování prostředků směrem od chudých k bohatým.

J. Bruner 18.8.2017 13:47

Re: proč se poskytují dotace?

pod pojmem entita rozumíme reálný, určitý a uzavřený systém, např.osoba, zvíře, věc a pod. Společenský systém je soubor určitých pravidel, který je neustále v pohybu a proto jsem napsal, že na něj nepasuje dobře pojmenování entita (= jsoucnost).

Systémem rozumím soubor pravidel pro chování lidské společnosti a rozdělování vytvořeného produktu. Vhodným systémem, tedy společenským režimem rozumím takvý systém, který zabezpečí co možná největší uspokojení potřeb těch nejchudších. Zkušenost mi říká, že v každém systému se protlačí k lepšímu "lizu" určitá skupina a je zbytečné proti tomu bojovat. Ochranu potřebují ti nejubožejší. Ti druzí se už umí v každém systému prodrat nahoru.

A věřte, že nemám potřebu poťouchlostí, ale kladu si otázky o fungování lidské společnosti tak, aby prožití života bylo příjemné. O nic jiného v životě nejde. Člověk, aby byl živoucím tvorem, musí jíst a pít. Aby své tělo uchoval, musí solidně bydlet a aby se vydělil ze zvířecí říše, musí mít příjemnou budoucnost.

A. Pakosta 18.8.2017 14:34

Re: proč se poskytují dotace?

Milý pane Brunere,

Váš výklad pojmu "entita" je, ehm, neobvyklý, jak by vám asi řekl profesor Hrbolek z filmu Marečku podejte mi pero. A vidím, že na něm lpíte stejně neochvějně, jako filmový student na svém výkladu slova "hrdobec". Než, nechme to být, není to důležité

Doufám, že se shodneme na tom, že člověk je přírodní objekt, a tudíž i lidská společnost je cosi, vytvořené přírodou. Nemůže ted ani člověk, ani společnost existovat v rozporu s přírodními zákony - voda nepoteče do kopce, kdyby se Brusel na hlavu postavila, to jistě uznáte. A jedním z přírodních zákonů je, že všechny živé organismy neustále mezi sebou zápasí o přežití, a že přežívají ti silní, zatímco slabí hynou a slouží silným za potravu.

Člověk od jisté doby tento zákon ignoruje, respektive jedná proti němu. Ne všichni, pouze tak zvané civilizované lidstvo. Namísto zákona přežití aplikuje naše společnost nejrůznější ideologie, tu více, tu méně podložené vědeckými teoriemi. Výsledkem toho je přemnožení lidí, hlad a nejrůznější nemoci, které zhusta nedovedeme léčit. Příroda "má ovšem dost času", je jí tudíž jedno, jestli vyhyneme za deset let nebo za tisíc, a jestli příčinou budou nemoci, globální válka nebo srážka asteroidu se zemí. Zákon přežití silnějšího se ale nakonec prosadí - jen doufám, že není namístě napsat zde "však sám uvidíte".... Ochrana slabých a nemohoucích je přirozeným modelem chování u sociálně (tj. skupinově) žijících tvorů, ale v přírodě jde vždy jen o ochranu vlastních členů skupiny, navíc jen těch, kteří mají pro skupinu nějaký pozitivní význam, byť i jen potenciální - typicky se chrání březí a kojící samice s mláďaty. A zase jen do určité míry - v bezvýchodné situaci zvířecí matka uteče a opustí mládě, neobětuje se za ně - její přežití má větší cenu.

My lidé se často i rozhořčeně ohrazujeme - nejsme přece zvířata! Ovšem je to jen projev sebestřednosti a povýšenosti - v ohrožení života jedince se chováme jako zvířata, a kdo toho není schopen, obvykle nepřežije. Život je boj.

I. Schlägel 18.8.2017 8:54

Re: proč se poskytují dotace?

Který společenský systém je schopen zajistit optimální rozvoj společnosti? A co je to optimální rozvoj společnosti?

V. Pavelka 18.8.2017 9:42

No

Malé nebo střední podniky je tam definice bližší.

M. Vondráček 18.8.2017 9:49

Re: proč se poskytují dotace?

Vám to opravdu připadá v pořádku ??

J. Bruner 18.8.2017 10:25

Re: proč se poskytují dotace?

již staří Římané pravili "pacta sund servanda" smlouvy se mají plnit. Někdo nabídl ke splnění určité podmínky a AB je splnil a proto měl dostat to, co bylo nabídnuto, tedy dotaci. Není možné ex post ho hubovat. to měl udělat poskytovatel předem. Vy také koupíte např.rohlík za nabídnutou cenu. Jak byste se tvářil, kdyby vám prodejce za rok vystavil nový, vyšší účet e ještě s trestním postihem?

M. Vondráček 18.8.2017 10:57

Re: proč se poskytují dotace?

Vaše přirovnání je hloupé. Za ten rohlík jsem nedostal zaplaceno, na rozdíl od AB který stvořil firmu tak, aby mohl kasírovat.

A mimochodem, nikdo netvrdí , že je vinen. Zatím probíhá vyšetřování, tak nevím , proč kobliháři tolik řvou, že je jim a jejich veleknězi ubližováno.

J. Bruner 18.8.2017 13:31

Re: proč se poskytují dotace?

no právě. AB stvořil firmu, která odpovídala zadání. To splnil a bylo vše podle pravidel. Nyní, retroaktivně, musí čtou levity. A to považuji za podvod na AB.

