2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Phoenix 1.7.2009 13:02

Re: JE TO DALEKO HORŠÍ

Podobne jako u sexualniho haraseni jde dany zakon proti Ustave CR (presumpce neviny).

Ludva 1.7.2009 13:21

Re: JE TO DALEKO HORŠÍ

Třeba je to záměr, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. U soudu to prostě ten, kdo se bude soudit kvůli diskriminaci, projede.

Niky 1.7.2009 14:54

Re: JE TO DALEKO HORŠÍ

R^R^R^

Hloupý nemouš 1.7.2009 12:06

Bože to je zas kec!

Osobně považuju tento článek za neskutečně blbý a škodlivý. Jednak proto, že si jej pan pisatel očividně nepřečetl, a taky proto, že šíří poplašné zprávy. Panu podnikateli nikdo nebrání, aby si naja takového zaměstnance, jaký mu vyhovuje. Ale musí při tom mít jiný důvod než zdravotní a náboženský a pod.

Pedofila nelze zaměstnat, protože pro práci ve školce nemá vhodné předpoklady (spáchal trestný čin a zajisté byl odsouzen k zákazu činnosti) - to není diskriminace. Tlustého smrdícího panáčka nelze zaměstnat jako modela, protože nemá dostatečnou figuru - to taky není diskriminace.

Matku s dítětem zaměstnan nutno, pokud má stejnou kvalifikaci, jako je požadována.

Diskriminace je totiž stav, kdy někdo nechce učinit něco, co jinak ***za stejných okolností*** činí jiným, nebo naopak.

Honza42 1.7.2009 12:19

Re: Bože to je zas kec!

Zdravotní důvody jsou a vždy budou jedním ze základních parametrů, zda někoho zaměstnat nebo ne. A kvalifikace je nezajímavá, rozhodující je pracovní výkon.

Vyjímkou je státní sektor. Protože se tam práce nepředpokládá, je lhostejný zdravotní stav i pracovní výkon, rozhodující je pouze kvalifikace = potištěný papír s razítkem.

Karel 1.7.2009 12:30

Re: Bože to je zas kec!

Matku s dítětem nutno....., pane, ve své soukromé firmě si svob. matku s dítětem už nezaměstnám - co je mi platná, když z 12 měsíců strávila 3 měsíce na § a nemocenské,  její práci, na kterou jsem ji nabral musela dělat brigádnice? Naštěstí odešla sama a novou pracovnici jsem si vybral již lépe - po tajném prověření jejích rod. poměrů. Nemůžu být totiž charita - firma žije jen z toho, co vydělá. A tak to bude dělat každý rozumný podnikatel, a to i přes vámi chválený antidiskr. zákon. Ekonomická realita je holt neúprosná.

Ludva 1.7.2009 12:35

Re: Bože to je zas kec!

A těhotnou je povinné zaměstnat, když vím, že skončí doma na pár let ?

Phoenix 1.7.2009 12:58

Re: Bože to je zas kec!

Zakon v prve rade porusuje Ustavu CR, protoze prenasi dukazni bremeno na obvineneho. Podle zakona nebude poskozeny dokazovat, ze diskrimovan byl, nybrz obvineny dokazovat, ze poskozeny diskriminovan nebyl. Flagrantni poruseni presumpce neviny.

Zakon jde proti logice veci. Jako podnikatel si za sve penize mohu zamestanavat koho chci, protoze jej budu platit ja. Pokud mi vadi cikani, Madari, krestane nebo plesati a odmitam je zamestnat, tak je to zcela moje vec a nikomu do toho nic neni. Uz se tesim na situace, kdy u pohovoru bude muz a zena. Koho prijmete, aby Vas druha strana nemohla obvinit z diskriminace?

Zakon je podobnou cestou do pekel jako povinne kvoty na kde co. Popira logiku veci a snazi se vsechny zprumerovat (prestoze jsme zhusta navzajem neporovnatelni a to je presne to, co je na nas krasne). A uz se tesim na ty zaloby atletickeho svazu, ze ve finale sprint 100m nebezi zadny beloch. A bude se sahlodlouze dokazovat, ze pricinou byl cas a nikoli barva pleti. Nebo ze by byl jediny zly opet bily heterosexual a tudiz se na nej nic podobneho nevztahovalo?

Panu podnikateli samozrejme hloupy zakon brani (uz ted) aby si najal takoveho zamestnance, jaky mu vyhovuje. Uz proto, ze pri pracovnim pohovoru se nesmite ptat na sexualni nebo nabozenskou orientaci (a celou radu dalsich veci).Pripadna pedofilie uchazece je tedy jen jednou z otazek, ktere jsou u prijimaciho pohovoru tabu.

Phoenix 1.7.2009 13:01

Re: Bože to je zas kec!

 Jako podnikatel muzete klidne odmitnout matku s ditetem. Protoze ji budete platit za sve penize (ne jako stat za penize nas vsech). Kdyby byl stat co k cemu, tak nekomplikuje podnikatelum zivot a reformuje praci na polovicni uvazek. Pak by se matky s detmi vyplatilo zamestnat, jednodussi je to ovsem prikazat zakonem, ber kde ber.

