29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kulheim 23.11.2010 9:32

TOP 09 jednala s ODS, ale zájem o dohodu neměla.

 Jejím cílem bylo dostat ODS do opozice. To by jí otevřelo cestu k vyhledávání různých problémů nebo pseudoproblémů k tomu, aby  postupně tuto strarnu oslabila. Proto kladli jejich vyjednavači, pro ODS nepřijatelné požadavky. Možná se přepočítali v tom, že se  ODS nebude schopna z ČSSD domluvit. Pojistkou byl pan Dintsbier ml. propojený  s pravdou a láskou. Nakonec přechytračili. ČSSD se namáhat nemusela. Ženich by určitě přišel.

Lidé kolem pana Tůmy. Tůma se na sklonku devadesátých let se angažoval v několika polopolitických hnutích. Podepsal Dřevíčskou výzvu či výzvu Impuls 99. Byl také ve vlivovém sdružení Lípa, z jehož členů a příznivců se signatáři zmíněných výzev rekrutovali. Toto křídlo – spojované právě s „hradním“ vlivem prezidenta Havla – reprezentovali například politici Karel Schwarzenberg a Jan Mládek či podnikatelé Zdeněk Bakala a Gabriel Eichler.  Byznysmeny doplňovali například známý politolog Jiří Pehe či sociolog a ředitel agentury STEM Jan Hartl. Výraznými postavami v pozadí byli bývalý prezidentský kancléř Karel Schwarzenberg, současný šéf strany TOP 09, či lobbista Jan Dobrovský. Řada lidí je dodnes přesvědčena, že .veškeré zlomové okamžiky tehdejších let - takzvaná Dřevíčská výzva, výzva »Děkujeme, odejděte«, krize v České televizi, pád IPB a následné převzetí ČSOB - byly řízenými ataky organizovanými z jednoho místa. A tím mělo být Sdružení Lípa.

P. Vandas 23.11.2010 10:55

Re: TOP 09 jednala s ODS, ale zájem o dohodu neměla.

Pane Kulheime, Vy o těchto úctyhodných společnostech, kde se diskutuje o politice, ekonomice, ale i filozofii referujete jako o spikleneckých a protistátních centrech. Četl jste Dřevíčskou výzvu? Víte, co je tam prezentováno, jako názor? ODS též formuluje své politické názory, avšak pohříchu nezve k tomu i oponenty z jiných myšlenkových proudů, jako činí sdružení Lípa. I prezident Masaryk měl své pátečníky, s množstvím levicových intelektuálů a přesto si s nikým z levice nezadal.Proto mi nevadí ani Pehe, ani Mládek, neb chci slyšet názory i jiných. Audiatur et altera pars. To je to, co ODS vždy nejvíce chybělo a chybí dodnes.

J. Václavíková 23.11.2010 11:48

Re: TOP 09 jednala s ODS, ale zájem o dohodu neměla.

Z ODS se stává sekta zfanatizovaných přívrženců, kteří se snaží zdiskreditovat všechny, kdo ,,nejdou s námi". Všechna ta tzv. racionální zdůvodnění jedné velké všivárny- to člověk neví, jestli se má smát, nebo plakat. Mimochodem, pana Kullheima jsem si dost považovala, jak tu dovedl oponovat některým demagogickým výkladům schodků SR, takže teď nevím, co se děje, že taky snad skočil na špek.

P. Vandas 23.11.2010 11:54

Re: TOP 09 jednala s ODS, ale zájem o dohodu neměla.

Však já si pana Kulheima považuji dodnes, avšak černá-bílá je spíše zjednodušení, ke kterému se uchýlil v zápalu boje. Někdy, taky mám klapky.

J. Václavíková 23.11.2010 11:59

Re: TOP 09 jednala s ODS, ale zájem o dohodu neměla.

Já nad ním taky hůl nelámu! Ovšem vidět ho v zákrytu s paní Varadinkovou, to je na mě dost silné kafe.

P. Vandas 23.11.2010 12:02

Re: TOP 09 jednala s ODS, ale zájem o dohodu neměla.

 Jo, to paní Varadinková má na rozdíl ode mne, ve všem naprosto jasno. Blahoslavení chudí duchem. Co se týče této dámy, tam bych tak smířlivý nebyl, neb nevím, kdo z nás dvou je debil.

J. Václavíková 23.11.2010 12:32

Re: TOP 09 jednala s ODS, ale zájem o dohodu neměla.