M. Těhanová 18.8.2017 13:27

Re: proč se poskytují dotace?

On je přece nesplnil, on je podvodně obešel. Vy to tam nevidíte? Pak vám kobliha zalepila oči.

V. Kotas 18.8.2017 6:50

Pokud něco zorganizoval, tak jenom to,

co bylo v té době povoleno, protože by mu to jinak neschválili ( a to i samotný Kalousek ).

M. Klas 18.8.2017 8:10

Re: Pokud něco zorganizoval, tak jenom to,

Myslíte, že Ing. Kalousek osobně schvaloval každou dotaci?

F. Navrátil 18.8.2017 8:13

Re: Pokud něco zorganizoval, tak jenom to,

Myslíte si, že miliardář Babiš osobně smolil žádost o dotaci na pár milónů?

M. Klas 18.8.2017 13:53

Re: Pokud něco zorganizoval, tak jenom to,

Máte pocit, že jsem něco takového napsal? Pokud se to nezlepší, zkuste navštívit psychiatra.

L. Motl 18.8.2017 8:12

Re: Pokud něco zorganizoval, tak jenom to,

To je stejné jako říct, že pokud zloděj auta odjel s cizím autem, tak jen způsobem, který je povolen, protože jinak by mu v tom předchozí majitel auta zabránil.

Prostě nezbránil. Zloděj auta v mé analogii, stejně jako Babiš, prostě očůrali pojistky, zámky a hlídače a ukradli si auto nebo 50 milionů Kč. To, že se někomu podařilo něco ukrást a zajistit, že to ostatní nevidí, ještě neznamená, že je to povoleno, že ano?

Policie si každopádně myslí, že vedl dva trestné činy, jen za jeden z nich je sazba 5-10 let.

J. Kulheim 18.8.2017 8:37

Příležitost dělá zloděje.

Babiš jenom ukradl už jednou ukradené peníze. Peníze chudobnějších přesunuli k bohatším.Vše se dělo podle platných zákonů, které si ti to šmejdi odhlasovali. Aby to měli v pořádku zaměstnávají štáby právníků a mají zpřízněné duše na policii.

Socialisté jsou přesvědčeni o tom, že lidé neumí se svými penězi hospodařit a oni nejlépe ví, co lidé potřebují. Proto je dávají vybraným spoluobčanům jako je pan Babiš. Usoudili, že u nás lidé potřebují hlavně cyklostezky, aquaparky a Čapí hnízda

J. Lepka 18.8.2017 9:06

Re: Pokud něco zorganizoval, tak jenom to,

No právě, pane Kotasi, zorganizoval pouze to, co bylo povoleno. Problém je v tom JAK. Venkoncem i bankovní lupič si jde do špórkasy vyzvednout peníze, že?

M. Vondráček 18.8.2017 9:36

Re: Pokud něco zorganizoval, tak jenom to,

Kotas , Vy jste ale hlava :-)

M. Vondráček 18.8.2017 11:04

Re: Pokud něco zorganizoval, tak jenom to,

To ukáže vyšetřování ...

L. Písařík 18.8.2017 6:03

Bartoni,

zopakoval jste to, co je ve všeobecné známosti u lidí, kteří přemýšlí a nepřebírají již předžvýkané názory jakýchsi politologů.

Dodnes nevím, co je trestného na tom, založit takovou firmu, která by vyhověla dotačním podmínkám. Ale Policie si myslí, že to ví, až se ukáže, že všechny ty vykonstruované důkazy, jsou liché, bylo by záhodno, aby někdo dostal nejen přes prsty ale i přes paty, až bude honem prchat.

L. Florner 18.8.2017 6:33

Re: Bartoni,

Skoro bych si tipnul, že až se ukáže, že obvinění nelze dokázat a kauza se potichu vytratí do zapomnění (odkud ji budou politici tahat pouze před volbami), stane se policejní vyšetřovatel, kupříkladu, ministrem vnitra. Sice už by to nebylo originální, ale i přesto by v tom stále tkvěla drobná ironie politické poetiky...

V každém případě mě ale taky zajímá, jestli majetek rodiny automaticky patří do podnikatelského portfolia jejího nejbohatšího člena a to rovnou do nejbohatší firmy (nebo kam se to zrovna komu hodí).

L. Písařík 18.8.2017 10:59

Re: Bartoni,

To se těžko dozvíte, záleží pouze na majiteli, jestli vám to bude chtít sdělit.

M. Těhanová 18.8.2017 13:40

Re: Bartoni,

Ale on tam patřil, jen byl na chvíli nenápadně odkloněn, aby vypadal, že tam nepatří. Co je na tom nesrozumitelného, že to koblihy nechápou?

Navíc ta podmínka, že musí aspoň 2 roky pracovat v oboru cestovního ruchu? Podnikaly v něm ty nebohé děti?

L. Motl 18.8.2017 8:17

Re: Bartoni,

Ta firma očidivně *nevyhovovala* dotačním podmínkám, protože ji fakticky vlastnil obří koncern Agrofert nebo jeho majitel Babiš, zatímco dotační podmínky vyžadovaly, aby faktickým majitelem byla malá nebo střední firmy.

Co jste chtěl říct, je to, že Babišovi se podařilo chaotickými dokumenty zamaskovat vlastnictví firmy, podvést tak úředníky, dotlačit je k podpisu a ukrást tak 50 milionů Kč. Co je na tom špatného? Jen to, že podle trestního zákoníka je za to 5-10 let v kriminále.