Posledni odstavec nechapu. Kdyz si vybiram zivotni partnerku, tak zcela zamerne diskriminuji zeny, ktere se mi nelibi. Vybiram si totiz nepokryte z tech, ktere se mi libi. Takovych naprosto logickych prikladu diskriminace najdete v zivote miliardu, vyberem konicku, skoly, pratel a ja nevim ceho pocinaje a knihami nebo muzikou konce. Za chvilku nekoho napadne, ze Phoenix nehorazne diskriminuje Evu a Vaska, protoze je jakozto prisernou sra*ku (fakt imbecilni filtr) odmita poslouchat. Nasledne bude pridelen Phoenixovi praskac, ktery bude merit cas poslouchane hudby a jakmile nebude t_ev (cas poslouchani Evy a Vaska) >=t_s / s_i (kde t_s je celkovy cas poslechu hudby na den a s_i pocet poslouchanych interpretu) tak bude zle.

hloupý Nemouš 1.7.2009 17:11

Re: Bože to je zas kec!

Když si vybíráte partnerku, tak se na vás diskriminační zákon nevztahuje. Pokud si vyberete blondýnu se čtyrkama na hrudi a máte-li na výběr mezi ní a jednonohou jednookou diabetičkou, tak to je vaše soukromá věc. Nikoliv smluvní vztah.

Ten zákon ústavu neporušuje. ústava se jednoznačně vymezuje proti diskriminaci. Navíc, zásada, že člověk je nevinen dokud není odsouzen je platná v právu trestním, nikoliv v právu občanském. Navíc zákon může určit jiný způsob dokazování, protože v ústavě je řečeno, "pokud není zákonem řečeno jinak". Přečtěte si ústavu resp. listinu práv a svobod a antidiskriminační zákon.

Ryba 1.7.2009 11:01

Je to fakt moc špatné

Ano, je to fakt moc špatná zpráva a jediné co mě napadá, je latinské Divide et Impera (promiňte případné chyby) neboli ROZDĚL  A  PANUJ.

Bude se jim dobře panovat, každého mají nyní na drátku. To je totiž zákon, ve kterém může ujet kdekdo, aniž by o tom věděl. Je to rána do tradice

Martin Vlk 1.7.2009 9:48

Ach jo...

Jsem pedofil a trvám na svém právu být zaměstnán v mateřské školce. Kvůli mé sexuální orientaci mne nikdo nesmí diskriminovat. Ještě mám kamaráda, ten by zase strašně rád pracoval v modním salónu. On teda trochu smrdí, má 180 kg, příšerně šilhá a moc se mu nechce dělat, ale jinak je fajn. Běda vám, oškliví kapitalisti, jestli nás budete diskriminovat !!! Dáme vás k soudu, vy budete dokazovat svou nevinu a nakonec nám ještě rádi zaplatíte tučné odškodné.

Já vždycky žasnu, jak se Úúúúnie zásadně montuje do věcí, do kterých jim absolutně nic není a vylepšuje něco, co funguje dobře. S katastrofálním výsledkem.

Apea 1.7.2009 11:01

Re: Ach jo...

Inu, ono je to kupodivu trochu jinak. Ten antidiskriminační zákon nestanovuje, že Vás jako pedofila musejí nechat pracovat v mateřské školce, ale že musí ředitelka mateřské školky umět soudu, na který byste se případně obrátil, zdůvodnit, proč Vaší nevinnou sexuální orientaci, která přeci zaručuje, že se dětem budete věnovat s láskou,  považuje za nevhodnou pro Vámi vybranou práci.

Složitejší to bude mít majitel salónu s Vaším přítelem, pokud by chtěl v tom podniku dělat třeba uklízeče či údržbáře, pak by asi bylo potřeba dokazovat, že těch 180 kilo či šilhání výkonu takové profese vadí. Určitě bych to nezkoušela s odůvodněním, že se "mu moc nechce dělat", to je jaksi pro podobné profese spíše předpoklad.

Jistě, nový zákon může způsobit ledaskomu vážné problémy. Když bych třeba jako hypotetická majitelka malého nakladatelství (kde musím do speciální agendy nováčka pár měsíců zaučovat,  předávat mu kontakty a kde není dost lidí, aby byla zajištěná vzájemná zastupitelnost) nepřijala třicetiletou, vysoce kvalifikovanou a v oboru již zběhlou redaktorku a dala přednost méně kvalifikovanému a méně zkušenému muži - sotva by soud přijal zdůvodnění, že ta třicítka je bezdětná, leč s partnerem, a biologické hodiny ji tikají už na první pohled. A já že nemám čas zaučovat do dvou let novou sílu. 

j 1.7.2009 12:04

Re: Ach jo...

takže z 10ti uchazečů vás 9 zažaluje a vy nebudete nic jiného dělat než běhat po soudech a vysvětlovat proč jste je nepřijal8-o

Phoenix 1.7.2009 12:40

Re: Ach jo...