Máte pravdu, mně právě teď vůči ní ujely nervy!

J. Kulheim 23.11.2010 15:19

Re: TOP 09 jednala s ODS, ale zájem o dohodu neměla.

Kdo jde politiky má zájem řešit věci veřejné nebo účastnit se řešení věcí veřejných  v pozici, ne v opozici. Voliči volí takovou stranu, která dokáže realizovat program, který odpovídá jeho zájmům a přesvědčení.  Voliči v Praze nedali  žádné straně víc jak 50% hlasů a proto musela hledat koaličního partnera dělat kompromisy. Byly tři možnosti. TOP+ODS, TOP+ČSSD, ODS+ČSSD.

Pokud bych byl politikem vyjednávajícím za  TOP, tak bych přemýšlel asi takto. Musím nabídnout jednání ODS i ČSSD. Protože mám stejné voliče jako ODS, bylo lepší dostat ODS do opozice a získat další voliče, kteří nejsou spokojeni z ODS. Pokud budu úspěšný v Praze, projeví se to i na přízni voličů mimo Prahu.

ODS musí uvažovat stejně. Pokud budeme s TOP vládnout, budeme jim vidět do karet. Pokud nebudeme, budou problémy a v Praze můžeme ještě oslabit. Pokud oni v jednání lavírují, tak není na co čekat. Např. 20% máme, a voliči nám nedali hlasy proto, abychom byli v opozici.

Nevěstě tj.ČSSD stačilo čekat v koutě. Věděla, že na ocet nezůstane.

Jestli jsou lidé kolem sdružení Lípa úctyhodní nevím.   Napsal jsem to co jsem přečetl. Nech si to každý přebere sám. Co vím je to, že nepůjdu  řešit výsledky voleb ke koňovi, ani nepůjdu se spacákem do televize.

P. Vandas 23.11.2010 18:22

Re: TOP 09 jednala s ODS, ale zájem o dohodu neměla.

 Pane Kulheime, naprosto souhlasím, že u koně s kraválem, konzervativní politiku dělat nelze. Jen si nejsem jist, jestli u toho koně byli ti pravdoláskaři či pouze  profesionální kraválisté, kteří každý skandál považují za svůj pozitivní PR.Co se pražské koalice týče, myslím, že se v diskusích řeší nesprávně ten spor jako"zrada,podvod,povýšenectví atp". pro každého z účastníků, přičemž nikdo nechce vzít do úvahy, že to mohlo být zcela jinak. Především vím, že mnohem zásadnějším sporem byla otázka rozpočtového určení daní. ODS aTOP 09 se v koaliční vládní smlouvě zavázaly, že  sníží procento daňových výnosů pro Prahu, aby více mohli přenést do regionů. ODS žádala od TOP 09, že Tůma zajistí, že daňové příjmy se pro Prahu nesníží, proto ty apely na zásah vedení stran. Tůma to slíbit nemohl a tak se stal nedohodnutelným, proto hledala ODS spojence jinde.Druhým důvodem je strategie TOP 09, chtěla dosáhnout lepší pozice z hlediska pověsti a image, i to se jí vcelku povedlo. Za zrádce jsou označeni konkurenti a oni si mohou hrát na čisté. Navíc mohou též možná spoléhat na rozložení zastupitelských skupin protivníků, kteří udělají palácový převrat a Tůma potom bude hegemonem a shrábne bank.Nebo si dělá alibi pro koalici s ČSSD s Dienstbierem, třeba zítra, nechtěl prostě být jako zrádce programu první. Vše může být jinak. Závěry jsou unáhlené.

J. Kulheim 23.11.2010 20:58

Re: TOP 09 jednala s ODS, ale zájem o dohodu neměla.

Pokoušel jsem se  vžít do způsobu uvažování politika ODS a TOP  při vyjednávání. Neznám nějaké podrobnosti . Pro ODS prohra v Praze a pobyt v opotici by mohl být očistný, ale taky by mohl zapříčinit úbytek voličů této strany na celostátní úrovni.  Vzhledem k tomu, že TOP i ODS mají podobně smýšlející voliče, tak  posílení TOP znamená oslabení  ODS. Pokud toto považuji  jako východisko obou stran pro jednání , tak ODS se musí  bránit vstupu do opozice a TOP bude raději vidět ODS v opozici než v pozici. ČSSD nemusí dělat nic, jenom rozdávat úsměvy a dobré rady.  Když lídr ČSSD říká, že s ODS nikdy, tak vyjednávači TOP můžou tlačit na na pilu,  jak chtějí.. V ČSSD se změní situace a všechno je jinak.

