29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

PRAHA: Zdarma

Pobavili mne politici, kteří se snažili v posledních volbách získat body navíc příslibem, že zajistí v Praze MHD zdarma. Tento nápad mne jen utvrzuje v domněnce, že politici začínají být dost odtržení od reality a – především – že po Praze prostředky hromadné dopravy určitě necestují.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 28.2.2019 11:37

Re: Drsné ale úchvatné zhodnocení

"Lidové" neustále rádi poslouchají rajskou hudbu. Občané nikoliv, ti totiž počítají "má dáti/dal".

P. Čech 28.2.2019 7:56

Politici začínají být odtržení od reality?

To si myslím, že ne. Oni totiž politici jsou odtržení od reality odjakživa. Vytvářejí ve státě enklávu, která je od reality zcela odtržena. Pobírají nezasloužené peníze (neodvádějí jejich výši odpovídající práci), zákony si sami sobě stanovují všelijaké imunity, v poslanecké kantýně mají dotované potraviny atd. Prostě a jednoduše naprosto stejné jako u komunistických papalášů před listopadem 1989.

P. Zelený 28.2.2019 19:48

Re: Politici začínají být odtržení od reality?

Za předchozího režimu chodili poslanci normálně do práce a s tím, že byli uvolňováni na jednání parlamentu, placené asistenty neměli. Pravda, na jednání parlamentu mohli jet zadarmo vlakem.

J. Cyrany 28.2.2019 7:16

Krásná ukázka manipulace.

...chytrému“ soudruhovi, který v 60. letech upřednostnil roštový systém před kruhovými obchvaty, dílem dnešním zastupitelům, kteří nejsou schopni s různými výmluvami a odůvodněními rozestavěný obchvat dokončit...A kde je těch 25 let vlády pravice a skvělé práce P.Béma v Praze ? Oni za nic nemohou ? Takhle se dnes lže .

P. Čech 28.2.2019 7:59

Re: Krásná ukázka manipulace.

Žádná pravice zde nikdy nevládla, protože zde žádná nikdy neexistovala. ODS, ČSSD, KSČM, KDUČSL, TOP 09, VV, SZ, to všechno jsou socani jak vyšití!

V. Braun 28.2.2019 8:41

Re: Krásná ukázka manipulace.

Tak Bém nám postavil pěkný tunel Blanku, ne? Dopravně hlavně Letné opravdu pomohl, škoda, že tunelářů se na něm zřejmě živilo více než jen ti pod zemí.

M. Rott 28.2.2019 6:57

Chytrá paní Bártová

Jezdím tou "vaší" sockou denně už víc jak 40 let a nemám důvod jezdit jinak a už vůbec ne celou pražskou MHD šmahem odsoudit jako nefunkční a špatnou. Popisujete otřesné zážitky někoho, kdo jel tramvají někam jen jednou, ale jinak si vozí zadek v autě a myslí si o sobě, jak je lepší člověk než ti "kaštani" v tramvaji či autobuse. Chápu, že pro vás každodenní cestování v autě je společenská povinnost. Vy se zřejmě štítíte obyčejných cestujících v MHD. Tak radši příště už nic nepište a nezesměšňujte se. Pražská MHD dle mého funguje v rámci možného takřka dokonale, nějaké to občasné zpoždění či vypadlý spoj mě od cestování sockou neodradí. Takovou "špatnou" MHD jako v Praze bych přál všem městům v ČR.

A. Zajícová 28.2.2019 7:36

Re: Chytrá paní Bártová

Dost přesné zhodnocení příspěvku paní Bártové. Jo, v socce jezdí i bezdomovci, kteří bývají počůraní a smrdutí, řidiči se je většinou snaží vypráskat, což není tak jednoduché, zatímco se pokouší je z tramvaje dostat, cestující na něj řvou, že zdržuje a je nelida. Slečna Bártová je evidentně docela spratek.

P. Čech 28.2.2019 8:00

Re: Chytrá paní Bártová

Nedivte se, pražští lepšolidé!

M. Moravcová 28.2.2019 8:24

Re: Chytrá paní Bártová

jezdím sockou denně a vy nemáte pravdu. MHD je špinavá, jezdí v ní sousta špinavých a smradlavých lidí zadarmo (a to nemyslím jen bezdomovce), ale třeba i řemeslníky ve špinavých montérkách s plechovkou piva v ruce. Ráno se v tunelech převalují chuchvalce prachu, na konečné ve vozech jsou zbytky jídel, novin, rozlitého pitiva a podobně. MHD, aby byla čistá, musí být placená. Zadarmo opravdu není vůbec nic. Jen někteří z nás žijí za peníze druhých.