Vzhledem k tomu, ze se pri pohovoru na sexualni orientaci (stejne jako na kupu dalsich veci) ptat nesmite, tak by me zajimalo, jak zjistite, ze je dotycny pedofil.

Saul 1.7.2009 9:24

Soulas s autorem článku

R^

cb 1.7.2009 9:21

Proc

statni organizace neplni sve kvoty na zamestnavani postizenych a misto toho plati pokuty? Ze statniho rozpoctu do statniho rozpoctu.

-ferry- 1.7.2009 9:17

Tento pan Zálom ...

... nám zcela nedávno sdělil úžasnou věc. Že totiž altruismus = fašismus.. a že tudíž egoismus =  správná demokracie...Teď nám sděluje v podstatě totéž.Co mě zajímá ... Jestliže tvrdí,že poslanci ODS měli hájit zájmy svých voličů (tedy té malé,leč nejbohatší skupiny lidí),co bude tvrdit,až stát povedou třeba Marťani (to je příklad) a ti budou hájit zájmy zase svých voličů,tedy (řekněme) té nejpočetnější a nejchudší části lidí.Co pak,Zálome..? Napíšete na Psa,že je to správné,že každý přece musí hájit zájmy svých voličů..? Nebo zavoláte na pomoc Dělnickou stranu..?

cb 1.7.2009 9:22

Re: Tento pan Zálom ...

altruismus z kapes druhych neni altruismus.

Jiří Hrbek 1.7.2009 10:33

Malá, leč nejbohatší

Nechcete se nejdřív podívat na výsledky voleb, než začnete psát?

REX 1.7.2009 9:15

Jak jednoduché, že.

Antidiskriminační zákon jsem sice nečetl a jistě bude mít chyby. Argumentace pana Záloma se zdá logická. Ovšem pak by např. 100 % lidí s handikepem  sedělo navěky doma. Ženy v produktivním věku by měli velký problém v pracovním životě atd.

Pidra 1.7.2009 10:02

Re: Jak jednoduché, že

Milý REXi, nic Ti nebrání založit firmu a zaměstnat v ní samé handicapované. To co píšeš je sice hezké, ale může např. dementní člověk řídit auto ? Chci Ti naznačit, že handicap je handicapem proto, že reálně existuje. Anti d. zákon se tuto objektivní okolnost snaží zrušit. Snad i ty chápeš, že to moc nejde. H. lidem máme pomáhat (např. zákazem řídit auto). Ale pomáhat handicapovaným znamená diskriminovat je. Poručíme větru dešti. To by v tom byl čert, abychom tentokrát už opravdu ten správný socialismus nevybudovali, že.

Schumacher 1.7.2009 12:27

Může např. dementní člověk řídit auto ?

Může. Jiné řidiče v provozu většinou nepotkávám ;-D

Jiří Hrbek 1.7.2009 10:37

Re: Jak jednoduché, že.

Pan Zálom velmi správně upozorňuje, že takovéto zákony ve skutečnosti ty handicapované poškozují. Jednoduchý příklad: Jestliže budoucí zaměstnavatel nechce matku s malými dětmi, ale nesmí jí to říct, tak ani ona nemá možnost mu sdělit, že má perfektně zajištěné hlídání a že se tedy o tuto stránku věci nemusí starat, ale vybírat si podle jejích pracovních schopností. O skutečné schopnosti totiž byla, je a vždycky bude na pracovním trhu nouze.

Taky se nezdá, že by až doposud (když jsme antidiskriminační zákon neměli) 100 % handicapovaných nebo žen v produktivnm věku stálo fronty na úřadech práce.

1.7.2009 10:39

Mám brýle.

Kvůli brýlím jsem se nestal strojvůdcem, po čemž jsem jako dítě i jako mladít toužil. Vůbec mne na dopravku nevzali se zdůvodněním smyslové vady.

Když teď bude diskriminace kvůli zdravotnímu stavu zakázaná, budu se moci domáhat odškodnění za tuto odpornou diskriminaci?

Harry 1.7.2009 13:31

Re: Mám brýle.

No i slepy, tedy nevidomý, který se bude ucházet o místo řidiče autobusu bude muset to místo dostat neb to, že je slepý se komise nesmí dozvědět?

lesov 1.7.2009 14:33

Re: Mám brýle.

Teď už byste strojvedoucím být mohl, nejsou lidi. Pokud netrpíte epileptickými záchvaty a nejste na vozíku, máte možnost. ;-)

rolandszewczyk 1.7.2009 9:04

,

no,sofistikovaný ,moderní a zdokonalený fašismus 21.století,Musoliniho myšlenka třetí cesty se naplnuje mírou vrchovatou,,,jen mi vadí,že pan Zalom věci nepojmenoval správně,že by autocenzůra?

F..A.Kekule 1.7.2009 8:14

Teď by mě zajímalo

čistě teoreticky, jak by se s tímhle zákonem obsazovalo třeba místo šámese v synagoze ?

LJG 1.7.2009 9:40

Re: Teď by mě zajímalo

Jednonohá lesbická muslimka?;-)