13.5.2024 | Svátek má Servác


Diskuse k článku

PRÁVO: Amnestie jako nespravedlnost

Konečně jsme se dočkali amnestie prezidenta republiky, o kterou usilovala již exministryně spravedlnosti Daniela Kovářová a dvakrát o ni v předchozích letech žádal spolek Šalamoun.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Krejčí 5.1.2013 14:07

Všem, kteří nadávají Klausovi

doporučuji, aby si přečetli následující článek http://www.parlamentnilisty.cz/rss/zpravy/Klaus-zachranil-amnestii-Cesko-pred-ostudou-naznacuje-znamy-pravnik-258496

S. Vaněček Šauerová 5.1.2013 14:45

Myslíte toho známého právníka,

co chtěl být ústavním soudcem se s vynikajícím chápáním ústavy, ovšem docela jiné ústavy, než je Ústaa České republiky ? Toho ?

Nebo snad vojenského prokurátora Kříženeckého, někdejšího kandidáta komunistů na hlavu státu ?

K. Loucký 5.1.2013 13:58

Kdo se zamyslel a nezamyslel

Pan Jemelík píše: "Žádný z kritiků páně prezidentova rozhodnutí o zastavení trestního

stíhání v dlouhých procesech se nezamyslel nad otázkou, proč vůbec došlo

k neúnosným průtahům amnestií zastavených řízení, zda příčiny dosud

trvají a zda navozují nebezpečí opakování takových případů v budoucnosti..."

Pan prezident Klaus se nepochybně zamyslel a proto vědomě nevyjmul z dlouho se táhnoucích řízení případy, které - z hledisek, proč se vůbec tresty udělují, tedy nejen potrestání pachatelů, náhrady postiženým, ale především dopad na celou společnost - si žádnou amnestii nezasloužily.  A tím samozřejmě přispěl k opakování takových případů v budoucnosti.

V. Václav 5.1.2013 14:56

Re: Kdo se zamyslel a nezamyslel

je zřejmé, že ony průtahy byly úmyslné, jak bylo patrné z mnoha kauz, kdy na příklad litoměřická saoudkyně se dostavila pozdě k procesu, takže museli být obžalovaní propuštěni bez procesu. Asi měla tak těžké kapsy, že jí to vadilo při chůzi. vemte si případ paní JUDr. Vesecké a řady "důvěryhodných" činitelů! Vemte si případ Berka, Větrovec a jiní. Proč to asi vše trvá tak dlouho?

M. Stuchlik 5.1.2013 12:58

Pokud jsou amnestie správné

proč vůbec máme soudy a policii? Nebylo by pak logičtější hned všechny zločince amnestovat? Aspoň by se ušetřilo za drahý a nepříliš výkonný státní aparát.

V. Mlich 6.1.2013 9:49

Jsou amnestie správné?

Kromě věcí plánovaných se v životě dějí i náhody. Třeba nedávno 27 amerických rodičů ráno poslalo svoje děti do školy... Na vyvážení takových neštěstí jsme si v Česku zavedli, že jedna osoba má pravomoc amnestie. Je to mimořádná věc, se kterou je potřeba šetřit a Klaus to i dělal celých 10 let. Všem lidem se zavděčit nedá, někdo má rád sladké, nekdo slané, takže když Klaus teď měl navařit polévku pro všechny, je logické, že pro někoho je přesolená, pro jiného přepepřená, zvlášť když tím pepřem šetřil a teď ho najednou usypal špetku víc. Vychutnejme si to, zas budou dlouho jenom solit.

V. Mlich 6.1.2013 9:59

Re: Jsou amnestie správné?

Ještě jsem chtěl dodat, že jsem rád, že takovou protiváhu Urválkům v našem právním řádu máme.

D. Švik 5.1.2013 10:30

Jemelík si nevidí ho huby

když tvrdí, jak je báječné, že se uvolní přeplněné věznice. Pokud vím, tak Jakl kategoricky popřel, že tohle bylo Klausovou motivací. Další vynikající argument je, že se ušetří denně šest miliónu. No to mám nápad, jak ušetřit mnohem více. Prostě zrušme policii, prokuraturu i justici a jsme plus miliardy. A v neposlední řadě argumentace, že některé případy se táhnou neúměrně dlouho, je naprosto pokrytecká. Ano táhnou. Složité korupční a finanční kauzy, jejichž aktéři mají dostatek peněz na zparchantělé advokáty, kteří umí proces donekonečna protahovat. Děje se to všude v právních státech, na rozdíl od totalit, kde obviněné prostě postřílejí. Takže nám Jemelík vlastně říká- pokud máš dostatek peněz na právníky, buď v klidu.