V. Braun 28.2.2019 8:36

Re: Chytrá paní Bártová

MHD placená je, jak jste si zřejmě i vy všimla. Bezdomovce jsem v MHD neviděl už dlouho, asi se projevuje to globální oteplování :-). Řemeslníka občas potkám, v naprosté většině bez piva a sice v montérkách ale ne tak špinavých aby to bylo na vyloučení z přepravy. Jestli jedou zadarmo si netroufám soudit, nemám takové jasnovidné schopnosti jako paní Moravcová a ani nejsem revizor. Je zajímavé, že já jako "pražský kavárník, elitář a lepšočlověk" abych jmenoval jen některá přízviska přisuzovaná mi zde diskutujícími, s řemeslníky v MHD nemám problém a zastánci "prostých lidí" je ještě obviňují z jízd na černo.

M. Moravcová 28.2.2019 9:09

Re: Chytrá paní Bártová

tak asi máte jiné zkušenosti a já také jiné. Mimochodem je velký rozdíl mezi vozy na trase "C" a "A" a vozy na trase "B". Vaše onálepkování je mi fuk.

V. Braun 28.2.2019 9:38

Re: Chytrá paní Bártová

Tak jistě, že jsou rozdíly, zejména pokud se do toho započítají i noční spoje, tam je to jistě horší, i když pochybuji, že s řemeslníky. A že vám je fuk, jak mne zde nálepkují to se vám nevidím.

V. Braun 28.2.2019 9:44

Re: Chytrá paní Bártová

oprava "nedivím".

Z. Lapil 28.2.2019 11:04

Re: Chytrá paní Bártová

Já bych se taky spíš přimlouval za MHD: nijak hrozná mi nepřipadá a dramatické historky taky nejsou častější než kdekoliv mimo ni.

V. Braun 28.2.2019 8:29

Re: Chytrá paní Bártová

Tak osobně bych takovou MHD jako v Praze ne všem městům přál. protože v řadě měst jsou dále, tedy až na to metro, že :-). Jinak ovšem celkem s příspěvkem souhlasím a když jdu v Praze tzv. "do města" tak jezdím výhradně MHD. Že se dá v tramvaji potkat bezdomovec? No dá, ale není to nikterak často, snad kromě hodně mrazivých dnů kdy se tam chodí ohřát, a nikdy jsem se s žádným promočeným sedadlem nesetkal.

T. Kohout 28.2.2019 8:40

Re: Chytrá paní Bártová

Spíš vidím na MHD pozitiva. Co je problém je jak lidi děsivě zhrubli, nyní se považuje za normální se v tramvaji "stravovat", popíjet. Že se tohle zhoršilo není vina MHD, ale celkového zhrubnutí společnosti.

V. Braun 28.2.2019 8:44

Re: Chytrá paní Bártová

Nevím, celkově si netroufám soudit, ale osobně mi to v MHD nijak horší než to bývalo nepřipadá, a to tou pražskou jezdím od osmdesátých let.

M. Moravcová 28.2.2019 10:26

Re: Chytrá paní Bártová

Ale to jste mě špatně pochopil. Já si MHD v Praze velmi vážím, proto ji téměř výhradně využívám. Ale není a nikdy nebude zadarmo. O tom je řeč. O tom, že pokud se nebudou jízdné platit cestující, bude z ní jedna velká narvaná špeluňka.

V. Braun 28.2.2019 17:35

Re: Chytrá paní Bártová

V článku je řeč o nápadu udělat MHD pro cestují bezplatně, zatím ho naštěstí nikdo nerealizoval. Nyní je MHD placená a diskuse je o jejím současném stavu. Tak nevím, co jsem špatně pochopil.