 Voliči volí stranu proto, aby realizovala program s kterým jde do voleb. Víc z programu prosadí pokud bude v pozici ne v opozici.

Jak všechno dopadne ukáže čas.   Uvidíme kdo zvítězil a kdo prohrál.  

P. Vandas 23.11.2010 21:24

Re: TOP 09 jednala s ODS, ale zájem o dohodu neměla.

 Ano je to tak, úbytek voličů ODS většinou znamená posílení TOP. K doplnění úvahy o strategickém manévru TOP, vzpomeňte starší výrok Schwarzenberga, že sociální demokracii považuje za standartní politickou stranu ale pouze, že nelze s ní jednat dokud je v jejím čele Paroubek, který neumí držet slovo. No a dnes je ČSSD bez Paroubka a v případě, že Dienstbier získá těch pár chybějících hlasů, s ním lze samozřejmě jednat. Respice finem. Vyčkejme konců. Potom se , jak říkáte, uvidí kdo zvítězil a kodo prohrál.

J. Jílek 23.11.2010 15:14

Re: TOP 09 jednala s ODS, ale zájem o dohodu neměla.

TOP jednala exklusivně s ODS, tlačila ji k rozhodnutí, ODS týdny zdržovala a oddalovala a jednala s ČSSD....vy máte drzost!

V. Novák 23.11.2010 16:24

No, to se Lípaři

moc nevytáhli... Na co šáhli, to se jim pod rukama rozsypalo. Něco jako Havlův polibek smrti - koho pochválil, ten z politiky vyletěl jak lump z palírně. Při nejbližší příležitosti.

P. Vandas 23.11.2010 18:02

Re: No, to se Lípaři

Pane Nováku, jste ve svém odsudku příliš příkrý. Výsledky dosáhly významné. Založit novou stranu, dostat ji ve volbách do parlamentu a v důsledku do vlády, není nepatrné. Stát se nejsilnější stranou v Praze, také není jen tak málo. Pouze si nejsem jist, zda je to tak jednoduché s tím, že za vším je Lípa.

V. Váňa 23.11.2010 9:05

Domnívám se,

že má autor článku v mnohém pravdu.

Vyjednávání přece nikdy nemohu začít tím, že si začnu klást podmínky tak, že je nejdříve sdělím médiím.

Pokud se správně pamatuji, stejně postupovali proažení v konfliktu s Klausem těsně před tím, než byla uzavřena legendární oposmlouva. Ti měli 10 bodů, které nejdříve sdělili médiím, a pak šli vyjednávat s Klausem. Že dopadli špatně je nabíledni.

Pánové Tůma, Laudát a kol. udělali stejnou blbost. Jsem přesvědčen, že s těmi, se kterými nechtěli být na radnici, se mohli rozloučit i jinak než ultimativními požadavky uveřejněnými v tisku.

Ne zcela šťastnou koalici vzniklou na magistrátě považuji za výsledek především špatné taktiky vyjednavačů z TOP 09. A poradil bych jim: trochu diplomacie, pánové!

J. Jílek 23.11.2010 15:17

Re: Domnívám se,

...že jsme na rozhodnutí Klause doplatili, je nabíledni mrkněte na graf 8 na ty dva hupy, co zavinil Klaus v mandatorních výdajích státu

F. Matousek 23.11.2010 8:49

konec vodníkú a ODS v Cesku

pane Hermánku, vzpomente si pri prístích volbách!

Sebvrazda, pohrbení zaziva, nazveme to jak chceme, ale ODS si prazskou koalicí s CSSD zasadila smrtelnou ránu.

Mrzí me to, protoze jsem její volic - tedy byl. Nekdo holt potrebuje déle aby prohlédl.

Nekdo neprohlédne nikdy, jako napr. Vy a paní Svorcová.

S. Ševeček 23.11.2010 10:17

Re: konec vodníkú a ODS v Cesku

Pane Matousku, za čtyři roky si to povíme ... pokud jste v TOPdevátémPřevtěleníPravdy&Lásky, aby ještě existovaly vaše členské legitimace ...