M. Kosejk 5.1.2013 13:28

Re: Jemelík si nevidí ho huby

No to tedy nemáte pravdu, že tohle tempo soudů je v zahraničí běžné. Existují na to průkazné srovnávací statistiky - a ČR v EU z toho vychází naprosto strašně. I přes všechny možné právnické kličky a zdržovačky, je soudní řízení na 6 let naprosto neakceptovatelné - a jedná se a oasné selhání soudů.

Modelový případ nabízejí fotbaloví chuligáni. V G.B. je justice dokáže odsoudit třeba ještě ten samý den. A u nás stejná akce může běžet třeba 3/4 roku, protože alibistické soudy si budou vyžadovat další a další zbytečné posudky, aby ve finále vážně spekulovaly nad možností, že chuligána osvobodí, protože podle posudku neměl moc pěkné dětství a prý možná jen jednal v pomatení smyslů.

K. Loucký 5.1.2013 13:43

Re: Jemelík si nevidí ho huby

Fotbaloví chuligáni a H-Systém je asi trochu rozdíl?

M. Kosejk 5.1.2013 14:00

Re: Jemelík si nevidí ho huby

Jasně, rozdíl to je.  Ale i na HSystému pracovala ta samá justice jako u těch chuligánů - tj. pomalí a neschopní lidé, z velké části s komunistickou justiční minulostí. 

HS je kauza z 90. let - a do konce roku 2012 s tím nedokázali hnout. Tady opravdu není na místě se vymlouvat na právníky a obstrukce obviněných. Tady je spíš na místě těm soudcům sebrat drahu hračku, nad kterou zbytečně bezvýsledně dlouhá léta onanují za peníze daňových poplatníků.

J. Kadeřábek 5.1.2013 14:02

H-Systém je jistě nejcitlivějším

případem důsledku amnestie. Nevztahuje se naštěstí na toho zmetka Smetka. Já jsem si přečtl ještě jeden názor na amnestii a to: http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2013010301

a kloním se více k názoru pana Jemelíka než k novinářské masáži. A společně s panem Jemelíkem říkám" do koho budete kopat až odejde Klaus?". Stejný problém má nakonec i pan Jemelík když mu odešel Pospíšil.

V. Václav 5.1.2013 15:00

Re: H-Systém je jistě nejcitlivějším

 Jenže pan Smetka ulité peníze přepíše na kmarády aq příbuzné a vyjde z basy jako naprosto "nemajetný". Zanechá za sebou řadu zničených lidí, kteří prodali všechno, použili i životní úspory na to, aby nakonec neměli nic, ani peníze, ani byt. PAn Smetka se jim pak může úpřímně smát. JAk jim to asi bude splácet? To je vskutku podivná spravedlnost.

M. Kosejk 5.1.2013 17:29

Re: H-Systém je jistě nejcitlivějším

Tak jsem si to přečetl. D-FENS má podobný názor jako já. A není to poprvé - asi podobná profesní zkušenost s "vohnouty". :)

D. Švik 5.1.2013 13:45

Re: Jemelík si nevidí ho huby

Já se bavím o složitých finančních kauzách a vy tu pletete nácky ze stadiónu. Dejte mi relevantní link, kde je srovnáváno řešení obdobné kriminality. Ale hlavně, meritum věci je, že špatnou práci soudu, policie a prokuratury řešit elitářskou amnestii, je prostě prasárna.

M. Kosejk 5.1.2013 13:55

Re: Jemelík si nevidí ho huby

To je jen ilustrativní případ toho, jak funguje české soudnictví. I u finančích kauz funguje tenhle soudcovský alibismus a neschopnost. A prasárna to od Klause není. Prasárna je to, jak funguje česká justice. A Klaus udělal dobře, že soudcům za tohle symbolicky nafackoval svou amnestií pro dlouho trvající případy - všechno by mělo mít svoje hranice - i doba snahy justice o pravomocný verdikt.

