19.5.2024 | Svátek má Ivo


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jirka Kosek 29.7.2008 17:04

reseni problemu

Řešení problému s Národní knihovnou je snadné. V Dejvicích je před dokončením výstavba Národní technické knihovny. Do nové budovy Národní technické knihovny se přestěhuje Státní technická knihovna, která je v současnosti v Klementinu. Tím vznikne v Klementinu dostatečně velký prostor pro rozšíření Národní knihovny pro ne-technickou literaturu. Možná bude adaptace prostorů Státní technické knihovny v Klementinu pro účely Národní knihovny stát trochu peněz, ale jiný problém nevidím. Nebo snad ano?

Stoura 29.7.2008 17:43

Re: reseni problemu

Problém je pouze velikost. Nová NTK v Dejvicích má kapacitu nějakých 1,7 milionu svazků, současný fond v Klementinu je asi  na milionu (do té stavby v Dejvicích se mají přesunout i knihy z ČVUT a VŠCHT a má tam zůstat rezerva do dalších let). Kaplického knihovna měla mít kapacitu 10 milionů svazků. Ročně do Národní knihovny přibude asi 100000 svazků. Adaptace Klementina by se tedy zaplnila za necelých 10 let, kaplického knihovna nejdřív za 50 let (pokud se do začátku z půlky zaplní obsahem depozitářů a kusu Klementina).

Abonent 29.7.2008 20:11

Nejlepší řešení problému s knihami i knihovnou

http://www.rioni.cz/kotel_na_pelety_P2.htm  ->  http://web.hisf.no/english/projects/Guns/burning-books.jpg  =  http://treasureitbox.com/wp-content/uploads/2007/12/happy-family21.jpg  ! ! !

A na Špejchaře může stát krásný hotel z mramoru a nerezu, pravidelných tvarů.

Z konferenčního centra hotelu (ve 20.podlaží) bude tak krásný výhled na Prahu...

(Pozor ! Kultura bude zajištěna ! Knihkupectví v přízemí bude mít vždy na skladě nejdůležitější spisy V.Klause.)   :-P