J. Jílek 23.11.2010 15:20

Re: konec vodníkú a ODS v Cesku

jako existují vaše záznamy v cibulkových seznamech? Spolehněte se, Doležal vám předpovídá politický Mauthaussen

S. Ševeček 23.11.2010 17:57

Re: konec vodníkú a ODS v Cesku

Mně? Já jsem jenom obyčejný člověk, prostý občan volič; a volím proti většímu zlu. Ale Vy, fanatický politikoid P&L můžete utrpět ...

T. Šmilauer 23.11.2010 8:38

Nepravdivé tvrzení

Autor tvrdí, že TOP měla přijmout místo jednoho radního, že by byla jazýčkem na vahách rozhodování na magistrátu. Houby, tento radní by byl směšnou figurou, který by neměl do čeho mluvit, bez možnosti ovlivnit to, co by si filutové z ODS a ČSSD předem dohodli. Jeden proti deseti. 

S. Ševeček 23.11.2010 10:16

Re: Nepravdivé tvrzení

Kecáte - jeden nad pěti plus pěti.

Co je na tom nejasného?

J. Jílek 23.11.2010 15:22

Re: Nepravdivé tvrzení

ne, kecáte vy, jeden ku deseti (on není v koalici jako těch deset)

J. Jílek 23.11.2010 15:21

Re: Nepravdivé tvrzení

potřebují někoho, kdo se ušpiní jako oni...

T. Pansky 23.11.2010 3:22

Pan Hermanek pouzil silna slova, prestoze nemusel. ...

... V prvni rade je treba zduraznit, ze ODS ztratila Prahu.  Drzi ji papirove ve spojenectvi s CSSD.  Na problemy v Praze bylo poukazovano uz hodne dlouho.  Pan Tuma udelal jednu zasadni (na ceske pomery neobvyklou) vec: odmitl se spojit s osobami, ktere jsou podezrele z jednani na (za) hranici zakona.  Tento svuj postoj si udrzel, prestoze to znamenalo odchod do opozice.  Je to takovy policek ustredreny vsem zastancum tzv. pragmaticke politiky na lokalni urovni.  Ze spojenectvi s CSSD v Praze vystupuje do popredi nekolik zasadnich veci: 1) ODS v Praze je jasne, ze musi nagale kontrolovat magistrat, jinak tu hrozi kaskada trestnich oznameni.  Proto by se ODS spojila i s dablem, aby toto odvratila ci alespon oddalila.  2) TOP se odmitla podilet na vedeni Prahy s kmotry z ODS.  Presne tohle jeji volici chteli: kontrola kmotru.  Protoze k tomu ale nedojde, osobne ocekavam dalsi pad prazske ODS.  S ni bude padat i celostatni ODS, ale to si budou muset modri ptaci vyrikat mezi sebou.  ... Osobni ponauceni: ODS neni schopna sebereflexe na jakekoliv urovni.  top0625top@hotmail.com

J. Jílek 23.11.2010 15:23

Re: Pan Hermanek pouzil silna slova, prestoze nemusel. ...

ano

K. Pořická 23.11.2010 1:13

Ve štrůdlu za p.Tůmou to také není všechno I.A.

Alespoň co se týče politického lobingu ze svéry byznisu, či různě proslavené politické minulosti uchazečů o křesla. A v politickém vyjednávání o  s l u č i t e l n o s t i  programů se ukázalo, že tam jsou opravdu "béčka"  Teď jde jen o to,dokáží-li být ta  dnes bečící béčka i konstruktivní v řešení pražských problémů, vždyť i mnohé v jejich programu je obdobné ,či budou-li vymýšlet uraženecké šprajcy. Volby za čtyři roky nejsou zase tak moc daleko jen za 45 měsíců....A jak vidno,pražáci nejsou zas tak hejno husí,aby tu vyhrávala i Klausova tenisová raketa. Takže se hoši snažte,nebo běžte ,budete-li  jen politikařit,od válu,jedno, z které jste strany.   ....   A hlavně vězte,že příště budeme chtít "kroužkovat i mezi různými kandidátkami. Rádi si dáme prácu a uděláme těch kroužků i 63,natož pak těch přináležijících devět..

J. Jílek 23.11.2010 15:25

Re: Ve štrůdlu za p.Tůmou to také není všechno I.A.

pokud nebylo vše I.A. měli jste to říct před volbami, že s nima nechcete, nebo při rozhovorech vznést požadavky. ODS šlo o jediné, o oddálení svého rozhodnutí za termín případných voleb