D. Švik 5.1.2013 13:58

Re: Jemelík si nevidí ho huby

Ten link by byl, nebo jen tak žvaníte?

M. Kosejk 5.1.2013 14:16

Re: Jemelík si nevidí ho huby

Že se mi Vám nechce hledat nějaký link neznamená, že kecám. Najděte si to sám.  Doporučuju googlovat heslo: " Průměrná délka soudního řízení srovnání ". Co já vím, tak ČR je tak 2x nad průměrem délky EU.  Na is.muni.cz jsou pdf soubory od lidí, co se zabývali i srovnáváním konkrétních typů kauz (jak u civilních, tak trestních kauz). Stejně tak mají statistiky na webu ESD, když umíte anglicky, nebo advokátní komora je má, ale to si fakt najděte sám.

D. Švik 5.1.2013 14:20

Re: Jemelík si nevidí ho huby

Aha, takže víte prd.

M. Kosejk 5.1.2013 14:27

Re: Jemelík si nevidí ho huby

Pane Šviku, já prostě odmítám prohledávat i-net, abych vám tady házel nějaké odkazy, za to mi fakt nestojíte. Nepíšu tady nějakou vědeckou práci, aby to po mně mohl někdo chtít. Jestli máte zájem , tak si to najděte, místeä, kde jsem to našel já, jsem vám napsal. A nebo lépe - hoďte mi link, který dokáže, že se pletu, abych vám vrátil stejnou "argumentační" minici. :)))

D. Švik 5.1.2013 14:46

Re: Jemelík si nevidí ho huby

Já jsem se neoháněl srovnávacími statistikami jako vy. Já vycházím ze své zkušenosti, když jsem po Evropě cestoval, ze zkušenosti přátel, kteří pracují, nebo pracovali v USA, Británii, Německu...a také z článku vycházejících na toto téma. Výsledek je jednoznačný, všude v právních státech je to víceméně stejné (u nás pochopitelně díky komančské minulosti horší)- složité korupční a finanční kauzy jsou takřka neřešitelné. Teď když už tu je i právní analýza, že Klausovo odůvodnění je úplný blábol, vůbec nechápu čím ještě chcete věcně argumentovat.

M. Kosejk 5.1.2013 17:15

Re: Jemelík si nevidí ho huby

A co takhle vycházet z tvrdých statistických dat?! Ale to byste nesměl být líný si je najít. A já myslím, že je ani nechcete číst, pohodlnější je vycházet z novinářských fám, že?

A mimochodem - zdá se, že vaši známí mají bohaté zkušenosti se soudnictvím ve světě. Zvláštní, já procestoval celou Evropu a pracoval v Británii, ale žádné praktické zkušenosti s tamními soudy nemám. Nejsou vaši známí kriminálníci? :))

V. Václav 5.1.2013 15:02

Re: Jemelík si nevidí ho huby

PAne Kosejku, není mi jasné, jak Klaus nafackoval justici amnestií. To mi připadá jako poněkud zvrácená logika.

V. Václav 5.1.2013 14:57

Re: Jemelík si nevidí ho huby

PAne, myslím, že máte, bohužel, úplnou pravdu.

V. Němec 5.1.2013 10:02

V.V.N. :Nespravedlnost

je amnestie vždy! Ostatní zdůvodňování jsou jen bla, bla, bla řeči. Za přestupky a trestné činy patří jen vykonání trestu bez amnestie. Jinak právní řád nemá smysl a je ta amnestie jen vylití extrementů na hlavu postižených. Ti utrpěli ne jen újmu majetkovou, ale mnohem větší psychickou, kterou ostatně soudci a zákony vůbec neberou v potaz a která je mnohdy větší celoživotně než ta majetková.(F.V.N)

V. Němec 5.1.2013 9:37

Novináři

Hlavní proud České novinářské obce je omámen svou svobodou získanou mocí tak dnes když je to bez rizika si rádi kopnou do někoho kdo je jak morálně tak rozumem vysoko nad nimi a mají dojem že tím ukazují svou statečnost kterou jak dokazuje jejich chování za bývalého režimu ve skutečnosti nemají

J. Dvořák 5.1.2013 9:04

Povykování nad amnestií !

Rozpoutané povykování nad amnestií a okecávání jaká je nespravedlivá je platný jak mrtvýmu zimník !