J. Kraus 28.2.2019 9:59

Re: Chytrá paní Bártová

To já přes padesát let a jen dvakrát jsem viděl mokré sedadlo. Poprvé někdy v 70.letech, někdo se tam vyzvracel a bylo to i na zemi, podruhé předloni v metru, bylo velmi zřetelně mokré, ale nesmrdělo. Sedl jsem si naproti abych odháněl lidi, ale nikoho nenapadlo se tam posadit. To za prvé. Za druhé je rozdíl, kterou denní dobu se metrem jede. Ráno a odpoledne jezdí pracující a studenti a nevybavuje se mi žádná negativní zkušenost. Zato jet centrem po desáté večer je napoprvé zážitek dosti hrůzný - solidního úředníka tam nepotkat, zato mnoho řvavých a rozmáchlých cizinců původu zřejmě neevropského. Z jedněch jde strach, do druhé skupiny patří třeba velká rodina s ženami všech věků, navlečených (v létě) do několika vrstev sukní a s přetékajícími igelitkami. Ti smrdí až na druhý konec vozu. Mimochodem, blechy vši a svrab tady byly vždy a pokud dáma nemá šortky nebo mini a neosahává sedadlo, nic moc by nemělo hrozit. Za třetí. Není bezdomovec jako bezdomovec a když se na něj - ne na každého - zkusíte usmát očima, někdy to může skončit zajímavým rozhovorem. Jednou to byl konstruktér, kterého žena vyhodila z bytu, a skutečně mluvil jako technik. Vzpomínám si na jednu starší normální paní, posadila se v tramvaji proti mně a po chvíli, že nemá peníze, nevím už přesně jak to řekla. Dal jsem jí padesátikorunu a vtom jsem si všiml jejích kolegů bezdomovců, jeden v černém širáku socialistů 19.století a byli celí dojatí a děkovali, ten oširákovaný řekl něco o úctě k ženě, ta chudák byla celá rudá a já taky. Vystoupili ve stanici Urxova a mávali jsme si navzájem. A za čtvrté. Nechť se autorka zkusí projet metrem v některém městě vyspělé Evropy. Mnohdy už nejde o špínu, ale o osobní bezpečnost, takový je vývoj několika posledních let.

Kdyby se paní autorka článku a její dcera trochu věnovaly duchovním pavědám, věděly by, že odměnou za jejich nadřazenost jim bude příští zrození někde mezi bezdomovci, případně v Burundě-Burundi.

I. Procházková 28.2.2019 13:06

Re: Chytrá paní Bártová

Souhlas s M. Rottem, ani já nemám žádné hororové zážitky z MHD, metrem jezdím převážně "áčkem" a to je v pohodě, zrovna tak jako tramvaje. Asi mám štěstí, ale všeobecně platí, že doprava v Praze je mnohem kvalitnější, než v hlavních městech jiných států. Nevím, jak v jiných městech ČR, ale např. v Kladně se doprava podstatně zlepšila oproti minulým letům. Kdyby autorka článku zažila pražskou dopravu v 50. - 80. letech, moc by se divila. Jezdila jsem na SŠ tramvají v první polovině 60. let z Břevnova na Vinohrady a nikomu bych nepřála staré tramvaje (krasin a ponorka s příslušnými "vlečňáky"). Z tramvají visely hrozny cestujících a na Klárově bývali obvykle dispečeři, kteří nás ručně pěchovali dovnitř. Byla to jízda značně dobrodružná, zvlášť od Belvederu a pak Chotkovou silnicí nebo z jakéhokoliv jiného kopce; byli jsme rádi, že jsme dorazili do cíle živí.

Nutno uznat, že doprava se za posledních 30 let zlepšila a když na ni dneska někdo nadává, přála bych mu zažít cestování před 50-60 lety. Však jsme tenkrát dost nadávali, ale to bylo tak všechno, co se proti tomu dalo dělat.

T. Kohout 1.3.2019 5:47

Re: Chytrá paní Bártová

Tak "hrozny cestujících" visely, když byl na Spartě fotbal. To byl zážitek, vidět ty tramvaje oblepené lidmi. Holt, byl to předválečný typ, dveře se nezavíraly, resp. vlezl jste do tramvaje, tam byla plošina, z ní se šlo doleva nebo doprava a tam už dveře byly, ale ty se nezavíraly. Postupem doby, jak byly modernější typy, tak "hrozny" již nebyly možné, protože se dveře zavíraly. V San Francisku jsou pořád ještě vagony připomínající ty naše předválečné. Je to turistická atrakce. NIKDO SI OVŠEM NEDOVOLIL JÍST V TRAMVAJI ROHLÍK či cokoli. Nyní běžná věc. Za to ovšem může společnost, ne podnik MHD.