M. Kosejk 5.1.2013 7:33

jo, jo

Nemyslím, že je to nejlepší věc, kterou Klaus udělal, ale nemám s amnestií nejmenší problém - vzhledem k přeplněnosti věznic a skladbě vězněných (mnozí vězni jsou spíš zralí na alternativní tresty, ale soudci je konzervativně posílejí sedět - např. se to týká mnohých nedbalostních trestních činů).

Co se týká drobných kriminálníků - tak ty by stejně brzo vylezli z krimu bez nápravy a ještě s novými zkušenostmi - a jediný rozdíl by byl v tom, že bychom jim po tu bodu platili náklady spojené s vězním.

A co se týká těch dlouho trvajících procesů, tak s jejich ukončením souhlasím. Po 8 letech se stejně už nejedná o žádnou spravedlnost. A je otázkou, jestli obžaloba těchto případů prostě nestojí na vodě. Neříkám, že dotyční obvinění jsou svatoušci, ale třeba opravdu v jejch případech byla jejich obžaloba natolik zmrvená, že by neumožnila justici dotáhnout ty případy do zdárného konce. A já bych byl raději, kdyby se naše justice zabývala aktálními případy, než aby se dále marně snažila dotáhnout to, co se ji nepodařilo za 8 a více let.

A pro ilustracii: Mezi okamžikem, kdy novorozenec vykašle plodovou vodu, a okamžikem, kdy už to dítě sedí ve 3. třídě ZŠ, uplyne zhruba těch 8 let. A to je strašná doba. Takže řeči o právnických kličkách, kvůli kterým případy stojí, jsou fakt jen trapnou výmluvou české justice. 

P. Hlosta 5.1.2013 8:05

Re: jo, jo

Amnestie NENÍ udělení milosti! Udělování milosti je výsada prezidenta daná ústavou a humanitární hledisko je podstatné. Amnestie je plošné zrušení účinnosti zákona a zpravidla není v demokratických společnostech uplatňované, pokud nejde o potřebu společnosti eliminovat záporný dopad zákona pro společnost. Hromadné propouštění vězňů je spíš obliba diktátorských systémů, kdy ty potřebují uvolnit věznice pro předpokládané množství nových, zpravidla politických vězňů(Stalin).

Jestliže by se u nás jednalo o rekonstrukci vězeňství, reformu, pak by byla na místě široká fundovaná rozprava a nejen vládních stran a po ní teprve uplatnění amnestie, případně jiného zavedení výkonů trestů, než ve stávajících věznicích. Prezident ale nic takového nehodlal a o své vůli, po poradě se třemi jemu blízkými, překvapivě, z hodiny na hodinu prostě vyhlásil svou vůli, jako vůli nejmocnějšího ve státě. Prokázal tím jen svou sebestřednost a aroganci. Rozhodně dokázal je dožrat valnou většinu občanů, kteří netouží po nějaké centralistické moci, ale mají prvotní zájem na obnovu skutečné demokracie. Že se uvolní věznice, přinese jen mnoho dalších problémů, třeba takových, jak zaměstnat vězeňskou službu, než se vězni opět vrátí tam, odkud byli s tisícikorunou puštění na pochybnou chvilku svobody.

Jestli se soudy táhnou osm a více let, neovlivní amnestie. Jestliže jsou obžalováni mnozí z korupce a zlodějen za miliardy, pak to pro ně může být vynikající výhra. Prostý občan přesně v tom vidí záměr prezidentovy amnestie krytý masovým propouštěním dalších, daleko menších viníků zlodějen a přestupků proti zákonům. Takhle chtěl být prezident být viděn?!

M. Kosejk 5.1.2013 8:13

Re: jo, jo

A já snad někde tvrdím, že amnestie = milost?! Netvrdím! Naopak tvrdím, že plošné skrečování všech kauz, které se táhnou neúměrně dlouho, považuji za správné. A ušetřené prachy může stát investovat právě do těch potřebných reforem a soudy se budou moci zabývat aktuálními kauzami.

A prostý občan mívá také prostý rozum, takže jeho názor mne moc netankuje. Občas je potřeba udělat věci, které je potřeba udělat, i když nejsou populární - a dobrý politik je udělá (narozdíl od sraba typu Fischer, který se složí).